Huawei MatePad Pro 12.6 İnceleme

Gerçekten üst düzey bir tablet arıyorsanız Huawei'nin yeni MatePad Pro 12.6 inç modeli tam aradığınız cihaz olabilir. İşte yeni Huawei MatePad Pro 12.6 hakkında bilmeniz gereken her şey!

CHIP Online Notu 90

Bugün Huawei'nin yeni tableti MatePad Pro 12.6 inç modelini tüm detaylarıyla inceleyeceğiz. Yalnız bu cihazı sade bir tablet olarak nitelendirmek biraz haksızlık olacak, zira Huawei, bu cihazı gerçekten de fazlasıyla geniş özelliklerle güçlendirmiş durumda ve odağına da HarmonyOS işletim sistemini koyuyor.

İlk olarak tabletin anahtar özelliklerine yakından bakalım. Yeni MatePad Pro 12.6, oldukça büyük bir tablet, ancak buna karşın 6.7 mm gibi oldukça ince profiliyle dikkat çekici bir gövdede vücut buluyor. İnce çerçeveli yüksek çözünürlüklü 12.6 inç büyüklüğünde OLED panele sahip bir ekrandan oluşan MatePad Pro 12.6, Kirin 9000E 5G işlemciden güç sağlıyor ve arkada 3'lü kamera kurulumu yer alıyor. Geniş ekranı ve yüksek performans üreten işlemcisiyle birlikte multimedya uygulamalarından keyif almanızı sağlamak için tabletin çevresine 8 adet hoparlör konumlandırılmış olması da onu rakiplerinden ayıran bir diğer detay oluyor. Bunların yanı sıra MatePad Pro 12.6, isteğe bağlı aksesuarlarla beraber kullanım alanını da genişletebiliyor. Huawei M-Pencil kalemi ile bu tableti bir çizim defterine dönüştürebiliyor ya da Huawei Smart Magnetic Keyboard aksesuarıyla bir dizüstü bilgisayara çevirebiliyorsunuz.

Pekala, buraya kadar tamamsak, şimdi MatePad Pro 12.6'yı adım adım değerlendirmeye başlayalım ve sözü tasarımıyla açalım.

Huawei MatePad Pro 12.6 Tasarım ve Ekran Detayları

Huawei MatePad Pro 12.6 Tasarım ve Ekran Detayları

Yeni MatePad Pro 12.6, gerçekten de çok şık görünüyor. Yuvarlatılmış köşelerle birleşen kavisli metal çerçeve ile hoş ve zarif bir görünüm sağlayan tablet, arka yüzeyinde gri renkli mat malzeme kaplı pürüzsüz bir zemin sunuyor. Burada mat malzemenin tercih edilmiş olması, hem dokunmayı keyifli hale getiriyor hem de tabletin kaymasını engelleyerek daha sağlam bir tutuş olanağı tanıyor. MatePad Pro 12.6'nın çerçevesi de mat yüzey kaplamalı alüminyum malzemeden oluşuyor.

Ön tarafa döndüğümüzde, MatePad Pro 12.6'nın 12.6 inç büyüklüğündeki ekranıyla karşılaşıyoruz. Bu ekran, Huawei'nin şimdiye kadar bir MatePad'te yer verdiği en büyük ekran. Bu sayede özellikle bu tableti klavye aksesuarı ile beraber kullandığınızda, bir dizüstü bilgisayardan farksız bir görüntü elde ediyorsunuz. Ekranın 2K çözünürlüğünde olması da yüksek görüntü kalitesi sağlamasına olanak tanıyor. Pek tabii ki panelin OLED olmasıyla birlikte, yüksek renk üretimi ve yüksek kontrast oranı da sağlanıyor. Ekranın kontrast oranı 1.000.000:1 şeklinde olurken, bu da tableti özellikle grafik işleriyle uğraşan grafikerler ya da fotoğrafçılar için önemli bir yere konumlandırıyor.

Ekranın üzerindeki ince çerçevede ön kamera yer alıyor. Bu kamera yoluyla yüz tanıma özelliğini kullanabiliyorsunuz. Tabletin arka kameraları da köşede 1 blok halinde kendine yer buluyor. Bu kameraların özelliklerinden de az sonra daha detaylı şekilde bahsedeceğiz.

