Huawei Watch GT Runner İnceleme

Sporculara ve özellikle koşuculara özel hazırlanan Huawei'nin yeni akıllı saati Watch GT Runner'ı inceledik.

CHIP Online Notu 91
  • Kaliteli tasarım
  • Hafif ve rahat
  • Yapay zeka destekli koşu antrenörü
  • Geniş kullanım seçenekleri
  • Spor yelpazesi
  • Kolay eşleştirme
  • Uzun pil ömrü
  • Dahili GPS ve fazlası
  • Telefonla konuşma desteği

Akıllı saatler artık hemen hepimizin kolunda; artık bir saat satın almak istediğimizde, genellikle tercihimizi geleneksel saatlerin yerine akıllı saatlerden yana kullanıyoruz. Özellikle sporla ilgilenenler, hayatlarında sporu odağı haline getirenler ise bu tip saatlerden daha fazla yararlanıyorlar doğrusu, zira gerçekten pek çoğunda bu yönde geniş yetenekler bulunuyor. Huawei'nin yeni tanıttığı Watch GT Runner da bunlardan biri ve gerçekten hem konum takibi konusunda yetenekli olması hem geniş sağlık ve spor özellikleri içermesi hem de az sonra bahsedeceğimiz ek yetenekleriyle tam olarak hakkını verecekleri bir akıllı saat. Üstelik koşuculara özel olarak hazırlanmış yapay zeka destekli antrenörü de var.

Huawei, akıllı saat işini gerçekten sevdi. Arka arkaya pek çok akıllı saati tanıtan ve her biriyle gerçekten güzel modellere imza atan şirket, bu defa da yine fazlasıyla yetenekli bir akıllı saat örneğiyle karşımızda. Bugünün konusu koşuculara özel tasarlanan Huawei Watch GT Runner olacak. Ancak "koşuculara özel" dediğimize bakmayın, bu saat, bir akıllı saatten beklenebilecek, hatta daha fazlasına da sahip olduğunu söyleyebileceğimiz özelliklere sahip.

Öte yandan Watch GT Runner, tasarım ve özellikler açısından aslında bundan birkaç ay önce piyasaya sürülen ve bizim de detaylı şekilde incelediğimiz Huawei Watch GT 3'e oldukça benziyor, fakat tabii ki aralarında birtakım farklılıklar var. İncelediğimiz Watch GT 3 klasik tasarımlı bir akıllı saat arayanları mutlu edecek yapıya sahipti, Watch GT Runner ise koşuculara, koşu sporuyla ilgili olanlara özel yetenekler içeriyor.

Klasiktir, saati incelemeye tasarımla başlayalım. Watch GT Runner, sportif ve bu anlamda gerçekten güzel görünen bir tasarıma sahip. Ekranın geniş olması bir yana, yine geniş tasarlanan bir kayış ile tamamlanan saatin bu kayış tasarımı için "yarış arabası ızgarası" tanımlaması kullanılıyor. Geniş deliklere sahip olmasından dolayı bu adı almış, ancak Huawei, bu kayışı tasarlarken aslında bunu sağlam bir zemine oturtmuş. Öyle ki, Watch GT Runner özellikle koşucuların istekleri gözetilerek tasarlandığı için, havanın bu aralıklardan geçmesi ve böylece terlemeyi etkili şekilde durdurma amacı güdülmüş. Huawei bunu ayrıca, terlemenin veri izlemedeki rahatsızlık ve yanlışlıklara sebep olabileceğini düşünerek yapmış.

Bunun yanı sıra saat fazlasıyla da hafif yapıda. Yalnızca 38.5 gram ağırlıkta olan Watch GT Runner, öte yandan saat gövdesinde kullanılan malzemenin kalitesinden kaçınılmadan tasarlanmış. Uçaklarda kullanılan titanyum alaşımlı taç, alt kısımda seramik kaplama offset gibi malzemelerle tasarlanan Watch GT Runner, böylece oldukça kaliteli görünüyor ve fazlasıyla da sağlam bir yapıya kavuşuyor.

