Anker Soundcore Liberty 4 NC İnceleme

Anker, gürültüyü yüzde 98.5’e kadar azaltabildiğini iddia ettiği Soundcore Liberty 4 NC ile kablosuz kulaklıklara yeni bir alternatif sunuyor. Peki Anker’in bu iddiası ne kadar doğru? Veya sunduğu tek özellik bu mu? İşte tüm detaylarıyla Soundcore Liberty 4 NC kablosuz kulaklık incelemesi.

CHIP Online Notu 85
  • Başarılı Aktif Gürültü Engelleme
  • Çok noktalı bağlantı desteği
  • LDAC desteği
  • Ses kalitesi
  • Pil ömrü
  • Şık tasarım
  • Kulaklıklar her kulağa iyi oturmuyor

Kablosuz kulaklıklar söz konusu olduğunda pazarda çok fazla oyuncu var. Tabii çok fazla oyuncunun olması seçenekleri de bir hayli artırmış durumda. Bu bir bakıma iyi olsa da seçim yapma aşamasında işleri epey zorlaştırıyor. Özellikle 2.000 – 2.500 TL fiyatla bir kablosuz kulaklık arıyorsanız, onlarca seçenek var. Ancak ihtiyaçlarınızı belirlediğinizde seçenekler iyice daralıyor. Örneğin iyi ses kalitesinin yanında gürültüyü de etkili bir şekilde engelleyebilsin veya uzun pil ömrü olsun gibi istekleriniz olursa elde çok fazla alternatif kalmıyor. Ancak bugün inceleyeceğimiz Anker Soundcore Liberty 4 NC, belki de aradığınız kulaklık olabilir.

Şimdi uygun fiyatlı kablosuz kulaklıklar söz konusu olduğunda, Anker işin hilesini bulan nadir markalardan. Zira bazı modelleri rakiplerinden çok daha ucuza iyi ses, amiral gemisi özellikler ve son derece etkileyici gürültü engelleme özellikleri sunabiliyor. Peki Liberty 4 NC’de durum ne? Anker’in iddia ettiğine göre Liberty 4 NC, gürültüyü yüzde 98.5’e kadar azaltabiliyor ve kılıfla beraber 50 saate varan pil ömrü sunuyor. Tabii dediğimiz gibi bunlar sadece Anker’in iddiası. O yüzden gelin hem bunun doğruluğunu test edelim hem de sunduğu diğer özelliklere daha yakından bakalım.

Anker Soundcore Liberty 4 NC Tasarımı ve Ergonomisi Nasıl?

Öncelikle Liberty 4 NC, daha en başından kılıfıyla dikkat çekmeyi başarıyor. Mat bir yüzeye sahip kılıf, önündeki ışıklı düğmesi ve içerisindeki aydınlatmayla fütüristik bir havaya sahip. Ayrıca kılıfta Qi kablosuz şarj desteği olması da güzel bir detay, zira bu pek çok pahalı kulaklığın atladığı bir özellik.

Kulaklıkların kendisi ise çubuklu bir tasarımda. Malzeme olarak plastik olsa da parlak görünümü ve gövdesindeki kaplama ile oldukça hoş duruyor. Kulağa oturuşu ise saatlerce takılabilecek kadar rahat. Şimdiye kadar denediğimiz en rahat kulaklık olduğunu söyleyemeyiz, ancak içerisinde 11 mm’lik sürücüler barındırdığını düşünürsek gayet hafifler. Bu arada eğer bizim gibi kulaklıklar kulağınıza tam oturmazsa, kutusunda 3 farklı boyutta silikon ucu da çıkıyor. Tabii bunların hiçbirinin bize uymadığını da belirtelim, en büyüğünü de taksak her an düşecekmiş hissi veriyor; hatta koşarken veya ani hareketlerde düşüyor da. Ancak sizin kulağınıza tam oturuyorsa rahatlıkla spor yapabilirsiniz, zira IPX4 derecesine sahip olduğundan su sıçramalarının yanı sıra terlemeye de pek tabii dayanabiliyor.

