General Mobile GM 22 Plus İnceleme

3000 TL fiyat bandında akıllı telefon arayanların mutlaka bir kez baktığı General Mobile GM 22 Plus’ı inceliyoruz.

CHIP Online Notu 80
  • Güzel ekran
  • Uzun pil ömrü
  • Uygun performans
  • Uzun ömürlü pil
  • 108 MP modu
  • Stereo hoparlör yok
  • Kamera gece çekimi
  • Ön kamera portre çekimi

General Mobile bu yıl 3 telefonla karşımıza çıkmıştı. kısa bir süre önce sizlerle General Mobile GM 22 Pro’nun incelemesini paylaşmıştık. Bu defa da elimizde şirketin 2022 serisinin ortanca modeli GM 22 Plus var. Daha sonra da serinin son üyesi olan GM 22’nin incelemesini paylaşacağım. Her 3 telefon arasında da elbette hep özellik hem fiyat bakımından bazı farklar mevcut. GM 22 Pro, 4 bin 500 TL çizgisinde olurken, GM 22 2 bin 500, GM 22 Plus ise 3 bin 100 TL fiyatlarda bulunabiliyor. Açıkçası her 3 telefonun da, akıllı telefonların yükselen fiyatlarını göz önünde bulundurarak fiyat/performans modelleri olduğunu söyleyebiliriz ki zaten General Mobile bu anlamda kullanıcılar tarafından sık tercih edilen markalardan. GM 22 Plus da bunlardan biri ve ortada durmasıyla en cazip seçenek gibi görünüyor.

General Mobile GM 22 Plus Tasarımı Nasıl?

Öncelikle sözü her zaman olduğu gibi tasarımdan açacak olursak, GM 22 Plus’ın Pro modelinden fark yarattığını söyleyerek başlayabiliriz. Pro model malzeme kalitesi açısından daha tok bir modeldi. GM 22 Plus ise, GM 22 modeline yakın bir görüntü çiziyor. Telefonun arkası plastik malzemeye sahip. Bunu elinizde tuttuğunuzda da beyaz renkli bu modelle görüntüsünden de fark edebiliyorsunuz. Ancak fena değil. Kenar çerçeveler de plastik, fakat metal görünüm kazandırılmış. Bu haliyle iyi görünüyor.

Telefonun kalınlığı 9 mm olurken, arkada kenarlara doğru kavisli yapı korunmuş. Böylece kavradığınızda elinizden kaymıyor. Yine arkada parmak izi sensörü yer alıyor, kenarda da 3’lü kamera kurulumu yer alıyor.

Ses ve güç butonları sağ kenarda, SIM kart ve microSD kart çekmecesi ise sol kenarda. microSD kart yoluyla telefonun hafızasını 256 GB daha artırabiliyorsunuz. Telefonun 128 GB dahili hafızaya sahip olduğunu da bu noktada söyleyelim. Alt kenarda da kulaklık, USB-C bağlantı noktası ve hoparlör var. Bu hoparlör tek çıkış, ancak yüksek bir ses çıkışı sağlıyor. Film / dizi izlerken ya da oyun oynarken keyif veriyor. Bu arada kutu içeriğine kulak içi kulaklığın olduğunu da söyleyelim.

General Mobile GM 22 Plus Özellikleri

General Mobile GM 22 Plus’ın ekranı da tıpkı Pro modeli ile aynı; 6.78 inç büyüklüğünde. Ekran çözünürlüğü 1080x2460 piksel olurken, panel olarak da IPS LCD kullanılmış. Bu ekran 396 ppi piksel yoğunluğu ve 420 nit parlaklık değerlerine sahip. Güzel görüntü veriyor. Boyutu da multimedya kullanımları açısından gayet elverişli. Ekran dış kullanımlarda da parlak bir görüntü sunuyor. Renk doygunluğu da IPS panelin avantajından yararlanıyor. Bu sınıf bir telefon için ekranını gayet beğendiğimizi söyleyebiliriz. Tercih edenler ekranın sunduğu görüntüden memnun kalacaklardır kanaatindeyiz.

Telefonun teknik özelliklerine geldiğimizde burada Pro modelinden ayrıldığını görüyoruz. Bu telefonda işlemci olarak MediaTek Helio G80 kullanılıyor. 2.0 GHz frekansında çalışan 8 çekirdekli bir işlemci olan Helio G80, bu sınıf telefonlar için ideal bir yonga seti. Helio G80, Cortex A55 çekirdeklerinin maksimum CPU ve GPU frekansında hafif bir yükseliş sunarken, telefonda bulunan 4 GB RAM de ona eşlik ediyor. RAM kapasitesi Pro modelinde 8 GB’tı, bu modelde ise yarı yarıya düşürülmüş durumda. Performans olarak ise orta seviye kullanımlar için uygun. Arayüzde gecikme ile karşılaşmamakla birlikte, web sayfalarında dolaşım ya da uygulamalarda sorun yaşamıyorsunuz. Oyunlarda da keza. PUBG’de de akıcı bir deneyim elde etmek mümkün. Ancak tabii ki daha yüksek grafikli oyunlarda yüksek performans alamayabilirsiniz. O anlamda GM 22 Plus’ın orta seviyeli fiyat/performans odaklı bir modelden alabileceğiniz ölçüde bir beklenti içine girmek gerek.

