HTC Desire 500'ü inceledik!

HTC'nin yeni Desire'ını masaya yatırdık, A'dan Z'ye inceledik! İşte HTC Desire 500...

CHIP Online Notu 81
  • Şık tasarım
  • Ses ve ekran kalitesi
  • Sense ve BlinkFeed ile kullanılabilirlik
  • Ekran çözünürlüğü
  • Parmak izi sorunu

HTC tarafından orta segment kullanıcıların deneyimleyebilmesi için geliştirilen Desire 500'ü, geçtiğimiz günlerde test merkezimizde ağırladık. Sahip olduğu şık gövdesi ile gayet beğendiğimizi yazının başında daha söyleyebileceğimiz HTC Desire 500, gerek gövdesi gerek arabiriminde HTC One'dan esintiler de taşıyor. Farklı renk seçenekleriyle kullanıcılara sunulan Desire 500, böylece farklı zevklere hitap ediyor. HTC Desire 500'ü incelediğimiz tarihte fiyatı henüz belli değildi. Ancak firma tarafından bize verilen bilgilere göre, cihazın fiyatının 1000 TL'nin altında olacağını belirtelim. Şimdi dilerseniz HTC Desire 500'e daha yakından bakalım.

Gövde yapısı

Orta segmentin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde bir cep telefonu olan HTC Desire 500, incelediğimiz modeliyle şık siyah bir tasarıma sahip. Farklı renklerde de kullanıcılara sunulan telefon, arka yüzeyiyle plastik bir gövde bulunduruyor. Bu nedenle her ne kadar plastik tasarıma sahip telefonlardan hoşlanmayan kullanıcıların beğenmeyeceği Desire 500, plastik yapısına karşın oldukça kaliteli görünüyor. Ancak incelediğimiz siyah kasalı modelin, plastik gövde üzerinde çok fazla parmak izi bıraktığını da söylemeliyiz.

Pek de kolay olmayan bir hareketle arka kapağı çıkartarak Desire 500'ün bataryasına ulaşabiliyorsunuz. 1800 mAH bataryaya sahip olan Desire 500, böylece bir günü aşkın kullanımlara uygun. HTC Desire 500, opsiyonel olarak çift SIM kart girişi sunuyor. Böylece aynı anda iki hattını tek telefonda toplamak isteyen kullanıcıların beklentisini karşılamayı başaran HTC Desire 500'ün bizim incelediğimiz modeli ise tek SIM kart desteği gösteriyor. SIM kart slotunun hemen yan tarafında microSD kart girişi görebiliyoruz. Hem microSD kart hem SIM kart slotlarının bataryanın altında kalmamış olması da sevindirici. Böylece kartları değiştirmek istediğinizde bataryayı yerinden çıkartmanıza gerek yok.

Desire 500'ün çevresine baktığımızda üst tarafta bir kulaklık girişine ve güç düğmesine rastlıyoruz. Her ikisi de kullanılabilirlik anlamında avantaj yaratacak yapıda. Sağ yüzeyinde ses ayar düğmeleri bulunduran telefonun sol tarafında ise herhangi bir şey yok. Alt tarafında ise klasik şarj ve veri bağlantısı için kullanılan microUSB görüyoruz. Bu bağlantının alt tarafta yer verilmiş olması bizim için de gayet sevindirici, zira halen bu bağlantıya üst tarafta yer verilmesine alışamadık.

Ekran ve kamera

Yeniden Desire 500'ün ön tarafına dönecek olursak, 4.3 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip olduğunu söyleyebiliriz. 480x800 piksel boyutunda bir çözünürlüğe sahip olan telefon, bu çözünürlüğüyle orta segmente uygun yapıda. Elbette bu tip telefonlarda daha yüksek çözünürlük görmek istiyoruz ve bunu her fırsatta dile getiriyoruz. Ancak Desire 500, çözünürlük olarak düşük bir değer sunsa da, arabirim tasarımıyla bunu kotarmış. Yine ekranın TFT teknolojisine sahip olduğunu da söyleyelim. Fakat ekranın güzel göründüğü de ortada. 217 ppi piksel yoğunluğundaki ekranı, renk canlılığı ve geniş açılardan baktığınızda görüntünün bozulmaması ile beğendik.

