Yandex Browser incelemede!

Yandex'in Chrome'u temel alan, Opera'dan da ilham alan web tarayıcısı Yandex Browser ne kadar iyi?

Yandex Browser'la 1 hafta!

Yandex'in geçen senenin sonlarına doğru kullanıma sunduğu, şu an 1.5 sürümüne ulaşmış bulunan web tarayıcısı Yandex Browser, içinde güçlü özellikler gizleyen tarayıcılardan.

Tarayıcının Chromium motorunu kullanması, onun Google Chrome'dan önemli bir eksiğinin olmadığını zaten gösteriyor. Opera'dan çeşitli öğeleri Chrome ile birleştiren Yandex, farklı ancak size özel, popüler web tarayıcılarında rastlamadığımız belirli özelliklere sahip bir web tarayıcısı ortaya çıkarmış. Arayüz olarak da Opera ve Chrome'un bir birleşimi gibi görünen Yandex Browser, bu adresten ücretsiz ve Türkçe olarak indirilebiliyor.

Yandex Browser'ın özellikleri arasında HTML5 desteği, sekmeleri Opera'daki gibi sabitleyebilme, entegre Adobe Flash, Yandex.Çeviri, WebGL, Turbo modu, Kaspersky entegrasyonu ve fazlası var.

Ve karşınızda Türkçe bir Yandex Browser

Ve karşınızda Türkçe bir Yandex Browser

Yandex'in Türkiye için sunduğu hizmetlerin Türkçe olmasına alışığız, dolayısıyla Yandex Browser'ın Türkçe oluşu bizi şaşırtmadı.

Web tarayıcısını ilk açtığınızda, Chrome, Firefox gibi web tarayıcılarından alıştığımız "yeni sekme sayfası"nın aksine, aynı işlevi gören ancak ekranın sadece üst kısmını kaplayan bir bölmeyle karşılaşıyorsunuz. Yukarıda da görebileceğiniz bu ekranda varsayılan olarak 8 favori web siteniz görüntüleniyor, ancak site sayısını artırmanız, kendi favorilerinizi eklemeniz mümkün.

Arayüzde dikkatinizi çeken diğer bir öğe, araç çubuğundaki Yandex düğmesi. Bu düğme, tarayıcılarda görmeye alıştığımız "Ev" düğmesinin yerini alıyor ve tıkladığınızda sizi Yandex'in Türkiye ana sayfasına gönderiyor. Yandex'in ana sayfasından web'de arama yapmanız veya Haritalar, Haberler, Mail gibi diğer Yandex hizmetlerine geçmeniz mümkün.

Yandex'in adres çubuğu, küçük farklar dışında Chrome'unkine oldukça benziyor. Yandex, adres çubuğunda sadece sitenin URL'sini göstermekle yetinmiyor, URL'nin sağ tarafında kalan boş alana sitenin başlığını da sığdırıyor. Aslında bu oldukça iyi bir fikir, özellikle tarayıcı sekmelerinin başlığı tam olarak gösteremeyecek kadar dar olduğunu düşündüğümüzde.

Diğer bir fark ise, adres çubuğuna herhangi bir zamanda tıkladığınızda, az önce bahsettiğimiz "yeni sekme ekranı"nı görüyorsunuz. Yani "Yeni sekme" düğmesine basmakla adres çubuğuna tıklamak, hemen hemen aynı etkiyi yapıyor.

Yandex Browser, siz sitelerin isimlerini yazarken onları başarıyla tamamlıyor veya size önerilerde bulunuyor. Bu sayede bir web sitesinin ismini tam olarak yazmanıza gerek kalmıyor. Adres çubuğu, aynı zamanda arama çubuğu görevini görüyor ve ayrı bir arama alanı kullanmıyorsunuz.

Aramalarınız, tahmin edebileceğiniz gibi Yandex'te gerçekleştiriliyor. Ancak dilerseniz varsayılan arama motorunu Bing, Google, Wikipedia gibi farklı bir web sitesiyle değiştirebiliyorsunuz.

Yandex Browser'ın sunduğu ayarlar

Yandex Browser'ın sunduğu ayarlar

Yandex Browser'ın ayarlarına ulaşmak için tarayıcı penceresinin sağ üstünde görünen çark simgesine tıklamanız yeterli.

