Huawei FreeBuds Pro 2 İnceleme

Artık daha geniş codec desteği var, yüksek çözünürlüklü çiftli ses sistemi kullanılmış, gürültü engelleme özelliği geliştirilmiş ve daha fazlası... Bu videoda en iyi TWS kulaklıklardan biri olan Huawei Freebuds Pro 2’yi değerlendiriyoruz.

CHIP Online Notu 92
  • Yenilenen form faktörü
  • Hem LDAC hem L2HC codek desteği
  • Geliştirilmiş gürültü engelleme özelliği
  • Triple Adaptive EQ teknolojisi
  • Yüksek çözünürlüklü çiftli ses sistemi
  • Aynı anda 2 cihaza birden bağlanabilmesi
  • Huawei AI Life akıllı kontrol özellikleri
  • Uzun pil ömrü
  • Kablosuz şarj özelliği

Huawei FreeBuds Pro 2, tanıtımdan hemen sonra elimize ulaştı. İlk model olan FreeBuds Pro da elimizde bu arada. Yaklaşık 1.5 yıldır da bu kulaklığı kullanıyoruz. Böylece FreeBuds Pro 2 ile arasındaki farkları rahatlıkla size söyleyebileceğiz. Öncelikle tasarım yönüyle baktığımızda, yeni kulaklığa önceki modele göre daha kompakt form faktörü kazandırıldığını söyleyebiliriz. Şarj kutusu daha kompakt, kulaklıklar da öyle. Ayrıca malzeme kalitesinde de birtakım farklılıklar yer alıyor.

Tasarımı Nasıl?

Kulaklığa yakından baktığımızda, çok daha ince, kulak sapının daha kısa tasarlandığını ve kenarlarının yuvarlatıldığını görüyoruz. Ayrıca daha hafif. Tek tek kulaklıkların ağırlığı sadece 5.9 gram olurken, şarj kutusu ise 52.1 gram.

Ayrıca FreeBuds Pro’da dokunmatik kontrol olarak sadece sıkma mekanizması vardı. Kulaklığın saplarını sıkarak şarkı durdurma ve geçiş gibi birtakım fonksiyonları çalıştırabiliyorduk. Huawei’nin bir diğer kulaklığı olan FreeBuds 4’te de sadece kaydırma mekanizması vardı. FreeBuds Pro 2’de ikisi de var; hem kayma hem sıkma mekanizmasına sahip. Böylece şarkıyı durdurma, farklı şarkıya geçme, arama cevaplama ve gürültü engelleme modlarını kulak saplarını sıkarak yönetebiliyorsunuz. Sesi açıp kısmak için de parmağınızı kulak sapı üzerinde kaydırabiliyorsunuz. Bu fonksiyonların tümünü az sonra daha detaylı olarak bahsedeceğimiz Huawei AI Life uygulaması üzerinden kulaklığa atayabiliyorsunuz.

Bu arada tasarıma ilave olarak kulaklığın suya ve tere karşı dayanıklı yapıda tasarlandığını da söyleyelim. Kulaklık IP54 sertifikasına sahip. Ancak yanlış anlaşılma olmasın. Bu sertifika, kulaklığın tamamen suya dayanıklı olduğunu söylemiyor. Yani bu kulaklık havuza girmek ya da suyun altında yıkamak için uygun değil. Su sıçramalarına karşı dayanıklılık anlamı taşıyor. Yani yağmurlu havalarda ya da spor yaparken terden endişe etmenize gerek yok, fazlası değil.

Genişletilmiş Codec Desteği

Tasarımdan ziyade FreeBuds Pro 2’nin özellikle iç yapısında ve algoritmasında güçlü güncellemelere gidilmiş. Öncelikle şunu söyleyerek başlamak istiyoruz: Selef FreeBuds Pro’da yalnızca Huawei’nin kendi codec algoritması olan L2HC HD audio codec kullanılıyordu. Yani kulaklıktan en iyi verim Huawei telefonlarla eşleştirildiğinde alınıyordu, zira arka planda Huawei’nin kendi yazılım algoritması çalışıyordu. Şimdi ise FreeBuds Pro 2’de hem bu codec desteği hem de daha evrensel olan LDAC desteği mevcut. LDAC, Sony tarafından geliştirilen ve Bluetooth bağlantıları üzerinden 32 bit/96 kHz'de 990 kbps'ye kadar yüksek çözünürlüklü ses akışına izin veren tescilli bir ses kodlama teknolojisi olurken, aynı zamanda hemen her markanın kullandığı evrensel bir codec olduğu için bu kulaklığı diğer marka telefonlarla eşleştirdiğinizde de tam performansta çalıştırabiliyorsunuz. Böylece artık hem Huawei hem diğer Android cihazlarda bu kulaklıkla 999 kbps, yani Hi-Res yüksek çözünürlüklü ses performansı alınabiliyor.

