GSmart'ın yeni cebi Simba'yı inceledik!

Daha önce Maya modellerini incelediğimiz GSmart'ın bu defa Simba modelini inceledik.

CHIP Online Notu 85
  • Geniş ekran
  • HD çözünürlük
  • 13 MP LED flaşlı kamera
  • Çift SIM kart
  • Con-Call özelliği
  • Pil ömrü kısa
  • Hoparlör

Cep telefonu pazarında oldukça yaygın bir kullanım alanına sahip olan çift hat destekli modeller, iki hat sahibi kullanıcıların büyük yardımcısı. Çift SIM kartlı cep telefonu modellerine başarılı örnekler sunan Gigabyte, son dönemde GSmart ailesine yeni bir ürün daha kattı. Simba ismini verdiği cep telefonunu test merkezimize gönderen Gigabyte, daha önce incelediğimiz Maya M1 ve Maya M1 v2'ye göre pek çok yenilik gösteriyor.

Tasarımıyla daha önce incelediğimiz modellere göre çok büyük farklılık göstermeyen Simba, daha çok teknik detaylarında özelleştirmeler içeriyor. Önceki modellere göre daha yumuşak hatlara sahip olan telefon, yine plastik bir gövdeye sahip. Ön yüzünde 5.0 inç büyüklüğünde bir IPS LCD ekran bulunuyor. Özellikle arka kamerası ve çift SIM hat desteği ile konuşacağımız telefon, Con-Call özelliği ile üç yönlü görüşme yapabilmesiyle ayrıcalık sahibi.

Yakından bakıyoruz

Plastik bir gövdeye sahip olan Simba, 9.5 mm kalınlığında. Rakip telefonlardan biraz daha kalınca olan cebin ağırlığı ise 165 gram. Ön yüzünde 5.0 inç büyüklüğünde IPS LCD ekran taşıyan cep, ekranıyla HD çözünürlüğü destekliyor. Böylece daha önce incelediğimiz Maya modellerine göre gelişim kaydetmiş olan Simba, bu yönüyle bizden artı puan alıyor. Ayrıca ekranın da 0.5 inç daha büyüdüğünü söylememiz gerekli.

Simba'nın arka kapağı çıkartılabiliyor. Plastik kapağı rahat bir şekilde zorlanmadan açabiliyorsunuz. Pilini de değiştirebildiğiniz telefon, 1900 mAh'lik bir bataryanın sahibi. Bataryanın hemen üzerinde çift SIM kart slotlarını görüyoruz. Tam boyutlu olan slotlar, eğer micro SIM sahibiyseniz size bir SIM kart çerçevesi bulmaya itecek.

İki SIM slotunun ortasında microSD kart slotunu görüyoruz. Onun üzerinde arka kamera ve sağında ise hoparlör konumlanmış. Telefonun çevresinde sol yüzde ses butonları ve alt kısımda ise microUSB girişi bulunuyor. Bunların dışında başka birimle karşılaşmıyoruz. Bu arada telefon görüntülü görüşmeler için ön kameraya da sahip.

Fiziksel bağlantıların yanı sıra telefonda kablosuz bağlantılar olarak NFC ve 4G gibi yenilikçi teknolojileri görmüyoruz. Giriş ve orta seviyeli kullanımlar için sunulan Simba, Wi-Fi 802.11 b/g/n ve Bluetooth 3.0 desteği getiriyor. FM radyosu da olan telefon, GPS desteğine de sahip.

Teknik öğeler

Şimdi gelelim Simba'nın teknik detaylarına ve performans yeteneklerine. Öncelikle 5.0 inçlik ekran gayet iyi bir görüntü sunuyor. HD çözünürlükteki ekranın parlaklık seviyesi yerinde.

Android 4.2.2 işletim sistemiyle gelen telefon, diğer telefonların Android 4.4 KitKat güncellemesini aldığı dönemde geriden geliyor. Fakat telefonun rakibi pek çok modelin Android 4.2'de olduğunu unutmamak lazım. Şu an en yaygın olarak 4.2 sürümü kullanılıyor. Telefon önümüzdeki dönemde üst sürümlere güncellenir mi bilinmez. Ancak 4.2 içindeki güncellemeleri aldığınızı da söyleyelim.

Telefonun işlemci hanesine baktığımızda Gigabyte'ın da Qualcomm'a geçtiğini görüyoruz. Daha önce Maya'da Mediatek'le karşılaşmıştık. Snapdragon 400'le iyi bir işlemci performansı gösteren cep, çift çekirdekli ve 1.4 GHz hızında çalışıyor. Akıcı bir işletim sistemi deneyiminin yanı sıra uygulama ve oyunlarda da iyi bir performans alabiliyorsunuz. 1 GB'lık yeterli bellek seviyesine ek olarak dahili depolama alanı olarak 4 GB sunuyor. Bu alanı microSD kart ile 32 GB daha arttırabiliyorsunuz.