Watch GT Runner'ın ekranı 1.43 inç büyüklüğünde AMOLED panelden oluşuyor. 466x466 piksel çözünürlüğünde olan ekranın piksel yoğunluğu gayet iyi seviyede olurken, ekranın parlaklık seviyesi de ortaya fazlasıyla tatmin edici bir görüntü çıkmasına önayak oluyor. Saatte kullanılan işletim sistemi de pek tabii ki Huawei'nin HarmonyOS 2 yazılımı oluyor ve geniş seçenekler sunarken, ekranlar arasında geçişte de gayet akıcı davranıyor.

Yavaş yavaş özelliklerine doğru geldiğimizde, ilk olarak saatin konum belirleme konusundaki başarısından bahsederek başlayabiliriz. Watch GT Runner'da GPS, Beidou, GLONASS, Galileo ve QZSS uydu sistemleri desteği mevcut ve çift GPS anteninin kullanılmış olmasıyla maksimum konum doğruluğu sağlanabiliyor. Böylece açık hava kullanımlarında, sınırlı görüş hattına sahip alanlarda bile konumunuzu daha iyi belirleyebiliyor.

Ayrıca kandaki oksijen seviyenizi izlemek için SpO2 sensörüne sahip olması ve bu sensörün iyi çalışması önemli. Bu, özellikle dış kullanımlarda, koşucuların, sporcuların sevecekleri bir özellik. Özellikle yüksek rakımlı bölgelerde antrenman yapanlar için kullanışlı olacaktır kanaatindeyiz. Elbette yine de bu tıbbi bir cihaz değil, ancak kesinlikle spor eğitimi için geliştirilmiş bir ürün. Zira bu sensör gerçek zamanlı olarak kan oksijen doygunluk seviyenizi ölçümlüyor ve size raporluyor. Bunun yanı sıra saatte laktat eşiği takibi de yapılabiliyor -ki bu en çok koşu sporuyla ilgili olanların yakından takip ettikleri bir değer. Laktat eşiği, laktik asitin kan dolaşımında birikmeye başladığı egzersiz yoğunluğu seviyesidir. Koşuda bu değer, tahmini efor veya tempo seviyesi olarak belirleniyor. Koşucu, eşiği geçtiğinde yorgunluk hızla artmaya başlıyor. Ortalama koşucular için laktat eşiği genellikle maksimum kalp hızının %90'ının altında gerçekleştiği bilgisini de verelim.

Bunların yanı sıra koşucuların istedikleri desteği özellik seviyesinin yanı sıra yapay zekalı koşu antrenörü ile de veren Watch GT Runner, sadece antrenman sırasında temponuzu belirlemekte kalmıyor, haftalık antenman verilerinizi bilimsel olarak analiz edebiliyor ve her zaman daha iyi bir ilerleme kaydedebilmeniz için sonraki haftanın koşu programını otomatik olarak ayarlıyor.

Saati telefonunuza bağlamakta ve tüm özelliklerini kontrol etmede kullanacağınız Huawei Health uygulamasından erişebileceğiniz Yapay Zeka Destekli Koşu Planı'ndan aktifleştirebileceğiniz yapay zekalı koşu antrenörü, siz her koşuya çıktığınızda sesli uyarılar ile kalp atış hızınızı, temponuzu ve diğer vücut verilerinizi, ayrıca mevcut egzersiz hedeflerinizi bilmenizi sağlıyor.

Ancak saatin spor konusundaki tek yeteneği elbette koşucularla sınırlandırılmış değil. Watch GT Runner, 100'den fazla egzersizi destekliyor ve böylece geniş bir spor yelpazesi sunuyor. Koşu, yürüyüş, cross-trainer ve kürek gibi egzersizler için otomatik algılama özelliği de içeren Watch GT Runner, egzersiz sırasında yalnızca süreyi ve kalp atış hızı gibi verileri takip etmekle kalmıyor, örneğin ip atlama modunda tamamlanan atlamaların sayısını da izliyor ve bu şekilde belirlenen hedeflere ulaşıp ulaşmadığınızı belirleyen bir analizi gözetiyor.