Yenilenmiş Sürücü Mekanizması

Yenilikler sadece bununla sınırlı değil. FreeBuds Pro 2’nin sürücü mekanizması da yenilenmiş durumda. 11 mm Dörtlü Mıknatıslı Dinamik Sürücü içeren kulaklıklar, önceki modele kıyasla yüzde 30 oranında daha fazla güç üretebiliyor. Öte yandan içeriğinde yer alan düzlemsel diyaframı diğer TWS kulaklıklardan 6 kat daha büyük olan FreeBuds Pro 2, böylece daha zenginleştirici ses sağlayabiliyor. Bu aslında FreeBuds Pro 2 için olduğu gibi bu tür TWS kulaklıklarda da bir ilk. Zira ultra hassas düzlemsel diyaframlar yüksek kaliteli kablolu kulaklıklarda mevcut. FreeBuds Pro 2’de kullanılmış olmasıyla birlikte sesteki zengin ve karmaşık ayrıntılar yansıtılabiliyor; müzikteki vokallerin ve enstrümanların birbirinden ayrıldığını iyi kulaklar fark edebileceklerdir.

Triple Adaptive EQ Teknolojisi

Yüksek çözünürlüklü çiftli ses sisteminin kullanıldığı FreeBuds Pro 2’de Triple Adaptive EQ teknolojisi de yer alıyor. Üçlü Dinamik Optimizasyon olarak çevirebileceğimiz bu teknoloji, en çok sorulan sorulardan birine yanıt oluyor aslında. Hepimizin başına gelmiştir aslında bu: Tek kulaklık, 3 farklı insan düşünün. Bunlardan birinin kulak kanalı diğer 2’sinden farklı olsun; bir diğerinin kulağının tragus ve antitragus dediğimiz kulak giriş yapısı diğerlerinden farklı olsun -ki bu kulaklığın kulağınızda durduğu pozisyonu, yani kulaklığı takma şeklinizi belirler-; bir diğeri ise diğer 2’sinden daha farklı bir ses şiddetinde müzik dinliyor olsun. FreeBuds Pro 2’de yer alan Triple Adaptive EQ teknolojisi tam olarak bu durumda devreye gidiyor. Adaptive EQ, en iyi ses deneyimi için bu 3 durumu da algılayarak sesi otomatik olarak ayarlayabiliyor. Mühendislerin bunu düşünerek ortaya bir ürün çıkartmış olması gerçekten de sevindirici. Yani böylece farklı kişiler ve farklı senaryolarda da aynı performansta müzik dinletisi sağlanabiliyor.

En İyi Performans İçin Bunu Yapın

Elbette koşullar ne olursa olsun en iyi performansı sağlamak için kulağınıza uygun olan silikon başlıkla kullanmanız en doğrusu. Zira bu ses izolasyonunda büyük fayda sağlarken, kulağınızı müzikle doldurmaya yardımcı olduğu gibi az sonra bahsedeceğimiz gürültü engelleme özelliğine de destek sağlıyor. FreeBuds Pro 2’nin kutu içeriğinde 3 farklı kulak başlığı yer alıyor. Bunlardan kulağınıza uygun olduğunu düşündüklerinizi takıyorsunuz fakat bunu doğrulamak için bir sistem de var. Huawei AI Life uygulaması içinde “uç uyum testi” adında bir bölüm göreceksiniz. Kulaklıkları kulaklarınıza taktıktan sonra bu uygulamayı başlattığınızda bir test çalışıyor. Bu test neticesinde her 2 kulaklık üzerinde de “iyi uygunluk” yazıyorsa, bu uçların sizin için en iyi uygunlukta olduğu böylece doğrulanmış oluyor.

Gelişmiş Gürültü Engelleme Özelliği

Şimdi gelelim gürültü engelleme konusuna. FreeBuds Pro 2, gerçekten gürültü engelleme konusunda sınıfının en başarılı modellerinden biri. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Denedikten sonra sizin de buna salık vereceğinizi düşünüyoruz. Bunu pratikte net şekilde görmek için Huawei AI Life uygulamasını açın, buradan gürültü kontrolü kısmına gelin ve bir ses kaynağının yanındayken Dinamik, Sıcak, Genel ve Süper modlarını birer birer deneyin. Özellikle Süper moddayken gürültünün fark edilir bir şekilde düzenlendiğini göreceksiniz.

