Micro-ATX'e Sığan Dünya

Asus'un ROG serisi Micro-ATX anakartı boyundan büyük performans sunuyor.

Asus Maximus IV Gene-Z İnceleme
CHIP Online Notu 85
  • Editörün Seçimi

Republic of Gamers, yani oyuncular cumhuriyeti konsepti ile üst düzey oyuncuları hedefleyen Asus'un Test Merkezimize konuk olan yeni anakartı Maximus IV Gene-Z, ilk bakışta Micro-ATX yapısı ile dikkat çekiyor. Bu tür performans anakartlarını genelde ATX, hatta bazen Extended-ATX biçiminde görüyoruz. Fakat Asus Micro-ATX yapısını tercih ederek aslında bir bakıma LAN partilerine gidecek kullanıcıları da hedefliyor dersek yanlış olmaz. Zira Gene-Z ile oyuncu kasası dendiğinde akla gelen devasa kasa görüntüsünü yok edebilmek mümkün. Daha önce incelemiş olduğumuz Thermaltake'in Lanbox Lite kasası ile harikalar yaratacağına inandığımız Gene-Z, Micro-ATX boyutlarına rağmen çift ekran kartlı konfigürasyonlar dahi oluşturmanıza imkan tanıyor.

Gene-Z'e biraz daha yakından baktığımızda Z68 yonga setine sahip olduğunu görüyoruz. Z68 ile Intel işlemcilerdeki dahili grafik işlemcisini kullanabiliyorsunuz. Fakat DirectX 11 desteği bile olmayan bu GPU'yu Gene-Z gibi bir anakartta kullanmanın pek bir anlamı yok. Z68'in bir başka özelliği de Intel Smart Response teknolojisine destek vermesi. 60 GB kapasiteli bir SSD ve yüksek kapasiteli bir sabit disk ile melez bir sistem oluşturmanıza izin veren bu teknoloji ile hem performans hem de kapasiteyi bir arada edinebiliyorsunuz. Gene-Z'in grafik kartı desteğine bakacak olursak hem SLI hem de CrossFireX desteği olduğunu görüyoruz. Bu iki sistemin yanında son zamanların popüler teknolojisi LucidLogix Virtu teknolojisi de unutulmamış. Böylece sisteminizdeki tam yükte 200 Watt güç çeken ekran kartını sürekli kullanmak zorunda kalmıyor ve gerekmediği durumlarda video izlemek gibi ufak tefek işlerinizi dahili GPU'ya yönlendirebiliyorsunuz.

Gene-Z'te hepimizin bildiği arabirimler ve teknolojiler dışında Asus'a özgü bazı teknolojiler mevcut. Bizim en çok dikkatimizi çekenler arasında BIOS Print yer alıyor. Çoğu oyuncu bırakın BIOS ayarlarını, FPS değerinin ne olduğunu bilmekten uzak. Bu bağlamda BIOS konusunda daha tecrübeli birleri veya Asus topluluğundaki kullanıcılar BIOS ayarlarını bu özellik ile paylaşabiliyorlar. Böylece kullanıcılar örneğin AHCI arabiriminin performansından yararlanabilecekken farkında olmadan IDE seçeneğini kullanmamış oluyorlar. Gene-Z'te dikkat çeken bir başka özellik ise SupremeFX X-Fi 2 ses yongası. Oyuncular için olmazsa olmazlar arasında yer alan ses, Maximus IV Gene-Z ile tam teşekküllü olarak sunuluyor. Fakat yine de daha önce Gigabyte G1.Sniper 2 incelemesinde belirttiğimiz üzere bu ses kartlarını anakartınızı yenilerken sökememeniz büyük bir eksi. Bunun yerine firmalar ya hiç ses kartı vermemeli, ya da ses kartlarını eskisi gibi harici kart olarak vermeliler.

Özetle

Ufak bir kasa ile harikalar yaratan bir sistem kurmak istiyorsanız başlangıç noktanız Maximus IV Gene-Z olmalı.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus Maximus IV Gene-Z
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
85
Soket LGA 1155 Core i3/i5/i7
Bellek 4 x DIMM, Maks. 32GB, DDR3 2200(O.C.)
Grafik CrossFireX, SLI, LucidLogix Virtu
Depolama 2 x SATA 6Gb/s, 4 x SATA 3Gb/s, ,Raid 0, 1, 5, 10, ISRT
Ses Creative SupremeFX X-Fi 2 8 Kanal
USB 4 x USB 3.0, 12 x USB 2.0
Okuyucu Yorumları