Huawei FreeBuds 5 İnceleme

Huawei’nin yeni FreeBuds 5 modeli, kulaklıkta yeni moda yaratacak tasarım anlayışı ve üst seviye ses performansıyla satışa sunuldu. Peki, özellikleri neler ve fiyatı ne kadar? İşte Huawei FreeBuds 5 hakkında bilmeniz gereken her şey.

CHIP Online Notu 90
  • Stil sahibi tasarım
  • Aktif gürültü önleme
  • LDAC desteği
  • Dokunma hareketleri
  • Başarılı ses kalitesi
  • IPX4 sertifikası
  • Özel EQ ayarları
  • Uzun pil ömrü
  • Hızlı şarj özelliği

Huawei, ses ürünlerindeki yolculuğu boyunca bugüne kadar aşağı yukarı aynı tasarım formülüne bağlı kalmış, kablosuz kulaklıklarının gövdelerini modeller ve nesiller arasında benzer tutmuştu. Ancak yeni kulaklıkları ile bu felsefeden radikal bir şekilde ayrılıyor. Hatta öyle ki bugüne kadar gördüğümüz tüm kulaklıklardan farklı bir tasarım şekli sunuyor. Bu kulaklıkların görünümünün bir benzeri daha yok, böylece farklı markalarla olan tasarım benzerliği konusundaki tüm paralellikleri kırmakla kalmıyor, aynı zamanda yeni, şık ve rahat bir tasarım sunuyor. Bu kulaklık, Huawei’nin yeni FreeBuds 5 modeli.

Huawei FreeBuds 5 Tasarımı Nasıl?

Evet, Huawei’nin kulaklıkları yenilendi. Ortaya çıkan tasarım oldukça hoş, bir çift şık küpeyi andırıyor, akışkan bir tasarımı var; böyle baktığınızda su damlasına benziyor. Gümüş Orman ve Seramik Beyazı renk seçenekleriyle sunulan FreeBuds 5, kulak kanalı ile uyumlu eğri yapıya sahip, böylece kulağınızda rahat hissettiriyor. Ayrıca fazlasıyla hafif olduklarını söyleyelim. Kulağınızdayken neredeyse hissetmiyorsunuz; kulaklıklar yalnızca 5.4 gram ağırlığında.

Öte yandan, bunlar açık tasarım tipinde kulaklıklar, yani kulak kanalınız büyükse, rahat durmayabilirler ve düşeceği endişesi yaratabilirler. Huawei, bunun için kulaklıkların daha iyi kavraması ve kulağınızla daha iyi temas etmesini sağlamak için kutu içeriğine kulak uçları için 2 farklı boy kılıf, silikon başlık da eklemiş. Biz kullanırken buna ihtiyaç duymadık gerçi, kulaklıklar çıplak haliyle de kulaklarda oldukça sağlam duruyor, ancak bu opsiyonun düşünülmüş olması sevindirici.

Bu arada Huawei, bu kulaklık tasarımını değiştirirken işin sadece kozmetik tarafını göz önünde bulundurmamış. Kulaklığın üst kısmındaki geniş boğuma sürücüyü yerleştiren Huawei, orta kısma kontrol ünitesini, alt kısımdaki boğuma da pili yerleştirmiş. Böylece 3 ünite için de yeterli alanı sağlayabilmiş ve eski tasarıma göre daha geniş sürücü ve batarya kullanmayı başarmış.

Bu arada kulaklığın şarj kutusunun tasarımı da selef modellere göre yenilenmiş; daha küçük ve daha hafif bir gövdeye geçiş yapılmış. Rahatlıkla ceket veya pantolon cebine sığabiliyor. Şarj kutusunun ağırlığı ise sadece 45 gram.

Eşleştirme ve Desteklenen Cihazlar

FreeBuds 5’i eşleştirmek oldukça basit; kulaklıkları eşleştirme moduna almak için kılıfın yan tarafındaki düğmeye birkaç saniye basılı tutmanız yeterli. Ardından telefonunuzun, tabletinizin veya bilgisayarınızın Bluetooth menüsünde kulaklığın belirdiğini görebilirsiniz. Ancak tabii ki bir uygulaması var. Bunun üzerinden bağlayacağınızda ise sadece şarj kutusunun kapağını açmanız yeterli oluyor. Diğer Huawei kulaklıklarda da olduğu gibi Huawei AI Life uygulamasını telefonunuza indirerek eşleştirmeyi yapabildiğiniz gibi bu uygulama üzerinden kulaklıkların yeteneklerini keşfedebiliyorsunuz. Bu arada Huawei AI Life uygulaması hem Android hem iOS platformunda var. Yani bu kulaklığı Huawei telefonlarda olduğu gibi Android ve iOS işletim sistemli telefonlarla da kullanabiliyorsunuz.

