Huawei MatePad 11.5 PaperMatte İnceleme

Huawei’nin MatePad serisinin yeni tableti piyasadaki en özgün tabletlerden biri. Zira tek bir kağıt parçası kullanmadan istediğinizi okuyabiliyor, yazabiliyor ve çizebiliyorsunuz. İşte tüm detaylarıyla sınırsız bir defteriniz olmasını sağlayan MatePad 11.5 PaperMatte!

CHIP Online Notu 90
  • Yansıma önleyici mat ekran
  • 2. Nesil M-Pencil
  • Pil ömrü
  • Çoklu görev yetenekleri
  • Performans
  • eKitap modu
  • Aynı anda iki kulaklık bağlantısı

Günümüzde her şey dijitalleşirken, eğitim ortamının da dijitale taşınması gayet doğal bir durum. Eğitim dünyasının dijitalleşmesi, daha fazla kaynak ve öğrenme fırsatı sunarken beraberinde birçok kolaylık getirdi. En basitinden; öğrenciler artık ders notlarını fiziksel defterlere yazmak zorunda kalmadan, elektronik notlar alarak daha fazla verimlilik elde edebiliyor. Buradaki en iyi seçeneklerden biri, hem öğrenciler hem de profesyoneller için mükemmel bir dijital not defteri işlevi gören, akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar arasında konumlandırabileceğimiz tabletler.

Artık tabletler her ne kadar birbirine çok benzese de hepsi aynı değil. Hatta bazen öyle modeller çıkıyor ki çok fazla eşi benzerine rastlamıyoruz. Özellikle son zamanlarda popülerleşmeye başlayan, ekranda kağıt benzeri bir deneyim sunmayı amaçlayan tablet sayısı çok az. Zira bunu başarmak da o kadar kolay bir iş değil. Ancak Huawei’nin bu yeni modeli MatePad PaperMatte, dijital ekran ve plastik bir kalem ile bu deneyimi başarılı şekilde yakalamış. Bununla birlikte kaliteli ekranı, güçlü işlemcisi ve sunduğu özellikler ile hem sıradan kullanıcılara hem de profesyonellere hitap edecek şekilde tasarlanmış.

MatePad 11.5 PaperMatte: Tasarım

PaperMatte, şık ve modern bir görünüme sahip. Özellikle mat arka kaplamasının elde uyandırdığı his kaliteli. Huawei, tabletin rengini siyah olarak adlandırmış fakat daha çok griye yakın bir tonda ve oldukça hoş duruyor. Tabletin kendisi 6.85 mm kalınlığında ve 499 gram ağırlığında, bu da onu son derece taşınabilir hale getirmiş. Dahası uzun süreler elinizde tuttuğunuzda dahi rahatsızlık vermiyor.

Çevresine baktığımızda; tableti yatay olarak tutarsak sağda ve solda ikişer adet hoparlörümüz var. Sağ taraftaki hoparlörlerin arasında Tip-C girişi bulunurken, sol taraftaki hoparlörlerin üstünde ufak bir güç tuşu bulunuyor. Üst taraftaysa iki adet mikrofon ve ses ayar tuşu mevcut. Altta gördüğünüz pinli alansa akıllı klavyeyi bağlamaya yarıyor. Ön ve arka tarafta birer tane kameramız var. Önceden incelediğimiz Huawei ürünlerinde de bulunan FollowCam özelliğini hatırlarsanız aynısı burada da mevcut. Neydi peki bu FollowCam? Örneğin çevrimiçi bir toplantı yapıyorsunuz ve hareket halindesiniz, FollowCam işlevini açtığınızda kamera sizi nereye giderseniz gidin ekranın merkezinde tutuyor ve böylece daha doğal bir göz teması elde etmiş oluyorsunuz. Fark ettiğiniz üzere tabletin herhangi bir yerinde kulaklık girişi yok; bu yüzden Bluetooth kulaklık kullanmak şart. Ancak Huawei aynı anda iki kulaklık bağlamaya izin verdiğinden bu eksikliği göz ardı edebiliriz.

MatePad 11.5 PaperMatte: Ekran Deneyimi

Ekran, kuşkusuz PaperMatte’in öne çıkan en önemli özelliklerinden biri. 11.5 inçlik IPS LCD ekran, 2.2K çözünürlüğe ve 3:2 en boy oranına sahip. Ayrıca 120 Hz yenileme hızı bulunan ekranın %86 ekran-gövde oranı mevcut. Tabii burada gösterinin yıldızı adından da anlaşılacağı üzere “PaperMatte” olarak adlandırılan parlama önleyici mat ekran özelliği. Okurken, yazarken veya çizim yaparken kağıt gibi bir deneyim yaşamamızı sağlayan şey bu. Üstelik tabletin yanında verilen 2. nesil M-Pencil sayesinde bu deneyim daha da katlanıyor; yazarken ve çizerken neredeyse hiç gecikme yok, aynı kağıda yazmakla aynı hisettiriyor.

