Keenetic Hopper İnceleme

Keenetic’in beğeni toplayan yetenekli router serisi Hopper’ın yeni versiyonu günümüzün yüksek performaslı ağ ortamları için güçlü donanım özellikleriyle geliyor. Üstelik Hopper kullanıcıları bu yeni router üzerinden pratik şekilde kendi bulut depolama sistemini kurabiliyor.

CHIP Online Notu 94
  • Soğutma performansınız destekleyen ızgaralı ve şık tasarım
  • Güçlü işlemci
  • 512 MB DDR4 RAM
  • Wi-Fi 6
  • Keenetic Mesh ağı ile uyumlu
  • Yönetilebilir 4 ethernet portu
  • Gelişmiş güvenlik önlemleri
  • Güçlü ebevyn kontrolü
  • Bulut temelli KeeneticOS yazılımı ve bileşenler
  • Kişisel bulut depolama servisi oluşturma
  • Yetenekli mobil uygulama 
Editörün Seçimi

Hızla artan dijital hizmetler ve teknoloji kullanımı, evlerde ve küçük işletmelerde giderek daha yüksek ağ performansına ihtiyaç doğuruyor. Bu amaçla geliştirilen Wi-Fi 6 kablosuz ağ protokolü sayesinde daha fazla cihazı aynı anda ağa bağlamak ve daha hızlı veri iletimi sağlamak mümkün oluyor.

Ağ donanımları üreticisi Keenetic’in yetenekli routerı Hopper şimdi daha yüksek perfromans sağlayan güçlü donanım özellikleriyle hem Wi-Fi 6 protokolünü kullanmanızı sağlıyor, hem de geniş evlerde kesintisiz ağ bağlantısı sunmak için Mesh ağı kurmanıza imkan veriyor. Üstelik Keenetic Hopper, kendi bulut depolama sisteminizi de birkaç adımla kurmanızı mümkün kılıyor. Bugün, Keenetic’in tasarımını ve donanımını güçlendirerek yenilediği router’ı Hopper’ı tüm detaylarıyla inceleyeceğiz. Bakalım yeni router hangi özelliklere sahip ve kullanıcılarına neler sunuyor?

Keenetic Hopper Tasarımı Nasıl?

Evet, Keenetic, kullanıcıların çok iyi tanıdığı Hopper routerını yeni donanım ve özelliklerle güncellerken daha yüksek performanslı bir cihazın ihtiyaç duyduğu soğutmayı daha etkin şekilde yapmak için delikli ızgaralar kullanmış. Bu detay router’a ilk bakışta dikkatimizi çekiyor. Böylece çok sayıda dijital cihaz router üzerinden ağa bağlandığında Hopper’ı daha efektif soğutmak mümkün oluyor.

Bir evdeki akıllı telefonlar, televizyonlar, oyun konsolları, tabletler, PC’ler hatta buzdolabı, kombi, akıllı zil, güvenlik kameraları derken, günümüzde bir evin kablosuz ağa bindirdiği yük giderek artıyor ve pek tabii ki bu yükü çevirmek için gereken güç için iyi de bir soğutma gerekiyor. Biliyorsunuz dijital cihazlarda efektif soğutma, daha yüksek hız, daha yüksek performans anlamına geliyor. Bu yeni tasarımın performansa etkilerini de az sonra konuşacağız.

Hopper’ın tasarımında dört anten kullanılmış ve bu dipol antenler routerın yüksek hızlara ulaşmasında önemli role sahip. Antenlerden biri hem 2.4 Ghz, hem 5 Ghz destekli dual band yayını yapıyor. İki anten sadece 5 GHz yayın yapıyor, bir antense tamamen 2.4 Ghz bandına ayrılmış. Bu dipol antenler, daha verimli bir kablosuz ağ kurulmasına da imkân tanıyor. Bu noktada antenlerin iç yapısından da bahsetmek lazım. Hopper’ın yeni nesil dipol PCB antenleri, bakır yaylı antenlere göre daha kararlı özelliklere sahip olacak şekilde üretilmiş. Böylelikle, daha stabil sinyal alımı konusunda premium bir kalite sunuyor diyebiliriz.

