Asus ZenBook 13 İnceleme

A4 boyutunda dizüstü bilgisayar ZenBook 13'ü inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • A4 boyutunda kompakt boyut
  • NanoEdge ekran
  • ErgoLift klavye
  • Ultra taşınabilir
  • Harman Kardon hoparlörler
  • Geniş bağlantı seçeneği
  • İyi pil ömrü

Bugün stil sahibi bir dizüstü bilgisayar arayanlara özel bir modeli inceleyeceğiz. Asus'un sadece A4 sayfa boyutunda olan laptop'ı ZenBook 13, boyutlarıyla fazlasıyla kompakt olduğu kadar kullanım zenginliği sağlayacak özellikleriyle de dikkat çekici bir model. Peki, neler sunuyor; hemen önce tasarımından başlayalım, tüm özelliklerine tek tek değinelim.

A4 Boyutunda Kompakt Tasarım

A4 Boyutunda Kompakt Tasarım

Öncelikle söylemek lazım; elimizdeki ZenBook 13'ün kod adı UX33F. Bu önemli zira selefinden bu kod ile ayrılıyor. Elbette öte yandan boyut olarak selefine kıyasla daha kompakt olması ve yenilenmiş özellikleriyle de öyle.

ZenBook 13, boyutları itibariyle selef modele kıyasla yüzde 13 daha kompakt tasarlanmış. 13.3 inç ekrana sahip olmasına karşın, bu ekranı daha küçük bir kasada sunan laptop, böylece A4 sayfadan daha dar bir alan kaplıyor. Aynı zamanda 16 mm kalınlığıyla da gayet ince olan cihaz, 1 kilogramlık ağırlığıyla da fark yaratıyor.

Gümüş ve mavi gibi iki renk seçeneğiyle tercih edilebilen ZenBook 13, sadece ince değil, aynı zamanda şık bir tasarıma da sahip. Metalik gövdesi ile güzel görünen dizüstü bilgisayar, aynı zamanda MIL standartlarında dayanıklılık testlerine de tabi tutulmuş. Bunun neticesinde ısı değişikliklerine ve neme karşı dayanıklılık kazanan ZenBook 13'ün MIL-STD-810G askeri standart sertifikası sahibi olduğunu belirtelim.

NanoEdge Ekran

NanoEdge Ekran

Söylediğimiz gibi ZenBook 13, 13.3 inç boyutunda bir ekran bulunduruyor. Fakat ekranın çevresindeki ince çerçeveler ile daha geniş bir görüntü alanı sağlanıyor. Asus'un bu ince çerçeve tasarımı NanoEdge olarak isimlendiriliyor ve hatırlarsanız benzer kullanımı, daha önce incelediğimiz VivoBook 15 modelinde de görmüştük. NanoEdge ekran tasarımıyla beraber yüzde 95 oranında ekran – gövde oranı yakalanan laptop, bu sayede karşıdan baktığınızda göze fazlasıyla hoş görünüyor.

Elbette bunda panel de önemli. LED arka aydınlatmalı paneliyle Full HD çözünürlük gösteren ZenBook 13, 60Hz tazeleme hızına sahip bu paneliyle 178 dereceye kadar görüş açısı sunabiliyor. Öte yandan merak edenler için sRGB renk gamutunun yüzde 100'ünü kapsadığını da belirtelim.

Renk doygunluğu ve ekran parlaklığı olarak beğendiğimiz laptop'ın panelinin Anti-Glare filtreye sahip olduğunu da söylemek lazım. Böylece ekran güneş ve diğer ışıklara maruz kaldığında parlama yapmıyor ve görüş kalitesi düşmüyor.

Akıllıca Yerleştirilmiş Özellikler

Akıllıca Yerleştirilmiş Özellikler

ZenBook 13'ün ekranına ilişkin birkaç söz daha etmek lazım. Daha önce VivoBook 15 modelinde de karşılaştığımız ve oldukça beğendiğimiz ErgoLift ekran menteşesine bu modelinde de yer vermiş Asus. Böylece ekranı 145 dereceye kadar arkaya yaslayabiliyorsunuz ve bunu yaptığınızda ekran menteşesi, klavyenin altına bir dayanak olarak, klavyeye 3 derecelik eğim kazandırıyor. Bunun karşılığını da elbette yazı yazarken daha ergonomik bir kullanımla alıyorsunuz. Güzel düşünülmüş bir özellik.

Ayrıca ErgoLift menteşe yarattığı bu eğimle sadece daha konforlu yazı yazma olanağı tanımıyor; ek olarak laptop'ın altında yer alan havalandırma ızgaralarının da önünü açıyor. Bu da cihazın soğutma sistemi için güzel bir haber.

ZenBook 13'ün klavyesine baktığımızda 1.4 mm tuş mesafesi ve arkadan aydınlatmalı formda olmasıyla farklı ortamlarda rahat bir kullanım sağlayabiliyor. Klavyede numerik tuş takımı göremiyorsunuz, ancak Asus bunun için akıllıca bir yol sunmuş.