Kalemi kullanabileceğiniz uygulama yelpazesi de bir hayli geniş. Huawei’nin kendi “Notlar” uygulamasının dışında, menüdeki “M-Pen Zone” kısmına girdiğinizde karşınıza kalemle uyumlu olan uygulamaların bir listesi çıkıyor. Burada not almaktan iş planı oluşturabileceğiniz veya tasarım yapabileceğiniz uygulamalara kadar birçok seçenek var. Açıkçası biz uzun süredir fiziksel not defteri kullandığımızı hatırlamıyoruz; gün içinde hemen bir şey not almak gerektiğinde elimiz istemsizce akıllı telefonlara gidiyor, büyük ihtimalle sizin de öyledir. En basitinden hemen bir not uygulaması açıp telefon klavyesiyle işimizi hallediyoruz. Ancak PaperMatte ile bunu daha kolay ve detaylı hale getirmek mümkün. Düşündüğünüzde tek bir ekran sayesinde elinizin altında binlerce sayfa var. İster toplantı veya ders esnasında notlarınızı alın ister kafanızda oluşturduğunuz iş planını hem grafik hem de el yazısı olarak pratik şekilde oluşturun; her işe yarıyor. Seyahat sırasında canınız mı sıkıldı? Açın bir şeyler karalayın, günlük tutuyorsanız onu yazın. Üstelik bunların her biri için ayrı ayrı uygulamalar ve kolaylık sağlayan bazı özellikleri de var.

Ekrana dönecek olursak PaperMatte’nin ekranı sıradan bir mat ekran da değil; aynı zamanda SGS düşük görsel yorgunluk premium performans sertifikasına sahip. Ayrıyeten TÜV Rheinland Düşük Mavi Işık ve Flicker-Free sertifikaları da unutulmamış. Anlayacağınız göz sağlığınız için her şey tablette mevcut durumda. Ekran aynı zamanda yansıma yapmıyor, bunun sebebiyse ışık parazitinin %97 oranında kesilmesi. İster sabah güneş ışığında olsun ister gece yoğun ışıkların olduğu alanlarda olsun, günün her saati ekran görünürlüğü iyi seviyelerde. Şimdi, haliyle bu özellikler de dahil olunca tablette kitap okuması da oldukça zevkli ve konforlu hale geliyor. Bunun için ayarlarda “Ekran ve Parlaklık” menüsü altında iki adet güzel özellik mevcut. Birisi “Göz Konforu” diğeri ise “eKitap modu”. Göz konforu, artık aşina olduğumuz göz yorgunluğunu azaltmak için mavi rengi filtrelemeye yarayan özellik. İçerisinde filtre seviyesini ayarlayarak kendinize uygun hale getirmek için bir ayar da var. eKitap modu ise okumayı kolaylaştırmak için bize 2 seçenek sunuyor. Renkli seçeneği adından da anlaşılacağı üzere daha çok çizgi romanlar gibi renkli kitaplar için uygunken, Siyah-Beyaz seçeneği standart metin okumaları için en ideali.

PaperMatte’nin yanına farklı bir tablet koyduğumuzda bazı özellikler kendini daha çok belli ediyor. Hem ekranın verdiği hissiyat ve deneyim farklı hem de içerisinde barındırdığı özelliklerin sağladığı konfor büyük. Mesela diğer tablette kitap okurken gözlerimiz bir süre sonra yoruldu veya PaperMatte’nin aksine parlama önleyici mat ekran olmadığından güneşli veya yoğun ışıklı alanlarda ekranda kendimizi gördüğümüzden iyi bir deneyim yaşamadık. Bununla birlikte, PaperMatte’de renkler canlı ve detaylar keskin. Yüksek çözünürlük sayesinde Netflix ve YouTube’da izlenen içeriklerin seyir zevki katbekat artıyor. Ses tarafındaysa aynı şekilde başarılı bir iş çıkarılmış. Hem izlediğimiz içeriklerde hem de Spotify gibi platformlarda farklı türlerde test ettiğimiz müziklerde ses performansından memnun kaldık. Öyle gümbür gümbür bir ses vermese de gayet yeterli düzeyde.

MatePad 11.5 PaperMatte: Özellikler ve Kullanım

YouTube demişken, Huawei’nin Google ile anlaşmazlıkları olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bu yüzden kendi işletim sistemi olan HarmonyOS 3.1’i kullanıyor ve Google Android marketi yüklü olmuyor. Ancak bu, Google uygulamaları kullanamayacağız anlamına gelmiyor. Sadece yüklemek için GBOX kullanmak gerekiyor.

Huawei’nin kendi uygulama marketi olan AppGallery’den yüklemek istediğiniz uygulamayı seçtikten sonra market sizi GBOX adlı kendi uygulamasına yönlendiriyor ve yükledikten sonra istediğiniz Google hizmetlerine ve uygulamalarına erişim sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca 3. parti bir araç olduğu için uygulamaların sorun çıkaracağını düşünmeyin, gayet stabil ve akıcı çalışıyorlar. Keza güncellemeleri de aynı şekilde AppGallery’den sorunsuz bir şekilde yapabiliyorsunuz.

