G.Skill Ripjaws 4 RAM'leri testte!

G.Skill'in X99 platformuna dayalı DDR4 RAM'lerini test ediyoruz.

CHIP Online Notu 85
  • Harika performans
  • Intel XMP desteği
  • Düşük güç tüketimi
  • Fanlı tasarımı
  • Yüksek fiyat
  • Fanlar kalabalık yapıyor

Masaüstü bilgisayarlar için her ne kadar "öldü" dense de, yeni platformlarla güçlenmesiyle adeta "biz daha ölmedik" şeklinde seslerini duyurduğunu son dönemde görüyoruz. X99 platformuyla birlikte hayatımıza giren DDR4 RAM'lerle gücüne güç katan masaüstü platformu, özellikle oyunseverler için halen tartışmasız en iyi platform. Bu bağlamda biz de elimize geçtikçe masaüstü platformuna dayalı bileşenleri inceleme fırsatı buluyoruz. Bugün elimizdeki ürün G.Skill'in Ripjaws 4 model RAM'leri. Tam kod adıyla F4-3200C16Q olan bu RAM'ler, bize tam 3200 MHz değerinde hız sunuyor. Şimdi, sözü daha fazla uzatmadan, G.Skill'in bu güçlü RAM'lerine göz atalım.

4x4 DDR4 gücünde

4x4 DDR4 gücünde

G.Skill tarafından geliştirilen Ripjaws 4 RAM'leri, yeni nesil Intel X99 çipseti ve Hasswell-E işlemciler için tasarlanmış. Yeni nesil platform, yüksek frekans ve düşük voltaj ile tanışmak isteyen kullanıcıların ilgisini rahatlıkla çekebilecek olan Ripjaws 4, elimizdeki modeliyle 4 adet 4 GB'lık kapasite sunan F4-3200C16Q modeli. Elbette Ripjaws 4'ün farklı kapasite ve frekans hızlarında farklı modelleri de raflarda yer almakta. Dileyen kullanıcılar onları da inceleyebilirler.

Totalde 16 GB'lık kapasite sağlayan Ripjaws 4'ün bu modelini, biz de elbette test sistemimizde denedik. Ancak performans notlarına geçmeden önce kısaca tasarımına göz atalım.

Fanlı tasarım

Fanlı tasarım

Ripjaws 4, görünümüyle özellikle düşük profile sahip olmasıyla dikkat çekiyor. 40 mm'lik profiliyle, daha önce incelediğimiz Kington HyperX Predator DDR4 RAM'lerden daha küçük boyutta olan Ripjaws 4, farklı renklerle de tercih edilebilir. Elimizdeki model siyah renkli olsa da, Ripjaws 4'ün kırmızı ve mavi renkli seçenekleri de mevcut.

Ripjaws 4'ün düşük profile sahip olduğunu söyledik, ancak kutu içinden çıkan G.Skill Turbulence III işleri değiştiriyor. Bu fanları ikili bloklar halinde yerleştireceğiniz RAM'lerin üzerine kolayca takabiliyor, ardından da güç kablosuna takarak çalışmasını sağlayabiliyorsunuz. Böylece RAM'lerin üzerinde yer alan alüminyum yüzeyin yanında fan takviyesinde bulunan G.Skill, diğer yandan kasa içinde dört tane ek havalandırma sistemi daha dahil etme yoluna gitmiş. Bu fanlar güzel, hoş ancak kasa içinde ek kalabalık yaptıkları bir gerçek. Genişçe bir CPU soğutucusunun yanında zorlayarak yer vermeniz gerekebilir. Açıkçası biz test sistemimize takmakta zorlandık.

Performans notları

Performans notları

Evet, Ripjaws 4'ü tasarımıyla tanıdıktan ve X99 platformumuzun üzerine yerleştirdikten sonra elbette şimdi yavaş yavaş performans sonuçlarına doğru geçelim.

Ripjaws 4, fazlasıyla etkili çalışıyor. 3200 MHz gibi üst düzey bir hızda çalışan RAM'ler, elimizdeki modelle totalde 16 GB'lık kapasite sağlıyor. Kaldı ki bu kapasite, özellikle de DDR4 platformu düşünüldüğünde fazlasıyla yeterli. Ripjaws 4, teknik detayları arasında ayrıca CL 16-16-16 gecikme süresine, Intel XMP 2.0 profil desteğine ve tıpkı HyperX Predator DDR4'ler gibi 1.35V güç tüketimine sahip. RAM'lerine ömür boyu garanti veren G.Skill, bu bağlamda da kullanıcıları memnun edecektir kanaatindeyiz.

Şimdi G.Skill Ripjaws 4'le aldığımız performans notlarına gelelim. Elbette önce RAM'leri test ettiğimiz sistemimizi sizlerle paylaşalım. Test sistemimizde işlemci hanesinde Intel Core i7-5960X 3.0GHz işlemci, anakart olarak Asus X99-A, ekran kartında Sapphire Nitro R9 380 Dual-X OC 4 GB modeli, SSD de Samsung 840 Pro 256 GB bulunuyor. Monitörümüz AOC 28 inçlik U2868PQU ve RAM'ler de elbette elimizdeki 4x4 16GB'lık Ripjaws 4'ler.

Şimdi de aldığımız test sonuçlarını sizlerle paylaşalım.

Özetle

G.Skill Ripjaws 4, X99 platformunda bir sistem toplamak isteyenlerin mutlaka göz atmaları gereken bir RAM takımı olarak dikkat çekiyor. 4x4 GB'lık 16 GB'lık olarak elimizde bulunan modelin 3200 MHz hızında olduğunu da tekrar hatırlatalım. Bu noktada RAM'lerin farklı frekans hızlarında olan seçenekleri de tercih edilebilir elbette. Ancak incelediğimiz model tek kelimeyle muazzam. Elbette yüksek fiyatı da öyle. Elimizdeki bu RAM kitinin fiyatı 1019 TL civarında.

Kimler Almalı

G.Skill Ripjaws 4, yeni nesil sistem toplama niyetinde olan kullanıcıların alışveriş listesinde yer alması gereken bir kit.

Alternatifleri

G.Skill Ripjaws 4'e alternatif olarak Kingston HyperX Predator DDR4 RAM kitini tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli G.Skill Ripjaws 4
Ürün Markası G.Skill
CHIP Online Notu
85
Tür DDR4
Kapasite 4 x 4 GB
Hız 3200 MHz
Voltaj 1.35 V
CAS Gecikmeleri 16-16-16-36-2N
Yükseklik 40 mm
Okuyucu Yorumları