Huawei FreeBuds 5 hakkında daha fazla bilgi için: https://consumer.huawei.com/tr/headphones/freebuds5/buy/

Ayrıca, kulaklığın çift cihaz bağlantı desteği de var. Yani aynı anda 2 cihaza bağlanabiliyor ve cihazlar arasında hızlı geçiş sağlayabiliyorsunuz. FreeBuds 5’i iPhone’da eşleştirmek için ilk olarak telefonun bluetooth ayarlarından eşleştirmeyi tamamlayıp, sonrasında AI Life üzerinden eşleştirmeyi tamamlayabilirsiniz. Böylelikle kulaklığın tüm ayarlarına erişebilirsiniz.

Huawei FreeBuds 5 Özellikleri Neler?

Bu minik kulaklıkların içinde 11 mm çift manyetik sürücü bulunuyor ve bu sürücüler 14,3 mm büyük diyaframa sahipler. Ayrıca pek tabii ki FreeBuds 5, gürültü engelleme özelliğine sahip bir kulaklık. Aramalar sırasında ve müzik dinlerken gürültüyü uyarlanabilir bir şekilde engelleyebiliyor. AI Life uygulamasına girdiğinizde, gürültü engelleme modlarını seçebiliyorsunuz. Buradan Dinamik seçeneğini seçtiğinizde, gürültü engelleme fonksiyonu çevrenize göre otomatik olarak ayarlanıyor. Bunu statik olarak ayarlamanız mümkün. Bunun için Sıcak ve Genel şeklinde 2 farklı seçenek daha var.

Bu arada FreeBuds 5, Bluetooth 5.2 standardında bağlantı kuruyor. L2HC ve LDAC ses formatı desteğiyle de ses iletim hızı 990 kbps’e ulaşıyor. Bu da normal formatın 3 katı kadar bir ses iletim hızı anlamına geliyor. Ayrıca 10 bantlı EQ ayarına sahip olması da kendi kişisel müzik tercihinizi belirlemeniz konusunda önemli rol oynuyor. Bunu da yine AI Life uygulamasından ayarlayabiliyorsunuz. Uygulama içinde Ses Kalitesi ve Efektler bölümünde Varsayılan, Basları Yükselt, Tizleri Yükselt ve Sesler şeklinde 4 hazır profil var. Bunun yanı sıra 10 bant EQ ayarı ile kendi ses profillerinizi de oluşturabiliyorsunuz. Ayrıca yine HD Aramalar anahtarını açarak, kulaklık üzerinden yapacağınız sesli aramaların netliğini artırabiliyor, ses kalitesi konusunda da bağlantı kalitesi ve ses kalitesi arasında önceliklerinizi belirleyebiliyorsunuz.

Huawei FreeBuds 5 Performansı Nasıl?

Kulaklıkların ses performansı gayet iyi bu arada. Bunda Huawei FreeBuds 5'in LDAC ve L2HC kodeklerini desteklemesinin önemi büyük. Böylece doğru kaynağa sahipseniz yüksek çözünürlüklü müzik dinleyebiliyorsunuz. Daha fazla ayrıntı, daha iyi enstrüman ayrımı, yüksek frekanslarda daha fazla netlik ve daha açık bir ses sunabiliyor. Enstrümantal, klasik ve pop tarzlarında doğal ve bas seslerde iyi bir denge kuran kulaklık, vokallerde orta frekansları harika detaylarla vurgulayabiliyor. Özellikle vokal performansını beğendiğimizi söyleyebiliriz. Ayrıca açık tasarım tipindeki kulaklıkların bas seslerde zayıf davrandığını görürüz, ancak FreeBuds 5, bu alanda da hoş ve ayrıntılı sesler sunuyor. Bu noktada uygulama içinden Basları Yükselt seçeneğini seçmeniz itici rol oynuyor.