MatePad Pro 12.6'nın, kenarlarında da önemli detaylar göze çarpıyor. İlk olarak her 2 yana yerleştirilen 4 ızgaranın altına gizlenmiş 8 hoparlörün yer aldığını söyleyelim. Kullanıcılara sürükleyici multimedya deneyimi sağlamak için yer verilen bu hoparlörlerle gerçekten de şahane bir işe imza atılmış. Dengeli orta sesler ve tiz seslerin yanı sıra, dinleyiciye güçlü bas sesini de hissettirebilen bu ses sistemi, gerçekten de bir tablette bugüne kadar gördüğümüz en iyi hoparlör yapılandırmalarından biri.

Tableti dik tuttuğunuzda sağ taraftaki kenarda mikrofon deliklerini görüyorsunuz. Bunlar gürültü engelleme odaklı çalışan mikrofon kurulumunun bir parçası olurken, altındaki alan da boşa harcanmamış. Tableti M-Pencil ile kullandığınızda, bu bölüme M-Pencil'ı yerleştirebiliyorsunuz. Bu kenarda yer verilen mıknatıs oldukça güçlü ve bu sayede kalem buraya güvenli şekilde yerleşiyor. Hepsi bu da değil; M-Pencil'ı buraya koyduğunuzda aynı zamanda şarj olduğunu göreceksiniz. 10 dakikalık kullanım için kalemi sadece 30 saniye şarj etmeniz yeterli.

Kalemin performansı da bir hayli iyi. 2. nesil M-Pencil, 4096 basınç hassasiyeti seviyesinde çalışıyor. Basınca göre rengin kalınlığı ve gölgesinin net şekilde ortaya çıktığını görebiliyorsunuz. 0.1 mm ince çizgi desteği ile birlikte detaylı tasarım için grafik tabanlı işlerle uğraşanlara gerçekten iyi bir eküri olacaktır kanaatindeyiz. Ayrıca eğimli yazı yazma desteği ile beraber gerçek bir kalem gibi kullanabiliyorsunuz.

Madem söz aksesuarlara geldi, bu noktada da klavyeye dönelim. Huawei'nin Akıllı Manyetik Klavyesi, dış yüzeyiyle deri görünümlü, tuşları ise plastik ve gerçek bir klavye gibi hissedebilmeniz için üzerinde yeterli hareket alanı sağlanmış, tuşların geri bildirim seviyesi de bunu destekler nitelikte. Gayet ince ve işlevsel. Tableti üzerine yerleştirdiğiniz anda bağlantı sağlanıyor ve MatePad Pro 12.6'yı kolayca laptop gibi kullanabiliyorsunuz.

Huawei MatePad Pro 12.6 Özellikleri Neler?

Huawei MatePad Pro 12.6 Özellikleri Neler?

Yeni MatePad Pro 12.6, yüksek performans için tasarlanmış bir tablet. Bunun için en yeni Kirin 9000E yonga seti ile donatılmış. Böylece güçlü ve dengeli bir performans vadediyor. Günlük kullanımların yanı sıra iş ve eğlence uygulamalarını karşılayabiliyor. Video düzenleme, ofis uygulamaları ya da oyun gibi uygulamaları sorunsuz şekilde çalıştırabiliyorsunuz. Bunun için 8 GB RAM ile desteklenen tablette depolama alanı da 256 GB kapasitesinde. Bu alan bir tablet için fazlasıyla geniş. Ancak daha fazlasını istiyorsanız o da düşünülmüş. Tablette Nano Memory artırılabilir hafıza kartı çekmecesi yer alıyor. Böylece buraya takacağınız NM bellek kart ile hafızayı fiziksel olarak genişletebiliyorsunuz.

Daha önce de bahsetmiştik. Huawei, bir süre önce işletim sistemi konusunda da yeniliğe gitti. Daha önce MatePad 11 tabletinde, klasik Android yerine HarmonyOS işletim sistemine yer verildiğini görmüştük. MatePad Pro 12.6'da ise yeni sürüme geçen Huawei, bu tabletinde yeni HarmonyOS 2 işletim sistemini elimizin altına getiriyor. Yeni nesil cihazlarında Android işletim sistemi yerine HarmonyOS'i kullanan Huawei, böylece oldukça sade bir arayüzle kullanımı kolay geniş seçenekler sunuyor. Çok sayıda yeni özellik de eklenmiş durumda.