Performans testlerine bakalım. AnTuTu ile 14958 skorunu alan Simba, Maya'dan bir tık önde. Elbette önünde daha pek çok rakip bulunduruyor. Fakat kategorisi için iyi bir noktada olduğunu söyleyelim. CPU Prime'da ise 1914 skorunu alan cep, 3D Mark'ta Maya'dan iki kat daha iyi performans sunuyor. HD çözünürlükte 56.6 FPS kaydettiğimiz telefon, böylece oyunlar için uygun. Simba ile Temple Run 2 ve Clash of Clans gibi popüler oyunları rahatlıkla oynayabilirsiniz.

Pil, kamera ve Con-Call

Telefonun en memnun kalmadığımız yanı pil ömrü. 1900 mAh'lik bataryayı taşıyan cep, normal şartlarda 2.5 saatlik konuşma süresi sunuyor. Pil ömrünü geliştirerek bu süreyi biraz daha yukarı taşımanız mümkün, ancak yine de rakiplerle karşılaştırınca bu yeterli değil. Bekleme süresiyle de 150 saatlik bir performans gösteren telefon, daha hafif kullanımlarla bu süreyi de uzatabiliyor.

Telefonun ses performansına da değinelim. Telefon görüşmeleri için ön hoparlör iyi değerde. Görüşmeler sırasında sıkıntı yaşamıyorsunuz. Ancak arka hoparlör hem konumu hem yapısı itibariyle biraz sıkıntılı. Tek hoparlör kullanılmış olması ses kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca sırtta yer aldığı için telefon çaldığında duymanız da güçleşiyor.

Telefon görüşmesinden bahsetmişken son olarak Simba'nın fark yaratan yanından bahsedelim. Çift SIM kart desteğiyle birlikte üç yönlü görüşme yapabilen Simba, aynı anda iki kartı da kullanabiliyor. Farklı SIM kartlarda bulunan iki kişiyi tek çağrıda buluşturabilen cep, böylece iki farklı hattan konferans görüşmesini mümkün kılıyor. Aynı anda iki kişiyi çağrıda aktif olarak tutabilen Simba, bunu Con-Call özelliği ile yerine getiriyor. Çağrı menüsünde göreceğiniz Con-Call'a tıklayarak aynı anda iki kişiyle konuşabiliyorsunuz.

Simba'nın diğer bir başarılı noktası ise kamerası. 13.0 MP değerinde bir arka kameraya sahip olan telefon, böylece iyi kareler yakalamanıza imkan tanıyor. Smart Capture ile hızlı çekim yapabildiğiniz cep, LED flaşı ile karanlıkta da fotoğraf çekmeyi mümkün kılıyor. HDR özelliği ile yüksek kontrast ve renk zenginliği sağlayan Simba ile video kaydı sırasında aynı anda fotoğraf çekmek de mümkün. Dokunmatik odaklama özelliğini de gösteren arka kameranın haricinde bir ön kameraya da sahip olan Simba, böylece görüntülü görüşmeyi de atlamıyor.

Özetle

Simba, giriş ve orta seviyeli kullanımlar için iyi bir telefon. Tasarımıyla gayet standart bir görünümde olan cep, bu nedenle tasarıma özenenlere hitap etmiyor. Teknik ayrıntıları ve performansıyla da bulunduğu kategoride iyi yerde. Ayrıca kamera ve Con-Call ile üç yönlü görüşme yeteneğini de beğendik. Telefonun beğenmediğimiz yanı ise kısa pil ömrü ve hoparlör oldu. Simba'nın fiyatı ise 899 TL civarında.

Kimler Almalı

Giriş ve orta seviyeli bir cep telefonu satın almak isteyen kullanıcıların yakından inceleyebilecekleri bir model olan Simba, 5.0 inç büyüklüğündeki HD çözünürlüklü ekranıyla da dikkat çekici. Elbette telefonun en önemli özelliği çift SIM kart desteği göstermesi ve üç yönlü arama yapabilmesi. Bu yönde beklentisi olanlara Simba uygun olabilir.

Alternatifleri

Simba'ya alternatif olarak Sony tarafında Xperia L ve Windows Phone işletim sistemi olarak da Nokia tarafında Nokia Lumia 928'i tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Gigabyte GSmart Simba SX1
Ürün Markası Gigabyte
CHIP Online Notu
85
İşletim SistemiAndroid 4.2
İşlemciQualcomm MSM8230 Snapdragon 400
Çekirdek (CPU)2
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama4 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera2.0 MP
Arka Kamera13.0 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi150:00 saat
Konuşma Süresi002:30 saat
Boyutlar144 x 73 x 9.5 mm
Ağırlık165 gr.
Okuyucu Yorumları