Yeni Pro, 9.7 inçlik iPad elimizde

Apple'ın yakın zamanda duyurduğu yeni Pro'su 9.7 inçlik iPad elimizde.

CHIP Online Notu 91
  • Mükemmel görüntü
  • Güçlü özellikler
  • Rahat taşınabilir
  • Şık ve ince
  • 4K video
  • Fotoğraf kalitesi
  • Yüksek fiyat
  • Yalın batarya performansı
  • Opsiyonel klavye arka aydınlatmalı değil

Kısa bir süre önce Apple'ın yeni Pro tableti, 12.9 inçlik iPad Pro'yu incelemiştik. Bu defa da profesyonel kesim için sunulan, fakat aynı zamanda daha taşınabilir boyutta bir tablet isteyenlerin beklentilerini karşılamak üzere geliştirilen iPad Pro 9.7 elimizde. 12.9 inçlik Pro, devasa yapısıyla dikkat çekerken, bu elimizdeki model bir nevi iPad Air 2 benzeri yapıya sahip. Bu da onu daha taşınabilir kılıyor. Her ne kadar boyutu ağabeyine oranla küçük olsa da klavye ve Apple Pencil seçenekleri bu tablette de bizlerle. Bize incelememiz için iPad Pro'ya beraber gönderilen bu aksesuarlar, ayrı olarak satın alınabiliyor. Bunu da söyledikten sonra şimdi iPad Pro'ya yakından bakalım...

Fiyatı ne kadar?

Fiyatı ne kadar?

İlk etapta iPad Pro 9.7'nin fiyatından başlayalım. Elimizdeki tabletin her zaman olduğu gibi farklı kapasite ve Wi-Fi ile LTE destekli modelleri bulunuyor. En uygun fiyatlısı 32 GB kapasiteye sahip olanı elbette. Wi-Fi seçeneği 2249 TL, LTE seçeneği ise 2699 TL olarak karşımıza çıkıyor. 128 GB kapasiteye sahip model 2798 TL, LTE seçeneği ise 3199 TL olarak belirlenmiş. Son olarak 256 GB kapasiteli Wi-Fi'lı model 3379 TL ve LTE'li ise 3898 TL olarak bulunabiliyor. Evet, fiyatların ucuz olduğunu söylemek zor; ancak konu Apple olunca buna pek de şaşırmıyoruz artık...

Bunu bir kenara koyacak olursak, iPad Pro 9.7 için, iPad Pro 12.9'un minik kardeşi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Az sonra bahsedeceğimiz ekran boyutu dışında bazı noktalarda elbette farklılıklar gösteriyorlar.

Bu tablet, son dönemde karşımıza sıkça çıkan hibrit laptop'lara muadil olarak tercih edilebilecek türde bir cihaz. Elbette bunun gerekli Smart Keyboard aksesuarını satın almanız gerekiyor. Böylece tableti bir tablet PC türevine dönüştürmek için gerekli ilk adımı atabiliyorsunuz.

Tasarım ve ekran

Tasarım ve ekran

iPad Pro'nun boyutlarından başlayalım ve ekranına bakalım. Tabletin kalınlığı 6.1 mm. Bu da onu fazlasıyla ince kılıyor. Ağırlığı ise yalnızca 437 gram seviyesinde. Böylece mobilite anlamında tableti gayet başarılı bulduk.

Tabletin renk seçenekleri gümüş, altın, uzay grisi ve rose gold olarak karşımızda. Tasarımıyla iPad Pro 12.9'un küçüğü şeklinde tasarlanan tablet, boyutu dışında her anlamda benzerlik gösteriyor. Boyut küçüldü diye hoparlörler ikiye düştü diye düşünmeyin; iPad Pro 9.7'de de tabletin 4 kenarında bulunuyor.

iPad Pro'da, LED arka aydınlatmalı LCD ekran kullanıyor. 9.7 inç büyüklüğünde olan ekranda iPad Air 2 ile aynı oranda çözünürlük sunuluyor. 1536x2048 piksel çözünürlüğünde olan ekranın piksel yoğunluğu ise 264 ppi seviyesinde. Fazlasıyla net, keskin, parlak ve renkli olan ekran, Apple'ın diğer tüm iPad'lerinin başarılı çizgisini koruyor.