Tablette Android uygulamaları sorunsuz şekilde çalışıyor. Huawei'nin Google uygulama marketine alternatif olarak geliştirdiği AppGallery üzerinden neredeyse tüm uygulamaları indirebiliyorsunuz. AppGallery'de bulamadığınız uygulamaları ise Petal Search üzerinden kolaylıkla indirmeniz ve yüklemeniz mümkün durumda. Mesela buradan Facebook veya Instagram'ı hemen aratıp yükleyip kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

HarmonyOS 2 işletim sisteminde gerçekten çok sayıda kullanışlı seçenek yer alıyor. Mesela bunlardan biri Mikro Servisler hizmeti. Biliyorsunuz pek çok uygulama kapsamlı işlevlere sahip ve bunlara genellikle uygulamaya girdikten sonra erişiyorsunuz. Mikro servis yönetimi ile beraber bir uygulamayı içerdiği özellikleri ayrı ayrı ekrana taşıyabiliyor ve bu sayede erişim hızını artırabiliyorsunuz. Mesela Kamera uygulamasını ele alalım. Kamera uygulaması içinde farklı fotoğraf modları yer alıyor bildiğiniz gibi. Kamera uygulamasının üzerine basılı tuttuğumuzda açılan pencereden Mikro Servisler'e tıklayarak açılan Widget ekranlarından hangisi sizin işinize yarıyorsa bunu "Genişletilebilir Mikro Servis Olarak Ayarla" diyerek ana ekrana taşıyabiliyorsunuz. Böylece direkt olarak Güzellik moduna, video moduna ya da kameranın diğer fonksiyonlarına erişebiliyorsunuz. Fazlasıyla pratik bir yöntem ve bunu daha pek çok uygulama için kullanabilmeniz mümkün.

HarmonyOS'in bir diğer pratik özelliği ise AppMultiplier, yani Uygulama Çoğaltıcı özelliği. Bu özellik, mesela bir online alışveriş uygulamasını kullanırken markaları, ürünleri ve fiyatları yan yana karşılaştırmanızın yolunu açıyor. Ya da diğer yandan bir haber sitesinde dolanırken aynı anda bir yandan ilgili haber içeriğini okurken, diğer ekrandan ana sayfada dolabiliyorsunuz. Yani bu Uygulama Çoğaltıcı özelliği, kabaca tek tıkla ekranı ikiye bölüyor ve uygulamayı ekranlar arasında paylaştırıyor. Ekran ve Parlaklık ayarlarından erişebileceğiniz bu özelliğe ulaştığınızda, bu özelliği kullanabileceğiniz yüklü uygulamaların listesini bir arada görebiliyorsunuz.

Bir diğer önemli özellik de bazı 3'üncü parti uygulamaları, tableti yatay şekilde kullanırken tüm ekranından yararlanarak tam ekran görüntüleyebilme oluyor. Böylece normalde dikey modda ya da ekranın ortasında çalışan uygulamaları geniş geniş bu tablette kullanabiliyorsunuz.

Pek tabii ki daha önceki Huawei MatePad tabletlerinde gördüğümüz Çoklu Ekran İş Birliği de MatePad Pro 12.6'da yer alıyor. Bunun için tabletin ekranını sağ taraftan aşağı çekiyor ve Kontrol Paneli'ni açıyorsunuz. Burada Çoklu Ekran İş Birliği ikonunu göreceksiniz. Bunu açtığınızda karşınıza bir pencere çıkıyor ve buradaki yönergeleri takip ederek Huawei telefonunuzu kolayca tablete bağlayabiliyor ve bu sayede telefonunuzu direkt olarak tablet ekranı üzerinden yönetebiliyorsunuz. Bu yöntem gerçekten de pratik ve bunun ne kadar etkili çalıştığını daha önceki MatePad ve MateBook incelemelerimizde de göstermiştik.

Huawei MatePad Pro 12.6 Kamera Özellikleri

Huawei MatePad Pro 12.6 Kamera Özellikleri

MatePad Pro 12.6 ile ilgili bahsetmemiz gereken bir diğer önemli konu da kameraları. Tabletlerde genellikle önde ve arkada birer kamera olmasına alıştık, ancak bu algı artık yavaş yavaş kırılıyor ve tabletlerde de akıllı telefonlardan aşina olduğumuz kamera yeteneklerini görmeye yavaş yavaş başlıyoruz.

Yeni MatePad Pro 12.6, 3'lü kamera kurulumuna sahip bir tablet. Arkada 13 MP birincil lens, 8 MP geniş açılı lens ve 3D Derinlik Algılama Kamerası ile donalı olan tablette böylece farklı senaryolarda güzel kareler yakalamak mümkün. Az önce bahsettiğimiz tabletin 4'lü mikrofon kurulumunun son halkası da yine kamera bloğunda yer alırken, burada LED flaşa da yer verilmiş durumda.

