İnternetin yeni baş belası olan DeepFake teknolojisi, beklenenden de hızlı yayılıyor

Yapılan yeni bir araştırma, DeepFake videoların her geçen gün daha hızlı bir şekilde büyüyen bir tehlike olduğunu söylüyor.

DeepFake tehlikesi çok hızlı büyüyor

Siber saldırılar her geçen gün tehdidini artırırken, yakın zamanda hayatımıza giren DeepFake isimli mevcut bir görüntü veya videoda yer alan bir kişinin, yapay sinir ağları kullanarak bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirildiği yeni bir tehdit de varlığını güçlendiriyor. Yayınlanan yeni rapora göre DeepFake siber güvenliğin geleceği için büyük bir tehdit.

VMware tarafından yayınlanan yıllık Küresel Olay Müdahale Tehdit Raporuna göre, yüz ve ses değiştirme teknolojisini kullanan saldırıla raporları geçtiğimiz yıl yüzde 13 oranında artmış durumda. Ayrıca, bu yılki rapor için ankete katılan siber güvenlik uzmanlarının yüzde 66’sı da DeepFake’i bir tehdit unsuru olarak gördüklerini ifade etmiş.

DeepFake, 2019 yılında hayatımıza girdi. İnsanların yüzlerini ve seslerini inandırıcı bir şekilde yeniden yaratabilen teknoloji, özellikle pornografi için kullanılabiliyorken, teknolojinin siyasi kargaşa yaratmak için de kullanılabildiği ifade ediyor. Hatta geçtiğimiz mart ayında Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy’nin, askerlerine Rus güçlerine teslim olma çağrısında bulunduğu bir video sosyal medya kanallarında yayınlanmış, daha sonra bunun DeekFake ile yapıldığı öne sürülerek kanallardan kaldırılmıştı.

VMware’in araştırmasına göre DeepFake geçtiğimiz yıl e-posta yoluyla yapılan siber saldırıların yüzde 78’ini oluştururken, şirket, bu konuya karşı daha dikkatli olunması ve siber güvenlik konusunda karşı adımlar atılması gerektiğini ifade ediyor.