Excalibur E60 İnceleme

Masaüstü bilgisayarda yeni nesil Intel işlemci ve en iyi donanım bileşenleri yüksek performansın kapısını aralıyor. Peki, nasıl bir PC satın almalı? İşte karşınızda Excalibur E60!

CHIP Online Notu 90
  • 11. Nesil Intel Core Rocket Lake Mimarisi
  • Kaliteli donanım bileşenleri
  • Üst seviye performans
  • Özelleştirme seçenekleri
  • Soğutma kabiliyeti
  • Geniş bağlantı yelpazesi

Bugün masamızda yine oyuncuların yakından tanıdığı Excalibur'dan pek çok ürün var. Bugün bu kalabalık masamıza can veren ve oyuncular için özel olarak geliştirilen masaüstü bilgisayar Excalibur E60'ı tüm detaylarıyla yakından tanıyacağız. Ana konumuz Excalibur E60 olacak ancak bu kalabalık masada bir oyuncunun isteyeceği pek çok ürün de var, onlardan da bu bölümde söz edeceğiz. O halde gelin, girizgahı çok uzatmadan bu efsane sisteme şimdi yakından atalım.

Evet, dediğimiz gibi bugün ana konumuz Excalibur E60. O nedenle ilk başta bu kasadan bahsederek başlayalım. Kasamızın içindeki elbette en önemli parça işlemci ve işlemci dendiğinde de kuşkusuz akla 11'inci nesil Intel işlemci ailesi geliyor demek yanlış olmayacaktır. Intel'in en taze masaüstü işlemci serisinden Core i7-11700K işlemciden güç sağlayan Excalibur E60, MSI Z590-A PRO anakart üzerine inşa edilmiş bir sistem. 3200Mhz frekanslı 16 GB DDR4 RAM'lerin yer aldığı sistemde ekran kartımız GIGABYTE NVIDIA GeForce RTX 3070, depolama birimimiz ise 1 TB kapasitesinde M.2 SSD'den oluşuyor. Sistemde 850 Watt'lık 80+ Gold güç kaynağı kullanılırken, soğutma sistemi de yine Casper'a emanet; RGB ışıklandırmalı 240 mm'lik Excalibur sıvı soğutucu işlemciyi serin tutuyor.

Excalibur E60 genel olarak bu şekilde, ancak elbette bu tek sistem opsiyonu değil. Excalibur E60 sayfasına girdiğinizde burada geniş bir özelleştirme ekranı bulacaksınız. Bu sayfadan anakart, RAM, ekran kartı gibi tüm parçalarla ilgili farklı opsiyonlar mevcut durumda. Böylece ihtiyacınız olan şekilde sistemi toplayabiliyorsunuz. Bu noktada önemli bir parantez açalım. Sistem toplama dendiğinde, bu, belli başlı parçaların bir araya getirilmesi olarak anlaşılsa da aslında işin temeli biraz daha farklı. Sistem toplarken, toplanan sistem bileşenlerinden yüksek oranda performans sağlayabilmek için belli başlı kriterlere dikkat edilmesi gerekiyor. Yani pek tabii ki siz de her bir parçayı ayrı ayrı satın alarak böyle bir sistem toplayabilirsiniz, fakat bunun uzmanlarca yapılması en doğrusu. Peki, neden?

Uzmanlarca sistem toplamada en büyük fark, parçaların fabrika ortamında, garanti kapsamında bir araya getirilmesi olurken, ürünler elektrostatik ortamda bir araya getirilerek yoğun ısı ve performans testine de tabii tutuluyor. Böylece sonradan sorun yaşamıyorsunuz. Öte yandan bu kasa özelinde konuşacak olursak, bu parçalar, Excalibur uzmanlarının tier 1 dedikleri, en güvenilir ve en kaliteli markaların ürünlerinden tercih edilmiş durumda. Ayrıca en kaliteli ve en üst seviye ürünler kullanılırken de her bir parçanın birbiri ile uyumu da göz önünde bulunduruluyor. Yani A markasının en iyi SSD'si ile B markasının en iyi RAM modelini kullanmak her zaman en iyi sonucu vermiyor. Excalibur yetkilileri de bu parçaları bir araya getirirken çeşitli testler uyguluyor ve bu sistemi satın alacak oyuncuların en üst seviyede performansı sağlayabilecekleri ürünler üzerine yoğunlaşıyorlar.

