KAAN N1'i tüm detaylarıyla test ediyoruz

Başarı Elektronik'in "telefonun akılcısı" sloganıyla sunduğu Türk telefon Kaan N1 inceleme masamızda

CHIP Online Notu 86
  • Premium tasarım
  • Uygun fiyat
  • Parmak izi sensörü
  • İyi performans
  • Ekranda Gorilla Glass olsa iyi olurmuş
  • Hem kapasitif ve sanal butonların kullanılmış olması
  • Batarya ağır doluyor

Başarı Elektronik tarafından kısa zaman önce tanıtılan, Türk mühendisler tarafından geliştirilen Kaan N1, Premium tasarımıyla güzel görünmesinin yanı sıra üst seviye özellikleri bizlere sunuyor. Kısaca hemen bunların birkaçını sıralayacak olursak, telefonun parmak izi okuyucuya sahip olduğundan, 8 çekirdekli işlemcisiyle güçlü durduğundan ve CAT 6 LTE desteğiyle beraber turbo indirme gibi özelliklerle geldiğinden bahsedebiliriz. Öte yandan Başarı tarafından gelmesiyle de, tüketicilerin telefonun garanti ve servis hizmetleriyle en ufak bir sıkıntı yaşamayacağını bilmek güzel. Peki, telefon başka neler sunuyor? Önce tasarımla başlayalım...

Tasarım

Tasarım

Kaan N1, gayet güzel görünen bir telefon. İnce profile sahip olan telefon, altın ve gümüş renklerle sunuluyor. Ekranın kenarları, 2.5D olarak da adlandırılan hafif kavisli yapısıyla, tasarımın daha ince ve hoş bir görünüme kazanılmasını sağlıyor. Metalik arka yüzey ve yine metal çerçeveyle beraber de, şu an piyasadaki üst düzey akıllı telefonlardan tasarım anlamıyla geride durmuyor Kaan N1. Bu anlamda tasarımla ilgili beklentiniz yüksekse, Kaan N1'in sizi memnun edeceğini yekten söyleyebiliriz.

Telefonun çevresine baktığımızda, alt kenarda microUSB yuvasını, üst kenarda kulaklık girişini, sağ tarafta da SIM kart ve microSD kart çekmecesini görüyoruz. Güç ve ses butonları da telefonun diğer kenarında kendine yer buluyor. Ayrıca alt kenarda tek tarafta hoparlör ızgarasını görüyoruz.

Telefonun arka tarafında parmak izi okuyucuya yer verilmiş. Onun hemen üzerinde de çift tonlu çift LED flaş ve kamera yer alıyor.

Telefonun ön yüzüne döndüğümüzde, alt kenarda ana menü butonunun kapasitif olarak yer aldığını görüyoruz. Geri ve ekran penceresi tuşları ise sanal olarak sunulmuş. Açıkçası bu, telefonu kullanırken kafa karışıklığı yaratıyor. Zira kapasitif buton kullanınca, geriye dönmek için de ana butonun hemen onun yanında olabileceğini düşünerek boş alana dokunuyorsunuz, fakat nafile. Sonra geri butonunu arabirimde arıyorsunuz. Benzer durum ana ekrana dönmek için ekran penceresi sanal butonuna tıklamanıza de sebep oluyor. Böyle bölmek yerine hepsini ya kapasitif ya sanal kullansalar çok daha iyi olurmuş kanaatindeyiz.

Burada önemli noktalardan biri de Bildirim Işığı kısmı. Telefonun kapasitif butonunun altında bildirim bir çizgi halinde bildirim ışığı alanı mevcut. Telefonunuza gelen bildirimler bu hafif hafif yanıp sönen ışıkla size bildiriliyor. Telefondaki bu ayrıntıyı beğendiğimizi söyleyebiliriz. Bu Bildirim Işığını ayarlar kısmından yönetmeniz de mümkün.

Ekran ve işletim sistemi

Ekran ve işletim sistemi

Kaan N1'in ekranı 5.5 inç boyutunda. Full HD ekranla gelmesi büyük avantaj. Ayrıca ekran IPS LCD panelden oluşuyor ve 401 ppi piksel yoğunluğunu bizlere sunuyor. Üst düzey görüntü sunan telefon, ekran parlaklığıyla da gayet güzel bir izlenim bırakıyor. Ekran - gövde oranının da yüzde 70 seviyelerinde olması iyi. Ancak ekran koruması olarak Gorilla Glass yerine DragonTrail Glass tercih edilmiş.

Kaan N1'in arayüzüne baktığımızda, işletim sistemi olarak Android 6.0 Marshallow kullanıldığını görüyoruz. Bu anlamda da önemli bir artı sunan Kaan N1, pek çok rakibinin aksine 5.1 Lollipop yerine Marshallow'la gelmesiyle fark yaratıyor. Umarız 7.0 geldiğinde güncellemeyi de alır.

Arabirim oldukça sade ve kullanışlı. Menüsüz bir arabirimle gelen Kaan N1, ekranı sola çektiğinizde sizi haber kaynağıyla baş başa bırakıyor. Bu haber kaynağına istediğiniz kategoriden haberleri eklemeniz mümkün. Ayrıca temayı da değiştirebiliyorsunuz.

Öte yandan arabirimde Turkcell'in ve Kaan'ın kendi uygulamaları da mevcut. Burda BiP, Turkcell TV+, Akıllı Depo ve Akademi gibi Turkcell uygulamalarının yanı sıra, Her Yerde Oyna ve Cellograf gibi Başarı'nın kendi uygulamaları da mevcut.