Tabletin 13 MP'lik ana kamerası, f/1.8 diyaframa sahip ve 1.12 mikrometrelik sensör kullanıyor. Otomatik odaklama destekleniyor ve gece modu da mevcut durumda. Ultra geniş açılı 8 MP sensör ise 16 mm'lik f/2.4 diyaframlı bir lensten oluşuyor.

MatePad Pro 12.6 ile yaptığımız çekimlerde sonuçların bir hayli başarılı olduğunu söyleyelim. Özellikle ana kameranın çektiği fotoğraflar yeterince keskin ve ayrıntılı olurken gren seviyesinin bir hayli düşük olması dikkat çekici. Fotoğrafların renk doğruluğu bir yana kontrast oranı da oldukça iyi seviyede. Dinamik aralık ise gerçekten de harika. Benzeri konu ultra geniş kamera için de geçerli. Özellikle dinamik aralığın şahane olduğunun bir kez daha altını çizmek isteriz. Bu kamera ile çekilen fotoğraflardaki renkler normal ve bu tür kameralar için netliğin iyi olduğunu da söyleyelim.

MatePad Pro 12.6 ile özellikle sosyal medya için çekeceğiniz fotoğraflardan bir hayli memnun kalacaksınız. Derinlik sensörü ile beraber alan derinlikli fotoğraflarda da bokeh etkisini bir akıllı telefonla çekilmişçesine görmeniz mümkün.

Gece çekimlerinde de 10 saniyelik bir süre ile detay seviyesini yükselten fotoğraflar çekebilen MatePad Pro 12.6'nın ön kamerasına döndüğümüzde de 8 MP'lik bu kameranın bir tablet için her açıdan harika olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Bu arada tabletin ön kamerası ile Full HD, arka kamerası ile 4K çözünürlüğünde video kaydı yapabildiğinizi de söyleyelim.

Huawei MatePad Pro 12.6 Pil Ömrü Nasıl?

Huawei MatePad Pro 12.6 Pil Ömrü Nasıl?

Son olarak MatePad Pro 12.6'nın pil ömrüne ilişkin bilgileri de paylaşalım. Tablette 10 bin 50 mAh kapasitesinde batarya yer alıyor ve 40W Huawei SuperCharge desteği sunuluyor. Böylece pil ömrü ve şarj konularında endişelenmenize gerek kalmıyor.

Yeni MatePad Pro 12.6'ya yaptığımız pil testinde özellikle web dolaşım performansında önemli bir aşama kaydettiğini gördük. Öyle ki internet dolaşımında tam 10 saat 45 dakika çalışabilen tablet, öte yandan video izletme noktasında da 15 saati devirebiliyor.

27 watt kablosuz şarj ve 10 watt ters şarj özelliklerini de destekleyen tablet, kablosuyla şarj ettiğimizde ise 30 dakika içinde bataryasının yüzde 35'lik bölümünü doldurabiliyor. Tablet 2 saat içinde de tam kapasite şarj olabiliyor.

Özetle

Evet, sonuç olarak değerlendirirsek Huawei MatePad Pro 12.6, çekici tasarımı, harika OLED ekranı, hızlı performansı, güçlü hoparlörleri, inanılmaz pil ömrü ve yetenekli Harmony OS işletim sistemiyle beraber gerçekten yetenekli ve çok yönlü bir tablet satın almayı düşünenler için biçilmiş kaftan. Eğer olur da bunu çizim yapacağınız bir tablet olarak değerlendirmek isterseniz M-Pencil kalemi veya dizüstü bilgisayar platformunda değerlendirmek isterseniz de klavye aparatı ile tercih ederseniz pişman olmayacağınızı söyleyebiliriz. Fiyatı ise 8 bin 999 TL.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MatePad Pro 12.6
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
Arka Kamera (2) 8 MP
İşletim SistemiHarmonyOS 2
İşlemciHUAWEI Kirin 99000E
Çekirdek (CPU)
Ekran TeknolojisiOLED
Ekran Boyutu12.6 inç
Ekran Çözünürlüğü2500 x 1600 px
Grafik İşlemciMali-G78
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera13 MP
Wi-FiVar
NFCVar
3GYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDVar
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi10050 mAH
Boyutlar184 x 286 x 6.7 mm
Ağırlık609 gr.