Jabra Elite 4 İnceleme

Jabra’nın Elite serisinin son üyesi Elite 4, aktif gürültü engelleme özelliğinden Bluetooth Multipoint'e ve aptX desteğine kadar birçok kullanışlı özellik sunuyor. Peki, performansı nasıl? Parasını hak ediyor mu?

CHIP Online Notu 86
  • Ses kalitesi
  • Ayarlanabilir ekolayzır
  • Toza ve suya dayanıklılık
  • Fast Pair ve Swift Pair
  • Rahat
  • Fiyat/Performans
  • Uygulama Desteği
  • Bluetooth Multipoint
  • Aktif gürültü engelleme performansı daha iyi olabilirdi
  • AAC desteği yok

TWS olarak da bilinen kablosuz kulaklıklar piyasaya ilk çıktığı zamanlarda fiyatları cep yakıyordu ve özellik bakımından çok da geniş seçenekler sunmuyorlardı aslında. Bunu bugün uygun fiyatlı kablosuz kulaklıkların sahip olduğu özelliklere baktığımızda net şekilde görebilyoruz. Günümüzde aktif gürültü engelleme ve Bluetooth Multipoint gibi arzu edilen özelliklere sahip düşük fiyatlı kulaklıklar görmek alıştığımız bir durum. Tıpkı bugün birlikte inceleyeceğimiz Jabra Elite 4 gibi. Jabra, Elite 4 ile TWS kategorisinde nispeten uygun fiyatlı ve fiyatının üzerinde performans sunan bir kulaklık modeline imza atmış.

Geçtiğimiz aylarda piyasaya sürülen Jabra Elite 4, Jabra'nın kablosuz kulaklıklardan oluşan Elite serisinin son üyesi. Bu ürünle Jabra, yanında rahatlıkla taşıyabilecek çok yönlü bir Bluetooth kulaklığa ihtiyaç duyan herkese sesleniyor. Aktif gürültü engelleme ve Bluetooth Multipoint gibi özellikler, bir önceki modeli olan Elite 3'te bulunmayan 2 yeni özellik olarak Elite 4’te karşımıza çıkıyor. Ayrıca kulaklıklar Bluetooth 5.2 ile de uyumlu yapıda.

Elite 4, Jabra'nın mevcut amiral gemisi Elite 85t'den önemli oranda daha ucuz, ancak bu, keyifli bir deneyim sunmayacağı anlamına gelmiyor. Elite 85’in fiyatı şu an 3200 TL dolaylarında. Elite 4 ise 1500 TL fiyatla edinilebiliyor. Özellik bakımından ise fiyatına göre geniş seçenekler sunuyor.

Elite 4, zengin bas derinliği ve net tizlerle fiyatına göre kaliteli ses performansı sunarken, uygulamasındaki ekolayzır ayarları ile sese ince ayar yapmanıza olanak tanıyor. Aktif gürültü engelleme (ANC) özelliği de fiyatına göre iyi iş çıkartıyor. Öte yandan bu kulaklıklar, Qualcomm AptX ve SBC codec'lerini destekliyor. AAC ise desteklenmiyor. Aptx desteğinin olması güzel bir şey, ancak AAC’nin desteklenmiyor olması iPhone’larda tam performansı alamayacağınız anlamına geliyor. Android tarafında ise sorun yok.

Jabra Elite 4 Tasarımı ve Ergonomisi Nasıl?

Jabra Elite 4 işi basit tutuyor ve temel tasarımdan çok fazla sapmıyor. Jabra Elite 3 ve daha sportif modeli olan Jabra Elite 4 Active ile neredeyse aynı. Diğer modelleri gibi Elite 4 de oldukça küçük boyutlarda. Dış kenarlarda Jabra logosunu barındıran, yuvarlak hatlara sahip üçgen şekilli düğmeler bulunuyor. Renk olarak ise 4 adet seçeneği var: Gri, Lacivert, leylak ve açık bej.

Kullanım açısından oldukça rahat ve hafifler, kulaklarınıza fazla baskı yapmıyorlar. Dışarıda kullanırken düşeceğine dair bir korku da yaratmıyor. Eğer kulaklarınıza uymazsa, kutunun içinden küçük, orta ve büyük olmak üzere kullanabileceğiniz 3 adet silikon kulaklık ucu çıkıyor. Bununla birlikte, üzerindeki tuşlardan kontrol etmeye çalışırken, düğmelere bastığınızda silikonlar kulağınızın içine doğru baskı yapabiliyor. Kulağınızdan çıkarmak da biraz zahmetli, tutup çekmek zor olabiliyor. Yine de bu, kulağınıza tam oturduğunun bir göstergesi.