Ayrıca yine arabirimde, ayarlar kısmında Bildirim Işığını ayarlayabileceğiniz bir alan sunulmakla beraber, öte yandan LTE kullanımını hızlandıracak bir bölüm de bulunuyor. Ayarlar menüsüne, Turbo Hızla İndir isimli bir bölüm eklenmiş. Bu anahtarı açarak, büyük dosyaları daha hızlı indirmeniz sağlanabiliyor.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

Kaan N1, teknik kadrosuyla da güçlü bir telefon. Rahatlıkla orta – üst segmente konumlanabilecek yapıda olan telefon, MediaTek MT67655 yongasından güç alıyor. 2.0 GHz frekansında çalışan ve 8 çekirdekli olan bu işlemciye Mali-T860 grafik birimi de eşlik ediyor.

3 GB RAM'in ve 32 GB depolama alanının sunulduğu telefonda, microSD kart yoluyla depolama alanını 128 GB daha arttırmanız mümkün. Telefondaki batarya kapasitesinin de 3000 mAh olduğunu söyleyelim.

Wi-Fi 802.11 b/g/n standartlarında kablosuz erişim, ayrıca LTE Cat 6 desteği sunan telefonda, NFC ise yok.

Bunları söyledikten sonra şimdi telefonun teknik kadrosunun çıkardığı işlere gelelim.

Sentetik testlerde AnTuTu Benchmark'ta 48277 puanını alan Kaan N1, bu puanla Sony Xperia XA ile benzer performans sunuyor bize. Yine çevresinde yer alan telefonlardan bazıları, Xperia Z5 Compact, Huawei Mate S, Lenovo Vibe X2.

CPU Prime Benchmark'ta 13752 puanla LG V10'u yakalayan telefon, Huawei P8 ve Türk Telekom Honor 7 ile yakın grafik çiziyor.

Grafik tarafı için her zamanki gibi 3DMark Benchmark'ta kullandığımız Kaan N1, Ice Storm'da 10354, Extreme'de 6401 ve Unlimited'da ise 10792 puanlarını alıyor. Yine bunlarla da az önce saydığımız Xperia XA, Huawei P8 ve Honor 7 gibi cihazlarla yakın duran telefon, ayrıca iPhone 5S'le de grafik konusunda yakın seyrediyor.

Epic Citadel'de de Full HD çözünürlükte 42.3 FPS yakalamayı başaran Kaan N1, Real Racing 3 oynadığımızda da bizde iyi bir izlenim bırakmayı başardı.

Son olarak GeekBench 4 testine de bakacak olursak, Kaan N1 burada da güzel bir yere konumlanıyor. Tek çekirdekte 727, çoklu çekirdekte 2888 puan toplayan telefon, çoklu çekirdekte iPhone 6'nın 2902 puanının hemen gerisinde kendine yer buluyor. Öncesinde ise Asus ZenFone 2, Huawei Mate S ve Casper VIA M1 var.

Kameralara geçmeden parmak izi okuyucusunun performansında da bahsedelim. Parmak izi okuyucuyu çok hızlı bir şekilde tanıtabiliyorsunuz. Telefonun arkasında tam işaret parmağınızın altına gelen sensör hızlı biçimde çalışıyor. Tek kademeli çalışan sensöre tek dokunuşunuz yetiyor. Ancak nadir de olsa ara sıra teklediğine şahit olduğumuzu da bu noktada belirtmemiz gerekiyor.

Kameralar

Kameralar

Telefonun kameraları segmenti için Kaan N1'e fazlasıyla yeterli. Arka kamerada 13 MP sensör görüyoruz. Burada Dual LED flaşın kullanıldığını da belirtelim. Ön tarafta da 8.0 MP'lik ve 88 derecelik geniş açılı bir lens mevcut.

Telefonun HDR desteği var. Ayrıca f/2.2 diyafram açıklığı da sunulmuş. Panorama ve nesne izleme gibi özelliklere de yer verilen ön kamerada, arayüzde ise ISO ve beyaz dengesi gibi birkaç fotoğraf ayarı yapabiliyorsunuz. Ayrıca yine çeşitli filtreler de sunuluyor. Hatta bir ağır çekim modu da eklenmiş, fakat iyi çalıştığını söylemek zor.

Ön kamerada da yüz güzelleştirme modu ve ayrıca sanal flaş da yer alıyor. Elbette biz de Kaan N1'le çekimler yaptık. Şimdi bunlara yer verelim...

Özetle

Kaan N1'i özetlemek gerekirse, açıkçası sahip olduğu fiyatıyla gayet iyi bir seçenek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Telefonun fiyatı 1040 TL civarında. Ayrıca Başarı garantisiyle birlikte geldiğini de söylemek lazım, bu da önemli bir ayrıntı.

Telefonun özelliklerinin yanında kutu içeriğini de bir hayli zengin bulduk. Arka kılıf ve ekran filmi kutudan çıkan önemli detaylar. Ayrıca kulaklık da kutuda yer alıyor. Bunlarla beraber Kaan N1'in ilk intiba olarak iyi bir izlenim bıraktığını söylemek zor değil. Umarız Başarı, sonraki Kaan modellerinde de çizgiyi ileriye taşır.

Kimler Almalı

Uygun fiyata iyi bir akıllı telefon satın almak isteyen kullanıcılar Kaan N1'i tercih edebilirler. Özellikle adı Kaan olan kullanıcılar için de isimden ötürü tercih sebebi.

Alternatifleri

Kaan N1'e alternatif olarak 1000 TL bandında Casper VIA M1'i de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli KAAN N1
Ürün Markası Kaan
CHIP Online Notu
86
İşletim SistemiAndroid 6.0
İşlemciMediaTek MT6755
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciMali-T860
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar x x mm
Ağırlık158 gr.
Okuyucu Yorumları