Ekranın altında ise TouchID yine bizi bekliyor. Parmak izi okuyucu gayet hızlı çalışıyor. TouchID'ye çift tıkladığınızda ise Siri ile karşılaşıyorsunuz.

Teknik kadro

Teknik kadro

Şimdi gelelim iPad Pro 9.7'nin teknik kadrosuna. iPad Pro 9.7'de ağabeyinde de bulunduğu üzere işlemci olarak şu an Apple'ın en hızlı mobil işlemcisi Apple A9X kullanılıyor. 2 GB RAM'le desteklenen iPad Pro 9.7, yaptığımız Geekbench 3 testinden 5227 puan toplamayı başardı. Bu da daha önce iPad Pro 12.9'dan aldığımız 5490 puanla oldukça yakın bir skor.

iPad Pro 9.7'de çift çekirdekli işlemciye ek olarak PowerVR 7XT grafik işlemci de yer alıyor. Grafik işlemci noktasında da üzerine düşen işi yerine getiren tablet, her iki açıdan da gayet performanslı çalışıyor. Tabletin yine 32, 128 ve 256 GB'lık kapasite seçenekleriyle sunulduğunu söyleyelim. Bu noktada hatırlatmamız gereken önemli bir detaysa, kapasiteyi daha sonradan microSD kart yoluyla genişletemiyorsunuz. O nedenle iPad Pro ile ilgileniyorsanız kapasite seçimini dikkatli yapmanızda fayda var.

Neler yapabilir?

Neler yapabilir?

Kuşkusuz iPad Pro 9.7 inç ile yapılabilecekler çok geniş. Klasik tablet kullanımından ziyade Smart Keyboard ve Apple Pencil ile özelleştirilebilen tablet, küçük ekranıyla da 12.9'luk modele göre daha taşınabilir olduğundan ek bir kazanç daha yaratıyor. Diğer yandan ekran boyutunun biraz daha küçülmesi sebebiyle, multimedya konusunda ondan bir adım geride olduğunu da kabul etmek gerek.

Daha önce iPad Pro 12.9 incelememizde bahsettiğimiz bazı uygulamaları kuşkusuz 9.7 için de kullanabiliyorsunuz. Bu uygulamalardan ilk ikisi, Adobe Comp ve Adobe Photoshop Fix. Tasarımcılara mobil yaratıcılık özgürlüğü sağlayan Adobe Comp ile Photoshop Fix, zengin tasarımlar yapma imkanı sağlanıyor. Yine bir diğer Apple Pencil'la kullanılabilecek olan uygulama AutoCad 360. Bu uygulamayla iPad Pro, CAD çizimleri için de ideal bir platform halini alıyor. Daha bunun gibi pek çok uygulama bulunuyor. Çoğu da tahmin edilebileceği gibi yaratıcılık ve tasarım üzerine. Canva, Procreate 3, Adobe Photoshop Sketch, Photoshop Mix ve ünlü iMovie bunlardan bazıları.

Smart Keyboard ile tableti bir laptop olarak kullanabileceğinizi de belirtelim. Böylece ofis uygulamalarınızı da bu cihaz üzerinde çalıştırmanız mümkün hale geliyor.

iPad Pro 9.7'de iOS 9.3 işletim sistemi kullanılıyor. İşletim sisteminde bahsetmemiz gereken önemli bir detaysa, Split View özelliği. Bu sayede iPad Pro'nun ekranını iki farklı uygulamaya paylaştırabiliyor ve ekranı daha verimli kullanabiliyorsunuz.

