15 inçlik yeni MacBook Pro testte!

Apple'ın Retina ekranlı yeni 15 inçlik MacBook Pro'sunu inceliyoruz.

CHIP Online Notu 83
  • Güçlü grafik ve işlem performansı
  • Tasarım
  • Pil performansı
  • Retina ekran
  • Force Touch
  • 2014 modele göre büyük farklar yok
  • Yüksek fiyat

Bundan kısa bir süre önce Apple'ın yine retina ekranlı ancak 12 inç boyutlu modelini incelemiştik hatırlarsanız. Bu defa da yine Apple tarafından ofisimize gönderilen 15 inç boyutlu yeni MacBook Pro'yu kullanma şansımız oldu. Her yıl yeni ve kullanışlı özelliklerle güncellenen Apple MacBook Pro, bu sene de özellikle tasarım ve grafikle uğraşanların yanı sıra dizüstü platformda stabil performans bekleyenlerin gözdesi olacak gibi görünüyor.

Klasikleşmiş tasarım

Klasikleşmiş tasarım

Yeni MacBook Pro'yu ilk etapta tasarım olarak ele aldığımızda tasarımıyla geçtiğimiz yılki sürümünden fark yarattığını söylemek neredeyse zor. Neredeyse 2012 yılından bu yana kadar çok büyük değişim de görmedik zaten. Eklenen bazı elementler var elbette, ancak cihazın boyutları, ağırlığı ve hatta bağlantıları bile geçtiğimiz yılki MacBook Pro ile birebir. Ancak yine de MacBook Pro'nun tasarımından bahsedelim elbette.

Yekpare alüminyum bir gövdeden oluşan yeni MacBook Pro, üzerinde 15.4 inç boyutunda bir ekran taşıyor. Sırtında şık Apple logosunu bulunduran cihaz, derli toplu görünen ve konfor sunan arka aydınlatmalı bir klavyenin sahibi. Klavyenin hemen altında artık Force Touch özelliği kazandırılmış bir trackpad bizlere sunuluyor. Bu trackpad'i daha önce incelediğimiz 12 inç Retina ekranlı MacBook'ta da görmüştük.

MacBook Pro'nun boyutları, 350'ye 240 mm ebatlarında ve buna 10 mm'lik kalınlık da dahil. Ağırlığı ise 2 kilogram ki, hem alüminyum tasarım hem 15 inç boyutunda bir ekranın sahibi olmasına karşın bu ağırlık gayet hafif.

MacBook Pro'nun bağlantılarına bakacak olursak burada Apple'ın 12 inç Retina ekranlı MacBook'a göre "biraz" cömert davrandığını görüyoruz. Zira hatırlayacak olursanız "bu modelde" yalnızca USB-C portu bulunuyordu. Öte yandan MacBook Pro'da yeni fiziksel bağlantılar da görmüyoruz, önceki modelle aynı: İki adet USB 3.0, iki adet Thunderbolt 2, SD kart, HDMI ve kulaklık bağlantıları sunuluyor. Cihazın ayrıca 802.11AC ağ ve Bluetooth 4.0 kablosuz bağlantıları da mevcut.

Neler getiriyor?

Neler getiriyor?

Apple MacBook Pro, 15 inç boyutunda Retina ekranıyla geliyor. 2880x1800 piksel çözünürlük sağlayan ekran hakkında söylenecek pek bir şey yok; zira görüntü önceki sürümden de alışık olduğumuz gibi harika.

Teknik birimlere geçmişken bu yıl MacBook Pro'nun aynı kalan ve fark yaratan teknik birimlerini de söyleyelim. İşlemci noktasında geçtiğimiz yılla birebir aynı işlemciyi kullanan MacBook Pro, yine Intel'in 4980HQ kod adlı Core i7 2.8 GHz'lik işlemcisini kullanıyor. (Bu işlemci ile Turbo modda 4.0 GHz'e kadar performans artışı yakalanabiliyor.) Bu anlamda geçen yılki modelle fark göstermeyen MacBook Pro, buna takviyede bulunmuş elbette. Selef modele göre daha hızlı bir diskle gelen yeni MacBook Pro, öte yandan grafik noktasında da entegre Intel Iris Pro Graphics birimine ek olarak AMD Radeon R9 M370X'i de kullanıcılara sunuyor.

16 GB RAM ve 1 TB'lık SSD ile iyi performans gösteren MacBook Pro, öte yandan yaklaşık 9 saat civarında pil ömrü sunuyor.

