Huawei MateBook 13 2020 İnceleme

Laptop kategorisinde kalıpları kıran HUAWEI MateBook 13 2020'yi tüm detaylarıyla İnceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Kompakt ve şık tasarım
  • FullView ekran
  • Zengin kullanım seçenekleri
  • Güçlü teknik özellikler
  • Pil performansı ve hızlı şarj
  • Bağlantı adaptörü
  • Çoklu Ekran İş Birliği
  • Parmak izi sensörü

HUAWEI, son dönemde birbiri ardına yeni dizüstü bilgisayar modellerini satışa sundu. Bunlardan daha önce yenilenen MateBook D serisinden MateBook D15 modelini incelemiştik hatırlarsanız. Bunun yanı sıra MateBook D14 modeli ile farklı bir seçenek daha sunan HUAWEI'nin bu dizüstü bilgisayarı da elimizde, yakında onun da detaylı incelemesini sizlerle buluşturacağız. Ancak daha önce, çok daha taze bir model var ki, o da bugün yakından bakacağımız MateBook 13 2020 modeli.

HUAWEI'nin MateBook ailesi zaten oldukça kompakt dizüstü bilgisayarlardan oluşuyor. Böylece gün içinde rahatça yanınızda bulundurabiliyor ve mobil ortamda rahat çalışabiliyorsunuz. Yeni Matebook 13 de böylesi bir dizüstü bilgisayar. Ayrıca detaylarında pek çok yeteneği barındırıyor. Şimdi tek tek hepsinden bahsedelim.

HUAWEI MateBook 13 Tasarım Detayları

HUAWEI MateBook 13 Tasarım Detayları

MateBook 13, söylediğimiz gibi oldukça kompakt bir model. Sadece 1,3 kilogram ağırlığa sahip olan laptop, 14,9 mm'lik kalınlığıyla da fazlasıyla ince bir dizüstü bilgisayar oluyor. Evet, ince ve hafif olması önemli, ancak bunun yanı sıra gayet şık bir gövdeye de sahip. Metalik çerçeve ve köşelerde elmas kesim kaplaması ile özenle hazırlanan dizüstü bilgisayar, alüminyum alaşımlı malzemeyle gayet sağlam yapıda tasarlanmış.

HUAWEI MateBook 13 Kaç İnç?

Birazdan daha detaylı olarak bahsedeceğimiz laptop'ın ekranı 13 inç boyutunda. Ekranın hemen altında uzanan klavye bölgesi arka aydınlatmaya sahip ve gerek tuş yüksekliği gerek bu tuşların birbirine olan mesafesi uzun soluklu yazı yazmaya fazlasıyla elverişli. Klavyenin altında da oldukça geniş bir touchpad bölgesi bulunuyor. Özellikle mobil kullanımlarda bu touchpad işinize bir hayli yarayacak.

HUAWEI MateBook 13 Parmak İzi Sensörü

Laptop'ın köşesine yerleştirilen güç butonu, aynı zamanda parmak izi sensörü olarak da görev yapıyor. Windows Hello üzerinden etkinleştirebileceğiniz bu sensör, kolayca parmak izinizi eklemenizi ve güvenli oturum açma seçeneği sağlıyor.

MateBook 13'ün çevresine baktığımızda, sol kenarda bir USB-C portu ve 3.5 mm kulaklık girişi görüyoruz. Bu USB-C portu üzerinden laptop'ı şarj edebiliyorsunuz. Ayrıca sağ tarafta bir USB-C portu daha bulunuyor. Evet, kompakt dizüstü bilgisayarlarda az bağlantı görüyoruz, fakat MateBook 13, fazlasını sunuyor.

HUAWEI MateBook 13 Kutu İçeriği

Öyle ki, kutu içeriğinde bir bağlantı adaptörüne yer veren MateBook 13, böylece USB-C üzerinden pek çok bağlantı noktasına erişebilme imkanı tanıyor. Bu adaptörü, laptop'ın USB-C portuna takıyorsunuz ve böylece laptop, tam boyutlu USB, tam boyutlu HDMI, VGA ve USB-C portlarına sahip oluyor.