Anker Soundcore Liberty 4 NC Uygulama ve Gürültü Engelleme Performansı

Kulaklıkların kontrolleriyse gayet basit. Kullanımı çoğu kablosuz kulaklıkta alıştığımız şekilde; tek dokunuş oynatma ve durdurma, çift dokunuş önceki ve sonraki parçaya geçme, tek bir uzun basış ise gürültü engelleme modları arasında geçiş yapmaya yarıyor. Varsayılan olarak ses seviyesi kontrolü eklenmemiş, ancak 3 dokunuş işlevi boşta bırakıldığından buraya ses seviyesi ayarlama veya sesli asistan özelliği atanabiliyor.

Bu atama işlevi tabii ki uygulama üzerinden yapılıyor. iOS veya Android mağazasından kolaylıkla indirebilen Soundcore uygulaması, temiz arayüzü ve çeşitli özellikleriyle oldukça kullanıcı dostu tasarlanmış. Ana ekranda her bir kulaklık ve kılıf için pil ömrü göstergeleri yer alıyor. Bunun altındaki ‘Ortam Sesi’ bölümünde ise Gürültü Engelleme, Normal ve Şeffaflık modları arasında geçiş yapmaya yarayan simgeler var.

Gürültü Engelleme’ye daha detaylı bakarsak, 3 ayrı moddan oluşuyor; Uyarlanabilir Gürültü Engelleme, Manuel ve Ulaşım modu. Öncelikle Uyarlanabilir Gürültü Engelleme modundaki Ortam Algılama alt ayarı, kulaklıkların dışarıdan gelen sesleri gerçek zamanlı olarak algılamasını sağlıyor ve buna göre gürültü azaltma seviyesini ayarlıyor. Gürültü Engelleme’deki diğer mod ise manuel mod. Buradan ortam gürültüsüne göre seçilebilecek 5 farklı seviye var. Ulaşım modu ise seçtiğiniz ortama göre gürültüyü otomatik ayarlıyor. Uçak, otobüs, metro gibi birçok ulaşım aracını seçebiliyorsunuz. Ancak deneyimlerimize göre ilk 2 özelliğin daha kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.

Genel olarak Liberty 4 NC, gürültü engelleme testlerimizde gayet iyi performans gösterdi. Kafede otururken kalabalık sesini kolaylıkla yok edebiliyor. Veya yolda yürürken geçen uçağın sesini veya inşaat sesini ciddi şekilde azaltabiliyor. Doğrusunu söylemek gerekirse Manuel Mod’un 5’inci seviyesi ile Uyarlanabilir Gürültü Engelleme modu arasında pek bir fark yok, ikisi de benzer şekilde çalışıyor. Ancak Manuel Mod’daki seviyeler arasındaki fark büyük. O yüzden son seviyede kullanmak en en iyisi.

Uygulamaya geri dönersek, Şeffaflık modunda Tam Şeffaf ve Vokal olmak üzere 2 ayrı seçenek var. Tam Şeffaf, dış sesleri duymamızı sağlıyor. Vokal ayarı ise daha çok konuşma anlaşılırlığını artıran bir özellik. Denediğimizde ufak da olsa bir fark hissettik, ancak öyle aman aman bir şey değil. Bunların yanında hem Gürültü Engelleme hem de Şeffaflık modları için Rüzgar Gürültüsü Azaltma özelliği mevcut. Üstelik oldukça da başarılı. Rüzgarın sesini tamamen kesemese de karşı tarafın sesi daha iyi alabildiğini net bir şekilde deneyimledik.

Uygulamada son olarak ekolayzır ayarları için Ses Efektleri adlı bir bölüm var. Burada istemediğiniz kadar ön tanımlı ekolayzır ayarı bulunduğu gibi manuel ayarlanabilen 8 bantlı bir ekolayzır, daha geniş bir ses sahnesi sunan 3D surround ses modu ve HearID adında bir özellik bulunuyor. HearID dediğimiz aslında kişiselleştirilmiş bir ekolayzır. Kullanımı gayet basit, ayarı seçtikten sonra uygulama sizi yönlendirip birkaç ses dinletiyor ve sizin çeşitli frekansları algılama yeteneğinize göre kişiselleştirilmiş bir ekolayzır sunuyor. Kendi dinleme alışkanlığımıza göre test ettiğimizde iyi çalıştığını söyleyebiliriz. Eğer hazır profillerdeki ayarlardan memnun kalmazsanız, mutlaka denemeniz gereken bir özellik.