Az sonra MacBook Pro ile aldığımız performans notlarına değineceğiz, ancak son olarak MacBook Pro'nun bu yılki sürümüne gelen ve daha önce 12 inçlik modelde de gördüğümüz Force Touch hakkında da bir iki kelam edelim.

Mekanik parçalara sahip olmayan Force Touch trackpad'i bize daha hassas bir kullanım sağlıyor. Dokunduğunuzda size anlık olarak geri beslemede bulunabilen Force Touch trackpad, altında mekanik parçalar bulundurmuyor. Kademeli bir şekilde trackpad'e baskı uygulayarak onun farklı işlemleri uygulamasına olanak tanıyabiliyorsunuz. Bu trackpad'le ilgili tüm ayarları yine Sistem Tercihleri bölümünden yaparak, özelleştirebilir ve onu daha fazla işlevsel kılabilirsiniz.

Performans notları

Performans notları

Yeni MacBook Pro'nun önce pil ömrüne değinelim. Yaptığımız testlerde Apple'ın iddiası olan 9 saatlik pil performansını gördüğümüz MacBook Pro, bu anlamda yine daha önce incelediğimiz MacBook Air ile eşdeğer bir performans sunuyor. Öte yandan yine daha önce incelediğimiz Dell XPS 13'e baktığımızda 7 saat 30 dakikayı görmüştük. Ayrıca Asus ZenBook UX301'de de 8 saat civarında bir performans almıştık. Son olarak bir önceki incelediğimiz Apple ürünü olan 12 inçlik yeni MacBook'a baktığımızda 7 saat 5 dakika sonucunu almıştık. Bu bilgiler ışığında yeni MacBook Pro'nun pil performansını gayet beğendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

MacBook Pro ile oyun oynama imkanı da bulduk. Tipik test oyunumuz olan Metro: Last Light'ta Full HD çözünürlükte ve tüm detaylar Ultra seviyedeyken 15 FPS ortalama sonucu aldık. Yine Thief'de 19 FPS'yi gördüğümüz MacBook'ta elbette grafik detay seviyesini orta seviyeye getirerek 50 FPS'leri görmek mümkün olabiliyor.

Eğlenceye hayır demeyen yeni MacBook Pro, elbette oyundan önce bir iş yapmak için tasarlanmış bir dizüstü bilgisayar. Bu anlamda performans konusunda endişe etmeye gerek bırakmayan laptop, gerekli teknik birimleriyle gereken performansı sağlıyor.

Özetle

Sonuç olarak Apple, yeni MacBook Pro'suyla yine alışılageldik bir cihazla karşımıza çıkıyor. Tasarımıyla ve ekranıyla zaten kabul görmüş bir cazibe merkezi olan MacBook Pro, selef modele göre çok büyük farklar getirmemesiyle açıkçası biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Yeniliklerse yok değil, elbette var. Bunlar arasında Force Touch trackpad, daha hızlı bir SSD ve 2 GB kapasiteli Radeon R9 grafik işlemci bulunuyor. Bunlar yeni MacBook Pro için önemli artılar. Ancak eklenen bu birimler fiyatı da yakından ilgilendiriyor ve bu da yeni MacBook Pro'yu satın almak isteyen kullanıcıların en büyük handikabı olacak gibi görünüyor.

Kimler Almalı

Kullanıcılar Apple'ın yüksek performans getiren yeni MacBook Pro'sunu hem kişisel hem iş odaklı olarak tercih edebilirler. Ancak bu cihaza sahip olmayı isteyenler, kesenin ağzını biraz açmaları gerektiğini de bilmeliler.

Alternatifleri

Apple MacBook Pro yerine daha kompakt bir Apple ürünü satın almayı düşünenler, 12 inç Retina ekranlı Apple MacBook'ya da bakabilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Apple MacBook Pro (2015)
Ürün Markası Apple
CHIP Online Notu
83
Thunderbolt 2 2 adet
Genel
İşletim SistemiOS X Yosemite
İşlemciIntel Core i7
İşlemci Hızı2.8 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran15.4 inç
Ekran PaneliRetina Display IPS
Çözünürlük2880 x 1800 px
Grafik İşlemciAMD Radeon R9 M370X
Grafik Kapasitesi2 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.02 adet
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar350 x 240 x 10 mm
Ağırlık2.04 kg
Pil Ömrü009:00 saat
Okuyucu Yorumları