Yeni bir Xbox Series X modeli geliyor; ama önemli bir eksikle...

Microsoft'un yeni bir Xbox Series X modeli üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Ayrıca bu yeni Series X, bir de yeni kontrol kolunu beraberinde getirecek. Sızıntıya göre yeni kontrol kolu, Sony'nin DualSense'inden pek çok iyi özelliği "ödünç alacak."

Yeni bir Xbox Series X modeli geliyor; ama bir eksikle...

FTC ile Microsoft arasındaki mücadele bitmiş olabilir ancak sızıntılar bitmiyor. Sızan yeni dava dosyası dalgasında, Microsoft’un yeni Xbox donanım planları ortaya çıktı. Bunlardan biri, yeni bir disksiz Xbox One X modeline, diğeri ise Sony PlayStation hayranlarının aşina olabileceği özellikleri "borç alan" yepyeni bir Xbox Kablosuz Kontrol Koluna işaret ediyor.

Microsoft'un yeni nesil Xbox'ı piyasaya sürmesi için beş yıl daha geçmesi gerekecek, ancak sızan belgelere göre yeni bir Xbox Series X modeli daha erken gelebilir. Sızdırılmış mahkeme belgelerine bakılırsa şirket, kod adı Brooklin olan açıklanmamış bir Xbox Series X üzerinde çalışılıyor olabilir.

Yeni Xbox Series X, disk sürücüsü içermeyen silindir benzeri bir tasarıma sahip olacak, ancak ön tarafta bir USB-C bağlantı noktası, Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.2 dahil olmak üzere güncellenmiş dahili parçalar ve mevcut Xbox Series X'te bulunan miktarın iki katı olan 2 TB depolama alanı ile gelecek. Mahkeme belgelerine göre Brooklin, mevcut Xbox Series X'ten %15 daha az güç kullanacak ve mevcut konsolun bekleme modundan %20 daha az güç kullanan yeni bir düşük güçlü bekleme moduna sahip olacak.

Yeni Xbox kontrol kolu da geliyor

Sebile kod adıyla gelen kontrol kolunun şekli Xbox Series X nesliyle aynı görünüyor. Ancak, bu sürümün alt yarısını daha rahat tutulur gibi görünen bir malzeme kaplıyor ve üst yarı ise hayranların Xbox kontrol kollarından beklediği aynı plastik kaplamayı koruyor. Ortadaki paylaşım düğmesinin yeri biraz değişiyor.

Belgenin gösterdiği üzere, en büyük eklemeler cihazın iç kısmında yer alıyor. Sebile, mevcut titreme işlevselliğinin aksine “hassas dokunsal geri bildirim” sürücülerine sahip. Bu VCA dokunsal sürücüleri aynı zamanda hoparlör görevi de görebiliyor. Bir ivmeölçerin yanı sıra daha sessiz düğmeler/kontrol çubukları da bu sistemin bir parçası olacak.

Daha sürükleyici oyun deneyimleri için dokunsal özellikler, Sony’nin PlayStation 5 DualSense kontrol cihazlarının en çekici özelliklerinden biriydi. Microsoft da bu teknolojiye adım atıyorsa, geliştirilmiş titreşim teknolojisini destekleyen çok daha fazla oyun göreceğimiz tahmin edilebilir.

Ayrıca Sebile Xbox kontrol kolunun Xbox Wireless 2, Direct-to-Cloud (muhtemelen Stadia kontrol koluna benzer bir şekilde) ve Bluetooth 5.2 desteğiyle birlikte geleceği belirtiliyor. Çıkarılabilir pil bölmesi de kontrol koluna geri dönüyor. Yeni bir Uyandırmak için Kaldır özelliği ve modüler kontrol çubuklarından da bahsediliyor ve bu yeni modüler çubukların, analog çubuk kayması sorununa daha ucuz bir çözüm sunması bekleniyor.

Belgeler, önümüzdeki yıl piyasaya sürülmesi beklenen yeni Xbox Series X|S sürümleriyle beraber Sebile’in de sunulacağını gösteriyor. Kontrol kolu ayrı olarak da satışa sunulacakken, çeşitli özel ve sınırlı sürümlerinin de sunulması planlanıyor.