HUAWEI MateBook 13 Ekran Özellikleri

HUAWEI MateBook 13 Ekran Özellikleri

MateBook 13, 13 inç büyüklüğünde ve 2K çözünürlüğünde FullView ekrana sahip. İnce kenar çerçeveleriyle çevrelenmiş ekran, böylece yüzde 88 ekran / gövde oranına ulaşıyor. 3:2 en – boy oranının korunduğu ekranda sRGB renk gamutunun ise yüzde 100'ü karşılanıyor. Böylece ekran boyutu ve sağlanan görsellik memnun edici düzeyde olurken, multimedya kullanımı ve okuma başta olmak üzere, tüm görsel ihtiyaçlar en iyi şekilde karşılanabiliyor.

HUAWEI MateBook 13 IPS Panel

Laptop'ın ekranı IPS panele sahip. Böylece 178 dereceye kadar geniş görüş açısı sağlayan ekran, kontrast oranıyla 1000:1, 300 nit seviyesinde de parlaklık üretebiliyor. Bunlar da gayet ideal rakamlar.

HUAWEI MateBook 13 Güçlü Özellikler

HUAWEI MateBook 13 Güçlü Özellikler

MateBook 13, güçlü teknik özelliklere sahip. Elimizdeki model, Intel'in 10'uncu nesil işlemci ailesinden Core i5-10210U CPU barındırıyor. Böylece üst seviye işlem gücü gerektiren uygulamalar için gayet yeterli olan laptop'ta RAM kapasitesi 8 GB olurken, 512 GB SSD de içerikte yer alıyor.

HUAWEI MateBook 13 Depolama Kapasitesi

Eğer biraz daha güçlü bir model arıyorsanız, MateBook 13'ün farklı bir konfigürasyon seçeneği daha var. Bu modelde de Core i7-10510U işlemci bulunurken, RAM kapasitesi 16 GB olarak tutulmuş.

Grafik tarafına geldiğimizde her iki modelde de NVIDIA ile iş birliğine gidilmiş. NVIDIA GeForce MX250 grafik kartını bulunduran MateBook 13, böylece multimedya konusunda daha fazla yararlanabilme olanağı tanıyor. Öte yandan yerel grafik birimi olarak Intel UHD Graphics 620 biriminin yer aldığı bilgisini de verelim.

MateBook 13'ün teknik detayları arasında önemli özelliklerinden bir diğeri ise 2x2 MIMO çift Wi-Fi anteni içermesi. Böylece 1733 Mbps'e kadar indirme hızı sağlayabildiğiniz laptop'ta, Bluetooth 5 desteği de elbette yer alıyor.

Dizüstü bilgisayarın güçlü sistem öğeleri ile beraber üst gömlek uygulamaları çalıştırabiliyorsunuz, ancak güçlü teknik kadronun yanında performansa direkt etkide bulunan bir diğer kalem de kuşkusuz soğutma sistemi. HUAWEI, bu modelinde Shark Fin 2.0 fan tasarımına yer vermiş. İçeriğinde çift fan bulunduran laptop, böylece iç yüzeyde oluşan ısıyı hızlı bir şekilde dışarıya atabiliyor. Bu sayede normal performansa göre yüzde 25'lik hız artışı sağlanırken, laptop'ın sessiz çalışması da gözetilmiş.

HUAWEI MateBook 13 Pil Performansı

HUAWEI MateBook 13 Pil Performansı

Peki, MateBook 13'ün pil performansı nasıl? Şimdi biraz da bundan bahsedelim ki bu konu bilhassa önemli. Zira kompakt dizüstü bilgisayarlardan beklediğimiz en önemli özelliklerden biri, uzun süreler şarja ihtiyaç duymaması; bizi, evden ofise veya ofisten eve giderken yanımızda şarj adaptörü taşımak zorunda bırakmaması.

HUAWEI MateBook 13 Şarjı Ne Kadar Sürüyor?

HUAWEI, bu cümlenin 2 tarafında da güzel bir çözüm sunuyor bizlere. Bunlardan birincisi, MateBook 13 zaten halihazırda uzun bir pil ömrü sunuyor. Mesela Full HD bir videoyu laptop'ta oynattığınızda, 11 – 12 saat arasında kesintisiz performans sağlayabiliyorsunuz. Bu süre, günlük kullanım için gayet yeterli olurken, oldu da laptop'ı şarj etmeniz gerekti diyelim, o zaman da HUAWEI'nin minik, ancak bir o kadar güçlü şarj adaptörüne başvuruyorsunuz.