Ayarlar içerisinde yapabileceğiniz başlıca kişiselleştirmeler arasında Yandex düğmesini gizleyip gösterebilme, Favoriler panelini gizleyip gösterebilme, arama motorunu ayarlama, farklı kullanıcılar tanımlama, Turbo özelliğinin ne zaman devreye gireceğini seçme, dil, ağ ve parola ayarları bulunuyor.

Ayarlar arasında kaybolmanız pek mümkün değil, zira "Ayarlarda bul" kutucuğuna aradığınız ayarla ilgili bir kelime yazarak hemen ilgili seçeneğe gidebiliyorsunuz.

Turbo modu açık olduğunda, URL çubuğunun sağ tarafında görünen mavi "füze" simgesine tıklayarak veriden ne kadar tasarruf ettiğinizi görebiliyorsunuz. Yavaş bir internet bağlantınız varsa, sayfaları sıkıştırarak ve önceden işleyerek size göndererek daha hızlı açmanızı amaçlayan bu işlevi etkinleştirmeyi deneyebilirsiniz.

Güvenlik, çeviri işlevleri ve fazlası

Güvenlik, çeviri işlevleri ve fazlası

Yandex, bilgisayarınızda herhangi bir güvenlik yazılımı yüklü olmasa bile sahip olduğu Kaspersky Labs işlevleri sayesinde indirdiğiniz dosyaları otomatik olarak tarıyor. Bu işlem yerel olarak gerçekleştiriliyor, yani indirdiğiniz dosya herhangi bir sunucuya gönderilmiyor.

Yandex'teki çeviri işlevi ise yabancı dilde bir web sitesini ziyaret ettiğinizde devreye giriyor ve size sayfayı Türkçeye çevirmek isteyip istemediğinizi soruyor. Türkçeye çevirinin mükemmel olduğunu söylemek zor, ancak yine de hiç olmamasından iyi.

Yandex'in hoş bir özelliği ise web sayfalarındaki herhangi bir yabancı sözcüğü (veya cümleyi) seçerek direkt olarak Türkçeye çevirisini görebilmeniz. Bu işlevi kullanabilmek için tek yapmanız gereken, sözcüğü seçmek ve beliren küçük ok düğmesine tıklamak.

Tarayıcının sahip olduğu entegre PDF reader aracı, çok sayfalı Adobe Acrobat belgelerini hızla açıp akıcı bir biçimde görüntüleyebiliyor.

Eklenti desteğine geldiğimizde ise Yandex'in Google'ın web mağazasından faydalandığını söyleyelim. Buna ek olarak henüz geliştirilme aşamasında olan Yandex Elements'i de kullanabiliyorsunuz. http://element.yandex.com.tr/ adresinden erişebildiğiniz Yandex Elements'te tarayıcınıza ekleyebileceğiniz birkaç ek işlev bulunuyor.

Sayfaların hızlı yüklenmesine önem veren Yandex, Flash içeriklerini gizleyebiliyor. Bu durumda öğeleri etkinleştirmek için önce üzerine tıklamanız gerekiyor.

Yandex Browser'ın performansı nasıl?

Yandex Browser'ın performansı nasıl?

Web tarayıcılarında en önemli konulardan bir tanesi de performans. Yandex Browser'ı kullanırken dikkatimizi çeken herhangi bir yavaşlamaya, takılmaya rastlamadık. Web tarayıcısının kendi ekranları arasında hızla dolaşmanız mümkün. Tarayıcının Chrome'un kaynak kodunu temel alması, web sitelerini de çok hızlı açabildiğinin bir göstergesi. V8 JavaScript motoru ve WebKit işleme motoruna erişimi olan Yandex'in web sitelerini açmada ve JavaScript performansında Chrome'u aratmadığını söylememiz gerekiyor.

Yandex Browser'ı denediğimiz bir hafta boyunca herhangi bir kilitlenme veya önemli bir soruna rastlamadık. Oldukça sağlam bir web tarayıcısı olduğunu onu kullandığınız sürece size hissettirmeyi başaran Yandex'in rakipleri arasında önemli bir potansiyelinin olduğunu düşünüyoruz. Yandex'in Türkiye'ye verdiği önemi sonuna kadar kullanan Yandex Browser'a bir şans vermenizi şiddetle öneriyoruz...

Okuyucu Yorumları