Huawei MateBook X Pro (2023) İnceleme

Huawei’nin yeni dizüstü bilgisayar bombası MateBook X Pro (2023), sahip olduğu özelliklerle bir dizüstü bilgisayardan çok daha fazlasını sunuyor. İşte Huawei MateBook X Pro (2023) hakkında bilmeniz gereken her şey, tüm özellikleri ve performans notları.

CHIP Online Notu 92
  • Intel 13’üncü nesil işlemci
  • Yüksek performans
  • Yüksek çözünürlüklü dokunmatik ekran
  • Kompakt ve şık tasarım
  • Geniş seçenekler
  • Uzun pil ömrü ve hızlı şarj
  • Hoparlörler
  • Yazılım özellikleri
  • Tek renk seçeneği
  • Kutudan HDMI dönüştürücü çıkmıyor
Editörün Seçimi

Huawei, dizüstü bilgisayar tarafında güçlü modeller sunuyor. Hem ince hem hafif ancak buna karşın teknik beceresi yüksek MateBook ailesi içinde en üst mertebe ise MateBook X Pro modellerine ait. Şirketin her yıl güncellenen bu serisi, 2023 yılı için de güncellendi ve Intel’in yeni nesil işlemcileri ile donatıldı. Böylece selefine nazaran çok daha yetenekli, çok daha yüksek performans gösteriyor, ancak buna karşın MateBook serisinin ultra ince ve ultra hafif genlerini taşıyor.

Gerçekten çiçek gibi bir cihaz. Tasarımıyla zaten bunu ilk intibada gösteriyor. Koyu Mavi rengiyle gayet güzel görünen MateBook’u şöyle tek elinizde rahatlıkla kavrayabiliyor ve zarf gibi yanınızda taşıyabiliyorsunuz. Tasarımda güzel detaylar var; kapağını kaldırdığınızda sizi karşılayan ekranı ve klavyenin altındaki teknik kadrosuyla da güçlü ve kullanışlı özellikler sunuyor. Bu yazı boyunca hepsinden tüm detaylarıyla bahsedeceğiz, test sonuçlarını da sizlerle paylaşacağız, ancak geçmeden önce en baştan şunu söyleyebiliriz: Eğer şık ve ultra mobil bir dizüstü bilgisayar arıyorsanız, üst seviye performans beklentiniz varsa, multimedya ve yazılım tarafında da güzel seçenekler arıyorsanız yeni MateBook X Pro tam aradığınız cihaz olacak. Size özel bir indirim kodu da var. Onu da videonun ilerleyen kısımlarında paylaşacağız. O halde, sözü daha fazla uzatmadan başlayalım.

Huawei MateBook X Pro (2023) Tasarım Özellikleri Neler?

Yeni Huawei Matebook X Pro, şöyle baktığınızda gayet güzel bir dizüstü bilgisayar. Hem ince hem kompakt yapıda olması sayesinde ve bunun yanında oldukça da hafif yapısıyla elit bir yol arkadaşı oluyor. Sadece 1.26 kilogram ağırlığında olan laptop’ın kalınlığı ise 15.6 mm.

MateBook X Pro (2023), şu an tek renk seçeneği olarak Koyu Mavi ile geliyor. Bu renk güzel görünüyor, ancak farklı renk seçeneklerinin olması iyi olurdu. Belki ilerleyen dönemde farklı renk seçenekleri de eklenir.

Dış yüzey magnezyum alaşımlı gövdeden oluşuyor. Baktığınızda tertemiz, pürüzsüz bir gövde. Dokunduğunuzda da ipeksi bir his bırakıyor. Bu arada laptop’ın yüzeyinde cilt dostu bir malzeme kullanmış. Eğer hassas bir cildiniz varsa, bu bilgi de işinize yarayacaktır.

