Yüzde 31, "Facebook'u Sileceğim" Diyor

Yaşanan Facebook kullanıcı verileri skandalı sonrasında yapılan bir anket, ortaya ilginç sonuçlar çıkardı!

"Facebook'u sileceğim" dediler

Yaşanan Facebook skandalı esnasında 50 milyon kullanıcının bilgisi, politik profiller oluşturmak üzere Cambridge Analytica'nın eline geçmiş, bunun üzerine sayısız kullanıcı Facebook profillerini silmek için #deletefacebook kampanyası başlatmıştı.

Yüzde 31,

"Blind" uygulamasının yaptığı bir ankete göre ise teknoloji alanında çalışanların yüzde 31'i, Facebook'u silmeyi planlıyor. Blind, teknoloji sektöründe çalışanların işverenlerine isimlerini açıklamadan geri bildirimde bulunmalarını sağlayan bir uygulama ve şu sıralar hızla büyüyor. Sistem isminizi açıklamasa da varlığınızı eposta ve LinkedIn üzerinden kanıtlıyor.

Ancak Blind'ın elde ettiği verilerin gerçeği ne kadar yansıttığı tartışılabilir. Araştırmanın nasıl bir kitle üzerinde yapıldığı bilinmediği gibi, bir şeyi "yapacağım" diyen kullanıcıların söz vermesiyle, bir şeyi gerçekten yapması, apayrı şeyler. Yani "Facebook'u sileceğim" diyenlerin çoğu hiçbir şey yapmayabilir. Zaten şimdiye kadar Facebook'u silmeyen bir kullanıcı, bundan sonra da ondan uzaklaşmayı başaramayabilir.

Katılımcıları firmalara göre kategorilere ayıran anketten çıkan ilginç bir sonuç, ankete Facebook'tan katılanların sadece yüzde 2'sinin Facebook'u sileceğini söylemesi. Buradan Facebook'un ayrı bir dünyada yaşadığı veya Facebook çalışanlarının seslerini çıkarmak istemediği anlaşılıyor. Microsoft'ta çalışanların yüzde 50'si ise Facebook'u bırakacağını söylüyor.

Facebook, yaşanan fiyasko üzerine gizlilik araçlarını geliştirip, kullanımını kolaylaştıracağını söylemişti. Aslında bu tür bir geliştirme, olayın sorumluluğunu yine bize atıyor gibi görünüyor ancak sanırız yine de hiç yoktan iyidir.

Okuyucu Yorumları