Telefonda Android 11 işletim sistemi yer alıyor. Görünüm olarak saf Android’e yakın bulduğumuzu söyleyebiliriz. İşletim sisteminden sade bir arayüz beklentisi olanlar seveceklerdir. Kullanımı kolay, arayüzler arası geçiş oldukça hızlı.

Telefonun bataryası da 6000 mAh. GM 22 Pro ve GM 22 modellerinde ise bu alan 5000 mAh şeklinde yer alıyor. Bu anlamda serinin en uzun ömürlü modelinin GM 22 Plus olduğunu söyleyebiliriz. Bu telefonla normal kullanımda çok rahat günü çıkartabiliyor ve hatta diğer günü de. Pil tasarrufu modunu kullanarak bu süreyi daha da uzatabilirsiniz. Bu anlamda telefonu sağladığı pil ömrüyle fazlasıyla beğendiğimizi söyleyebiliriz. Şarj konusu ise Pro’nun bir tık gerisine. Pro modelinde 18W’lık şarj desteği vardı, bu modelde bu değer 15W. Bu adaptör ile telefonu yaklaşık 2 saat içinde tam kapasite şarj edebiliyorsunuz.

General Mobile GM 22 Plus Kameraları

Gelelim kameralara. General Mobile GM 22 Plus’ın arkada 3 kamerası yer alıyor. Ana kameramız 48 MP çözünürlüğünde. Hatırlarsanız GM 22 Pro’d 108 MP çözünürlüğünde bir ana kamera vardı. Ancak GM 22 Plus’ta da 108 MP çekim modu yer alıyor. Yani fotoğraflar yazılım yoluyla 108 MP’e çıkartılabiliyor ve bunun neticesinde de 48 MP’e kıyasla daha detaylı fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Bunun dışında yapay zeka desteğinden de kameralarda faydalanabiliyorsunuz. Bunun için arayüzden AI modunu açmanız yeterli olacak.

Telefonun diğer kameraları da 5 MP ultra geniş açılı çekimler yapan ve portre çekimlerinde alan derinliği sağlayan 2 MP derinlik kamerası şeklinde yer alıyor. Geniş açılı kamera ile 115 dereceye kadar geniş açılı çekimler yapabiliyorsunuz. Ayrıca ana kamerayla da 4x’e kadar zum imkanı mevcut durumda.

Telefonun arka kamera performansı yine sınıfı için gayet memnun edici sonuçlara gebe. Özellikle iyi ışık koşullarında etkileyici fotoğraflar çekebilen telefon, ters ışıkta da iyi sonuçlar elde edebiliyor. Düşük ışık konusu ise pek etkileyici değil. Telefonda gece modu var ancak bu modda yapacağınız çekimlerde detay kayıplarıyla karşılaşıyorsunuz.

Telefonda yer alan ön kamera ise 8 MP ölçüsünde. Bu kamera da yine iyi ışık koşullarında tatmin edici güzel fotoğraflar çekebiliyor. Yetersiz ışık koşullarında ise ekran flaşını açmak işinize yarayabiliyor. Bu arada telefonun ön ve arka kameralarıyla Full HD video kaydı yapabildiğinizi de söyleyelim.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirecek olursak General Mobile GM 22 Plus, orta sınıfta şu an 3169 TL fiyatla satın alınabilecek iyi modellerden biri oluyor. Pro modeline göre yüksek çözünürlüklü ekrandan feragat edilmemiş olması, üzerinde daha da geniş batarya ile daha uzun pil ömrünün sunulmuş olması telefonun en önemli artıları. Performansı da bu sınıf bir model için gayet tatmin edici. Kameraları ortalama sonuçlar üretiyor, ancak sosyal medya paylaşımları için memnun kalınacak ölçüde olduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda son tahlilde General Mobile GM 22 Plus’ın fiyat/performans odaklı bir telefon arayanlara göre iyi bir çizgide durduğunu düşünüyoruz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli General Mobile GM 22 Plus
Ürün Markası General Mobile
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiAndroid 11
İşlemciMediaTek Helio G80
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.00 - GHz
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2460 px
Grafik İşlemciMali-G52
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama128 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera48 MP
Arka Kamera (2)5 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi6000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar76 x 168 x 9 mm
Ağırlık205 gr.