Huawei FreeBuds 5 hakkında daha fazla bilgi için: https://consumer.huawei.com/tr/headphones/freebuds5/buy/

Bu arada FreeBuds 5, oyun moduna da sahip. Eğer telefonuyla sık oyun oynayan biriyseniz, 150 ms düşük gecikme süresi ile mobil oyun oynarken seslerde gecikmeyle karşılaşmayacağınızı da söyleyelim. Bunu AI Life uygulamasındaki Ayarlar menüsünde bulunan Dinamik Gecikme anahtarını açarak aktive edebiliyorsunuz. Böylece oyun başladığında, ses gecikmesini azaltmak için otomatik olarak düşük ses gecikmesi moduna geçiş yapılıyor.

Çevresel Özellikler

Elbette FreeBuds 5’e dokunmatik sensörler de ilave edilmiş durumda. Her 2 kulaklığın da dış yüzeyleri dokunmatik sensör içeriyor. Bu sayede parmağınızı yüzeyde kaydırarak ses seviyesini ayarlayabiliyor, tıklayarak veya basılı tutarak ANC’yi etkinleştirebiliyor, çağrıları cevaplayıp reddedebiliyor, çalan şarkıyı durdurup başlatabiliyor veya bir sonraki / önceki şarkıya geçiş yapabiliyorsunuz. Bu modelde Akıllı Aktif Gürültü Engelleme olarak adlandırılan gürültü engelleme özelliği, kullanım senaryolarına göre otomatik olarak modlar arası geçiş yapabilme becerisine sahip.

Öte yandan kulaklıklar IPX4 sertifikasına da sahip. Bu, su sıçramalarına ve tere karşı dayanıklılık anlamına geliyor. Böylece yağışlı günlerde ya da spordayken rahatlıkla bu kulaklığı kullanabiliyorsunuz.

Pil Ömrü Ne Kadar?

Pil ömrüne geldiğimizde, FreeBuds 5’in pil ömrünün önceki modeller gibi fazlasıyla uzun olduğunu söyleyebiliriz. Hatta selef model olan FreeBuds 4’ten çok daha uzun. Kulaklık, şarj kutusuyla beraber toplamda 30 saate kadar çalma süresi sunuyor, sadece kulaklıkla ise 5 saate kadar pil ömrü gösterebiliyor. Eğer kulaklıkları gürültü engelleme fonksiyonu sürekli açık olarak kullanırsanız bu süreler 20 saat ve 3.5 saat şeklinde değişiyor.

Şarj edeceğiniz zaman ise sadece 5 dakikalık hızlı şarj ile 2 saate kadar çalma süresi elde edebiliyorsunuz. Kulaklıkları şarj kutusuyla tam kapasite şarj etmek için gereken süre 20 dakika, tamamen boş şarj kutusunu kabloyla şarj etmej için gereken süre ise 40 dakika kadar. Bu süreler de önceki modele göre daha kısa. Bu arada şarj kutusunu kablosuz olarak şarj edebileceğinizi de söyleyelim.

Sonuç

Sonuç olarak FreeBuds 5, optimum uyum için tasarlanmış ve ses için şekillendirilmiş yeni tasarımı, yüksek çözünürlüklü kablosuz ses performansı, gürültü engelleme yeteneği, pil ömrüyle gayet etkili bir kulaklık olmuş. Ancak performansa gelene kadar öncelikle tasarımıyla ilgi çekeceğini ve farkındalık yaratacağını düşünüyoruz. Fiyatı ise 2999 TL şeklinde. Şu an Huawei Online mağazada uygun taksit seçeneğiyle satışta. Linkini de aşağıya bırakıyorum, oradan da bakabilirsiniz.

Huawei FreeBuds 5 hakkında daha fazla bilgi için: https://consumer.huawei.com/tr/headphones/freebuds5/buy/

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei FreeBuds 5
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
Sürücü 11 mm
Bağlantı Bluetooth 5.2
Gürültü Engelleme Var
Su Dayanıklılığı IP54
Çalma Süresi 30 saate kadar
Hızlı Şarj 5 dakika
Şarj Süresi 40 dakikaya kadar
Şarj Bağlantısı USB-C
Pil Kapasitesi 42 mAh (kulaklık başına) / 505 mAh (şarj çantası)
Boyutlar 32.4 x 17.6 x 22.8 mm
Ağırlık 5.4 gr. / 45 gr. (kılıf)