Casper VIA F2 İncelemesi

4 kameralı ilk yerli akıllı telefon Casper VIA F2'yi tüm detaylarıyla test ettik!

CHIP Online Notu 81
  • 18:9 ekran
  • Sınıfına uygun performans
  • İyi çalışan parmak izi sensörü
  • Zengin kamera seçenekleri
  • Geniş açılı selfie çekimi
  • Kutu içeriği
  • Ön ve arka kamera performansı
  • Uygun pil ömrü
  • Ekran HD+
  • Düşük ışık çekimi
  • NFC yok
  • Yüksek fiyat

2018'e girmemizle yeni akıllı telefonlar da gelmeye başladı elbette. Kısa bir süre sonra Mobil Dünya Kongresi gerçekleşecek ve orada da yeni modelleri göreceğiz. Bu yılın gelen ilk yeni modellerinden biri de Casper'ın VIA F2 modeli oldu. Yakın zamanda 4 kameralı ilk yerli telefon olarak tanıtılan Casper VIA F2, elbette test merkezimizdeki yerini de aldı. Bu incelememizde, VIA F2'nin tüm merak edilen detaylarını değerlendireceğiz. Ancak geçmeden önce telefonla ilgili genel bir bilgi vermek gerekirse, VIA F2'nin günlük kullanımlar noktasında isteğinizi pek çok açıdan karşılayacak bir model olduğunu ve kameralarıyla farklı bir deneyim sunduğunu söyleyebiliriz. Telefonun fiyatı ise 2200 TL seviyesinde. Bu anlamda ilk bakışta biraz pahalı gibi duruyor. Bakalım sonuç kısmında fikrimiz değişecek mi? Şimdi VIA F2'nin tasarımıyla incelemeye başlayalım.

Tasarım

Tasarım

VIA F2, Casper'ın Premium sınıfına konumlandırdığı bir model oluyor. Metalik dış kaplamaya sahip olan telefon, özellikle ince çerçeveleriyle dikkat çekiyor. Son dönemin trendi haline gelen 18:9 görüntü oranını ekranıyla bize sunan telefonla Casper'ın, bu anlamda Sony'den daha hızlı şekilde trende adapte olduğunu söylesek yanılmış olmayız.

Altın renkli gövdeye sahip olan telefonun farklı renk seçeneği ne yazık ki bulunmuyor. Telefonun kalınlığı 8.2 seviyesinde, ağırlığı ise 185 gram. Sağ tarafında güç ve ses butonlarını bulunduran VIA F2, sol yanda microSD kart ile SIM kart çekmecesini bizlere sunuyor. Çift SIM kart desteği bulunan telefonda, bu çekmece hibirt olarak sunulmuş. Yani ya microSD kart kullanıyorsunuz ya da çift SIM kart.

Telefonda kulaklık girişi alt kısımda yer alıyor. Yine burada microUSB ve hoparlör mazgalı da mevcut.

VIA F2'nin kutu içeriğine baktığımızda, burada şarj aletinin yanında kulak içi kulaklıkların yer aldığını, ayrıca bir silikon koruma kılıfının bulunduğunu da görüyoruz.

VIA F2'nin en dikkat çeken yanı elbette dört kamerası oluyor. Önde iki arkada iki şeklinde kamera dizilimini bizlere sunan telefon, yine arka tarafta ortalanmış bir parmak izi sensörünü de bulunduruyor. Parmak izi sensörü gayet hızlı ve akıcı çalışıyor; bunu da bu noktada söyleyelim.

Ekran ve işletim sistemi

Ekran ve işletim sistemi

VIA F2'nin üzerinde yer alan ekran 6 inç boyutunda. 18:9 görüntü oranı sunan ekran, çözünürlük olarak ise HD+ olarak da bilinen 720x1440 piksel çözünürlük sağlıyor. IPS LCD panelin kullanıldığı ekranda 500 nit parlaklık miktarı yer alıyor. Ayrıca ekranın Gorilla Glass 3 korumasına sahip olduğunu da söyleyelim.

Ekran, çözünürlük ve görüntü olarak iyi iş çıkartıyor. Ancak HD+ çözünürlük yerine FHD+ çözünürlük kullanılması, bu telefona daha çok yakışırdı kanaatindeyiz.

