Bose QuietComfort Earbuds 2 İnceleme

Bose, sadece tasarımı iyi şekilde uygulamakla kalmamış, aynı zamanda amiral gemisi kulaklıklarının gürültü engelleme özelliğini geliştirirken eskisinden daha iyi ses performansı sağlamış. Bose QuietComfort Earbuds 2, gerçekten takdire şayan bir kulaklık modeli.

CHIP Online Notu 93
  • Olağanüstü gürültü engelleme performansı
  • Şahane müzikal performans
  • Yenilenen tasarım
  • Yeni Fit Kit sistemi
  • Konforlu ve rahat
  • Ekolayzır ayarı ve gürültü engelleme kişiselleştirme olanağı
  • Dokunmatik kontroller
  • Su sıçramalarına dayanıklı
  • Kablosuz şarj yok
  • Erişilmesi güç fiyat
Editörün Seçimi

Kulaklıkta gürültü engelleme dendiğinde akla 2 marka geliyor; Bose ve Sony. Bose ve Sony son birkaç yıldır gürültü engelleme konusunda üstünlük sağlamak için mücadele ediyordu. Her 2 markanın bu alandaki rekabeti kuşkusuz bizlere, yani kullanıcılara yarıyor. İkisi de arka arkaya piyasaya sürdüğü kulaklık modellerinde sürekli üzerine koymaya devam ederken, Bose’un şu an elimizdeki kulaklığı QuietComfort Earbuds II ise gürültü engelleme konusundaki liderliği tekrar Bose’a getirmiş durumda. Bu kulaklığın gürültü engelleme seviyesi gerçekten şahane olmuş, ancak tahmin edersiniz ki fiyatı biraz pahalı. Buna daha sonra geleceğiz, ama önce bu şahane kulaklığı yakından tanıyalım.

Bu kulaklıkların önceki modelini de sizlerle daha önce paylaşmıştık. O model de fazlasıyla başarılıydı, ancak bu, özellikle gürültü engelleme performansıyla çok daha iyi. Hatta bu alanda şu an rakipsiz olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. O nedenle eğer kablosuz kulaklıkta yüksek müzikal performansın yanı sıra üst seviye gürültü engelleme yeteneği arıyorsanız, gözünüz kapalı Bose’un bu QuietComfort Earbuds II modelini alabilirsiniz.

Yenilenen Tasarım

İlk olarak tasarımıyla başlayalım. Zira bu yönüyle selef modelden önemli farklılıklara gidilmiş. QuietComfort Earbuds II, önceki modelden yaklaşık yüzde 30 daha küçük. Kılıfı da yine yüzde 40 oranında küçük tasarlanmış. Ayrıca kulaklıklar 6 gram civarında bir ağırlığa sahip. 2 farklı renk seçeneği var, biri elimizdeki siyah renkli modeli olurken bir de krem rengi bulunuyor.

Kulaklıktaki diğer büyük değişiklik ise kulak uçlarında. Bose, önceki modeldeki tek parçalı StayEar kanat uçlarını, 3 boyut seçeneğinde ayrı kulak uçları ve "stabilite bantları" içeren 2 parçalı Fit Kit sistemi şeklinde değiştirmiş. Bu yapı, kullanıcılara güvenli bir uyum ve sıkı bir ses izolasyonu elde etmek için daha fazla esneklik sağlıyor. Biz daha önceki StayEar kanat uçlarını da beğenmiştik, o nedenle ilk başta bu yeni 2 parçalı sisteme şüpheyle yaklaştık, ancak denedikten sonra ikna olduk doğrusu. Zira böylece seçim tamamen size kalıyor. Mesela biz büyük uçları ve orta stabilite bandını tercih ettik. Bu şekilde silikon başlıklarda kişiselletirme olanağı tanıması çok iyi bir detay gerçekten. Hem rahat silikon başlıklar hem ses izolasyonu konusunda önemli bir adım atmış Bose.

Gelişmiş Ses Teknolojileri

Bu tür kulaklıkları yakından takip edenler bileceklerdir ki, yeni premium kulaklıkların birçoğu, kulaklarınızın ve kulak kanalınızın şeklini dikkate alan bir tür otomatik özel ayar yeteneğine sahip olması yönünde geliştiriliyorlar. Bose da bu trendi takip ederek, kulaklarınız için gürültü engelleme ve ses kalitesini optimize etmeyi amaçlayan yeni bir CustomTune ses kalibrasyon sistemi geliştirmiş. Kulaklıkları kulaklarınıza her yerleştirdiğinizde, tıslama şeklinde bir ses duyuyorsunuz. Bu ses, kulaklığın üzerindeki bir mikrofonun kulak kanalınızın akustik tepkisini ölçme sesi. Bu işlem yaklaşık yarım saniye kadar sürüyor ve gürültü engelleme yeteneği böylece optimize ediliyor.

