ADATA XPG Dazzle DDR4 İncelemesi

DDR4'e terfi etmeyi düşünüyorsanız, ADATA XPG Dazzle size göre olabilir.

CHIP Online Notu 87
  • Performans
  • LED ışıklandırmalı yapı
  • Hız aşırtmalara uygun
  • Uygun fiyat
  • Hız aşırtma noktasında yüksek beklentiyi karşılamıyor

DDR4 RAM'lerle birlikte yeni bir soluk kazanan masaüstü bilgisayar platformu, özel RAM ekipmanlarıyla birlikte kullanımı kadar görselliğiyle de oldukça eğlenceli formlara dönüşebiliyor. Ne gibi diyenleri, şöyle alalım: Zira ADATA'nın elimizdeki XPG Dazzle DDR4 RAM'leri LED ışıklandırmasıyla da özelleşebilen bir model oluyor.

LED ışıklandırmalı

LED ışıklandırmalı

Özellikle oyuncular tarafından tercih edilen masaüstü bilgisayar platformları, kuşkusuz konu oyun olunca bir hayli renkli şekillerde karşımıza çıkıyor. Özelleştirilmiş tasarımlarıyla ayrı, saydam yapılarıyla ayrı olarak oyuncuların masalarına renk katan kasalar, elbette içlerindeki donanımlar renkli yapıda olursa anlam kazanıyor. Elimizdeki XPG Dazzle DDR4 RAM de tam olarak böyle bir şey.

Hemen söze RAM'lerin ilgi çekici tasarımıyla başlamak gerek. XPG Dazzle DDR4 RAM, elimizdeki ikili kit halinde bulunuyor. Anakart üzerinde fazla yükselti oluşturmayan RAM'ler, kendine has pasif soğutma sistemine ve LED ışıklandırmaya sahip. Kırmızı renkli yüzeyini parlatan LED'lerle kaplı olan RAM, bu sayede özellikle pleksi kaplı kasalarda oldukça güzel görünecektir diye düşünüyoruz.

Güçlü performans

Güçlü performans

Elimizdeki modeliyle toplamda 16 GB'lık kapasiteye sahip olan ADATA XPG Dazzle DDR4, 8'er GB'tan ikili set halinde bulunuyor. Elbette piyasada farklı kapasite seçeneklerini görmeniz mümkün. 2800 MHz'de çalışan kit, hız aşırtmalar için de uygun yapıda, ancak burada çok fazla yol katedemiyorsunuz, onu da söyleyelim.

DDR4'lerin performansın yanında bir diğer önemli özellikleri de düşük güç tüketimi sağlamaları. ADATA XPG Dazzle da bu profile uyuyor ve kit 1.2V güç çekiyor. Elbette RAM'e hız aşırtma uygulayarak 1.45V'lara çıkabiliyorsunuz.

ADATA XPG Dazzle RAM'leri kuşkusuz test sistemimizde değerlendirme şansı bulduk. Önce test sistemimize bir bakalım, ardından da aldığımız test sonuçlarına geçelim.

CHIP Online Test Sistemi
Platform: HP Omen X
İşlemci: Intel Core i7-6700K 4.00 GHz
İşlemci Fanı: Water Cooling
Anakart: HP 81B6
Bellek: ADATA XPG Dazzle DDR4 16 GB
Depolama: Samsung 512 GB M.2 SSD
Depolama: Seagate 3TB 7200RP (2 adet)
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1080 (2-way SLI)
Güç Kaynağı: 1300W
Monitör Philips BDM3275UP 4K
Windows Sürümü Windows 10 Home (64-bit)


İlk olarak Sandra Memory Bandwidth'te değerlendirdiğimiz ADATA XPG Dazzle, burada en iyi zamanlamada DDR-2666 MHz'de 33 puan toplarken, 2133 MHz'de bize 27 puan gösterdi. Bu da sınıfı için gayet ideal olduğunu gösteriyor.

Oyun tarafına baktığımızda ise Battlefield'da değerlendirdiğimiz kit, bize tüm grafik ayarları ultra seviyedeyken 130 FPS civarında bir sonuç üretti. Bu arada çözünürlüğün 4K olduğunu da söyleyelim.

Özetle

ADATA XPG Dazzle DDR4 RAM, dediğimiz gibi farklı kapasite ve hız seçenekleriyle tercih edilebiliyor. Her modelde aynı olan yapı ise tasarım ve ışıklandırma seçeneği. Kırmızı ve siyah gövdesine ek olarak kırmızı LED ışıklandırmalarıyla güzel görünen kit, keşke farklı LED ışık seçenekleriyle de sunulsaydı. Ancak kırmızı rengin oyuncular için oldukça agresif bir tercih olduğu da açık. O anlamda bizce yeterli. Öte yandan performans noktasında da bekleneni sağlayan ADATA XPG Dazzle, özellikle hava soğutmalı sistemler için ideal bir RAM kiti oluyor. Ha, eğer su soğutma tercih ediyorsanız, o halde hız aşırtmaya daha uygun modellere de bakabilirsiniz.

ADATA XPG Dazzle'ın fiyatı ise 557 TL civarında. Bu anlamda benzer modellerle yakın bir fiyatta olduğunu söyleyebiliriz, öte yandan aynı kapasiteli bazı modellerden de daha ucuz fiyatta bulunuyor. Bu bağlamda ADATA XPG Dazzle DDR4'ün fiyat/performans çizgisinde iyi bir yerde durduğunuz düşünüyoruz.

Kimler Almalı

ADATA XPG Dazzle, yeni platform toplayanlar ve DDR4 arayanların dikkatini çekebilecek yapıda bir RAM kiti. Öte yandan LED ışıklandırmalı donanım arayanların da ilgisini çekecektir.

Alternatifleri

ADATA XPG Dazzle'a farklı bir alternatif olarak yine Kingston HyperX Fury DDR4 16 GB RAM'lerini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ADATA XPG Dazzle DDR4
Ürün Markası ADATA
CHIP Online Notu
87
Kapasite 2 x 8 GB
Hız 2800 MHz
Voltaj 1.2V
CAS Gecikmeleri CL17, 17
Yükseklik 34 mm
Okuyucu Yorumları