Tasarım açısından cihazın diğer özelliklerine bakarsak, arka tarafta 4 adet LAN bağlantısı ve reset butonu yer alırken, cihazın sağında bir USB 3.0 portu ve FN tuşu, ön tarafında ise bağlantı ledleri ve kablosuz ağı açma kapama düğmesi yer alıyor. Cihazın dört güçlü anteni ise router’ı duvara veya masa üstüne yerleştirmeniz durumunda ayarlayabileceğiniz şekilde döndürülebiliyor.

Keenetic Hopper Performansı Nasıl?

Router’ın performansına gelirsek… Çok güçlü bir routerla karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Kasanın içinde, yüksek ağ performansını desteklemek için 1300 MHz hızında çalışan, çift çekirdekli MT7981B işlemcisi ve 512 MB DDR4 RAM bulunuyor. Ayrıca, cihazda 256MB dual-image özellikli flash memory de var ki, bu da cihazı yazılım güncellemesi sırasında yaşanabilecek elektrik veya internet kesintileri sebebiyle bozulmalara karşı koruyor.

Cihazın üzerindeki USB 3.0 portu ve KeeneticOS yazılımı sayesinde, cihazınıza istediğiniz yerden erişmeniz ve hatta Hopper üzerinden kişisel bir bulut depolama alanı kurmanız da son derece basitleştirilmiş. Bunun çok önemli bir yetenek olduğunun da altını çizelim. Bugün verilerinize dünyanın her yerinden ulaşmak istediğinizde, bulut servislerine önemli ödemeler yapmak zorundasınız. Ayrıca bu satın aldığınız depolama alanları da kısıtlıdır. Kendi bulut depolama sisteminizi kurduğunuzda ise istediğiniz boyutta depolama ürününü sisteme ekleyerek alanınızı geliştirebilirsiniz. Örneğin, evinizde bir kişisel bulut depolama alanı kurduğunuzu düşünelim… Ömür boyu, herhangi bir abonelik ücreti ödemeden verilerinizi evinizdeki depolama alanında saklamaya devam edebilirsiniz. Pek tabii ki, evdeki internet bağlantısı için abonelik ücreti gerekli ama onu denkleme katmıyoruz. Takdir edersiniz ki, Elon Musk gibi kendi uydu servisinizi kurmadan ücretsiz internete erişmek mümkün değil.

Hopper ayrıca hem 2.4 hem de 5 GHz dualband kablosuz ağ oluşturabiliyor ve bu ağ üzerinde 3000 Megabit per second hızlarına veri transferi mümkün oluyor. Bu da yeni nesil Wi-Fi 6 kablosuz protokolü sayesinde mümkün oluyor. Çok sayıda cihazın ağa bağlandığı ev ve işletmelerde Wi-Fi 6’nın ne kadar önemli olduğunun henüz farkında değilseniz, biz uyarmış olalım. Böylece ağda donmalar, takılmalar yaşanmadan tüm kullanıcılar hızlı bağlantının konforunu sürebiliyor.

Hopper’da, eski dijital cihazların genel ağ performansını azaltmasını engelleyen Airtime fairness teknolojisi de bulunuyor ki, bu da yüksek hızın ve performansın kararlı olmasına destek oluyor. Ayrıca sinyallerin doğrudan bağlantı yapmak isteyen cihaza yoğunlaşmasını sağlayan Beamforming teknolojisini de unutmayalım. Böylece evin neresinde olursanız olun, router boş alanlara güçlü sinyaller göndermek için enerjisini boşuna harcamak yerine, internete bağlanan cihazların bulunduğu alana daha güçlü sinyaller göndererek bağlanma hızını yükseltiyor.