Kulaklıkta hem tasarım değişikliğine gidilmiş olması hem optimizasyon yeteneğinin geliştirilmiş olması güzel adımlar. Ancak en güzel yenilik gürültü engelleme cephesinde yaşanmış. Kulaklıkların gürültü engelleme konusundaki yeteneğinden gerçekten fazlasıyla etkilendik. Her denediğimz farklı senaryoda büyüsünü artırmayı başardı. Gerçekten sizlerin de denemesini isteriz, yorumlarınızı da aşağıya yazarsanız çok memnun oluruz. Kulaklığın bu yöndeki başarını arkadaşlarımıza anlattığımızda ve onlara da denettirdiğimizde aynı tepkileri almak gerçekten de güzeldi. Kulaklığın gürültü enelleme özelliğini evde klavye başındayken de denedik, dışarıda sokakta yürürken de, metrobüste ve kaotik ortamıyla kulakları tırmalayan Mecidiyeköy meydanında da. Sonuç her birinde gerçekten muhteşem.

Performansı Nasıl?

Öyle ki, bugüne kadar gürültü engelleme konusunda pek çok kulak içi kulaklık denedik. Özellikle son dönemde akıllı telefon markalarının pek çok gürültü engelleme özelliğine sahip kulaklığı bunlar içinde yer aldı. Ancak kuşkusuz arada klasman farkı var. Yani gürültü engelleme konusunda gerçekten başarılı bir kulak içi kulaklık istiyorsanız, ana işi ses olan markaları odağınıza almak gerekiyor. Bose ise QuietComfort Earbuds II ile bunu, bu klasmanda da zirveye taşımış.

Kalabalık bir caddede yürürken kulaklığı gürültü engelleme moduna aldığınızda, çevre gürültülerinden arınıyorsunuz. İnsanların seslerini hala duyabiliyorsunuz bu arada, ancak bu sesler yaklaşık yüzde 60 - 70 oranında kısılmış şekilde geliyor kulağınıza. Şeffaflık moduna aldığınızda ise, aslında ne kadar çok sesin filtrelendiğini fark ettiğinizde sonuç şaşırtıcı oluyor. Bu arada şeffaflık modu da geliştirilmiş. Bu modda çevre sesleri daha doğal ve gerçekçi ses veriyor.

QuietComfort EarBuds II’deki sürücüler, orijinal QuietComfort kulaklıklarda bulunanlarla aynı veya çok benzer görünse de, Bose temsilcileri bana CustomTune teknolojisi sayesinde sesin daha fazla "nüans, netlik, derinlik" ve daha iyi doğrulukla gözle görülür şekilde iyileştirildiğini söylüyor. Daha önceki modeli de kullandığımızdan dolayı, aradaki farkın gerçekten de açık olduğunu söyleyebiliriz. Yeni model daha geniş bir ses sahnesi sunuyor. Ayrıca müzikal performansta da baslar daha belirgin ve güçlü, enstrümanlar arasında da daha fazla detay ve ayrım var. Böylece onları daha belirgin şekilde duyabiliyorsunuz. Kulaklığın tonal dengesini de genel olarak çok daha iyi bulduk.

QuietComfort Earbuds II'nin performansında yazılım ve gelişmiş algoritmalar büyük rol oynarken, her bir kulaklıkta sesinizi almaya odaklanmak için yerleştirilen 4 mikrofon bulunuyor. Sesli arama performansı selef QuietComfort kulaklıklarda nispeten zayıf bir noktaydı ve Bose, aramalar sırasında daha iyi gürültü azaltma ve ses alma ile bunu iyileştirmek için fazlasılya çaba sarf etmiş ki bu modelde ortaya şahane bir sonuç çıkmış. Özellikle bu tür kulak içi kulaklıklarda telefonla konuşurken çevre gürültülerin karşı tarafa çokça ulaştığını biliyoruz. Fakat QuietComfort Earbuds II’de bu gerçekten de minimum seviyede. Öyle ki, test sırasında özellikle 2 farklı senaryo üzerinde durduk. Bunlardan birinde odada iyi bir hoparlörden Slipknot’tan bir şarkı açıp sesi de yükseltip bir telefon görüşmesi başlattık. Bu sesi kendimizden yalıtmak için kulaklığı gürültü engelleme moduna aldık. Bu senaryoda karşı taraf da, biz de arkada çalan müzikten herhangi bir rahatsızlık duymaksızın telefon görüşmesini sürdürebildik. Bu gerçekten etkileyiciydi. Diğer senaryo ise klasik olarak metrobüs. Özellikle metrobüs yolculuğu sırasında hem çevre gürültüleri hem trafik sesleri bu tip kablosuz kulaklıkarda telefon konuşması yapmayı çok ama çok zorlaştırırır, ancak bu kulaklık bu sorunu da ortadan kalmırmış gibi görünüyor. Bu anlamda hem gürültü engelleme hem çağrı kalitesinin gerçekten şahane olduğunu söyleyebiliriz QuietComfort Earbuds II için.

