General Mobile GM8 Go İnceleme

Android Go işletim sistemli General Mobile GM8 Go elimizde. İşte GM8 Go incelemesi!

CHIP Online Notu 68
  • Kutu içeriği
  • Parmak izi sensörü
  • Güzel tasarım
  • 18:9 ekran
  • Hafif
  • Uygun fiyat
  • Zayıf performans
  • Kameralar pek iyi değil

Android işletim sisteminin RAM canavarı olduğunu bilmeyen yok. Ne kadar RAM kapasitesi verirseniz tüketmeyi başaran ve depolama alanında yüksek oranda kendine pay alan işletim sistemi için Google'dan kısa bir süre önce Android Go hamlesi gelmişti. Android 8.1'i temel alan Go Edition, özellikle kısıtlı donanıma sahip ve dolayısı ile uygun fiyatlı akıllı telefonları hedef alıyordu. 512 MB – 1 GB arasında RAM'e sahip ve 8 GB depolama alanı bulunduran akıllı telefonları standart Android sürümüyle yormak yerine, optimizasyondan geçirilmiş Go sürümüyle çalıştırmayı hedefleyen Google, bunda başarılı da oldu ve akabinde de telefon markalarından bu sürümü çalıştıran modeller gördük. Bunlardan biri de elimizdeki General Mobile GM8 Go modeli oluyor.

GM8 Go tasarımı nasıl?

GM8 Go tasarımı nasıl?

Tasarım olarak GM8 modeline benzer yapıda tasarlanan GM8 Go, metalik çerçeveye sahip. Telefonun arka yüzü ise plastik. Kapağını açabildiğiniz telefonda bataryayı da değiştirme şansınız mevcut. Elde oldukça hafif duran GM8 Go, yalnızca 152 gram ağırlığında. Elimizde siyah renkli modeliyle bulunan GM8 Go'nun ayrıca uzay grisi ve altın renkli seçenekleri de yer alıyor.

Telefonun sol kenarında ses butonları, sağ yanda da güç tuşu yer alıyor. Alt tarafta hoparlör, microUSB yuvası ve kulaklık girişinin de yerleştirildiği telefon, bataryanın altında nano SIM kart microSD kart slotlarını bulunduruyor. Bu arada telefonun kutu içeriği de iyi hazırlanmış. Burada silikon kılıftan kulaklıklara kadar ihtiyacınız olacak her şeyi bulabiliyorsunuz.

Telefonun arka yüzünde dikkat çeken 2 detay var. Bunlardan biri parmak izi okuyucu, bir diğeri ise çift kamera dizilimi. Uygun fiyatlı bir akıllı telefonda bunları görmek gerçekten etkileyici. Kameralardan az sonra daha geniş bahsedeceğiz; parmak izi sensörüne değinecek olursak ise, oldukça başarılı çalıştığını söyleyebiliriz. Parmak dokunuşunu kolaylıkla algılayabilen telefon, ilk tanıtma aşamasında da size sorun çıkartmıyor.

GM8 Go ekranı

GM8 Go ekranı

GM8 Go'nun ekranı 5.5 inç boyutunda. Ekran boyutu ideal, görüntüsü ise parlak. Ayrıca önemli bir hadise de telefonun ekran en – boy oranı oluyor. Son dönemin trend 18:9 görüntü oranını sunan GM8 Go, böylece bu anlamda yeni nesli yakalıyor. Ekran çözünürlüğü olarak da 18:9'a uygun olarak 720x1440 piksel kullanılmış; bu da fiyatı düşünüldüğünde normal karşılanacaktır. Ayrıca ekranın Corning Gorilla Glass koruması bulunduğunu da söyleyelim.

Android Go neler sunuyor?

Android Go neler sunuyor?

Telefonda yer alan işletim sistem, başta da bahsettiğimiz gibi Android 8.1 Oreo Go Edition. Böylece bu işletim sistemine özel hazırlanmış uygulamaların, yani Go sürümü uygulamaları telefonda rahatça çalıştırabiliyorsunuz. Bu uygulamalar hem hafızada fazla alan kaplamıyor hem performans olarak daha ılımlı çalışıyorlar. Telefonda Google Go, YouTube Go, Gmail Go, Asistan Go ve Maps Go yüklü olarak geliyor zaten. Bunlara ilave olarak siz de Google Play'dan uygulamaların Go sürümlerini indirebiliyorsunuz. Ha, uygulamaların normal sürümleri de yüklenemiyor mu? Elbette yükleyebilirsiniz, ancak fazla performans beklememek lazım. Aynı şey oyun noktasında da geçerli. Mesela Asphalt Nitro yüklerseniz, oyunun takıldığını gözlemleyeceksiniz, ancak Roll the Ball veya Okey benzeri oyunları rahat oynayacaksınız.