MateBook X Pro, dediğimiz gibi oldukça ince yapıda bir laptop. Bu sebeple tam boyutlu USB ve HDMI portlarından pek tabii ki feragat edilmek zorunda kalınıyor. Ancak aslında baktığınızda bağlantı konusunda zengin. Sol tarafta her biri 40 Gbps çift yönlü bant geniliğine sahip çift Thunderbolt 4 bağlantı noktası, sağ tarafta da çift USB-C bağlantı yuvası var. Pek çok cihazı bağlayabileceğiniz bu portlar, özellikle yüksek çözünürlüklü çoklu ekran kullanmak isteyenler için birebir. Bu sayede bu laptop’a çift 4K çözünürlüklü monitör bağlayabiliyor veya elinizde 8K çözünürlüğünde monitör varsa, buna da görüntü aktarabiliyorsunuz. Bu arada kutu içeriğinde USB-C’yi tam boyutlu USB’ye dönüştüren bir aparat mevcut. Fakat görüntü aktaracağınızda HDMI’ı kullanmanız gerekiyorsa ayrı bir dönüştürücü edinmeniz gerekecek.

MateBook X Pro’nun iç yüzeyine baktığımızda burada rahat bir yazı deneyimi için geniş bir klavyenin olduğunu ve hemen altında da büyüklüğüyle dikkat çeken, Huawei’nin Free Touch özelliğine sahip dokunmatik yüzeyi görüyoruz. Bu alanda jestlerle farklı kontroller sağlayabiliyorsunuz. Parmağınızın eklemiyle çift tıklayarak tam sayfa ekran görüntüsü alabiliyor, çift eklem ile çift tıkladığınızda ekran kaydını başlatıp durdurabiliyorsunuz. Sol üst köşeye dokunarak pencereyi küçültebiliyor, sağ üst köşeye dokunarak pencereyi ve tarayıcı sekmesini kapatabiliyorsunuz. Ayrıca yine bu alanda sol ve sağ kenarda kaydırmalar yaparak da parlaklık ve ses seviyesi gibi multimedya kontrolleri sağlayabiliyorsunuz ve güzel bir detay, bunu yapaken yüzey size ses efektli ve titreşimli geri bildirimde bulunuyor. Tüm bunların yanında HUAWEI Free Touch ayar menüsünden tıklama hassasiyetini ve titreşim gücünü de ayarlayabiliyorsunuz. Laptop’ın bu gibi günlük kullanıma pratik dokunuşlarda bulunan daha pek çok yazılım yeteneği var.

Sağ üst köşeye baktığımızda, burada güç tuşu olduğunu görüyoruz. Bu tuş da aynı zamanda parmak izi sensörü olarak çalışıyor. Böylece parmak izinizi kullanarak oturum açabiliyorsunuz. Güvenlik için alternatif yöntem ise yüz tanıma. Ekranın hemen üzerindeki kamera yoluyla yüzünüzü tanıtabiliyor ve böylece veri güvenliğinizi sağlayabiliyorsunuz. Buradaki kameranın tek yeteneği yüz tanıma ve görüntü aktarma değil; onu da söyleyelim. 3 kamera modu sunuyor. Gözlerinizi otomatik olarak gerçek zamanlı olarak takip ederek bakış düzeltmesi yapıyor. Böylece siz görüntülü görüşmedeyken ekrana bakıyor olsanız bile, bunu yapay zeka algoritmasını kullanarak karşı tarafa sanki kameraya bakıyormuşsunuz gibi yansıtıyor. Buna ek olarak otomatik ortalama modu ile konumunuzu videonun ortasına göre ayarlayabiliyor ve sanal arka plan oluşturmanıza izin veriyor.

Huawei MateBook X Pro (2023) Ekran Özellikleri

Huawei, MateBook dizüstü bilgisayarlarını ilk duyurduğunda, kullanım noktasında rakiplerine göre daha kullanışlı olduğunu söylediği 3:2 ve 16:10 ekran en-boy oranını benimsediğini söylemiş, hatta bu anlayışı monitörlerine de yansıtmıştı. Eğer bugüne kadar bir MateBook kullandıysanız bu fikre siz de katılacaksınızdır. Gerçekten de öyle, çünkü bu görüntü boyutu sayesinde dikey düzlemde ekrana daha fazla içerik sığdırılabiliyor. Böylece çalışma sayfalarına bakarken, web sayfalarında gezinirken, dikey düzlemde daha fazla içerik görüntüleyebiliyorsunuz. Kenar çerçeveleri de görebileceğiniz üzere yok denecek kadar ince. Böylece ekran - gövde oranı da artırılmış ve tam yüzde 92.5 seviyesine taşınmış. Yani boyut olarak daha küçük bir alana daha geniş bir ekran sığdırılmış.

