Huawei FreeBuds Lite İnceleme

Tasarımıyla AirPods'u andıran Huawei FreeBuds Lite, AirPods'tan daha mı iyi? İnceledik!

CHIP Online Notu 85
  • Konforlu tasarım
  • İdeal pil ömrü
  • Kolay eşleşme
  • Ses kalitesi
  • Görüşme kalitesi
  • Uygulama desteği
  • Bluetooth 4.2

Evet, artık iyiden iyiye görmeye başladığımız kablosuz kulak içi kulaklıklar arasında bu kez elimizde, Huawei'nin yeni FreeBuds Lite isimli modeli yer alıyor. Daha önce gelen Apple AirPods ve sonrasında Samsung'un yenilenen Galaxy Buds'ından sonra bu incelemizde bu güzide FreeBuds Lite modeline yakından bakacağız.

FreeBuds Lite'ı önce tasarımıyla değerlendirelim ki zaten tasarımıyla büyük ölçüde Apple AirPods'a benzediğini fark etmişsinizdir. Aşağı doğru uzayan gövdesiyle birlikte üzerinde Huawei yazmasa, bunun AirPods olduğunu sanmak gayet mümkün doğrusu. Öte yandan bu tasarım anlayışını seven çok kullanıcı olduğu gibi, beğenmeyenler de yoğunlukta. Mesela benim tarzım daha çok Galaxy Buds'a yakın; bu tür kulaktan aşağı doğru uzayan kablosuz kulaklıklardan pek hazzetmiyorum doğrusu. O anlamda gündelik hayatta AirPods kullanmadığım gibi, FreeBuds Lite'ı da pek kullanacağımı sanmıyorum. Ancak dediğim gibi, çok sayıda kullanıcı da bu tür tasarımı seviyor.

Tasarımıyla kulağa rahat yerleşen FreeBuds Lite, elbette kulak içinde farklı silikon kulak başlıkları da bulunduruyor. Bunlardan kulağınıza en uygun olanını takmanız, kulaklığın rahat hissettirmesi açısından önemli. Bu arada kulaklık başlıklarının gayet konforlu yapıda olduğunu ve genel ölçüde rahat bir kullanım sağladığını da söyleyelim.

FreeBuds Lite, plastik bir şarj çantasıyla beraber geliyor. Kılıfıyla 45 gram ağırlığında olan cihaz, sadece kulaklıklar olarak 5,5 gram ağırlığında. Kulaklıkları eşleştirmek de oldukça kolay. Kutunun kapağını açıp arkadaki minik tuşa 2 saniye basılı tuttuğunuzda eşleşme moduna giriyor ve sonrasında bu işlemi bir daha tekrarlamanıza gerek kalmıyor; kulaklıkları almak için kutuyu açtığınızda anda telefonunuzla eşleşiyor.

Elimizde beyaz renkli olan FreeBuds Lite, ayrıca siyah rengiyle de bulunabiliyor. Ancak renge bağlı olarak fiyat farkı görebileceğinizi de söyleyelim. Beyaz rengiyle 499 TL'ye bulunabilen FreeBuds Lite, siyah renkli modeliyle 524 TL civarında. Bu noktada tercih sizin, ancak bu kulaklık iki seçeneğiyle de gerek Apple AirPods, gerek Samsung Galaxy Buds'tan daha uygun fiyatlı olmasıyla daha çekici duruyor.

FreeBuds Lite'ta bir yakınlık sensörü kullanılmış. Yani kulaklığı kulağınızdan çıkarttığınızda müzik otomatik olarak duruyor. Öte yandan her iki kulaklık da dokunmaya duyarlı yapıda. Sol kulaklık ile Android'de Google Asistan'ı, iPhone'da ise Siri'yi etkinleştirirken, sağ kulaklık ile de müziği çift tıklayarak kontrol edebiliyorsunuz.

IPX4 sertifikasına sahip olmasıyla ister yağmur altında ister spor salonunda rahat kullanılabilecek olan FreeBuds Lite, öte yandan üzerinde gürültü engelleyiciye sahip mikrofon bulundurmasıyla telefon görüşmeleri için de pek çok muadilinden iyi sonuç veriyor. Ha, daha iyi olabilir miydi, olabilirdi pek tabii. Zira ses karşı tarafa biraz kısık gidiyor, ancak karşı taraf çevre gürültülerinden pek etkilenmeden sizi rahat duyabiliyor ki bu oldukça önemli.

Bu noktada kulaklığın ses kalitesinden de bahsedelim. 7 mm'lik titanyum kaplamalı dinamik sürücülerin sahibi olan FreeBuds Lite, gayet iyi ses üretiyor. Mid seslerde kategori dahilinde harika olduğunu söyleyebiliriz, öte yandan yüksek seste de gayet net bir etkileşim sağlayabiliyor. Ancak baslarda büyük beklenti içine girmemek gerek elbette.

Kulaklık AAC desteğine de sahip. Özellikle 2 farklı seyahatimde kullandığım kulaklık, ses kalitesiyle beni genel çerçevede memnun etmeyi başardı, ancak tabii ki benim tercihim daha çok kulak üstü modellerden yana oluyor doğrusu.

FreeBuds Lite'ın pil performansından da bahsedelim. Genel olarak şarj kutusuna koymadan önce 3 saat kadar çalma süresi sunabiliyor bu kulaklıklar. Kutu da size 12 saatlik bir kullanım sunuyor ki, bu da bu kulaklığı uzun kullanımlarda 3'er saatten 4 kez kullanabileceğiniz anlamına geliyor ki bu oldukça uzun süre. Kulaklığın şarj süresi de tam kapasiteye ulaşana dek 1 saat sürüyor. Eğer hızlı şarj istiyorsanız, 15 dakikalık şarj ile 1,5 saate kadar kullanım sağlayabiliyorsunuz.

Bu arada son olarak kulaklığın bir uygulaması olduğunu, ancak ne yazık ki bu uygulama üzerinden ekolayzır ayarı veya sese ilişkin herhangi bir ayarı yapamadığınızı da söyleyelim. Uygulama sadece var mı var yani, hepsi o kadar.

Özetle

Huawei FreeBuds Lite, genel çerçevede iyi bir izlenim bırakıyor. Eğer bu tür bir kablosuz kulaklık arıyor ve bu tasarımdan hoşlanıyorsanız, fiyat olarak da ilk bakmanız gereken modellerden biri olacaktır. Ses performansıyla memnun kalacağınızı düşünüyoruz, pil ömrü de yeterli seviyede.

Huawei FreeBuds Lite'ın fiyatı söylediğimiz gibi beyaz renkli modeliyle 499 TL, siyah renkli seçeneğiyle şu sıralar 524 TL civarında. Bu noktada tercih sizin.

Kimler Almalı

Huawei FreeBuds Lite, mobil ortamda kablosuz bir kulaklık ile özgürce müzik dinlemek, telefon görüşmelerini ideal seviyede yapabilmek ve pil sorunu yaşamamak isteyenler için ideal bir çözüm.

Alternatifleri

Huawei FreeBuds Lite'a alternatif olarak Samsung tarafında Galaxy Buds, Apple tarafında AirPods değerlendirilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei FreeBuds Lite
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
85
Su Koruması IPX4
Mikrofon 2 adet
Pil Kapasitesi 58 mAh / 410 mAh (şarj çantası)
TipKulak içi
BağlantıBluetooth 4.2
Sürücü Boyutu7 mm
BağlantılarMicro USB
Pil Ömrü3 saat
Şarj Süresi1 saat
Hızlı Şarj15 dakika
Ağırlık5.5 gr.
Okuyucu Yorumları