MateBook 13'ün şarj adaptörü, bir akıllı telefon şarj adaptöründen hallice tasarımıyla, laptop'ın kompakt yapısına ayak uyduracak cinsten. Böylece isterseniz cebinizde bile taşıyabilirsiniz. Küçük boyutlu ve yalnızca 160 gram ağırlığında olan bu adaptör, HUAWEI SuperCharge özelliğini destekliyor; yani hızlı şarj olanağı tanıyor. Yalnızca 15 dakikalık şarjla, yaklaşık 2,5 saat civarında kullanım sağlayabiliyorsunuz. Böylece MateBook 13, hem pil performansıyla uzun soluklu kullanabileceğiniz, hem de şarj etme konusunda pratik çözüm sağlayan bir model olmasıyla öne çıkıyor.

MateBook 13 ile Telefonu Birbirine Bağlayın

MateBook 13 ile Telefonu Birbirine Bağlayın

Evet, buraya kadar Matebook 13'ü tasarımından ekranına, teknik kadrosundan performansına kadar tanıdık; şimdi ise HUAWEI'nin dizüstü bilgisayar ile akıllı telefonu bir araya getiren önemli özelliği Çoklu Ekran İş Birliği'nden bahsedelim.

Hatırlarsanız bu özelliğe daha önce MateBook D15 incelemesinde de değinmiştik. HUAWEI'nin bir süredir piyasaya çıkarttığı modellerde kullandığı bu özellik, standart dizüstü bilgisayar kullanım kalıplarını kırarak, akıllı telefonlarla daha kolay iletişim kurulabilme özgürlüğü tanımasıyla fark yaratıyor. Ancak elbette bu özellikten yararlanabilmeniz için bir HUAWEI akıllı telefonunuzun olması gerektiğini söyleyelim.

Çoklu Ekran İş Birliği Nedir?

Çoklu Ekran İş Birliği, telefonunuzu laptop'ın ekranına taşıyor. Böylece telefon ve bilgisayar arasında veri aktaracağınız zaman herhangi bir kablo kullanmanıza veya internet üzerinden dosya transferiyle uğraşmanıza gerek yok. Dosya ve dokümanlarınızı, fotoğraf ve videolarınızı sürükle – bırak yöntemi ile tutup telefonun içine veya laptop'a atabiliyorsunuz.

Bu özelliği çalıştırmak da oldukça basit ve farklı yollarla yapabiliyorsunuz. İsterseniz laptop'taki PC Manager uygulamasını çalıştırıp, buradan Bağlan tuşuna tıklayarak, laptop'ın Bluetooth bağlantısı üzerinden telefonunuzu bulmasını sağlayabilirsiniz; isterseniz telefonun NFC özelliği sayesinde, telefonu MateBook 13'e dokundurarak bağlantı kurabilirsiniz. Her iki yöntem de gayet kolay; tercih size kalmış.

Elbette telefon ve laptop'ı birbirine bağlayarak illa veri transferi yapacaksınız diye bir şey yok. Telefonunuzdaki WhatsApp yazışmalarınızı takip edebilir, Instagram veya Facebook'ta da laptop'ın bir köşesinde, yine telefonunuz üzerinden dolaşabilir, telefonunuzdaki uygulamaları rahatlıkla buradan kullanabilirsiniz.

HUAWEI MateBook 13 ile Çoklu Ekran İş Birliği deneyimini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak değerlendirdiğimizde, HUAWEI MateBook 13, standart dizüstü bilgisayar kalıplarının dışına çıkmayı başaran modeller arasında yer alıyor. Kompakt tasarımıyla gün içinde sürekli yanınızda bulundurabileceğiniz, güçlü teknik özellikleri ile performans konusunda endişelenmeyeceğiniz, yenilikçi yazılım özellikleriyle de kalıpların dışına çıkabileceğiniz bir model MateBook 13. Eğer bu tür yenilikçi bir dizüstü bilgisayar arıyorsanız, rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MateBook 13 2020
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i5-10210U
Ekran ve Grafik
Ekran13 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük2160 x 1440 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce MX250
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB Type-C2
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAVar
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuYok
Boyutlar286 x 211 x 14.9 mm
Ağırlık1.3 kg
Okuyucu Yorumları