Bu ekranın bir diğer avantajı, dokunmatik olması. Bu sayede -benim gibi touhcpad kullanamayan biriyseniz- özellikle mobil ortamda büyük rahatlık yaşıyorsunuz. Öte yandan ekranın tazeleme hızı 90 Hz seviyesinde. Böylece ekranda daha akıcı bir görüntüleme deneyimi elde edebiliyorsunuz.

Ekrana ilişkin daha teknik değer vermemeiz gerekirse MateBook X Pro (2023)’ün ekranı 14.2 inç büyüklüğünde LTPO IPS panelden oluşuyor. Ekranın çözünürlüğü 3.1K, yani 3120x2080 piksel. Kontrast oranı 1500:1, parlaklık seviyesi 500 nit, renk üretimi 1,07 milyar ve piksel yoğunluğu da 264 ppi. Ayrıca ekran P3 renk gamını da destekliyor. Ek olarak TÜV Rheinland Eye Comfort 3.0 sertifikasına da sahip. Bu sayede ekranın mavi ışık miktarı düşürülüyor ve ekran başında geçirdiğiniz süre içinde gözleriniz, daha az yoruluyor. Bu da çalışma performansını ve ekran başındayken konforunuzu artıran çok önemli bir husus.

Tüm bunlara ek olarak ekranda kullanılan yansıma önleyici kaplama, renk sıcaklığını ve ekran parlaklığını ortam koşullarına göre otomatik ayarlayan Nature Tone ve Smart Brightness teknolojileri de MateBook X Pro (2023)’ü en iyi ekranlı laptop’lar arasına sokuyor.

Bahsettiklerimiz sadece teknik verilermiş gibi gelebilir, ancak bunlar sadece kağıt üzerinde kalmıyor, kullanırken de her birinin karşılığını alıyorsunuz.

Huawei MateBook X Pro (2023) Özellikleri Neler, Performansı Nasıl?

Şimdi gelelim yeni MateBook X Pro’nun teknik özelliklerine ve performans notlarımıza. Huawei, MateBook X Pro (2023)’te Intel’in yeni 13’üncü işlemci ailesinden Core i7-1360P işlemci ile donatmış. Bu işlemci, Intel 7 litografisine dayanıyor ve 5.00 GHz maksimum turbo frekansta dayanabiliyor. Bu işlemci 12 fiziksel çekirdek içeriyor. Bu çekirdeklerden 4’ü performans odaklı çalışıyor, 8’i ise verimlilik odaklı olarak yonga setinde yer alıyor. İşlemcinin toplam gücü dediğimiz gibi 5.00 GHz frekansına dayanırken, taban noktada ise 3.70 GHz frekansında güç üretiyor. Selef modele kıyasla işlemcinin güncellemesi yeni MateBook X Pro’ya ekstra güç katan bir revize oluyor ve laptop, bu sayede yüzde 117’ye varan performans artışı gösterebiliyor.

Bu noktada MateBook X Pro (2023)’e uyguladığımız sentetik testlerin bazılarından da bahsedecek olursak, GeekBench 6’tan tek çekirdek skoruyla 2583 puan, çoklu çekirdek skoruyla ise 11544 puan topladığını söyleyebiliriz. Cinebench R23’te de bu değeler, tek çekirdek tarafında 1849 puan, çoklu çekirdek tarafındaysa 9547 puan şeklinde oluyor. Bunlar oldukça yüksek değerler ve günlük kullanım bir yana, buı laptop’ın profesyonel amaçlarda da rahatlıkla kullanılabileceğini gösteriyor.

Hemen MateBook X Pro (2023)’ün kasasının sağ köşesindeki etikette de görebileceğiniz gibi bu laptop Intel EVO imzalı. Intel’in EVO platformunun MateBook’a önemli noktalarda sağladığı avantajlar var. Mesela Wi-Fi 6E ve Thunderbolt 4 bağlantıları bunlar arasında. Ayrıca bu laptop’ın kapağını açtığınız an anında uykudan uyanabiliyor; beklemenize gerek yok. Uzun pil ömrü ve hızlı şarj gibi yetenekler de bu işlemci ile gelirken, kuşkusuz grafik tarafında Irix Xe grafik birimini bulundurması da göze çarpanlar arasında oluyor. GPU’nun Geekbench 6 Vulkan testinden 21 bin 50 puan topladığı da belirtelim.

