Corsair Katar Pro XT İnceleme

Corsair'in yeni oyuncu faresi Katar Pro XT, giriş seviyesi fare arenasını karıştırmaya geliyor. İşte Corsair Katar Pro XT detaylı incelemesi ve hakkında merak edilen her şey!

Corsair Katar Pro XT İnceleme
CHIP Online Notu 92
  • Yüksek performans
  • Çok uygun fiyat
  • Son derece hafif ve ergonomik
  • Pek önemli bulmuyoruz ama kauçuk destekler yok

Ülkemizde donanım ürünlerinin bir sene öncekinden neredeyse %50 pahalıya satıldığı dönemlerdeyiz. Haliyle, pandeminin verdiği o "tutumlu olma" güdüsü bizleri bilgisayarlarımızı upgrade etmekten, switch'leri tekleyen faremizi değiştirmekten, drift yapan gamepad'imizi çöpe atmaktan alıkoyuyor. Pahalı ürünler giderek daha ulaşılmaz hale gelirken -neyse ki- performanstan ödün vermemizi gerektirmeyen bazı giriş seviyesi ürünler ile de karşılaşıyoruz. Corsair Katar Pro XT de bunlardan birisi.

Şimdi beklentiyi yine de doğru ayarlamak lazım. Neyden bahsediyoruz? Mesela, Katar Pro XT görüntü anlamında kesinlikle iddialı değil; klasik, giriş seviyesi, minimalist bir tasarıma sahip. Farenin boyutları -ortadan az küçük- diyebileceğimiz ebatlarda, eliniz çok büyükse evet belki sizin için doğru ürün olmayabilir. Geriye kalan herkes, oldukça ergonomik olan bu fareyi keyifle kullanacaktır diye düşünüyoruz. Üst kısımdaki pürüzlü yapı tutuş hissini iyileştirmiş, yanlardaki daha irice üçgen desenli kaplamalar da zaten oldukça hafif olan bu fareyi kavramanızı kolaylaştırıyor. Plastik malzeme sert ve kauçuk desteklerden yoksun olsa da oldukça kaliteli bir his bırakıyor, kesinlikle ucuz hissettirmiyor. Fiyatını birazdan konuşacağız, bu fiyata şu teknik özellikleri bir şeylerden kırpılmış gibi hissettirmiyor olması kesinlikle artı puan.

Farenin tekerleği oldukça sessiz ve çevirmesi kolay, verdiği hissiyat da hoş. İlk başta "kabak lastik" gibi hissettiren tekerleğin lastik kaplaması kullanımda hiçbir problem çıkartmıyor. Farenin tekerleği tıklanabiliyor ve scroll olarak kullanılabiliyor ancak sağ/sol tık mevcut değil.

Katar Pro XT yapı olarak simetrik olsa da ek tuşların sadece sol tarafta olması, solaklar için problem yaratabilecek bir detay. Farede kullanılan ana switch'ler çok gürültülü değil, sünger hissi yok. Sol tarafta yer alan ilave tuşlara ulaşmak son derece kolay, baş parmağınızla rahatlıkla kullanabiliyorsunuz ikisini de. Biraz sünger hissi var ama kesinlikle kullanımda problem yaratmıyor.

Farenin üst tarafındaki tuştan DPI ayarını yapabiliyorsunuz. Her tuşa basışınızda fare tekerinin yanındaki ışık değişiyor ve size hangi ayarda olduğunuzu hatırlatıyor. Buna göre kırmızı (800dpi), beyaz (1500dpi), yeşil (3000dpi) ve sniper modu (400dpi) önceden tanımlanmış durumda. Tabii bu değerlere bağlı değilsiniz. Katar Pro XT'nin ince ayarlarını iCUE üzerinden yapabiliyorsunuz ancak iCUE'nun fareyi tanıması için 3.37.140 versiyonuna yükseltmeniz gerektiğini hatırlatalım. Buradan sadece farenin hassasiyetini değil, tek bölge RGB ayarlarını da yapabilirsiniz.

Gelelim teknik detaylara. Katar Pro XT bu tarafta kesinlikle masraftan kaçınmamış. Farede kullanılan Pixart PMW3391 sensörü piyasadaki en iyi, en performanslı sensörler arasında. 18000dpi'a kadar hassaslığı ayarlanabilen, 400IPS hıza ve 50G hızlanma değerine sahip bu sensör neredeyse her yüzeyde ve her kullanımda harika performans gösteriyor.

Bir diğer konu, hafiflik. Bizim Honeycomb tasarımlı farelere gözümüz alıştıysa da Corsair daha standart, daha bilindik bir tasarım tercih etmiş. Yine de 73 gram gibi son derece etkileyici bir değer yakalamayı başarmış. Farenin kullanımı o kadar rahat ki neredeyse hiç güç harcamadan yönetiyormuş gibi hissediyorsunuz kendinizi. Bu da uzun oyun seanslarında bileğinize daha az yük binmesi demek.

Son olarak, Corsair bu modelde hayli uzun ve örgülü bir kablo tercih etmiş, kesinlikle ileriye bir adım olmuş. Önündeki bir engelde dikleşip savaşın en heyecanlı yerinde tepenizi attırmıyor, gayet başarılı.

Özetle

Katar XT Pro'nun fiyatı bu yazı yazıldığı sıralarda 280 TL idi. Bu gerçekten de kendi fiyat düzeyindeki performansı en yüksek ürün için çok uygun bir rakam. Sadece diğer markalar değil, Corsair'in bu fiyat düzeyindeki ürünleri Harpoon ve M55'e sabırlar diliyoruz, çok rekabetçi bir kardeşleri var artık.

Başka ne söyleyebiliriz; sanırız aklımızdan geçenleri yazarak bitirmek gerek. Elbette şimdiye kadar çok muhteşem fareler test ettik ancak Katar XT Pro, belki de kullandığımız en rahat fare olabilir. Yeni bilgisayar toplayanlara ve uygun fiyata daha performanslı bir fare arayanlara öneririz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Corsair Katar Pro XT
Ürün Markası Corsair
CHIP Online Notu
92
Okuyucu Yorumları