Yeni PCIe 4.0, İki Kat Daha Hızlı Olacak!

PC'lerin ve belki de çok daha fazlasının geleceğini şekillendirecek yeni PCIe 4.0 standardı, resmi olarak ortaya çıktı!

PC'lerde yeni dönem başlıyor!

2011'den beri yeni bir PCIe çıkacağı hakkında haberler duyuyoruz. Teknoloji söz konusu olduğunda bu süre çağlar öncesi gibi geliyor. Periferik giriş/çıkışlardan (I/O) sorumlu olan PCI-SIG topluluğu, sonunda PCI Express 4.0 için özellikleri yayınladı. Bu özelliklere göre bilgisayarlar, PCIe 3.0 bağlantıya göre iki kat fazla işlem hızına sahip olacak (16 GT/s), aynı zamanda geriye uyumluluk da olacak.

Peripheral Component Interconnect Express, ya da PCIe, şu anda bilgisayarınızdaki dahili cihazların standart bağlantı yöntemi. Bilgisayarınızın anakartındaki genişleme kartlarını kabul eden genişleme yuvaları için de, kartların kendileri için de kullanılan bir ifade. Günümüzdeki anakartların çoğu yalnızca bu tarz bağlantı yuvalarına sahip.

Sadece PC'ler için de değil... PCIe protokolünü kullanan cihazlar server'larda, depolamada ve hatta mobil cihazlarda bulunabilir. İleri seviye ekran kartlarında, SSD'lerde, ve diğer dahili konfigürasyonlarda büyük farklar yaratıp, tüm sistemi hızlandırabilir. Geriye uyumluluk olması da üreticilerin eski sistemleri yeniden tasarlaması gerekmediği anlamına geliyor.

Okuyucu Yorumları