GM8 Go özellikleri

GM8 Go özellikleri

Hazır performanstan bahsetmişken telefonun teknik detaylarına da göz atalım. GM8 Go teknik altyapı olarak GM8'in kırpılmış bir modeli pek tabii. Telefonda işlemci olarak 4 çekirdekli ve 1.5 GHz hızında Mediatek MT6739 bulunuyor. 1 GB RAM kapasitesi bulunan GM8 Go'nun depolama alanı da 16 GB'a sahip. Bu alanı microSD kart ile arttırmanız tabii ki mümkün.

Telefonda 4.5G desteği mevcut, Bluetooth desteği de pek tabii ki var. Ayrıca merak edenler için söyleyelim, Wi-Fi Direct, HotSpot, VoLTE, ViLTE gibi kablosuz ağ desteklerinin de sunulduğu telefonda, Cat 4 seviyesinde LTE yer alıyor. Yani 150 Mbps'e kadar download, 50 Mbps'e kadar upload değerleri mevcut.

Telefonun batarya kapasitesi de 3500 mAh. Bu da telefonun mütevazı teknik kadrosu düşünüldüğünde gayet yeterli bir alan. Böylece rahat 2 günü çıkartabiliyorsunuz. Öte yandan eğer dilerseniz bataryayı değiştirme özgürlüğünüz de var.

GM8 Go kamerası nasıl?

GM8 Go kamerası nasıl?

GM8 Go'nun kameralarına gelirsek, arka yüzde çift kamera görmek sevindirici. 13 MP çift kamera dizilimine yer veren GM8 Go, ön yüzde de 5 MP kamera bulunduruyor. Teknik detaylara biraz daha girersek, arka kameranın f/2.0 diyaframlı, ön kameranın ise f/2.2 diyaframlı olduğunu söyleyebiliriz. HDR, panorama, otofokus, gece modu, güzellik modu gibi aksiyonların da yer aldığı telefonda, çift kameranın esprisini Bokeh, yani alan derinlikli fotoğraflarda görüyorsunuz. Gündüz, iyi ışıklandırılmış alanlarda iyi kareler yakalayabiliyor elbette. Işık şartları düştüğünde de çekiciliğini kaybediyor kuşkusuz. Öte yandan kameranın ağır çalıştığını da söyleyelim; özellikle alan derinlikli fotoğraflarda yüksek oranda deklanşör gecikmesi yaşıyorsunuz. Bu anlamda kameralardan büyük beklentiniz olmasın.

General Mobile GM8 Go ile yaptığımız fotoğraf çekimlerini, hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Geldik sonuç bölümüne. Önce GM8 Go'nun fiyatını söyleyelim. Şu an GM8 Go'yu 769 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. Android Go sürümüne sahip olması, evet, telefona fiyat avantajı yaratıyor bir nebze. 1000 TL altı telefonlar arasında bu anlamda dikkat çekiyor olabilir. Fakat bu alanda tek değil, onu da söylemek lazım. Muadil fiyata çok sayıda model ve seçenek yer alıyor. Bu telefonla ilgili bilmeniz gereken, deneyimli kullanıcıların GM8 Go'yu kullanırken sıkılacakları. Zira telefon her ne kadar Go sürümüyle çalışırsa çalışsın, işletim sisteminde dolaşırken dahi ekran gecikmeleri yaşatıyor, uygulamalarda ve oyunlarda tepki süresi yavaş işliyor. Mesela yazı yazacakken sanal klavyenin açılmasında dahi gecikme gözlemlemek mümkün. Kamera konusundaki fikrimizi de belirtmiştik zaten... Bu anlamda GM8 Go, ilk kez akıllı telefon sahibi olacaklar veya çocuklar için düşük bütçeli bir çözüm olabilir. Bu noktada bile bütçeyi 100 – 150 TL daha yukarı çıkarabilirseniz daha iyi modeller bulacağınızı söyleyebiliriz.

Kimler Almalı

Düşük bütçeli bir akıllı telefon satın almak isteyen ve ilk kez akıllı telefon sahibi olacaklar GM8 Go'yu değerlendirebilirler.

Alternatifleri

GM8 Go'ya alternatif olarak aynı fiyat çizgisinde Asus Zenfone Go, Sony Xperia Xa ve Nokia 3'e de bakılabilir. Ayrıca fiyatta 100 TL daha yukarı çıkarak Kaan N2 de rahatlıkla tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli General Mobile GM8 Go
Ürün Markası General Mobile
CHIP Online Notu
68
İşletim SistemiAndroid 8.1
İşlemciMediatek MT6739
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1440 px
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama16 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar70 x 150 x 8.5 mm
Ağırlık152 gr.
Okuyucu Yorumları