Striker Platinum testte!

Asus'un yeni ekran kartı Striker Platinum ne kadar güçlü ve oyun meraklılarına neler sunuyor?

CHIP Online Notu 93
  • Yüksek performans
  • Asus teknolojileri
  • Başarılı soğutma
  • Stil sahibi tasarım
  • Yazılım desteği
  • Daha sessiz çalışabilirdi

Asus'un oyunseverlere sunduğu Striker Platinum kartı orta/üst segment kullanıcılara hitap ediyor. ROG serisi altında sunulan ekran kartı, şık ve kışkırtıcı tasarımı bir yana performansıyla da dikkat çekecek türden. Referans tasarıma göre yüzde 10'luk bir performans artışı sağlayan Striker Platinum, pek çok teknolojiyle donatılmış.

Striker Platinum'da dikkat çeken ilk noktalar arasında 10 mm'lik ısı boruları ile DirectCU II teknolojisinin yanında hibrit tasarımlı CoolTech fan teknolojisi oluyor. Bu iki teknolojiyle birlikte devasa boyuttaki ekran kartının ısı problemi ortadan kalkmakla beraber, aynı zamanda referans tasarıma göre çok daha sessiz çalışabiliyor. Nvidia GeForce GTX 760'ı referans alan Striker Platinum, elbette fabrika çıkışında hız aşırtmaya da uğramış. Böylece yüksek performansı gözeten kart, bakalım detaylarında bize başka neler sunuyor.

Güçlü alt yapı

Nvidia'nın GeForce GTX 760 grafik ünitesini referans alan Striker Platinum, üzerinde geniş bir bellek desteği sunuyor. 4 GB kapasitesinde GDDR5 bellek desteği sunan Striker Platinum, referans tasarıma göre hız aşırtmalı bir yapıya sahip. Referans tasarıma göre daha yüksek derecede taban ve tavan çekirdek hızı sunan ekran kartı, 1085 MHz Base Clock ve 1150 MHz Boost Clock değerlerine sahip. 6008 MHz seviyesinde çalışan bellekler hız aşırtmaya uğramamış. Bellek arayüzü olarak 256 bit kullanan Striker Platinum, PCI Express 3.0 arabirimiyle uyumlu.

Büyük boyutuyla dikkat çeken kart, bu nedenle anakart üzerinde geniş yer kaplıyor. Bu arada Striker Platinum'un maksimum ekran çözünürlüğü olarak 4096x2160 piksel görüntü desteği verdiğini de söyleyelim. Ekran kartının üzerinde 1 adet HDMI, 1 adet DisplayPort ve 2 DVI bulunduğunu da sözlerimize ekleyelim. SLI yapmak isteyenlerin de rahatlıkla kullanabilecekleri Striker Platinum, performans noktasında beklentileri karşılayacak düzeyde bir ekran kartı olmayı başarıyor.

Asus teknolojileri

Striker Platinum, Kepler mimarisini kullanıyor. 28nm GK104 grafik yongasını kullanan kart, önemli teknolojiler içeriyor. Ancak öncelikle kartın 1152 Cuda çekirdeğinin sahibi olduğunu da söyleyelim.

Asus, Striker Platinum'da üst düzey soğutma sistemini, stabil bileşenleri ve oyuncu dostu stil ile arayüzü bir araya getirmiş. Siyah metalik kapasitörlü DIGI+ VRM ve 8 fazlı Super Alloy Power gibi güçlü donanımsal bileşenleri kart içeriğinde kullanan Asus, diğer yandan 10 mm çapında ısı borularıyla donattığı DirectCU II tasarımlı soğutucusuyla da kartı güçlendirmiş.

Referans tasarıma göre yapılan bu güncellemeler elbette performans anlamında olumlu anlamda geri dönüş yaşatıyor. Buna göre kartın referans tasarıma göre yüzde 37 daha serin çalıştığını ve 3 kat daha sessiz çalıştığını söylemek mümkün. Daha net ifade edecek olursak referans tasarım 80 derecelik ısıya ulaşırken Striker Platinum'la maksimum ısı 65 dereceye çıkıyor. Kaldı ki biz yaptığımız testler sırasında kartı tam yük altında çalıştırdığımızda ancak 64 derecelik sıcaklığa ulaşabildik. Diğer yandan ses konusuna yeniden dönecek olursak kartı tam yükte çalıştırdığımızda 40 desibel seviyesine ulaştık. Boştayken aldığımız değerse 37 desibeldi.

Striker Platinum, stil sahibi tasarımıyla da konuşulması gereken bir kart. Stil sahibi olduğunun en net göstergesi üzerinde yer alan Load Indicator ekranı. Striker Platinum'un üzerinde LED ışıklandırmayla süslenen Load Indicator adında bir bölüm mevcut. Bu ekran sayesinde kartın ne düzeyde çalıştığını anbean izleyebiliyorsunuz. Eğer bu bölüm kırmızı renkteyse kart tam yükte, sarı renkteyse orta yükte ve mavi renkteyse hafif yükte çalıştığını anlıyorsunuz. Bu özelliği saydam bölmeli kasa kullananların oldukça çekici bulacağını sanıyoruz.

Striker Platinum'un bir diğer beğendiğimiz yanı ise Asus GPU Tweak adındaki yazılımı. Bu yazılımı kullanarak kolaylıkla hız aşırtma işlemlerini yapabiliyorsunuz.

Özetle

Orta/üst segment çizgisinde yer alan Asus'un Striker Platinum ekran kartı, gayet başarılı bir kart. Performans noktasında beklentileri karşılayacak düzeyde olmayı başaran kart; sahip olduğu teknolojileri, stil sahibi tasarımı ve kullanıcı dostu yazılım desteğiyle de çekici duruyor. Striker Platinum, SLI yapmak isteyenler tarafından da rahatlıkla tercih edilebilir.

Kimler Almalı

Orta/üst segment çizgisinde iyi bir ekran kartı satın almak isteyen kullanıcılar Striker Platinum'u yakından incelemeliler.

Alternatifleri

Striker Platinum'a alternatif olarak AMD tarafında Radeon R9 280X'i önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ROG Striker GTX 760
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
93
GPU Nvidia GeForce GTX 760
Base Clock 1085 MHz
Boost Clock 1150 MHz
Arabirim PCI Express 3.0
Bellek 4 GB / 256b GDDR5
Bellek Hızı 6008 MHz
Bağlantılar HDMI, DisplayPort, DVI-I, DVI-D
Okuyucu Yorumları