Asus, ZenBook 13'te numerik tuş takımını touchpad'e getirmiş. Evet, touchpad'in köşesinde yer alan alana dokunarak burada numerik tuş takımını etkinleştirebiliyorsunuz. Gerçekten akıllıca bir yöntem. Böylece hem klavyede tasarruf sağlanmış, hem modele inovasyon katılmış.

ZenBook 13'te yer alan inovatif özelliklerden biri de, ekranın hemen üzerindeki kamerada gizli. Bu kızılötesi kamerayı kullanarak bilgisayarda yüz tanıma yoluyla oturum açabiliyorsunuz. Bunun için oturum açma seçeneklerinden yüz kaydınızı yapmanız yeterli oluyor. Ardından da bilgisayarı her açtığınızda PIN veya parola girmek zorunda kalmıyorsunuz.

Teknik Özellikler ve Performans

Teknik Özellikler ve Performans

ZenBook 13, sahip olduğu teknik özellikler çerçevesinde de güçlü bir dizüstü bilgisayar oluyor. Böylece hem kompakt hem de güçlü bir bilgisayar arayanlara hitap eden bu modelde, Intel'in 8'inci nesil Core i7-8565U işlemcisi yer alıyor. 4.60 GHz frekansına kadar vites yükseltebilen işlemci, böylece ister ofiste ister günlük kullanımda olsun, akıcı bir çalışma ortamı vadediyor.

İşlemcisinin yanı sıra diğer bileşenleriyle de performanslı çalışmaya destekte bulunan cihaz, 8 GB kapasitesinde RAM'e sahip. Ancak dilerseniz bu kapasiteyi 16 GB'a çıkartmak elinizde. Benzer senaryo disk alanı için de geçerli. Elimizdeki modelde 256 GB'lık SSD yer alıyor. Fakat burada da ZenBook 13'ün 128 GB ve 512 GB ve hatta 1 TB gibi seçenekleri bulunuyor.

Grafik tarafı için ise ZenBook 13 için gelen tahminler yalnızca Intel yerleşik grafik biriminin kullanıldığı yönünde olabilir belki fakat yanlış. Evet, cihazda Intel Graphics 620 yerleşik birimi yer alıyor, ancak bunun yanında Asus, 2 GB kapasiteli GDDR5 bellekli NVIDIA GeForce MX150'i de yerleştirmeyi ihmal etmemiş. Tamam bu mobil grafik işlemci oyunlarda bir canavar değil, ancak yerleşik grafik birimine göre çok daha fazla grafik performansı sağlıyor. Bunun neticesinde son dönemin popüler oyunu Fortnite olsun, PUBG olsun rahat oynayabiliyorsunuz.

ZenBook 13'e ilişkin bahsetmemiz gereken bir diğer detay, elbette pil ömrüne ilişkin olacak. Zira mobil kullanımı amaçlayan bir tasarım ile karşımıza çıkan ZenBook 13, uzun pil ömrü sunmalı. Kaldı ki laptop bunu karşılıyor. 14 saatlik pil performansı sergileyen bu model, bu sayede etkin günlük mobil kullanımı karşılayacak seviyede.

Son olarak ZenBook 13'ün bağlantılarından da bahsedelim. 802.11ac standardında Wi-Fi desteği ile beraber çift bant mobil ağ kullanabilen laptop, ayrıca kablolu olarak da Ethernet desteği sağlıyor. Fiziksel bağlantıları içinde bu alan yok, ancak kutu içeriğinde USB üzerinden Ethernet desteği veren bir adaptör mevcut.

Bluetooth 5 desteğinin de yer aldığı ZenBook 13, ayrıca USB konusunda da gayet yeterli. Üzerinde bir USB 3.1, bir USB Type-C, bir de USB 2.0 bulunduran laptop, microSD kart ve kulaklık girişine de yer veriyor.

Özetle

Genel hatlarıyla ZenBook 13, kompakt boyutları, ergonomik yapısı ve teknik kadrosuyla mobil platform için gayet yetkin bir model oluyor. Şu sıralar ultra kompakt bir dizüstü bilgisayar arıyorsanız yakından incelediğinizde beğenebileceğinizi düşünüyoruz. Özellikle boyutu ve NanoEdge ekranı ile farkındalık yaratan ZenBook 13'ün fiyatı ise şu sıralar 8799 TL.

Alternatifleri

ZenBook 13'e alternatif olarak yine Asus ailesinden ZenBook S ve ZenBook Flip modellerine de göz atabilirsiniz.

ADVERTORIAL

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ZenBook 13
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
90
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i7-8565U
İşlemci Hızı4.60 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran13.3 inç
Ekran PaneliLED Anti-Glare
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce MX150
Grafik Kapasitesi2 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.11
USB 2.01
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
EthernetVar
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuVar
Boyutlar302 x 189 x 16 mm
Ağırlık1.1 kg
Pil Ömrü014:00 saat