Yılan hikayesi sona erdi!

Dosya paylaşımının zaferi: Tam 7 yıl sürdü, karar defalarca değişti ama sonunda bitti...

Yılan hikayesi sona erdi!

Hüseyin Cem Köylü

7 senedir devam eden davada, Japonya'nın en popüler P2P dosya paylaşım programının mimarı ve aynı zamanda "Japon Atom Enerjisi Araştırma Enstitüsü"nde araştırma görevlisi olan Isamu Kaneko, Japonya'nın en yüksek mahkemesinin kararıyla beraat etti.

2004 yılında tutuklanmasıyla başlayan dava beraatler, para cezaları, temyizler derken tam bir yılan hikayesine dönmüştü fakat en yüksek mahkeme son sözü söyledi ve artık Kaneko'nun çilesi bitti.

Isamu Kaneko 2003 yılında Freenet ağının prensiplerinden esinlenerek, Winny adlı programı yazdı. Program, kullanıcıların anonim olarak dosya paylaşmasına olanak sağlıyordu. Kaneko programın telif hakkı yasalarını çiğnemek için yazılmadığını söylese de, bu onun 2004 yılında Yüksek Teknoloji Suçları Harekat Birimi tarafından tutuklanmasına mani olamadı.

...Ve yılan hikayesi başlıyor!

...Ve yılan hikayesi başlıyor!

Bir ay sonra kefaletle serbest kalmasının ardından Ekim 2004'te hakkında Kyoto Bölge Mahkemesine dava açıldı. 2006 Aralık ayına kadar süren davada, telif hakkını ihlal etmeye ortam hazırlamak suçundan 19.200 dolar ceza ödemesi istendi. Kaneko temyize gitti ve Ekim 2009'da Osaka Yüksek Mahkemesi davayı tam tersine çevirdi ve Winny'nin böyle bir amaç için yazılmadığına, Kaneko'nun ceza ödemesinin gerekli olmadığına karar verdi. Bu sefer de karşı taraf ülkenin en yüksek mahkemesine temyiz başvurusunda bulundu.

Bu hafta, En Yüksek Japon Mahkemesi kararı görüştü ve Osaka Yüksek Mahkemesi'nin kararını onayarak Kaneko'nun suçsuz olduğuna karar verdi. 5 yargıç, programın kötü bir amaçla yazılmadığını, onu iyi ya da kötü kullanmanın kullanıcının kararı olduğunu söylerken, 1 yargıç karşıt oy kullandı.

Mahkemenin kararı, dünyanın diğer yerlerinde alınan kararlarla da uyumlu, sonuçta programlar yasa dışı amaçlar için yazılmıyor ve program geliştiriciler de yasaya aykırı bir hareket yapmıyorlar.

Okuyucu Yorumları