Ekranın hemen altına göz attığımızda, HTC'nin burada iki fonksiyon tuşuna yer verdiğini görüyoruz. Geri ve ana menü tuşlarını kullanarak rahatça arabirimde dolaşabilmeniz mümkün. Ekranın üst tarafında ise bir ön kamera bulunduran Desire 500, bu ön kamerasıyla 1.6 MP değerinde çözünürlük sunuyor. Elbette arka kamera da bulunduran telefon, 3264x2448 piksel çözünürlüğünde fotoğraflar ve HD videolar çekebileceğiniz 8 MP değerinde bir arka kameraya sahip. LED flaşlı olmasıyla gece çekimleri için de uygun olan kamera, otofokus özelliği de gösteriyor. Yaptığımız çekimlerde başarılı sonuçlar aldığımız kamera, çekim hızıyla da kolaylık sağlıyor. Kameranın çoklu seri çekim moduna sahip olduğunu ve VideoPic özelliği ile aynı anda hem video hem fotoğraf çekebilmenizi sağladığını da söyleyelim. Ayrıca yine HTC ImageChip ile hareket halinde ve zayıf ışık koşullarında başarılı çekimler yapabilirsiniz.

Kameranın alt kısmına baktığımızda burada elbette "Beats Audio" logosu görüyoruz. HTC'nin Beats Audio destekli meşhur hoparlörlerinden Desire 500'de de bulunuyor tabii ki ve telefon yanında bir kulaklık seti de getiriyor. Böylece müzik keyfini dilediğiniz an yaşamanız mümkün.

Sistem özellikleri

HTC Desire 500, incelediğimiz modeliyle Android 4.1.2 sürümüyle geliyor. Ancak Android 4.2.2'ye terfi etmeniz mümkün. Elbette her HTC telefonda olduğu gibi Desire 500'de de özelleştirmeler sürüyor. Özellikle HTC One'dan aşina olduğumuz gibi Sense 5 arayüzüne sahip olan Desire 500, böylece hem kullanılabilirlik hem de kalite sunuyor. Bunun yanında yine arayüzde BlinkFeed'i görebiliyoruz. Böylece haberlerden sosyal medya paylaşımlarına kadar pek çok içeriğe tek noktadan erişebilmeniz mümkün.

Desire 500'ün biraz daha derinine indiğimizde teknik birimleri arasında dört çekirdekli bir işlemciye yer verdiğini görüyoruz. 1.2 GHz hızında Qualcomm MSM8225Q Snapdragon 200 yongalı Cortex-A5 işlemciye sahip olan Desire 500, beraberinde Adreno 203 GPU getiriyor. 1 GB bellek seviyesiyle işlem gücüyle bulunduğu kategori için gayet yeterli olan telefon, yaptığımız AnTuTu Benchmark testlerinde toplamda Galaxy S2'yi geride bırakacak bir performans sergiledi. Depolama alanına bakacak olursak, Desire 500 4 GB'lık depolama kapasitesine sahip. Ancak HTC'nin özel uygulamaları ve Sense arayüzü nedeniyle bu alanın yalnızca 1 GB'lık alanı kullanılabilir olarak geliyor. Bu neden mutlaka bir microSD karta ihtiyaç duyuyorsunuz. Bu alanı microSD kart ile 64 GB daha arttırabilmeniz mümkün.

Özetle

HTC'nin Desire ailesi altında sunduğu en yeni telefonu Desire 500, orta seğmenin ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede bir performans gösteriyor. Sahip olduğu şık tasarımı, farklı renk seçenekleri ve HTC'nin özel Sense arabirimi ile hem görsellik hem kullanılabilirlik olarak beğendiğimiz telefon, dört çekirdekli işlemcisiyle de gayet yeterli.

Kimler Almalı

Orta segmentin ihtiyaçlarını karşılayacağını düşündüğümüz HTC Desire 500, bulunduğu kategori için gayet yeterli bir telefon. Klasik Android tasarımını ve kullanımını beğenmeyenlerin de HTC Sense arayüzü sayesinde ilgi alanına girebilecek olan telefon, eğer bize verilen fiyatla satışa sunulursa bütçeyi yormayacaktır.

Alternatifleri

HTC Desire 500 satın alma aşamasında geçtiğimiz günlerde incelediğimiz HTC One Mini'ye de yakından bakabilirsiniz. HTC One'ın neredeyse tüm özelliklerini HTC One Mini'de bulabilirsiniz.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli HTC Desire 500
Ürün Markası HTC
CHIP Online Notu
81
İşletim SistemiAndroid 4.1.2
İşlemciQualcomm MSM8225Q Snapdragon 200
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiTFT
Ekran Boyutu4.3 inç
Ekran Çözünürlüğü480 x 800 px
Grafik İşlemciAdreno 203
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama4 GB
Arttırılabilir Depolama64 GB
Ön Kamera1.6 MP
Arka Kamera8.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi435:00 saat
Konuşma Süresi012:06 saat
Boyutlar66.9 x 131.8 x 9.9 mm
Ağırlık123 gr.
Okuyucu Yorumları