Batarya ve pil ömrü

Batarya ve pil ömrü

Gelelim iPad Pro 9.7'nin sunduğu pil ömrüne. iPad Pro 9.7 için söylenen pil ömrü 10 saate kadar olarak belirtiliyor. 7306 mAh'lik bir bataryanın kullanıldığı tablette, bu kapasite iPad Air 2 ile oldukça yakın. Air 2'de 7340 mAh'lik bir batarya bulunuyordu. Öte yandan 12.9'luk Pro'da ise 10307 mAh'lik bir batarya sunulmuştu. Ekran boyutunun küçülmesi kuşkusuz Apple'ı elimizdeki modelde de daha küçük bir batarya kullanmaya itmiş. Peki, ama performansıyla yine 10 saatlik bir performans sunabiliyor mu?

Bizim yaptığımız test sonucuna göre video süresiyle ağabeyiyle benzer sonuç gösterdi. 90 dakikalık Full HD video testimizde tam ekran parlaklığında yüzde 22 değer kaybeden batarya, test sonucunda yüzde 78'e gerilemişti. Bu da kabaca hesapla tabletin tam ekran parlaklığında 6.30 saati bulabileceğini gösteriyor. Ekran parlaklığını kısarsanız süre uzayacaktır.

Öte yandan internet dolaşımında da 5 saat 5 dakikalık performans alan tablet, bataryasın tükettiğindeyse yaklaşık 4 saat içinde tam kapasite şarj olabiliyor.

Kamera

Kamera

iPad Pro 9.7, kamera noktasında 12.9'luk modele göre büyük farklar gösteriyor. Her şeyden önce kameraların megapiksel değerleri daha yüksek. Elimizdeki tabletin arka kamerası 12 megapiksel seviyesinde. Ön kamerada ise 5 megapiksellik bir sensör bulunuyor. Bu değerler 12.9'da 8'e 1.2 idi hatırlarsanız.

Öte yandan kamerada diyafram açıklığı da düşürülmüş. F2.2 seviyesindeki diyafram açıklığının yanında eklenen özelliklerden biri de çift tonlu çift LED flaş. Bunların yanında video noktalarında da iyileştirmeler yapılmış. iPad Pro 9.7'nin kamerasıyla 30 karede 4K video kaydı yapabilmek mümkün. Bu, selef modelde 1080p ile sınırlıydı. Ayrıca ağır çekim modlarında da seçenekler mevcut. 1080p'de 120 kare veya 720p'de 240 kare kayıt yapabiliyorsunuz.

Kamera performansını fazlasıyla beğendiğimiz iPad Pro 9.7, kolay taşınabilir olmasıyla tabletiyle fotoğraf çekmek isteyenleri de memnun edecek ölçüde fotoğraflar çekebiliyor. Buna selfie'leri de ekleyelim elbette...

Özetle

Sonuç olarak toparlayacak olursak, iPad Pro 9.7, Apple'ın profesyonel tablet seviyesinde kullanıcılara sunduğu başarılı bir model oluyor. iPad Pro 12.9'un sunduğu tüm özellikleri ve hatta bazı noktalarda fazlasını sunan iPad Pro 9.7, performansıyla fazlasıyla beğendiğimiz bir model oldu. Elbette fiyatı yüksek, ancak sundukları kullanıcıları fazlasıyla tatmin edecektir.

Kimler Almalı

Piyasadaki en güçlü iPad deneyimini kompakt boyutta elde etmek isteyenler iPad Pro 9.7'yi satın almak isteyebilirler.

Alternatifleri

iPad Pro 9.7'ye en yakın alternatif Apple iPad Air 2 olabilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Apple iPad Pro 9.7
Ürün Markası Apple
CHIP Online Notu
91
İşletim SistemiiOS 9.3
İşlemciApple A9X
İşlemci Hızı2.16 GHz
Çekirdek (CPU)2
Ekran TeknolojisiLED-backlit IPS LCD
Ekran Boyutu9.7 inç
Ekran Çözünürlüğü1536 x 2048 px
Grafik İşlemciPowerVR Series 7
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama32 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera12 MP
Wi-FiYok
NFCVar
3GVar
GPSVar
LTE (4G)Var
BluetoothVar
MicroSDYok
HDMIYok
USBVar
Pil Ömrü10 saat
Boyutlar169 x 240 x 6.1 mm
Ağırlık437 gr.
Okuyucu Yorumları