Bu arada şunu da söylemek lazım: Watch GT Runner'ın ivmeölçeri de çok başarılı şekilde çalışıyor. Bunun konumuzla ne ilgisi var diye sorabilirsiniz. Fakat özellikle spor esnasında saati kontrol etmek için kolunuzu kaldırdığınızda ekranının açılmaması sinir bozucu olabilir ki, Watch GT Runner'da bunu hiç yaşamadık; oldukça hassas sensörlere sahip. Elbette yine de isterseniz saatin ekranını her zaman açık şekilde ayarlayabilirsiniz.

Saatin 3'üncü parti spor uygulamaları desteği de bulunuyor. Runtastic, Komoot, Pedometer, GStep, StepSetGo, Boomerun, Abs Workout, STEPPI, Runningapp gibi uygulamalarla antrenman verilerinizi paylaşabiliyorsunuz. Ancak bu uygulamalar şu anda yurt dışında destekleniyor, kısa bir süre içinde gelecek bir güncelleme ile muhtemelen ülkemizde de kullanıma açılacaktır.

Watch GT Runner, tüm bu bahsettiğimiz spor ve sağlık özelliklerinin yanı sıra bir akıllı telefondan temel olarak beklenen uygulama desteğini de sunuyor. Huawei Sağlık uygulaması içinden erişebileceğiniz AppGallery uygulama marketi içinden uygulamaları saate indirebiliyorsunuz. Yine Bildirimler kısmından telefonunuzdaki uygulamalardan gelecek bildirimlerin hangilerinin saate düşeceğini belirleyebiliyorsunuz, müzik kontrolü sağlayabiliyorsunuz ve ayrıca telefonunuza gelen çağrıları saat üzerinden cevaplayabiliyorsunuz da. Evet, Watch GT Runner'da bir hoparlör ve mikrofon yer alıyor ve bu sayede onu telefon konuşmaları için kullanmanız mümkün.

Watch GT Runner, pek çok yönüyle kullanımı zengin bir akıllı saat olurken, pil ömrü de fazlasıyla uzun. 451 mAh kapasitesinde olan batarya, toplamda 14 güne kadar pil ömrü sunuyor. Bu süre oldukça etkileyici, zira sportif ve koşu yetenekleri ile anılan rakiplerinden daha uzun kullanım süresine sahip. Elbette bu, kullanımınıza bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Yoğun kullanımlarda 7 gün, ılımlı kullanımlarda ise 14 günlük süre elde edebilirsiniz -ki biz kullandığımız süre içinde GPS'in açık ve kapalı olduğu hibrit bir kullanımla 1 haftanın sonunda saatin hala yüzde 60 seviyesinde şarjı vardı. Bu anlamda bu yönüyle oldukça başarılı bulduk.

Huawei Watch GT Runner İncelemesi

Sonuç

Sonuç olarak değerlendirecek olursak, Huawei'nin yeni saati Watch GT Runner, özellikle koşu başta olmak üzere sporun herhangi bir dalıyla uğraşanların fazlasıyla yararlanacakları bir akıllı saat olmuş. Sahip olduğu yapay zeka destekli koşu antrenörü sporda etkin olmanızı sağlayacaktır. Tasarımı, geniş kullanım yelpazesi sunan geniş özellikleri, uzun pil ömrü ve telefonla konuşma ile suya karşı 5 ATM seviyesinde dayanıklılık göstermesiyle iyi bir akıllı saat arayanların kesinlikle yakından incelemelerini öneririz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Watch GT Runner
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
91
İşletim Sistemi HarmonyOS
Ekran 1.43 inç AMOLED
Çözünürlük 466x466
Su Koruması 5 ATM
Uyumluluk Android 6.0 ve üstü, iOS 9.0 ve üstü
Pil Ömrü 14 güne kadar
Bağlantılar Bluetooth
Konumlandırma Sistemi GNSS, GPS, GLONASS, BDS, Galileo, QZSS
Boyutlar 46 x 46 x 11 mm
Ağırlık 38.5 gr. (Kayışsız)