İşin üretkenlik tarafına bakarsak PaperMatte’de diğer Huawei tabletlerde de görmeye alışık olduğumuz Çoklu Pencere ve SuperHub gibi akıllı özellikler aynı şekilde mevcut. Ekranın sol veya sağ kenarından içeri doğru kaydırarak erişebildiğimiz Çoklu Pencere özelliği, ekranı ikiye bölerek aynı anda 2 uygulamayı kullanmaya imkan tanıyor. Bu sayede bir yandan not alırken, bir yandan da video izlemeniz mümkün. Veya bir uygulamanın ekranın tamamını kaplamasını istemiyorsanız, Kayan Pencere özelliği sayesinde uygulamayı küçük bir pencere olarak kullanabiliyorsunuz. Örneğin Notlar uygulaması açıkken bir yandan çevrimiçi toplantınız esnasında anlatılanları not alabilmeniz gibi oldukça kullanışlı faydalar sağlıyor.

Bir diğer özellikse SuperHub. Bunun sayesinde de uygulamalar ve cihazlar arasında zahmetsiz veri ve dosya aktarımı gerçekleştirebiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken metinlere, resimlere veya videolara uzun süre basılı tutmak ve sağ üst köşedeki SuperHub deposuna atmak. Sonrasında tek bir sürükleme hareketiyle hepsini istediğiniz yere yapıştırabiliyorsunuz.

Bunların yanı sıra Huawei MatePad tabletlerinde gördüğümüz Çoklu Ekran İş Birliği de MatePad PaperMatte’de yer alıyor. Bunun için tabletin ekranını sağ taraftan aşağı çekince karşımıza gelen kontrol panelinden Çoklu Ekran İş Birliği ikonuna tıklamanız lazım. Bunu açtığınızda karşınıza bir pencere çıkıyor ve buradaki yönergeleri takip ederek Huawei telefonunuzu kolayca tablete bağlayabiliyorsunuz. Bu sayede telefonunuzu direkt olarak tablet ekranı üzerinden yönetebiliyor ve pratik bir şekilde dosya aktarımı yapabiliyorsunuz.

SuperHub’ın bize göre en iyi çalıştığı yer Huawei’in “Notlar” uygulaması. Yazınıza kopyalamak istediğiniz metin veya resimleri farklı yerlerden toplayarak, en son Notlar’a dönüp istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Notlar uygulamasının da çoklu ekranı desteği olduğundan, tüm bu özellikler bir araya gelince işler oldukça hızlanıyor.

MatePad 11.5 PaperMatte: Teknik Detaylar ve Oyun Performansı

Tüm bu anlatılanları başarılı bir şekilde yerine getirebilmesi için tabletin donanım tarafının da pek tabii iyi olması şart. Bu yüzden PaperMatte’nin kalbinde Snapdragon 7 Gen 1 işlemcisi bulunuyor. Oldukça güçlü olan bu işlemciye 8 GB Ram ve 256 GB’lık depolama alanı eşlik ediyor. Bununla birlikte, işlerinizin aksamaması veya yarıda kesilmemesi için pil tarafında 7700 mAh’lik büyük bir batarya var. Yoğun kullanım deneyimimize göre, batarya bir günü rahatlıkla çıkarıyor.

Teknik detaylar bir yana, eğlenmeye vakit ayırmak isteyenler için de tabletin oyun performansı gerçekten üst seviyede. PUBG’de oynanabilecek en yüksek ayarlarda ne bir kasma ne bir donma hiçbir şeyle karşılaşmadık. Uzun oyun süreleri sonrasında ısınma problemi de gözlemlemedik. Hatta oyundan çıktıktan sonra diğer uygulamalarla kullanmaya devam ettiğimizde akıcı performansından ödün vermeden çalışmaya devam ettiğini de söyleyelim.

Sonuç

Şöyle bir toparlamak gerekirse; Huawei MatePad PaperMatte, performans ve işlevselliği tek bir şık cihazda birleştirmeyi başarmış. Göz alıcı ekranı, güçlü işlemcisi ve kaliteli yapısıyla hem sıradan kullanıcıları hem de profesyonelleri memnun edecek bir tablet olmuş. Sunduğu özellikleri ve rekabetçi fiyatıyla da tablet pazarındaki iyi bir yere konumlanmayı hak ediyor. Burada rekabetçi fiyattan kastımız 11.999 TL. Üstelik 2. nesil M-Pencil ve manyetik klavye de bu fiyata dahil. Ayrıca Huawei’nin kendi online mağazasından satın alırsanız 6 aylık ekran hasarı garantisi de bedavaya gelmiş oluyor.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MatePad 11.5 PaperMatte
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiHarmonyOS 3.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 7 Gen 1
İşlemci Hızı2 GHz
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiTFT LCD (IPS)
Ekran Boyutu11 inç
Ekran Çözünürlüğü2200 x 1440 px
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera13 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSYok
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDVar
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi7700 mAH
Ağırlık480 gr.