Yayınlanan Windows 12 konsept videosu, "keşke yeni Windows böyle olsa" dedirtiyor

Microsoft’un bir sonraki büyük Windows güncellemesi olacak olan Windows 12 için hazırlanan konsept tasarım, "keşke gerçeği de böyle olsa" dedirtecek kadar başarılı.

"Keşke Windows 12 böyle olsa" dedirten tasarım

Birkaç ay önce bir rapor, Microsoft'un her 3 yılda bir büyük bir Windows sürümünü piyasaya sürme planlarını ortaya dökmüştü. Bu konuda Microsoft'tan resmi bir doğrulama gelmemiş olsa da, şirket bazı radikal kullanıcı arayüzü değişiklikleri içeren erken bir prototipi ortaya çıkararak bu sürprizi bozdu bile. Yazılım devinin Windows12 hakkındaki söylentileri doğrulamasını ya da yalanlamasını beklerken, kullanıcılar şu sıralar konsept videolar hazırlamakla meşgul. Kamer Kaan Avdan'ın yayınladığı konsept de bunlardan biri.

Hemen yukarıda görebileceğiniz konsept videoda, mevcut Windows 11 özelliklerinin alınıp görünümlerinin ve kullanılabilirliklerinin geliştirildiğini görebilirisiniz. Örneğin, medya oynatıcı, takvim uygulaması, hisse senetleri ve hava durumu ile daha dinamik bir widget alanı yer alırken, görev çubuğunun diğer tarafı, Bluetooth cihazlarının bağlanması gibi başka tür bildirimler de görünüyor.

Konsept videosunda aynı zamanda hızlı ayarlar bölümünün de yeniden düzenlendiğini ve ana odak noktasının görünüm değil kullanılabilirlik olacağını görüyoruz. Bluetooth cihazları ve mevcut Wi-Fi ağları, ekstra bir tıklama yapmanıza gerek kalmadan açılır pencereyi açtığınızda hemen görünür durumda.

Bu konseptin en sevdiğimiz yanı, Windows Widget'larını ve varsayılan duvar kağıtlarını nasıl yeniden işlediği. Standart Windows Widget panosuna ek olarak, videodaki "Windows 12", widget'ları masaüstüne sabitleme ve duvar kağıdını bunlara uyarlama olanağı sunuyor.

Son olarak, konseptin yaratıcısı, 2 uygulamayı tek bir pencereye bölerek ve dosyaları Dosya Gezgini içindeki koleksiyonlarda gruplayarak (Microsoft Edge'deki koleksiyonlara benzer) çoklu göreve alternatif bir yaklaşım sunuyor.

Genel olarak, bu konseptin ne kadar iyi yapılmış olduğunu, sunduğu fikri ve görünüm ile özellikler arasındaki dengeyi nasıl iyi koruduğunu gördüğümüzü söylemeliyiz. Keşke Microsoft işletim sistemini sinir bozucu reklamlarla doldurmak yerine bu fikirlerden esinlense de bir sonraki büyük Windows sürümünde daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlanabilse.