Yavaş Harici Disk, Windows 10'da Nasıl Onarılır?

Harici diskiniz eskisinden yavaş mı çalışıyor? Bu yazımız, sorunu bulup ortadan kaldırmanıza yardımcı olacak!

Yavaş harici diski düzeltin!

Harici diskiniz her zamankinden yavaş mı çalışıyor? Bunun basit bir nedeni olabilir: Diskiniz belki eski veya belki de birleştirilmeye ihtiyacı var.

Söz konusu diski sadece ara sıra kullanıyorsanız, sorun başka bir yerde olabilir. Kablo, virüs bulaşması, bir Windows 10 ayarı gibi. Gelin sorunu beraber bulalım.

1. Diskinizi Birleştirin

Windows 10'daki Sürücüleri Birleşir ve İyileştir aracını Başlat menüsüne "birleştir" yazarak bulun ve çalıştırın. Sorunlu sürücüyü seçin ve İncele'ye tıklayın. İşlem tamamlandıktan sonra yapmanız gereken bir şey varsa, "Geçerli durum" sütununun altında göreceksiniz. Gerekli bir işlem varsa, En İyi Duruma Getir düğmesine basın ve işlemin tamamlanmasını bekleyin.

2. Check Disk ile Taratın

Birleştirme işlemi performans sorununu gidermezse, Check Disk aracını kullanmayı deneyin. Bunun için Dosya Gezgini'nde sürücü harfine sağ tıklayın ve Özellikler > Araçlar yolunu izleyin. Burada "Hata denetimi" altında Denetle düğmesine basın ve ekrandaki yönergeleri izleyin.

3. Fiziksel Hasar Kontrolü

Bu noktaya kadar geldiyseniz, diskinizin hasar görmüş olma ihtimali var. Check Disk'ten hata aldıysanız, diskiniz döndüğü sırada içinden takırtılar geliyorsa, diskinizin içinde dolaşırken bilgisayar takılıyorsa veya kilitleniyorsa, LED ışığı alışılmadık biçimde yanıyorsa, diskiniz hasar görmüş olabilir. Bu durumda verilerinizi hemen yedekleyip diski değiştirmeniz gerekiyor. Belki de daha sağlam bir diski tercih etmelisiniz.

4. Kabloları Kontrol Edin

Yıpranan kablolar da diskle ilgili sorunlara yol açabilir. USB kablosunu ve güç kablosunu inceleyin. Lastik koruma üzerindeki çatlaklar, kablonun içindeki hasarın işaretçisi olabilir. Bağlantı noktaları kırık veya hasarlı kabloları hemen çöpe atmalısınız. Sorun güç kablosundaysa, diskinizin hayatını ciddi biçimde riske atıyorsunuz demektir.

Kabloların fiyatları ucuz olduğundan yeni bir kablo almak zor bir iş olmayacaktır.

5. Virüslere Karşı Tarayın

Kötü niyetli bir komut dosyası, sabit diskinize erişip onu yavaşlatıyor olabilir. Sürücüyü taramak için Dosya Gezgini'nde sürücüye sağ tıklayın. Burada antivirüsünüzün veya zararlı tarama aracının tarama seçeneğini göreceksiniz. Göremezseniz, aracı açıp taranacak diski seçmeniz gerekiyor.

6. Windows 10'un Dizin Oluşturma İşlevini Kapatın

Windows 10'un bu işlevini kapatmak, yavaş bir harici diski hayata döndürebilir. Bunun için Windows + R tuşlarını kullanın ve services.msc yazarak Enter'a basın. Windows Search'e sağ tıklayın, Özellikler'i seçin ve Durdur'a tıklayın. İşlem tamamlandıktan sonra Başlangıç türü açılır listesinden Devre Dışı seçeneğine tıklayın.

Harici diski söküp tekrar bağlayın; Dosya Gezgini'ni açtığınızda dahili bir disk gibi hızlı yüklendiğini göreceksiniz.

Okuyucu Yorumları