Yardımsever robotlar sahiplerine tehlikeli olabilir...

Yapay zeka ve robotların gelişimi, yeni endişeler doğurmaya devam ediyor!

Yardımsever robotlar tehlikeli olabilir!

Robotlar bilim-kurgu alanından uzaklaşırken evlerimize ve işyerlerimize hızla yaklaşmaktalar. Bu durum da, güvenliğin bir kez daha sorgulanması anlamına geliyor. Ancak bu sefer yapılan güvenlik tartışması, "Skynet-tarzı bir ayaklanma" değil. Standart hackleme saldırıları da oldukça tehlikeli olabilmekte ve görünene göre bu saldırılardan özellikle biri, oldukça ciddiye alınmalı.

Seattle tabanlı siber güvenlik firması IOActive'in iddiasına göre konut ve endüstri merkezlerinde kullanılan bazı popüler robotlarda, hackerların kullanabilecekleri pek çok açık bulunmakta.

Bu tür robotların arasında Teradyne'ın Universal Robots bölümü tarafından geliştirilen endüstriyel robotlar da yer alıyor ve IOActive bu robotları uzaktan hackleyerek önemli güvenlik özelliklerini iptal edebilmiş durumda. Bu da robotun yavaş hızlarda ilerlerken bile ciddi vücut veya malzeme hasarlarına yol açabilmesi anlamına geliyor.

SoftBank'in NAO ve Pepper'ı gibi ev odaklı robotlar da siber saldırılara karşı savunmasız gibi gözükmekte ve IOActive, bu küçük robotları gizli kayıt cihazlarına dönüştürdü ve bir eğlenceli – ancak bir o kadar da korkutucu olan – bir örnekte de etkilenen bir bıçaklama makinesi kendi küçük kötü gülüşüne de sahipti.

IOActive'in gösterisinin amacı firmaları, robotları daha güvenli yapmaları için ikna ederken var olan cihazlarda bulduğu açıklıkları da kapamaktı.

IOActive ilk olarak bu yılın başlarında konu hakkında bir rapor yayınlamıştı ancak üreticilerin açıklıkları kapamalarına zaman vermek için detayları açıklamamıştı. Bugünden itibaren de firma, daha fazla üreticinin güvenliklerini geliştirmelerini sağlamak için teknik detayları sunmaya başlamakta...

Okuyucu Yorumları