Xbox One'ın Geri Uyumluluk Zaferi!

Bir önceki nesil konsollardan kalan, eski oyunları herkesin unuttuğunu düşünüyorsanız, çok yanılıyorsunuz...

Eski oyunları kimse unutmadı!

Eğer Xbox One'ın geri uyumluluğundan kaç kişinin faydalandığını merak ediyorsanız, artık bu sayının bir tahmini açıklaması yapılmış durumda.

Phil Spencer, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Xbox One'ın öne çıkan özelliklerinden biri olan geri uyumluluk hakkında detayları açıkladı. Xbox yöneticisinin söylediğine göre, eski nesil oyunları oynamak için yeni nesil konsolu kullanan oldukça fazla kişi bulunmakta.

Geri uyumluluk özelliğine sahip olan oyunların sayısı 300'ü geçmiş durumda ve bu sayı, her geçen gün artmakta. BioShock serisinin yanı sıra, Bully, Catherine, Lost Odyssey ve Blue Dragon gibi pek çok oyun da bu listenin içerisinde yer almakta. Spencer'ın söylediğine göre de Xbox One sahiplerinin neredeyse yüzde 50'si bu özellikten faydalanmakta.

Tabi ki "neredeyse yüzde 50" tanımlaması istenildiği kadar net bir açıklama değil. Ayrıca firmanın, bu oyunları oynamayı nasıl tanımladığı da önemli bir ayrıntı olabilir. Örneğin bir oyunun bir kere açıldıktan sonra yeni nesil oyunlara geri dönülmesinin, oynama olarak sayılıp sayılmaması pek çok şeyi değiştirebilir. Ancak bu hesaplama nasıl yapılmış olursa olsun, yüzde 50'nin oldukça etkileyici bir oran olduğu kesin.

En azından bu açıklamanın, oyuncuların uzun bir süredir söyledikleri bir şeyi desteklediği rahatlıkla söylenebilir: Geri uyumluluk önemli bir özellik. Bunun masrafları arttırdığını ve geliştiricilerin biraz daha fazla uğraşmalarını gerektirdiğini biliyoruz ancak oyuncular, sadece yeni nesil konsollara katılmak için eski oyunlarını bir kenara atmak istemiyorlar. Ayrıca pek çok kişi, yeni nesil konsolu satın alırken masrafı düşürmek için eski konsolunu da satmayı tercih ediyor ve bu yüzden her iki konsola da sahip olma şansı pek söz konusu değil.

Ayrıca bu durum, oyun tarihinin kaybolmaması için de önemli. Diğer pek çok alanda, böyle bir soruna sahip değil. Örneğin Blu-ray sistemine geçildiğinde, DVD'ler ortadan kalkmadı ve artık neredeyse tüm film endüstrisinin dijital bir kopyası bulunmakta. Ancak bazı eski oyunlar, artık özel bir araç olmadan oynanamaz durumda ve oyun tarihi ile ilgilenen kişiler için bu, oldukça önemli bir problem...

Okuyucu Yorumları