Yapay zekadan yardım aldığını söyledi, kazandığı ödülü reddetti

Sony’nin Sony Fotoğrafçılık Ödülleri’nde büyük ödüllerinden birini kazanan fotoğrafçı, fotoğrafın aslında yapay zeka tarafından oluşturulduğunu söyleyerek ödülü almayı reddetti.

Yapay zekadan yardım aldığını söyledi, kazandığı ödülü reddetti

Nisan ayının başlarında, Sony Fotoğrafçılık Ödülleri’nde birincilik kazanan isimlerden birinin, The Electrician adlı bir fotoğraf gönderen Boris Eldagsen’in olduğu açıklandı. Eldagsen ise, bu açıklamanın ardından Sony’ye fotoğrafın aslında bir fotoğraf olmadığını söyledi ve adını vermediği bir yapay zeka aracılığı ile oluşturduğunu bildirdi.

Fotoğraf, Eldagsen’in Pseudomneisa adını verdiği bir çevrimiçi sanat koleksiyonunun parçasıydı. Sanatçının kişisel web sayfasında şunlar yazıyor: “Bu görüntüler AI tarafından hayal edildi ve AI görüntü oluşturucular aracılığıyla 20 ila 40 kez yeniden düzenlendi.

Peki bu resimleri neden büyük bir fotoğraf yarışmasına gönderdi? The Register ile yaptığı bir röportajda Eldagsen, AI’nin gelecekte sanata ve fotoğrafçılığa bakış açımızı nasıl değiştireceği hakkında bir tartışma başlatmak istediğini söylüyor: “Yarışmalara AI resimlerinin girmeye hazır olup olmadığını öğrenmek için, yaramaz bir maymun olarak başvurdum. Ve bence hazır değiller. Biz, fotoğraf dünyası, açık bir tartışmaya ihtiyacımız var. Fotoğraf olarak neyi kabul etmek istediğimiz ve neyi istemediğimiz hakkında konuşmalıyız. Fotoğrafın şemsiyesi AI resimlerini davet etmek için yeterince büyük mü - yoksa bu bir hata mı olur?

Yarışmanın organizatörleri resmin gerçek kökenlerinin açıklanmasına rağmen birinciliğin geçerli olduğunu duyurdular. Eldagsen yine de verilen ödülü reddetti. Bu ödül 5.000 dolardı. Ayrıca bazı Sony kamera ürünleri ve kazanan fotoğrafları görmek için Londra’ya bir gezi içeriyordu.

Yarışmanın bir sözcüsü The Guardian’a yaptığı açıklamada, resmin bu kategori için kriterleri karşıladığını hissettiklerini ve katılımını desteklediklerini söyledi: “Bu konunun önemini ve bugün görüntü yapımı üzerindeki etkisini biliyoruz. Bu konuyu çeşitli kanallarımız ve programlarımız aracılığıyla daha fazla keşfetmeyi ve bunun etrafındaki konuşmaya katılmayı dört gözle bekliyoruz.

DALL-E, MidJourney ve Microsoft’un Bing Image Creator gibi daha fazla AI görüntü üretme aracının piyasaya sürülmesiyle beraber, bu tartışmaların artarak devam edeceğine şüphe yok. Ancak sanat dünyasında yapay zekanın ne derece kabul göreceğini şu an kestirmek pek kolay değil.