Fujitsu Stylistic Q550: Windows 7'li tablet

Daha çok iş dünyasına hitap eden bir "Tablet PC".

Fujitsu Stylistic Q550 İnceleme
CHIP Online Notu 85

Kim ne derse desin, tablet devrimini başlatan Apple'ın emekli CEO'su Steve Jobs, iPad'in bir tablet PC olmadığının altını çizmişti. Gerçekten de Tablet PC ile Tablet'leri birbirinden ayırmak gerekiyor. İşte bu ay Test Merkezi'mize konuk olan Fujitsu'nun Q500 modeli de Tablet PC kategorisine giren bir ürün. Bunun en büyük nedeni belki de cihazın içerisinde yer alan ve dokunmatik kullanımla uzaktan yakından alakası olmayan Windows 7 işletim sistemi. Buna çok basit bir örnek vermek gerekirse Windows 7 yüklü herhangi bir tabletin saatini değiştirmek istediğinizde parmaklarınızı bir kenara bırakıp artık tırnaklarınızla bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Tabii ki Q550 ile birlikte bir stylus geliyor fakat bir tablet satın alacaksanız zaten ilk amacınız stylus yerine parmaklarınızı kullanmak istemenizdir. Bu yüzden Q550'yi bir tablet gibi değil, Tablet PC gibi inceleyelim.

Q550 tamamen iş dünyasının ihtiyaçları düşünülerek tasarlanmış bir ürün. Bu bağlamda ilk dikkatimizi çeken özelliği parmak izi okuyucusu oluyor. Verilerin güvenliğinin önemli olduğu iş dünyasında bir Tablet PC'de parmak izi okuyucusunun yer alması gerçekten de takdire şayan. Fakat Fujitsu bu kadarıyla da yetinmiyor ve ürüne bir de akıllı kart okuyucu ekliyor. Uydu alıcılarda yer alan sisteme benzer şekilde çalışan Smart Card sistemi sayesinde elinde kartı olmayan personel tabletteki verilere erişemiyor. Q550'de yer alan ön ve arka kamera sayesinde bir başka güvenlik önlemi daha almak mümkün: yüz tanıma. Tabii ki bunun için ürüne ufak bir yazılım yüklemeniz gerekli. Akabinde yine tabletin sahibi dışındakiler işletim sistemine giriş yapamıyorlar.

Q550 bağlanılabilirlik açısından 802.11a/b/g/n desteğiyle ön plana çıkıyor. Çoğu tablette yer alan 3G desteği Test Merkezi'mize konuk olan modelde yok ama bu hiç bir sorun değil zira tek ihtiyacınız olan cihaza bir USB 3G adaptörü takmak. Örneğin yeni bir Vodem , Vınn, veya Jet takarak doğrudan 3G şebekesine bağlanmak mümkün. Alternatif olarak firmanın dahili 3G modülü olan modelleri de mevcut. Biraz daha ücret ödeyerek diğer tabletlerde de olduğu gibi 3G'li modeli alabilirsiniz.

Q550 dış alanda kullanılmak için de ideal bir Tablet PC. Bu bağlamda ürünü "sahada" kullanacaklar için 400 nit parlaklık değerine sahip 10.1" WXGA LED aydınlatmalı bir IPS ekran yer alıyor. Bu sayede cihazın ekranını hem siz hem de arkadaşlarınız -160 derece açı içinde bakan her kes- rahatlıkla görebiliyor. Takım çalışması için ideal bir Tablet PC dersek yanlış demiş olmayız. Tabi bu ekranın parlaklığı engellemesi de bir başka beğeni toplayan özellik.

Çoklu dokunmatik

Q550 bu teknolojiye sahip. Bir projenin en ince ayrıntısına bakmak için projeyi iki parmağınızla büyümek işten bile değil. Üstelik bunu yaparken ürünün 770 gram ağırlığını dizlerinizde hissetmeniz bile pek mümkün olmayacak.

Ürünün teknik özelliklerinden devam edecek olursak sökülebilir iki veya dört hücreli pil, Atom Z670 işlemci, 2 GB bellek ve 30 veya 62 GB kapasiteli SSD disk dikkat çekiyor. İsteğe bağlı olarak bir başka güvenlik mekanizması olan TPM yongası da tercih edilebiliyor. Bluetooth 3.0 da Q550'de beğenimizi kazanan bir başka kablosuz teknoloji. Ürünün tablet PC olmasıyla sahip olduğu avantajlar ise USB 2.0 portu, SD kart yuvası ve HDMI çıkışı olarak göze çarpıyor.

Özetle

Sahip olduğu güvenlik özellikleri, bağlanılabilirlik ve parlak ekranı ile iş dünyası için düşünülmüş piyasadaki en iyi tablet bilgisayarlardan biri.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Fujitsu Stylistic Q550
Ürün Markası Fujitsu
CHIP Online Notu
85
Ekran 10.1" WXGA LED IPS
Ağırlık 770g
Bellek 2 GB
İşlemci Intel Atom Z670
Disk 30 veya 62 GB SSD
Kablosuz 802.11 a/b/g/n
Okuyucu Yorumları