Huawei MateBook 16 İnceleme

MateBook ailesinin en yeni üyesi MateBook 16, estetik tasarım ile yenilikçi ve akıllı teknolojiyi birleştirerek yepyeni bir profesyonel performans sunuyor. İşte Huawei’nin en güçlü dizüstü bilgisayarı Huawei MateBook 16 incelemesi.

CHIP Online Notu 90
  • Yüksek performans
  • İlk TÜV Rheinland renk doğruluğu sertifikalı dizüstü bilgisayarı
  • Pil ve şarj performansı
  • Multi-Screen Collaboration deneyimi
  • Ultra mobil tasarım
  • Ses yetenekleri
  • Parmak izi sensörü

Bugün profesyoneller için tasarlanan MateBook 16’ı tüm yönleriyle inceleyeceğiz. Bu laptop gerçekten de önemli özelliklere sahip. Genel kullanıcılar kadar profesyonel kullanımı gözetenlere kadar pek çok tarafa hitap ediyor. Yüksek kaliteli metalden yapılmış gövdesi, renk doğruluğu ve hızlı kararlılık için TÜV Rheinland Sertifikalı ekranıyla türünün ilk örneği olması, Ryzen 7 işlemci içermesi, çoklu cihaz bağlantısı desteği ile akıllı telefon, tablet ve monitörlere kolayca bağlanabilmesi ve az sonra daha detaylı bahsedeceğimiz diğer özellikleriyle gerçekten yine güzel bir model yapmış Huawei. Şimdi önce tasarımından başlayalım, ardından da diğer özelliklerine tek tek değinelim.

Huawei MateBook 16 Tasarımı Nasıl?

MateBook 16, tasarımıyla güzel bir model. Oldukça ince bir kasaya sahip ve oldukça da hafif. Yalnızca 17.8 mm kalınlığında ve 1.99 kilogram ağırlığında olan laptop, daha pürüzsüz ve daha şık bir yüzey için CNC Seramik Kumlama işleminden geçen yüksek mukavemetli alüminyum alaşımlı metal gövdeye sahip. Böylece gerçekten hem görsel olarak iyi görünen hem de dokunduğunuzda iyi hissettiren laptop’lardan biri olan MateBook 16, hafif yapısıyla da taşırken gayet mobil bir laptop seçeneği olmuş.

Laptop’ın bu kadar güzel görünmesini sağlayan bir diğer etken de iç yüzeyi. MateBook 16’da neredeyse çerçevesiz bir ekran yer alıyor. Sol, sağ ve üst tarafta 5.2 mm’lik dar çerçevenin kullanıldığı ekranın büyüklüğü 16 inç. Böylece ekran - gövde oranı yüzde 90 seviyesine taşınmış. Ekran detaylarından az sonra yine bahsedeceğiz.

Ekranın altındaki klavye de tam boyutlu, arkadan aydınlatmalı bir şekilde önümüzde uzanıyor. Tuşların yükseklikleri ve birbirine olan mesafeleri kullanımı kolaylaştırıcı olurken, daha önceki MateBook’ların pek çoğuna karşılaştığımız gizli kamera da klavyedeki yerini koruyor. 720p HD destekli bu kamerayı kullanmadığınız durumlarda kapatabiliyor ve böylece güvenliğinizi sağlayabiliyorsunuz.

Klavyenin altına yerleştirilen touchpad de geniş yapısıyla klavyeye eşlik ediyor. Huawei, bu touchpad’i özelleştirmiş. Dokunmatik yüzey, rahat ve hassas bir el hissi sağlanması için cam malzeme ile kaplanmış. Ayrıca Huawei Share teknolojisi de buraya entegre edilmiş. Huawei Share sayesinde Huawei akıllı telefonunuzu buraya dokundurduğunuzda anında MateBook 16’ya bağlayabiliyorsunuz ve yine az sonra daha detaylı bahsedeceğimiz Multi-Screen Collaboration özelliğinden faydalanabiliyorsunuz.

MateBook 16’nın çevresine baktığımızda burada da geniş bağlantı seçeneklerinin olduğunu görüyoruz. Laptop’ın sağ kenarında 2 adet USB 3.2 Gen 1 portu yer alırken, sol yanda da 2 adet USB-C portu, tam boyutlu HDMI 2.0 bağlantı yuvası ve 3.5 mm kulaklık girişi bulunuyor. Böylece çevresel kablolu bağlantı için yeterli bağlantı noktaları sağlanmış. Buradaki HDMI 2.0 portunu kullanarak 4K/60 kare görüntü aktarımı yapabileceğinizi de söyleyelim.