Kullanılan bu yeni işlemci ile MateBook X Pro, maksimum performansta çalışırken 64W güç tüketiyor, ılımlı kullanımda ise bu değer 20W’a kadar düşebiliyor. Bu da günlük kullanımda uzun pil ömrü anlamına geliyor, tam bir ofis çalışma gününü tek şarj ile çıkartabiliyorsunuz. Şarjınız biterse o da pek dert değil aslında. Zira kutudan çıkan 90W’lık şarj cihazı hem hızlı hem de neredeyse bir akıllı telefon şarj adaptörü boyutlarında. Kaldı ki telefonunuz Huawei P60 Pro, Huawei P60, Huawei Mate 50 Pro ve Huawei Mate 50 ise SuperCharge özelliğini destekliyor. Bu şarj cihazıyla MateBook X Pro’yu 30 dakika içinde 0’dan yüzde 58’e kadar şarj edebiliyorsunuz.

Yeni MateBook X Pro’da kullanılan RAM kapasitesi 16 GB. Çift kanal olarka yerleştirilen bellekler DDR5 standardında ve tam 5200 MHz frekansında çalışıyorlar. Depolama kapasitesi de 1 TB NVMe SSD şeklinde. Bu diskin uyguladığımız CrystalDiskMark testinden 5216 MB/s sıralı okuma, 4842 MB/s sıralı yazma sonucu aldığını da söyleyelim.

Yeni MateBook X Pro’nun yazılım konusunda sunduğu önemli özelliklere geçmeden son olarak laptop’ın Huawei Sound destekli 6 hoparlör ve 4 mikrofon ile donatıldığını da söyleyelim. Gerçekten oldukça iyi ses üretiyor bu laptop, herhangi bir ekstra hoparlöre ihtiyaç duymayacaksınız diye düşünüyoruz. Bu hoparlörlerin ses performansını HUAWEI Sound yazılımı üzerinde de ele alabiliyorsunuz. Burada pek çok seçenek var: Akıllı Optimizasyon, Ultra Bas, Turbo Ses gibi hoparlörlere özel seçenekler bulunduğu gibi MateBook’a bağlayacağınız kulaklıklar için de benzer ayarları yapabiliyor, üzerindeki mikrofonları da Gürültü Engelleme ve TrueHD ses gibi seçeneklerle yapılandırabiliyorsunuz.

Huawei MateBook X Pro (2023) Yazılım Özellikleri

Şimdi geldik yazılım kısmına. Yeni MateBook X Pro’da işletim sistemi olarak Windows 11 Pro kullanılıyor ancak bu adımda bahsedeceğimiz asıl mesela bu değil. Artık biliyorsunuz, Huawei, MateBook dizüstü bilgisayarlarını, Çoklu Ekran İş Birliği adını verdiği bir ekosistem çatısı altına konumlandırıyor ve bu çatı altında yer alan diğer Huawei cihazları ile bir arada kullanma kolaylığı sağlıyor.

Huawei Multi-Screen Collaboration olarak da bilinen Çoklu Ekran İş Birliği özelliği, Huawei laptop’ları Huawei akıllı telefonları ile bir araya getiren ve bu sayede laptop’ın kullanımını diğer modellerden farklı bir çehreye büründüren oldukça faydalı bir uygulama. Bu özellik ile Huawei telefonunuzun ekranını laptop’a taşıyabiliyor ve böylece laptop karşısında çalışırken tüm telefon fonksiyonlarına da erişebiliyorsunuz.

Huawei, laptop ile telefonu birbirine bağlamak için Huawei Share özelliğini ve telefonun NFC özelliğini kullanıyor. MateBook X Pro’dan Huawei PC Yöneticisi uygulamasını ve Huawei telefonunuzdan da Huawei Share ile Bluetooth fonksiyonlarını açtığınızda, bu 2 cihaz birbirini görüyor ve bağlanıyor. Peki, bu size ne gibi bir fayda sağlıyor?