Anker Soundcore Liberty 4 NC Özellikleri ve Ses Kalitesi

Liberty 4 NC’nin teknik tarafına baktığımızda, Hi-Res sertifikalı 11 mm sürücüler kullanıldığını görüyoruz. Bağlantıyı Bluetooth 5.3 ile sağlayan kulaklık, LDAC, AAC ve SBC gibi kodekleri destekliyor. Dolayısıyla LDAC desteği olan Android telefonlarda ses kalitesi anlamında çok daha iyi performans gösteriyor. Bununla birlikte Liberty 4 NC, çok noktalı bağlantı özelliğine de sahip. Yani birden fazla cihaza aynı anda bağlanabiliyor. Ancak LDAC kodeği seçiliyken bu özellik devre dışı kaldığından diğer kodeklerden birini seçmek şart.

Sıkıcı teknik detayları bırakıp kulaklığın gerçekte nasıl bir performans sergilediğine bakarsak, genel anlamda ses kalitesinin başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle basları sağlam ve derin olarak veriyor. Ayrıca mid’leri net ve dengeli, ne tür müzik olursa olsun çoğu kişinin beklentilerini karşılayabilecek kalitede. Ses seviyesi olaraksa tatmin edici yüksekliğe ulaşabiliyor. Üstelik en yüksek ses seviyesinde dahi herhangi bir bozulma veya cızırtı olmuyor. Bu arada bunların bizim şahsi görüşlerimiz olduğunu hatırlatalım. Ayrıca tüm testleri varsayılan ses ayarlarında ve LDAC ses kodeğinde gerçekleştirdik. Haliyle bizim duyduğumuz ses ile sizinki farklı olabilir veya müzik zevkinize uymayabilir. Böyle bir durumda farklı ekolayzır ayarlarını veya HearID’yi denemek en iyi çözüm.

Diğer taraftan Liberty 4 NC müzikte olduğu kadar üzerindeki 6 mikrofonu ile yapacağınız görüşmelerde de iyi iş çıkarıyor. Görüşme yaptığımız esnada yanımızdan bir çöp kamyonu geçmesine rağmen karşı taraf hiçbir ses duymadığını söyledi. Doğal olarak iç mekanlardaki performansı daha da iyi, neredeyse telefonun dahili mikrofonu kadar iyi ses iletiyor.

Son olarak kulaklığın pil ömrü en güçlü olduğu yönlerden. Testlerimizde yaklaşık 9.5 saate yakın dayanmayı başardı. Üstelik kılıfıyla beraber bu süre 50 saate kadar çıkabiliyor. Ayrıca hızlı şarj desteği sayesinde sadece 10 dakikalık şarj ile 4 saatlik dinleme süresi vadediyor. Kısacası pil konusunda endişelenmenize asla gerek yok.

Sonuç

Genel olarak toparlamak gerekirse; Liberty 4 NC, aktif gürültü engelleme özelliğinin yanında ses kalitesi ve pil ömrüyle de kendini öne çıkarmayı başarıyor. Tabii ki her yönüyle mükemmel bir kulaklık değil, ancak bazı noktalarda beğeneceğiniz bir alternatif. Fiyat olarak ise 2.229 TL ile sunduklarına göre normal diyebiliriz; ne ucuz ne de pahalı.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Anker Soundcore Liberty 4 NC
Ürün Markası Anker
CHIP Online Notu
85
Gürültü Engelleme Var
Mikrofon Var
Kablosuz Şarj Var (Qi uyumlu kılıf
Ses Kodekleri AAC, SBC, LDAC
Su Geçirmezlik IPX4
TipKablosuz
BağlantıBluetooth 5.3
Sürücü Boyutu11 mm
Pil Ömrü10 saate kadar (Kılıfla 60 saate kadar)
Ağırlık10 gr.