Ekranda gördüğümüz işletim sistemine gelince, VIA F2'nin Android 7 Nougat işletim sistemiyle geldiğini söyleyebiliriz. Telefonun 8.0 Oreo güncellemesi alacağını sanıyoruz. Arayüz olarak sade bir görünüm sergileyen telefon, böylece akıcı bir işletim sistemi performansı sunuyor. Casper, telefonu önceden yüklü uygulamalarla da çok şişirmemiş. Yalnızca birkaç yararlı uygulama bulunuyor.

Ekranı alttan yukarı çektiğinizde, kısayol ekranına ulaşıyorsunuz. Buradan hızlı ayarları yapılandırmak mümkün. Ekranın ortasından yukarı doğru çektiğinizde ise, Başlatıcı Menüsü'ne ulaşıyorsunuz. Buradan tema ayarı yapabilir, masaüstü ayarlarını değiştirebilir ve sistem ayarlarına gidebilirsiniz.

Son olarak işletim sistemine ilişkin erişebileceğiniz bazı özelliklerden de bahsedelim. Sistem ayarları bölümünden Özellikler sekmesine geçtiğinizde, burada bir dizi özelliğin yer aldığını göreceksiniz. Buradan güç yönetim ayarlarınızı yapabilir, telefonun Dual Pencere özelliğini kullanabilir, veri kopyalama, selfie albümü gibi kullanışlı seçenekleri bulabilirsiniz.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

VIA F2, kullandığımız süre için iyi bir performans gösterdi. Bunda elbette Helio P25 işlemcisinin ve 4 GB RAM'in de etkisi büyük. Telefonda, Helio P25 olarak da bilinen MediaTek MT6757 işlemci yer alıyor. 8 Cortex-A53 çekirdeğinden oluşan bu yonga seti ile 2.60 GHz frekansında güç sağlanabiliyor. 4 GB RAM'yin yanı sıra ayrıca 64 GB dahili depolama alanıyla gelen telefon, böylece size illa bir microSD kart almanızı şart koşmuyor. Ha, eğer bu alan size yetmez ise, o halde 256 GB'a kadar microSD kart eklemesi yapabiliyorsunuz.

VIA F2'de 4000 mAh kapasitesinde bir batarya kullanılmış. Bu batarya size günlük kullanımda çok rahat yetiyor, hatta sonraki güne de erişebiliyorsunuz. Bu anlamda telefonun pil performansıyla ilgili sıkıntınız olmayacak. Ha, eğer çok oyun oynuyor veya film izliyorsanız o başka...

Bu arada telefonun oyun performansına da değinecek olursak, telefonda yer alan Mali T880 MP2 grafik yongasının orta – orta üst seviye oyunlar için gayet yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Kullandığımız süre içinde birkaç oyun oynama fırsatı bulduk. Bunlardan biri Asphalt 8 AirBorne olurken, bir diğeri Hitman'di. Elbette çözünürlük konusunda VIA F2'den büyük şeyler beklememek lazım, fakat Asphalt 8'de gayet akıcı bir deneyim elde ettik. Hitman'de ise ufak tefek takılmalar söz konusu oldu, ancak bu oyunu oynamanıza engel değil. Bu arada oyun performansı sırasında telefonun pek ısınmadığını da söyleyelim.

Performans grafiğini benchmark değeri olarak verecek olursak, VIA F2'nin AnTuTu Benchmark'tan 79485 puan aldığını, GeekBench 4'te de tek çekirdekte 845, çoklu çekirdekte ise 3927 puanı bulduğunu söyleyebiliriz. Bunun ne anlama geldiğini ise daha net anlamanız açısından yakın puanlı telefonları yan yana dizdik, bu grafiklere de göz atabilirsiniz.

Casper VIA F2 ile aldığımız test sonuçlarını görmek için hemen yukarıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.

Performans adımını kapatmadan önce telefonun hoparlörünün de yüksek ses sağladığını, ancak elbette çok kaliteli bir ses sunmadığını dasöyleyelim. Yani ses konusunda ondan Dolby hoparlör performansı beklemeyin. Fakat Max Audio özelliğinin sunulmuş olması güzel. Bunu kullanarak nispeten iyi bir ses elde edebiliyorsunuz. Ancak yüksek volümde tiz sesler rahatsız edici olabiliyor.

Son olarak VIA F2'de ViLTE ve VoLTE teknolojilerinin desteklendiğini, yani Wi-Fi ile LTE şebekesi üzerinden görüşme sağlayabildiğini de söyleyelim ve şimdi kameralara geçelim.