Teknik açıdan baktığımızda FreeBuds Pro 2’da Akıllı Aktif Gürültü Engelleme 2.0 teknolojisi kullanılmış. Üçlü Gürültü Alma ve Aktif Gürültü Engelleme özelliği ile birlikte, 47 db’e kadar gürültü engelleme becerisi gösterebiliyor bu kulaklık. Kulağa yerleştirdiğinizde kulaklığın kulak dışında kalan tarafında 2 adet mikrofon ortam gürültüsünü algılıyor; buna ilave olarak bir de kulak içinde bulunan mikrofon kulak kanalındaki fazla gürültüyü algılıyor ve böylece bu 3 mikrofon ters frekans vererek bu gürültüleri ortadan kaldırıyor. Gerçekten çok başarılı. Bu özellik yalnızca müzik dinlerken değil, aynı zamanda telefon konuşmalarınızı kulaklık üzerinden yaptığınızda da yardımcı oluyor elbette. Böylece çevrenizdeki gürültüler daha aza ineceği için siz de kulağınızda kulaklık varken istemeden sesinizi yükseltmek durumunda kalmıyorsunuz. Bu arada FreeBuds Pro 2’nin selef model olan FreeBuds Pro’ya göre yüzde 15 oranında daha fazla gürültü azaltma başarısı gösterdiğini de ekleyelim.

Gürültü engellemenin yanı sıra yine kulaklıkların üzerindeki bu 3’er mikrofonu dış sesleri daha net şekilde duyabilmek için de ayarlayabiliyorsunuz. Kulaklıkları Farkındalık moduna aldığınız gibi dış sesler daha duyulabilir hale geliyor. Bu sayede kulaklıkları çıkarmadan dış dünya ile rahatlıkla iletişim sağlayabiliyorsunuz. Tüm bu modlar arasında geçişi direkt uygulama üzerinden yapabileceğiniz gibi kulak saplarını sıkarak da yapmanız mümkün. Bunları da yine söylediğimiz gibi Huawei AI Life uygulaması içinden belirleyebiliyorsunuz.

Huawei AI Life ile Tüm Fonksiyonları Çalıştırın

Şimdi biraz Huawei AI Life uygulamasından bahsetmek istiyoruz. Öncelikle elbette bu kulaklığı kullanmak için bu uygulamaya ihtiyacınız yok, onu söyleyelim. Direkt olarak telefonunuzun Bluetooth’u yoluyla kulaklığa bağlanabiliyorsunuz. Bunun için FreeBuds Pro 2’nin kutusu üzerindeki tuşa birkaç saniye basmanız yeterli. Böylece kolayca eşleştirebilirsiniz. Bu arada FreeBuds Pro 2’nin Bluetooth 5.2 standardını kullandığını da söyleyelim. Kulaklıktan daha fazla yararlanmak ve tüm özelliklerini aktif bir şekilde kullanmak içinse, Huawei AI Life uygulamasını kullanmanız gerekiyor. Uygulama içinden şu ana kadar bahsettiğimiz ayarları yapabileceğiniz gibi daha fazlasını da yapabiliyorsunuz. Mesela kendi ekolayzır ayarlarınızı yapabilmeniz mümkün. Uygulama içinden Ses Efektleri kısmına girdiğinizde, burada hazır 4 ses efektinin altına 3 tane daha özel ekolayzır ayarı yerleştirebilirsiniz. Bu arada hazır olarak sunulanlar da oldukça yeterli. Hem bas sesleri hem vokal sesleri sevenleri ayrı ayrı mutlu edecek seçenekler sunulmuş, fakat burada varsayılan olarak hazırlanan ayarın Devialet ile birlikte oluşturulduğuna vurgu yapmamız lazım. Huawei, Devialet ile iş birliğine FreeBuds Pro 2’de de devam ediyor. Bunu kulaklığın kutusu üzerindeki amblemde de görebiliyoruz. Daha önce hatırlarsanız Huawei’nin Sound hoparlörü ve Sound Joy Bluetooth hoparlöründe de aynı imzayı görmüştük. Devialet markası hoparlör ve amplifikatör üreten önemli bir Fransız ses teknoloji şirketi. Fransız şirket böylece ses konusundaki deneyimini bu kulaklıklara da aktarmış.

Her neyse, ses efektleri kısmında bir ayardan daha bahsetmek istiyoruz. Burada Akıllı HD ve HD Aramalar anahtarlarını açmanızı öneririz. Zira L2HC ve LDAC HD kodlama uygulanacak ve sesin bit hızı kulaklıklarınız eşleştirdiğiniz cihazın türüne göre ayarlanacak, ayrıca telefondan alacağınız çağrıların netliği de artırılacak. Bu beraberinde daha fazla pil tüketimi getirebilir, ancak kulaklıklardan bu şekilde daha fazla verim alabileceğinizi söyleyebiliriz. Pil ömrü de kafaya takılacak gibi değil zaten, az sonra ondan da bahsedeceğiz.