Jabra Elite 4, IP55 sertifikasına sahip; yani toza ve suya karşı belli seviyede koruma sağlıyor. Daha spor odaklı ve yüksek korumalı bir şey arıyorsanız, Elite 4 Active IP57 sertifikasına sahip olduğundan daha iyi bir seçim olabilir.

Konu taşımaya geldiğinde, kutusu hafif ve cebinize sığabilecek düzeyde. Yalnız kablosuz şarj desteği yok, kablolu şarj içinse arkada bir USB-C portu var.

Jabra Elite 4 Özellikleri Neler?

Jabra Elite 4, uygun fiyatlı bir kablosuz kulaklık için özellik bakımından eksik değil. Android veya Windows kullanıcısıysanız, Fast Pair ve Swift Pair eşleştirme özellikleri sayesinde saniyeler içerisinde kulaklıkları eşleştirebiliyorsunuz. Android kullanıcıları ayrıca tek bir dokunuşla Spotify'da müzik dinlemeyi mümkün kılan Spotify Tap özelliğinden yararlanabiliyor. iOS kullanıcısıysanız da korkmanıza gerek yok. iPhone'la hızlı bir şekilde eşleştiklerini ve bu ek özellikler olmadan da gayet iyi çalıştıklarını söyleyebiliriz.

Elite 4, hem Google hem de Siri sesli asistan desteğine sahip. Bir cihazda müzik dinlerken başka bir cihazda video izlediğiniz senaryolarda, bağlantıyı kesmek zorunda kalmadan geçiş yapmanıza yardımcı olan Bluetooth Multipoint özelliğiyle cihazlar arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapabiliyorsunuz.

Burada öne çıkan özelliklerden biri de aktif gürültü engelleme. Jabra Elite 4, 4 mikrofonla donatılmış olup, dışarıdan gelen gürültü ve rahatsız edici sesleri algılayıp engelleyebiliyor. Aslında silikonlar kulağınıza tam oturduğu için pasif bir gürültü izolasyonu yaratıyor, ANC geri kalan rahatsız edici seslerin çoğunu engellemeye yardımcı bir unsur gibi çalışıyor. Ancak tüm sesleri tamamıyla kesemiyor, sert esen rüzgarı veya yoğun inşaat seslerini bir miktar içeriye alıyor.

Jabra Elite 4’ün, kulaklığı çıkarmadan çevrenizi duyabilmenizi sağlayan HearThrough adında bir modu var ve son derece işe yarar. Birisiyle konuşmanız gerektiğinde kulaklıkları çıkarmadan sadece modu açarak net şekilde her şeyi duyabiliyorsunuz. Aynı şekilde telefon görüşmelerinde de sesi mükemmel netlikte alıyorsunuz. Mikrofon ise iyi bir kayıt kalitesine sahip. Sesiniz net geliyor ancak fazla güçlü değil, kulağa bir miktar ince geliyor. Bununla birlikte, aradığınız kişi sizi anlamakta güçlük çekmiyor.

Jabra Elite 4 Pil Ömrü Ne Kadar?

Pil ömrü söz konusu olduğunda Jabra, Elite 4'ün ANC açıkken 5.5 saat, kapalıyken 7 saat dayanabileceğini iddia ediyor. Kulaklıklar, şarj kutusu hesaba katıldığında ANC ile toplam 22 saat, ANC olmadan 28 saat dayanıyor. Kulaklıkları aktif gürültü engelleme özelliği açıkken test ettik ve tek şarjla 6 saat civarı dayandığını gördük. Jabra'nın vadettiği süreden çok olmasa da daha fazla. B u da pil ömrünün başarılı olduğunu gösteriyor.

Son olarak, Elite 4 hızlı şarjı destekliyor, yani 10 dakikalık bir şarjla 1 saatlik kullanım elde edebiliyorsunuz.

Jabra Elite 4 Nasıl Eşleşiyor ve Kontrol Ediliyor?

Kulaklıkları, üzerlerindeki fiziksel düğmelerle kontrol etmek mümkün. İlk olarak eşleştirmek için sol ve sağ düğmelere 3 saniye basılı tutmanız yeterli. Sonrasında Bluetooth ayarlarından Jabra Elite 4’ü seçtikten sonra işlem tamamlanıyor. Ayrıca bir kere eşleştirdikten sonra, kulaklığı kutusundan çıkardığınız an Bluetooth’unuz açık olduğu takdirde otomatik olarak bağlantı kurabiliyor veya kutuya geri koyduğunuzda kendiliğinden kapanıyor.

Diğer taraftan, sol kulaklığa tek dokunuş ANC ve HearThrough modları arasında geçiş yapmaya veya çağrı geldiğinde cevaplamaya, sağ kulaklığa tek bir dokunuş müziği duraklatıp başlatmaya yarıyor. Sol kulaklığa 2 kez basıldığında sesli asistan devreye giriyor veya uygulamadan yaptığınız ayara göre Spotify Tap özelliği tetikleniyor. Bunlar gibi daha birçok kullanım seçeneği mevcut.