Kameralar

Kameralar

VIA F2, 4 kameraya sahip ilk yerli akıllı telefon olmasıyla dikkati çekiyor. Yani telefonun alametifarikasının 4 kameralı olması olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Peki, Casper bize bu konuda neler sunmuş?

VIA F2'nin ön tarafında biri 20 megapiksel, diğeri 8 megapiksel kamera yer alıyor. Bu kameralarda 8 megapiksel olanı, 120 derecelik geniş açılı selfie çekebiliyor ki, bu oldukça önemli ve kullanışlı bir özellik sağlıyor telefona. Böylece selfie çekmeyi sevenler, daha kalabalık ve tek kişilik de olsa manzarası geniş selfie çekebilecekler.

Arka kamerada da 13 ve 5 megapiksel değerinde çift kameraya yer veren Casper, burada optik yakınlaştırma ve bokeh efektini aktif olarak kullanıma sunuyor. Bokeh, yani alan derinliği özelliğini arka kamerada olduğu gibi ön kamerada da kullanabiliyorsunuz. Ön kamerayla çekeceğiniz hem geniş açı hem dar açılı fotoğraflarınızda bu alan derinliği özelliğinden faydalanmanız mümkün.

Kameraları toplu olarak değerlendirecek olursak, fazlasıyla memnun kaldığımızı söyleyebiliriz. Olumsuz noktalardan biri olarak, bazen netleme konusunda hızlı sonuç alamamanızı gösterebiliriz. Ayrıca gece çekimlerinde de çok büyük performans beklememek lazım elbette. Üzerinde tek flaş bulunduran telefon, gece çekimlerinde detay kaybı ve odaklama sorunu gibi, bu seviye telefonlarda karşılaştığımız sıkıntıları taşıyor. Ancak gün ışığı senaryolarında çok keyifli sonuçlar alacağınızı söyleyebiliriz.

Telefonda fotoğraf çekimlerini özelleştirebilmeniz ve kameraları daha dolu kullanabilmeniz için çok sayıda seçenek yer alıyor. Bunlar arasında profesyonel mod, ağır çekim, hızlı çekim, panorama gibi özellikler mevcut. Bokeh efektinin yanı sıra güzellik modu gibi seçenekler de sunuluyor. Bu arada Bokeh efekti ile ilgili son bir şey daha söyleyelim: Alan derinliğinin seviyesini siz istediğiniz gibi belirleyebiliyorsunuz, fakat bunu çok fazla açarsanız, yapay görüntüler oluşuyor. O nedenle bunu orta seviyede kullanmak daha etkili sonuç almanızı sağlayacak.

Özetle

Casper VIA F2, genel anlamda rahatlıkla günlük kullanım ihtiyaçlarını karşılayacak bir telefon oluyor. Tasarım ve 18:9 görüntü trendini takip eden ekranıyla iyi duran telefon, performans noktasında da orta – orta üst sınıf profiline uyan bir grafik çiziyor. Cihazın pil performansı yerinde, parmak izi sensörü iyi çalışıyor, kutu içeriği ise zengin. Ancak incelemede de bahsettiğimiz gibi VIA F2'nin alametifarikası hem önde hem arkada çift kamera bulundurması oluyor. Bu özelliği çıkarttığınızda, karşısında çok fazla rakip var. Bu noktada belirleyici unsur fiyatı elbette. Telefonun fiyatı, başta da söylediğimiz gibi 2200 TL bandında. Bu noktada açıkçası fiyatının yüksek olduğunu söylemek gerekiyor. Eğer fiyatı 2000 TL bandı altında olsa farklı yorumlayabilirdik, ancak bu haliyle illa 4 kameralı bir telefon istiyorum diyenlere hitap ediyor diyebiliriz, ki burada da rakibi var.

Kimler Almalı

Casper VIA F2, önde çift arkada çift kameralı bir akıllı telefon sahibi olmak isteyen kullanıcılar tarafından kullanışlı bulunabilecek bir model oluyor.

Alternatifleri

Casper VIA F2'ye alterantif olarak fiyat bandı açısından alternatif olarak Xiaomi Mi6'yı önerebilir, 4 kameralı telefon istiyorum diyenelere de Huawei Mate 10 Lite'ı tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper VIA F2
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
81
İşletim SistemiAndroid 7.0
İşlemciHelio P25
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1440 px
Grafik İşlemciMali – T880 MP2
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera13 MP
Arka Kamera20 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar76 x 160 x 8.2 mm
Ağırlık185 gr.
SAR Değeri0.744 W/kg
Okuyucu Yorumları