Yazılım konusunda bir noktaya daha değinmek istiyoruz. Öncelikle kulaklıkların tüm özelliklerinden en yüksek verimde faydalanabilmek için AI Life uygulamasının 13.0.1.315 sürümüne sahip olmasına dikkat edin ki zaten uygulamayı kurduktan ve kulaklıkları eşleştirdikten sonra güncellemeler geliyor.

Bir diğer konu da yüksek desibel müzik dinlemek isteyenlere gelsin. Kulaklığın kutudan çıktığı yazılım sürümü ile ses seviyesi 100 db üzerinden, uluslararası regülasyonlar gereği sonradan gelen güncelleme ile 98 db seviyesine indirilmiş durumda. Ancak ilerleyen yazılım güncellemeleri ile ekolayzır ayarlarında Sound Boost seçeneği sunulacak ve böylece 100 db üzeri ses duymak isteyenler de bunu duyabilecekler.

Pil Ömrü Ne Kadar?

Şimdi gelelim pil ömrüne. Huawei FreeBuds Pro 2, uzun bir pil ömrüne sahip. ANC açıkken tam performans müzik dinlediğinizde 4 saate kadar pil ömrü gösterebiliyor kulaklıklar. ANC’yi kapatırsanız bu süre 6.5 saate kadar uzuyor. Siz tek solukta ne kadar müzik dinliyor ya da kulaklık kullanıyorsunuz bilmiyoruz ancak bu süreler fazlasıyla yeterli. Zaten kullanmadığınızda da kutusu içine bıraktığınızda şarj olmaya başlıyor. Şarj kutusunu tamamen şarj ettiğinizde her 2 kulaklığı en az 3 kez tam kapasite şarj edebiliyor. Böylece ANC açıkken totalde 18 saate kadar, ANC kapalıyken ise 30 saate kadar pil ömrü sağlayabiliyorsunuz. Bu da şarj kutusu ile birlikte aralıklı kullanımda 1 haftadan fazla pil ömrü anlamına geliyor.

Kutunun şarjı bittiğinde ise USB-C bağlantısı ile 1 saat içinde tam kapasite şarj edebiliyorsunuz. Ayrıca kablosuz şarj desteği de var. Eğer elinizde bir kablosuz şarj cihazı varsa, kutuyu bununla 2 saate kadar kablosuz şekilde şarj edebilirsiniz.

Sonuç

Sonuç olarak değerlendirecek olursak, Freebuds Pro 2, gerçekten pek çok yönüyle fazlasıyla başarılı bir kulaklık olmuş. Müzikal performansı gerçekten tatmin edici, gürültü engelleme özelliği de tıkır tıkır çalışıyor. Çevre özellikleri, kullanım şekilleri ve pil ömrü de bizden tam aldı doğrusu. FreeBuds Pro’dan sonra çıtayı daha yukarı koymayı başarmış Huawei. O anlamda üst seviye bir kablosuz kulaklık arayanların beğenerek kullanacağını düşünüyoruz. Bu arada kulaklığın elimizdeki Silver Frost renginin yanıs ıra Seramik Beyaz ve Gümüş Mavisi renk seçenekleri olduğunu söyleyelim. Ve bir diğer merak edilen nokta kuşkusuz şu: Evet, FreeBuds Pro 2 aynı anda 2 cihaza birden bağlanabiliyor.

Evet, FreeBuds Pro 2 şu anda satışta. 3499 TL fiyatla satın alabiliyorsunuz. Ancak bu bana pahalı derseniz, Huawei’nin daha uygun fiyatlı yeni modeli FreeBuds SE de 649 TL fiyatla şu an satışta. Daha fazla bilgi alabilmeniz için her 2 kulaklığın linkini de açıklamalar kısmına bırakıyoruz.

HUAWEI FreeBuds Pro 2: https://shop.huawei.com/tr/product/huawei-freebuds-pro-2
HUAWEI FreeBuds SE: https://shop.huawei.com/tr/product/huawei-freebuds-se/

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei FreeBuds Pro 2
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
92
Pil Kapasitesi 55 mAh (kulaklık başına) / 580 mAh (şarj çantası)
Gürültü Engelleme Var
Boyutlar 23 x 29.1 x 21.8 mm
TipKulak içi
BağlantıBluetooth 5.2
Sürücü Boyutu11 mm
BağlantılarUSB-C
Pil Ömrü7 saate kadar
Şarj Süresi40 dakikaya kadar
Ağırlık5 gr.