Jabra Elite 4 Müzik Performansı Nasıl?

Başta da belirttiğimiz gibi, kulaklıklar AptX ve SBC codec'lerini destekliyor ancak AAC'yi desteklemiyor. AptX desteği, Android cihazlarda daha yüksek kaliteli akış sağlıyor, ancak yine de çok yüksek çözünürlüklü değil. Burada belki Aptx HD tercih edilebilirdi, ancak bu noktada fiyat devreye giriyor. AAC'nin olmaması ise iPhone sahipleri için kötü bir haber, çünkü iPhone’larda Aptx desteği maalesef yok. Bu da otomatik olarak SBS’e dönüş anlamına geliyor ki bu, daha düşük ses kalitesi demek.

Jabra Elite 4’ü test ettiğimiz süre içinde bir Android telefonla kullandık. Bu noktada fiyatını aşan berrak ve ayrıntılı sesiyle bizi etkilemeyi başardığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Çeşitli müzik tarzlarını diğer kulaklıklara rakip olabilecek düzeyde çalabiliyor. Vokallerin sesi net, basları güçlü ve enerjik. Yoğun bas içerikli parçalarda kulaklık, bas severlerin ilgisini çekecek ciddi bir dip frekans derinliği sunuyor. Alçak frekanslar en yüksek ses seviyelerinde bozulmuyor ve baslar temiz ve güçlü duyuluyor. Orkestral parçalarda kulaklıklar gereğinden fazla bas sesi veriyor, ancak sesler boğuk çıkmıyor.

Eğer sesler istediğiniz gibi değilse, Jabra'nın Sound+ uygulaması üzerinden ekolayzır ile özelleştirme olanağınız da var. Biz buradan tizleri biraz yukarı çektiğimizde açıkçası daha iyi bir ses elde ettik.

Jabra Elite 4 Uygulama Özellikleri Neler?

Uygulama demişken, Jabra Sound+ uygulamasına girdiğinizde, kulaklarınız için en uygun gürültü engelleme seviyesini seçmenize yardımcı olan kişiselleştirilmiş bir ANC modu var. Aktif gürültü engellemenin iki tarafa da eşit gelmemesi durumunda buradan ayar yapabiliyorsunuz.

Ana ekranda, her iki kulaklık için pil göstergeleriyle birlikte ürünün görseli bulunuyor. Bunun altında, ANC ve HearThrough modları arasında geçiş yapmak için bir bölüm var. Daha aşağıda, 5 bantlı bir ekolayzır ve müzik ön ayarları için seçenekler var. En alttaki Widget düzenleme düğmesi de bu ayarların sırasını yeniden düzenlemeye yarıyor.

Sağ üstteki ayarlar menüsü, kulak üstü kontrolleri değiştirmenize, Jabra'mı Bul özelliğini veya Spotify Tap özelliğini etkinleştirmenize izin veriyor. Ancak Spotify Tap'ı etkinleştirmek, sesli asistanı devre dışı bırakmak anlamına geliyor, çünkü ikisi de aynı ayarı kullanıyor.

Sonuç


Şimdi, genel olarak toparlamak gerekirse; Jabra Elite 4, fiyatına göre rekabetçi bir performans ve geniş bir özellik yelpazesi sunan iyi bir kulaklık olmuş. Jabra Elite 3 ile aralarındaki en büyük fark aktif gürültü engelleme ve Bluetooth Multipoint bağlantısının eklenmiş olması. Bunun dışında 2 kulaklık da birbirine çok benziyor, yani eğer halihazırda Elite 3 sahibi iseniz ve gürültü engelleme özelliği için can atmıyorsanız yükseltme yapmanıza pek gerek yok.

Kulaklığın sağladığı ses, üst düzey kulaklıklarla elbette boy ölçüşemiyor. Bunun için Jabra'nın Elite 85t gibi üst düzey seçeneklerine bakmanız lazım. Bununla birlikte, 1500 TL civarına bir Bluetooth kulaklık arayışınız varsa, Elite 4 fiyat/performans olarak hayal kırıklığına uğratmayacak bir model olmuş.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Jabra Elite 4
Ürün Markası Jabra
CHIP Online Notu
86
Desteklenen Ses Codec Qualcomm aptX, SBC
Mikrofon Türü 4 MEMS Mikrofon
Aktif Gürültü Önleme (ANC) Var
Suya ve Toza Karşı Dayanıklılık Var (IP55)
TipKulak içi
BağlantıKablosuz
Frekans Tepkisi20 Hz-20.000 Hz
BağlantılarBluetooth 5.2