MateBook 16’da hoparlörler klavyenin sağ ve sol yanına konumlandırılmış. 2W çift hoparlör 45Hz ses kalitesine ve 4 ses moduna sahip. Sanal 5.1 ve 7.1 çok kanallı çıkışı destekleyen bu hoparlörler, uzamsal ses hissi sağlarken, sesi her yönden hissettirebiliyor. Daha önceki incelediğimiz MateBook’lardaki gibi MateBook 16’da da ses kalitesini bilhassa beğendiğimizi söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra hoparlörün touchpad alanının alt kenarına dikkatli bakarsanız, buraya da 2 adet mikrofonun yerleştirildiğini göreceksiniz. Bu mikrofonlar da sesi 5 metre içinde net şekilde alabilen, bulunduğunuz yerdeki çevresel sesleri dinleyerek arka plan gürültüsünü ve yankıları engelleyebilen AI destekli gürültü engelleme özelliğine sahip. Bunlar gerçekten kullanımı olumlu yönde pekiştirici, güzel detaylar.

Bir diğer güzel detayda, laptop’ın sağ köşesindeki güç butonu. Bu güç butonu aynı zamanda parmak izi tarayıcı işlevine sahip. Böylece tek bir dokunuşla cihazı açıp güvenli bir şekilde oturum açabiliyorsunuz.

Huawei MateBook 16 Ekran Özellikleri

Şimdi MateBook 16’nın ekran özelliklerinden biraz daha detaylı şekilde bahsedelim. Az önce de söylediğimiz gibi MateBook 16’nın ekranı 16 inç büyüklüğünde. Öncelikle ekranın geniş olması, kenar çerçevelerinin ince tutulmuş olması, baktığınızda fazlasıyla geniş bir görüntüye ulaşma olanağı tanıyor. Bu ekran, Huawei’nin şimdiye kadar dizüstü bilgisayar platformuna sunduğu en büyük MateBook ekranı. 2.5K olarak da söyleyebileceğimiz, 2520x1680 piksel çözünürlüğünde olan ekran, 3:2 ekran en - boy oranına, 300 nit parlaklığa ve 1500:1 konrast oranına sahip. Panel olarak IPS kullanılmış. Bizim kanaatimizce ekran parlaklığı ve canlılığı her kullanıcıyı mutlu edecektir. Özellikle bu bilgisayarı profesyonel kullanımlar için tercih edecekleri de öyle. Renk doğruluğu ve renk derinliği bakımından pro seviyede olan bu ekran sRGB renk gamutunun yüzde 100’ünü kapsıyor. Bu da fotoğraf ve video düzenlemek için profesyonel bir ekran olduğunun göstergelerinden biri. Öte yandan 1.07 milyar renk derinliği de buna katkıda bulunuyor.

Ekranın bir diğer öne çıkan noktası, TÜV Rheinland sertifikasına sahip olması. MateBook 16, Dünya’nın İlk TÜV Rheinland Renk Doğruluğu Sertifikalı Dizüstü Bilgisayarı. Böylece türünün ilk örneği olduğunu söyleyebiliriz. TÜV Rheinland, renk doğruluğu ve hızlı kararlılık anlamında önem arz ederken, düşük mavi ışık ve DC kararma teknolojisi ile görünmez titremeler için de endişeleri ortadan kaldıran bir ibare. Böylece ekran uzun kullanımlarda gözlere zarar vermiyor, rahatsızlık yaratmıyor. Ekranın düşük mavi ışık emisyonuna sahip olması ve titreme olmaması nedeniyle kullanıcı konforu sağlanıyor, bu da gece geç vakitte gözlerin daha az yormasını sağlıyor. O nedenle ekran başında uzun zaman geçireceklerin bu yönüyle de MateBook 16’yı değerlendirmeleri gerektiğini düşünüyoruz.

Huawei MateBook 16 Teknik Özellikler ve Performans

MateBook 16, Huawei’nin en yüksek performans sunan MateBook modellerinden biri. Bunun için cihazda AMD Ryzen 7 5800H işlemci kullanılmış. 7 nm fabrikasyon sürecinin eseri olan bu işlemci, MateBook 16’daki diğer donanım bileşenleriyle birleştiğinde; ofis işleri, tasarım ve kodlama gibi tipik ofis senaryolarını desteklemek için her şeye sahip durumda. İçinde 16 GB DDR4 bulunduran ve 512 GB kapasitesinde PCIe M.2 NVMe SSD’ye sahip olan laptop, çoklu görev testlerinde Intel destekli MateBook X Pro ve MateBook 14’lerden daha iyi performans gösteriyor. Böylece yoğun kullanım senaryoları için rahatlıkla bu laptop’ı tavsiye edebiliriz. Adobe Photohop uygulamaları ve diğer günlük iş uygulamalarında ve çok sekmeli Chrome kullanımlarında en ufak bir performans kaybı yaşamıyorsunuz.