Bu arada bu tür hazır sistem tercih etmenin bir diğer faydası da marka garantisine sahip olması. Excalibur E60 da Casper tarafından garantili olarak geliyor ve 2 yıl boyunca garanti hizmeti sağlanıyor. Yine garanti içi ve sonrasında garanti dışı olarak her zaman 24 saat servis hizmeti de sunuluyor. Bunlar oldukça önemli avantajlar.

Bu arada arkamızdaki devden de söz etmenden geçmeyelim. Hatırlarsanız bu monitör, Casper'ın Excalibur 34" monitörü ve geçtiğimiz hafta incelemesini sizlerle paylaşmıştık. Devasa ekranıyla oyuncuların olduğu kadar geniş ekranda çalışmak isteyenlere de hitap eden Excalibur 34" monitör; 165Hz ekran tazeleme hızı, kavisli ekranı, HDR400 desteği, 3440x1440 piksel çözünürlüğü, 1ms tepki süresi ve AMD FreeSync desteğiyle gerçekten başarılı bir monitör. Bugünkü inceleme konumuz olan Excalibur E60 ile de gerçekten fazlasıyla iyi bir eküri oldular.

Evet, Excalibur E60'ı genel hatlarıyla tanıdık. Şimdi biraz daha işleri derinleştirelim ve sistemin sağladığı performansa yakından bakalım.

İlk söz işletim sistemi konusunda olacak. Zira en önemli konu bu. Excalibur E60'ta orijinal Windows 10 işletim sistemi mevcut durumda. Burada "orijinal" kelimesi çok mühim, zira tüm bilgilerinizi emanet ettiğiniz yer işletim sistemi olurken, kopya yazılım kullanmanız adeta bilgisayar korsanlarına evinizin kapısını açma anlamına geliyor. Bu anlamda risk almayın ve hangi bilgisayarı alıyorsanız alın ama orijinal Windows 10 işletim sistemini tercih ederek güvende kalın. Excalibur E60 ile ister uzaktan çalışın, ister internette sörf yapın, ister eğitim amaçlı olarak kullanın, ama doküman ve kişisel veri güvenliğinizi orijinal Windows 10 ile sağlayın, zira bilgisayar korsanları bilgisayarı ne amaçla kullandığınızla ilgilenmez, açık gördüklerinde ise yoklamaktan çekinmezler. Ve emin olun o bilgisayarda oyundan çok daha mühim dosyalarınız vardır.

Bir diğer nokta ise, performans. Orijinal olmayan işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda takılma ve kesintiye uğrama gibi sorunlarla çok sık karşılaşılıyor. Orijinal Windows 10 kullanımında ise bu sorun yaşanmıyor. Bunu, bir sokak satıcından kopya kitap aldığınızda içindeki bazı sayfaların olmadığını görmek ya da bir sonraki bölüme geçemediğiniz bir oyun CD'si satın almak gibi düşünebilirsiniz. Böylesi durumlarla karşılaşmamak için orijinal Windows 10 önemli.

Evet, bu önemli konuyu da aktardığımıza göre şimdi devam edebiliriz: Dediğimiz gibi, Excalibur E60'ın kalbinde Intel'in 11'inci Nesil Rocket Lake işlemci ailesinden Core i7-11700K işlemci bulunuyor. Intel'in yeni işlemci mimarisi ile beraber sistemde yer alan ekran kartı ve depolama cihazlarına da daha fazla seçenek doğmuş durumda. Intel'in yeni işlemcileriyle ilgili bilmeniz gereken en önemli yeniliklerden biri ise artık PCIe 4.0 uyumluluğunun gelmiş olması. Bunun anlamı, artık bu platformda da daha yüksek hızda SSD'leri kullanabilecek olmamız ve ekran kartından daha yüksek performans elde edebilmenin yolunun açılmış olması. Tabii ki burada işlemciyi takacağınız anakartta da bu desteğin bulunması gerektiğinin de altını çizelim ki Excalibur E60'ta bulunan anakartta da bu destek halihazırda var.