Bu özellik, öncelikle Huawei telefonunuzdaki verileri çok kolay şekilde MateBook’a taşıyabilme özgürlüğü getiriyor. Daha da iyisi, telefonunuzun ekranı, laptop’ın ekranına aktarılıyor. Böylece bilgisayar başındayken de telefon ekranda yer alıyor, telefonunuzu MateBook üzerinden kullanabiliyorsunuz.

Bunun yanı sıra bir diğer bahsedilmesi gereken konu Huawei’nin Bulut depolama alanı ve kontrol merkezi olan Mobile Cloud olacak. Huawei Mobile Cloud’u MateBook X Pro’ya bu adresten indirip yükleyerek, buraya aktaracağınız dosyalara istediğiniz an istediğiniz cihaz üzerinden erişebiliyorsunuz. Huawei telefonunuzdaki Bulut Depolama uygulamasını da aktifleştirdiğinizde, telefonunuzun galerisinden tutun, kişi kayıtlarınız ve diğer seçeneceğiniz verilere kadar her şey bu alana aktarılıyor ve böylece MateBook X Pro’daki ekrandan bunları görebiliyor ve yönetebiliyorsunuz.

Sonuç

Evet, yine uzun uzadıya bir inceleme oldu ancak sanıyoruz ki MateBook X Pro (2023) hakkında hemen her şeyi sizlere aktardık. Bu seri zaten geniş yeteneklere sahip ve oldukça güçlü modellere ev sahipliği yapıyordu, yeni MateBook X Pro da bunun son halkası oluyor. Gayet etkili bir cihaz, sahibini fazlasıyla mutlu edecektir kanaatindeyiz. Peki, fiyat...

MateBook X Pro (2023), Huawei Online Mağaza’da şu an 49 bin 999 TL fiyatla satışta. Bu fiyat, baktığınızda yüksek bir meblağ, evet. Ancak sayfayı burada kapatmayın. Çünkü Huawei, bu cihazın yanında farklı cihazlar da vererek bir paket oluşturmuş ve totalde 10 bin TL’nin üzerinde indirim uygulanıyor.

Öyle ki, 1000 TL sepet indirimi baştan geliyor. Bunun yanında HUAWEI MatePad SE tablet, HUAWEI AX2 Router, HUAWEI Bluetooth Mouse ve HUAWEI Swift Dizüstü Bilgisayar Sırt Çantası sadece 1 TL’ye pakete dahil oluyor.

Üzerine izleyicilerimize, özel 3 indirim kodu daha tanımlandı. Kodları aşağıda görüyorsunuz. Bunlardan biri MateBook X Pro’için 1000 TL’lik indirim kodu. Diğerleri de yine Huawei’nin yeni katlanabilir akıllı telefonu Mate X3 için 1000 TL ve yeni akıllı saati Watch 4 serisi için 600 TL tutarında indirim kodları.

Bunların hepsi ay sonuna kadar geçerli durumda. Eğer bu cihazlardan birini satın almayı düşünüyorsanız bizce güzel fırsat. MateBook X Pro özelinde konuşacak olursak, zaten sunulan paket müthiş, bir de üzerine gelen indirimler şu sıra iyi bir dizüstü bilgisayar satın almak için kesesini açanlar için bu cihazı cazip hale getiriyor. Kodları ve linki aşağıda görebilirsiniz.

  • Matebook X Pro (2023): AMBXPRO1000CHIP
  • Huawei Mate X3: AMATEX3CHIP
  • Huawei Watch 4 Serisi: AWATCH4600CHIP

Ayrıntılı bilgi için: https://consumer.huawei.com/tr/laptops/matebook-x-pro-2023-13th-gen-core/buy/

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MateBook X Pro (2023)
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
92
Thunderbolt 4 2 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 11 Pro
İşlemciIntel Core i7-1360P
Çekirdek Sayısı12
Ekran ve Grafik
Ekran14.2 inç
Ekran PaneliLTPS
Çözünürlük3120 x 2080 px
Grafik İşlemciIntel Iris Xe
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB Type-C2
HDMIYok
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ax
Kart OkuyucuYok
Boyutlar310 x 221 x 15.6 mm
Ağırlık1.26 kg