MateBook 16’yı kullandığımız süre içinde pek çok sentetik uygulamada da test ettik. İşlemci performansını ortaya koyan Geekbench 5 testinden 1440 puan tek çekirdek, 7117 puan çoklu çekirdek sonuçlarına ulaşan laptop, Cinebench R20’den 4493 puan, PCMark 10 testinde de 5274 puan almayı başardı.

Grafik testine geldiğimizde ise AMD Radeon Graphics GPU ünitesine sahip olan MateBook 16, 3DMark Night Raid’de 15137 puan, Fire Strike’da 3437 puan ve Time Spy’da ise 1357 puan sonuçlarına ulaşırken, işin oyun tarafında da Minecraft’ta yaklaşık 43 fps’lik sonuç alıyor. Yerleşik grafik ünitesi AAA oyunlar için pek uygun değil, fakat Overwatch türevi oyunları rahatlıkla oynayabiliyorsunuz.

Bu arada tüm bu test ve kullanım senaryolarında bilgisayarın fanlarının oldukça sessiz kaldığını da söyleyelim. Bunda cihazda kullanılan çift Huawei Shark Fin Fan ve çift soğutma borusunun katkısı büyük. Yükseltilmiş soğutma sistemi, daha hızlı ısı dağılımı sağlıyor ve böylece fan sesi yükselmeden laptop serin tutuluyor. Fan sesinin 22 dB’in altında olduğunu da bu noktada belirtelim.

MateBook 16 Pil Ömrü Ne Kadar?

MateBook 16, ultra mobilite gözetilerek hazırlanmış bir notebook olduğu için pil ömrü de buna uygun. Pil ömrü, kesinlikle MateBook 16’yı kullanmanın en önemli noktalarından birini oluşturuyor. Zira yaptığımız testlerde PCMark 10 kıyaslamalarında ortalama 12 saat 25 dakika sonuç elde eden MateBook 16, laptop’ta yerel olarak oynattığımız Full HD bir videoyu da 12.5 saat boyunca oynatmayı başardı. Böylece hem aktif kullanım hem eğlence amaçlı dizi ve film seyirlerinde gerçekten de tek şarjla uzun ömürlü bir bilgisayar olmayı başarıyor. Yani bu laptop tam bir çalışma günü için yeterli pil performansını sağlıyor.

Şarj etmeniz gerektiğinde de oldukça hızlı davranıyor. 135W’lık güç adaptörüyle birlikte gelen MateBook 16, SuperCharge desteği sayesinde seri şekilde şarj olabiliyor. Yalnızca 15 dakika şarj ederek 3.5 saat ofis kullanımı sağlayabilir, 45 dakika içinde de bataryanın yüzde 50’sini doldurabilirsiniz. Bu gerçekten fazlasıyla hızlı.

MateBook 16 ile Multi-Screen Collaboration ve Huawei Cloud Kullanımı

Evet, buraya kadar her şey tamamsa, Huawei’nin MateBook’larında yer verdiği ve kullanımı çeşitlendiren en önemli fonksiyonlarından bahsedelim. Multi-Screen Collaboration olarak da bilinen Çoklu Ekran İş Birliği özelliği, MateBook 16 ile de destekleniyor.

Multi-Screen Collaboration özelliği ile Huawei akıllı telefonunuzu bu laptop ile birbirine kablosuz olarak kolayca bağlayabiliyor, telefonu bilgisayar üzerinden kontrol edebiliyor, sadece sürükle – bırak yöntemiyle telefon ve bilgisayar arasında dosya transferi yapabiliyorsunuz. Yani telefonunuzdaki dosya ve fotoğrafları bilgisayara taşımak için kablo ile bağlantı yapmanıza gerek yok, hatta bilgisayar başındayken telefonunuza ulaşma derdiniz de yok. Çünkü bu özellik ile telefonunuz zaten ekranın bir yanında kullanılmak üzere sizi bekliyor. Bu sayede bilgisayar başında çalışırken, aynı zamanda telefonunuza da kolayca erişebiliyor, yazışmalarınızı yapabiliyor, telefonunuzdaki tüm fonksiyonları ekran başında yönetebiliyorsunuz.

