Dört çekirdekli ses işlemcisiyle iddialı.

Bilgisayarda sadece gördüklerine değil, duyduklarına da önem verenler için en ideal seçimlerden...

Creative Sound Blaster Z İnceleme
CHIP Online Notu 93
  • Oyunlarda Scout Mode avantajı
  • Harici stereo mikrofon

Creative'in yenilenen ürün grubuna ses kartları da dahil. Sound Blaster ZxR, Sound Blaster Zx ve Sound Blaster Z modellerinin ortak özelliği kullanıcıların istekleri doğrultusunda ses üretmeleri. Eğer oyun oynarken, müzik dinlerken veya video izlerken sesin tatmin ediciliğine yönelik şüphe içindeyseniz Creative'in yeni ses kartı ailesiyle hayatınızın değişeceğini söyleyebiliriz. Siyah ve kırmızı renklerde tasarlanan ve manyetik korumaya sahip olan yeni modellerden en uygun fiyatlı olan Sound Blaster Z ile karşınızdayız.

Yeni serinin ortak özelliği SBX Pro Studio yazılımıyla beraber gelmesi. Yazılımdaki özellikleri kullanarak seslerin berraklığını artırabilir, çevresellik kazandırabilir, ani seviye değişikliklerini dengeleyebilir, konuşma seslerini ön plana çıkarabilir, bas sesleri derinleştirebilir ve daha birçok özellikten faydalanabilirsiniz. Elbette bu denli yoğun ses işlemlerinin altından Creative'in yeni nesil dört çekirdekli Sound Core3D işlemcisi kalkıyor. İşlemcinin görevlerinden bir diğeri de ses kartının Crystal Voice özelliğinin kullanımını sağlaması. Kısaca bahsetmek gerekirse Crystal Voice özelliği ile oyunlarda daha net bir ses iletişimi sağlayabilir ve çevrimiçi görüşmelerinizde sesinizin daha anlaşılır bir hale gelmesine katkıda bulunabilirsiniz. İdeal bir iletişim için ses kartının kutusundan stereo mikrofonla birlikte geldiğini de sözlerimize ekleyelim. Öte yandan rahatsız edici arka plan gürültülerini ortadan kaldırabilir, mikrofonun ses hassasiyetini otomatik olarak ayarlayabilir, ses kartınızın sadece sizin sesinize odaklanmasını sağlayabilir ve çeşitli efektlerle sesinizi değiştirebilirsiniz.

Kullanıcılara 24 bit ses derinliği sunan Creative Sound Blaster Z'nin Cirrus Logic tarafından sağlanan bir DAC yongası var. 116 dB sinyal gürültü oranı sunan ses kartı 5.1 olarak 96 kHz'e kadar ses çözümlemesi yapabiliyor. Doğrudan stereo çıkışlardaysa 192 kHz değeri elde edilebiliyor. 24 bit / 96 kHz kayıt yapabilen ses kartında güçlendirilmiş bir 600 ohm'luk kulaklık çıkışına yer verilmesi de dikkat çekici. Öte yandan sesi en taze haliyle aktarmak isteyenler için optik giriş ve çıkışlara yer verildiği de gözlerden kaçmıyor.

Özetle

Creative Sound Blaster Z'nin sadece oyunculara hitap ettiğini söylesek hata etmiş oluruz. Kartın sahip olduğu özellikler tam anlamıyla bilgisayar başında vakit geçirmekten hoşlananların ilgi alanına giriyor. Karşınızdaki kişiyle sesli görüşme yaparken bile ses kartının size sunduğu faydaları rahatlıkla hissedebilirsiniz.

Alternatifleri

Creative Sound Blaster Z cep yakmayan bir ses kartı olacak. Rakip cephedeki modellerden fiyat avantajı ve özellik fazlalığı sayesinde kolaylıkla sıyrılabilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Creative Sound Blaster Z
Ürün Markası Creative
CHIP Online Notu
93
Sinyal Gürültü Oranı 116 dB
Ses Derinliği 24 bit
Kulaklık Çıkışı 600 ohm
Kayıt 24 bit / 96 kHz
Bağlantı PCI Express
Okuyucu Yorumları