Yeni Özellikler

QuietComfort Earbuds II’te Bluetooth 5.3 versiyonuna ulaşılmış. AAC ve SBS ses kodekleri kullanılıyorlar. Bu kulaklık tanıtıldığında en büyük handikabı Qualcomm'un aptX Adaptive ses kodekini içermemesiydi. Fakat daha sonra yapılan açıklamaya göre kulaklıkta kullanılan çipler bununla uyumlu yapıda ve 2023 bahar aylarında gelecek güncelleme ile aptX Adaptive desteği sağlanacak.

Bu arada kulaklıkları direkt Bluetooth üzerinden bağlayabiliyorsunuz, ancak geniş geniş ayar yapmak için Bose Music uygulaması mevcut. Bu uygulama üzerinden tüm fonksiyonları elden geçirebilirsiniz. Kulaklıkların yüzeyleri dokunmatik sensörlere sahip. Arama, şarkı değiştirme, sesli asistana ulaşma ve gürültü engelleme fonksiyonlarını bu şekilde dokunarak halledebiliyorsunuz. Sesi açıp kısmak için de parmağınızı yüzeyde kaydırmanız yeterli. Gayet sezgisel çalışıyor, herhangi bir takılma vs. yok. Bu arada uygulama üzerinden kendi gürültü engelleme seviyenizi belirleyebileceğiniz 2 mod daha yaratabiliyorsunuz. Yine ayrıca ayarlanabilir ekolayzır barı da mevcut durumda. Böylece kendi ses profilinizi yaratabiliyorsunuz.

Pil Ömrü Ne Kadar?

Pil ömrüne gelince, gürültü engelleme açıkken süresi 6 saat olarak derecelendiriliyor. Bu kullanım şekline göre değişkenlik gösteriyor, ancak 5 -6 saatlik bir pil dayanımı sağlamayı başardık. Şarj kutusu ile bu süre 3 kata kadar uzuyor. Yani kutu kulaklıkları 3 kez tam şarj edebiliyor. Böylece total pil ömrü 24 saate varıyor. Kutunun şarj olma süresi 2 saat, ancak 20 dakikalık şarj ile 2 saatlik çalma süresi sunuyor. Kablosuz şarj ise maalesef bulunmuyor. Bu özellik önceki modelde vardı.

Son olarak kulaklığın IPX4 koruma sertifikasına sahip olduğunu ve böylece su sıçramalarına karşı dayanıklı olduğunu söyleyelim ve artık sonuç bölümüne geçelim.

Sonuç

Açıkçası sonuç olarak ortaya gayet etkileyici bir tablo çıkıyor. Yenilenmiş tasarım, ses ve gürültü engellemeyi optimize etmek için hazırlanan ve iyi çalışan yeni CustomTune teknolojisi, hayranlık uyandırıcı gürültü engelleme ve telefon konuşma performansı, 3 boyut seçeneğine sahip 2 parçalı Fit Kit sistemi ve kuşkusuz müzikal yeteneğiyle QuietComfort Earbuds II, gerçekten de şahane bir seçenek olmuş. Ses performansından çok ama çok memnun kaldık gerçekten de. O anlamda üst seviye performans arayan ve bunu yüksek gürültü engelleme başarısı gösteren bir kulaklıkla taçlandırmak isteyenler QuietComfort Earbuds II’yi gönül rahatlığıyla edinebilirler. Ancak fiyatı yüksek. Şu an bu kulaklığı satın almak istiyorsanız 8 bin 650 lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Ürünün sunduğu dünyaya karşın biçtiği değer bu. Şu ekonomide kolay bir meblağ değil, ancak bu dünyanın içine gireceklerin bir hayli mutlu olacağını da söyleyebiliriz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Bose QuietComfort Earbuds 2
Ürün Markası Bose
CHIP Online Notu
93
Gürültü Engelleme Var
Pil Ömrü 6 saate kadar
Şarj Süresi 2 saat
Hızlı Şarj 20 dk. ile 2 saat kullanım
Bluetooth 5.3
Mikrofon 4 adet
Su Koruması IPX4
Bağlantı USB-C