Benzeri kullanımı yalnızca Huawei telefonlar ile değil aynı zamanda Huawei’nin tabletleriyle de sağlayabiliyorsunuz elbette. Eğer elinizdeki Huawei tablette en az Harmony OS2 işletim sistemi var ise bunu MateBook 16’ya kablosuz olarak bağlayabiliyorsunuz.

Yine PC Manager uygulaması yoluyla bağlayacağınız tabletinizi böylece MateBook 16’nın yanında bir çizim tahtasına dönüştürebilir, ayrıntılı tasarım çalışması yapmak için de üzerinde Huawei M-Pencil’ı kullanabilirsiniz. Tablette çalışırken diğer yandan MateBook 16’daki işlerinize devam edebilirsiniz ve yine tıpkı Huawei akıllı telefonlarda olduğu gibi tüm dosyalarınızı tabletin içine sürükleyip bırakarak kolay dosya transferinde bulunabilirsiniz. Multi-Screen Collaboration, gerçekten de fazlasıyla işlevsel bir özellik, muhakkak yakından incelemenizi tavsiye ederiz; özellikle profesyonel, ofis kullanımlarını gözetiyorsanız bu özellik işinizi çok kolaylaştıracak.

Bunun yanı sıra, Huawei’nin bir diğer önemli aracı da Huawei Mobile Cloud.

Huawei Mobile Cloud, akılcı bir kullanıcı deneyimi için kullanışlı bir depolama çözümü. Huawei Mobile Cloud ile kullanıcılar dosyalarını PC üzerinden doğrudan şifreli bir bulut deposuna güvenli şekilde aktararak burada saklayabiliyor ve istedikleri zaman istedikleri yerden bu dosyalara erişerek yönetebiliyorlar. Huawei Mobile Cloud’u MateBook 16’ya kolayca indirip yükleyebiliyorsunuz. Buradaki linkte tıklayarak indirebileceğiniz Huawei Mobile Cloud’ta Huawei Kimliğinizi kullanarak oturum açabiliyorsunuz. Buraya aktaracağınız dosyalara istediğiniz her an istediğiniz her yerden erişebileceğiniz gibi, aynı zamanda aynı kimlik bilgileri ile giriş yaptığınız diğer Huawei cihazlarınızdan da erişebiliyorsunuz. Buradaki dosya ve dokümanlarınız kullandığınız tüm cihazlarınızla anında senkronize ediliyor ve böylece tüm cihazlarınız her zaman güncel oluyor. Huawei Mobile Cloud, gerçekten de Huawei dizüstü bilgisayar sahiplerinin muhakkak yakından incelemeleri gereken bir araç. Sadece bulut depolama çözümü değil, daha pek çok özellik sunuyor.

Sonuç

Evet, yine uzun bir incelemenin ardından sonuç bölümünde buluştuk. Sonuç olarak MateBook 16, sahip olduğu özellikleriyle pek çok açıdan bir hayli kullanışlı ve pratik bir cihaz olmuş. Özellikle ekranı ve sağladığı yüksek performansıyla beğendiğimiz MateBook 16, böylece profesyonel kesim kullanıcıların özellikle ilgisini çekecektir diye düşünüyoruz. Bunların yanı sıra inceleme boyunca bahsettiğimiz yanlarıyla da bu fikrimizi destekliyor. Peki, MateBook 16’nın fiyatı ne kadar? MateBook 16’nın fiyatı 21 bin 999 TL. Evet, fiyatı biraz yüksek ancak Huawei, bu laptop’ı şahane bir kampanya eşliğinde bir paket şeklinde sunuyor. Daha önce incelediğimiz 27 inç boyutlu ve 5 bin TL değerindeki Huawei MateView GT’yi MateBook 16’nın yanında ücretsiz şekilde veriyor; ayrıca bu pakette bir de Huawei Bluetooth fare yer alıyor. Böylece tam bir set şeklinde laptop’a sahip olabiliyor ve komple bir çalışma istasyonuna sahip olabiliyorsunuz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MateBook 16
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
USB 3.2 Gen1 2 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 11 Home
İşlemciAMD Ryzen 7 5800H
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran16 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük2520 x 1680 px
Grafik İşlemciAMD Radeon Graphics
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB Type-C2
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuYok
Boyutlar351 x 254 x 17.8 mm
Ağırlık1.99 kg