Yeni nesil kuantum şifreleme algoritması SIKE, 1 dakikada yerle bir oldu

Gelecek vadeden kuantum şifreleme teknolojisi SIKE, beklendiği kadar güvenli olmayabilir. Yapılan testlerde kuantum şifreleri 1 dakikada paramparça edildi.

Kuantum şifreleme 1 dakikada yerle bir oldu

Akıllı telefonunuzun pin, parola ve biyotmetrik güvenlik önlemlerini bir kenara bırakın... Şifreleme algoritmaları arasında çok sayıda güvenli bulunan yöntem bulunuyor. Bunlardan biri de hükümetler içinde kullanılması amaçlanan SIKE, yani Supersingular Isogeny Key Encapsulation olarak isimlendirilen yeni bir kuantum şifreleme algoritması.

Geliştiriciler tarafından çok güvenli olduğu iddia edilen ve bugüne kadar ABD Ticaret Bakanlığı'nın Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) yarışmasının çoğu aşamasında başarılı olan SIKE, ne yazık ki pek de güvenli değilmiş. KU Leuven isimli uluslararası bir topluluğun Bilgisayar Güvenliği ve Endüstriyel Kriptografi grubunda yer alan araştırmacıların SIKE’yi kırması 1 saat bile almadı.

Araştırmacılar bunu SIKE algoritmasında bir açık bulmak yerine, saf matematik kullanarak başardı ve bunun karşılığında da Microsoft sponsorluğunda 50 bin dolarlık ödül ile ödüllendirildi.

Şu anda kullanımda olan kuantum algoritmalarının yerini alacak gözüyle bakılan SIKE’nin kırılması biraz talihsizlik olmuş gibi görünse de aslında daha güçlü bir algoritma geliştirilmesi açısından bu bir gereklilik. Bu yarışmalar da o nedenle düzenleniyor...