Yeni Windows 11 PC'ler, yeni bir klavye tuşuyla birlikte gelecek

Microsoft resmi olarak açıkladı: Piyasaya sürülecek yeni Windows 11 masaüstü ve dizüstü PC'lerin klavyelerinde yepyeni bir tuş daha olacak.

Yeni Windows 11 PC'ler, yeni bir klavye tuşuyla birlikte gelecek

Microsoft, Eylül 2023’te Windows 11 için Copilot üretken yapay zeka asistanını özellikler listesine resmi olarak ekleyen önemli bir güncelleme başlattı. 2023’ün sonlarında şirket, Copilot desteğini içeren bir Windows 10 güncellemesinin de genel ön izlemesini başlattı.

Şimdi ise şirket, önümüzdeki aylarda yeni Windows 11 dizüstü bilgisayarlara ve klavyelere yeni bir Copilot tuşunun ekleneceği yeni bir gelişmeyi duyurdu. Microsoft’un Genel Müdür Yardımcısı ve Tüketici Pazarlama Müdürü Yusuf Mehdi, bir blog yazısında şirketin Copilot tuşunun tanıtılmasının “insanların yapay zeka dönüşümüne daha kolay katılmasını sağlayacağına” inandığını yazıyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi, Windows 11 dizüstü bilgisayarda veya Windows 11 ile çalışacak şekilde tasarlanmış bir klavyede Copilot tuşuna basmak, Copilot AI asistanını otomatik olarak başlatacak. Mehdi, blog yazısında “Bunu, Copilot’un bilgisayardaki yapay zeka dünyasına giriş noktası olacağı Windows yolculuğumuzda başka bir dönüştürücü an olarak görüyoruz” diyor.

Ayrıca, Windows 11 yüklü ve Copilot'un bulunmadığı veya bilgisayarda etkin olmadığı bir PC’de Copilot tuşuna basılırsa, bunun yerine Windows Arama'nın başlatılacağı da belirtiliyor.

Mehdi, yeni Copilot tuşunun “yaklaşık otuz yıldır Windows PC klavyesinde yapılan ilk önemli değişiklik” olduğunu söylüyor. Burada bahsettiği bir önceki değişiklik, Eylül 1994’te ilk kez klavyelerde kendine yer bulan Windows tuşuydu.

O zamanlar yeni eklenen bu tuşa basmak, Windows 95’te Başlat menüsünü açıyordu. Windows tuşu, çoğu Windows dizüstü bilgisayar ve çoğu masaüstü klavye için standart bir tuş haline geldi ve her Windows işletim sistemi sürümünün logosuyla beraber bu tuşun logosu da değişti.

Blog yazısında, Las Vegas’taki 2024 Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) öncesinde Microsoft’un ortaklarının Copilot tuşuna sahip yeni bilgisayarları sergileyeceği belirtiliyor. Tüketiciler, Ocak ayının sonlarından itibaren ve önümüzdeki kış ve bahar ayları boyunca Copilot tuşuna sahip yeni Windows 11 bilgisayarları satın alabilecekler. Copilot tuşu gelecekte sunulacak Microsoft Surface cihazlara da eklenecek.