11'inci nesil Rocket Lake işlemciler ile birlikte grafik mimarisinde de önemli değişimler yapıldı. Entegre grafik birimi ile gelen önemli bir yenilik Quick Sync Teknolojisi ve AV1/HEVC codec destekleri olurken, bununla oyun oynarken, yayın yaparken veya içerik üretirken işlemlerini işlemci performansını etkilemeden gerçekleştirmeleri sağlanıyor. Ayrıca yeni nesil ile birlikte entegre grafik birimi içerisindeki Quicksync teknolojisi artık harici grafik kartları ile de kullanılabiliyor. Kaldı ki bu sistemde de fazlasıyla güçlü bir ekran kartı olan GIGABYTE NVIDIA GeForce RTX 3070 bulunuyor. 8 GB kapasiteli GDDR6 RAM'lerden güç alan ekran kartını, tabii ki kullandığımız süre içine test etme şansı da bulduk. Öyle ki, Death Stranding'te Full HD çözünürlükte 150 fps, monitörümüz Excalibur 34" modelinin sağladığı imkanla 4K çözünürlükte ise 75 fps dolaylarında performans aldık. Bir diğer görselliğiyle ön plana çıkan oyun olan Red Dead Redemption 2'de de Full HD çözünürlükte 90 fps, 4K çözünürlükte ise 55 fps sonuçlar alan GeForce RTX 3070, böylece oyuncuların beklediği akıcı performansı sağlayabilecek yapıda.

Son olarak bağlantılara da değinelim. Elbette anakart çevresinde, kasanın arkasında geniş bir bağlantı bölümü mevcut. Burada USB 3.2 portlardan Type-C soketlere kadar seçenekleri bulabiliyorsunuz. Elimizdeki Excalibur E60'ın kasasında ön bölümde de kolay erişim için 2'şer adet USB 2.0 ve USB 3.0 portları ile kulaklık girişi ve mikrofon girişinin yer aldığını da söyleyelim. Tabii ki yine anakartta Ethernet portu mevcut, fakat kablosuz olarak da son standart benimseniyor. Sistemde Intel Wifi 6 AX210 ve Intel Ethernet Connection I225 destekleri mevcut ve bu sayede daha hızlı ve daha iyi bir bağlantı deneyimi sunuluyor.

Özetle

Evet, bu bölümde Excalibur E60'ı yakından tanıdık. Gerçekten sahip olduğu özellikler ile beraber iyi bir sistem olmuş. Fakat söylediğimiz gibi siz bu sistemi ister bu şekilde ister parçalarını özelleştirerek de tercih edebilirsiniz. Sistemin bu haliyle fiyatı ise 25 bin 163 TL olarak Excalibur web sitesinde listeleniyor. Yine dediğim gibi Excalibur RGB Gaming Klavye & Mouse Seti beraberinde ücretsiz olarak geliyor.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Excalibur E60
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
90
İşlemci 11. Nesil Intel Core i7 11700K
İşletim Sistemi Windows 10 Home
RAM 16GB DDR4
Ekran Kartı IGABYTE NVIDIA GeForce RTX 3070 8GB 256 Bit GDDR
Depolama 1TB M.2 SSD PCle 3.0 (Okuma: 1750MB/s - Yazma: 1685MB/s)
Anakart MSI Z590-A PRO
Soğutma Sistemi Casper Excalibur RGB 240mm İşlemci Sıvı Soğutucu
Güç Kaynağı 850 Watt 80+ Gold
Bağlantılar 1200 Mbps 802.11 b/g/n – AC WiFi, USB 2.0 (2 adet), USB 3.0 (2 adet), kulaklık girişi, mikrofon girişi
Okuyucu Yorumları