Router’ın Ethernet portlarını da ihtiyacınıza göre yönetebiliyorsunuz. Ethernet portlarını genişbant fiber internetinizi bağlamak için kullanabileceğiniz gibi dilerseniz oyun bilgisayarı, oyun konsolu veya akıllı TV gibi cihazlarınızı da kablo üzerinden internete bağlayabilirsiniz.

Bu arada evinizde, internet servis sağlayıcınızın verdiği bir router varsa bunu da çok kolayca Hopper ile değiştirebiliyorsunuz. Kullanıcılar genellikle teknik bilgiye sahip olmadıkları için yeni bir router kurmaktan çekinirler, zira router’ın ayar parametrelerini girmek teknik bilgiye sahip olmayan ev kullanıcıları için kolay değildir. Keenetic bu ayar parametrelerini yazılımı sayesinde önceki router cihazından içe aktarmanıza imkan tanıyabiliyor. Bu özellik sayesinde memnun kalmadığınız sıradan router cihazınızı Keenetic ile değiştirebiliyorsunuz. Fakat pek tabii ki, bu özelliği kullanabilmeniz için kullandığınız mevcut router cihazının ayarları içe aktarma işlemine izin vermesi gerekiyor.

Eğer eviniz veya işyeriniz büyükse ve mevcut ağınız evin her köşesine ulaşamıyorsa büyük sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. Evin bazı köşelerine internet ulaşmıyor diye kocaman evde belli odalara kendinizi hapis edilmiş gibi hissedebilirsiniz. Keenetic Hopper’ın sunduğu Mesh özelliği burada önemli bir hizmet sunuyor. Mesh ağı sayesinde evin her tarafında aynı ağ adı ve kullanıcı ismiyle bağlanabileceğiniz şekilde ağınızı genişletebiliyorsunuz. Eğer evinizde Mesh ağı kullanmazsanız, örneğin bir video görüşmesi yaparken, bir ağdan diğerine geçtiğiniz sırada rahatsız edici bir kesinti yaşarsınız. Mesh ağı ise, bu sorunu ortadan kaldıran bir teknoloji. Ağdan ağa geçişi hiç hissetmeden geniş evinizin her köşesinde özgürce dolaşabilirsiniz.

Keenetic, güvenlik konusunu da atlamamış… Keenetic Hopper modeli gelişmiş güvenlik önlemleri de sunuyor. Hopper’ın WiFi için WPA3 protokolünü desteklemesi, gelişmiş DDoS ataklarını önleyen SPI güvenlik duvarı ve ebeveyn kontrol yazılımları bu güvenlik önlemlerinden bazıları.

Keenetic Hopper modeli WPA3/OWE güvenlik standartlarını desteklediği gibi, gelişmiş güvenlik duvarı özellikleri sayesinde cihazınızın korumasını dilerseniz port temelli, istemci temelli veya arayüz temelli olarak artırabilirsiniz.

Ayrıca router’In çocuklu aileler için kullanışlı özelliklere sahip olduğunu da görüyoruz. Cihazın SafeDNS ve NextDNS gibi ebeveyn kontrol yazılımları sayesinde çocuklarınızın zararlı sitelere erişmesini kolaylıkla engelleyebiliyorsunuz. Bununla birlikte gömülü Adguard reklam engelleme servisiylekarmaşık ayarlar yapmadan rahatsız edici reklamların da önüne geçebiliyorsunuz.

Son olarak, Hopper’ın mobil uygulamasına da değinmek gerekiyor. Hopper cihazınızı dilerseniz mobil uygulamadan da yönetebiliyorsunuz. Keenetic’in Türkçe olarak sunduğu ve bulut üzerinden çalışabilen mobil uygulaması sayesinde evinizden uzakta olsanız dahi ağınızı istediğiniz yerden yönetebiliyorsunuz.

Birden fazla lokasyonun eklenebilmesine izin veren Keenetic mobil uygulaması ile sevdiklerinizin Keenetic cihazlarını da müdahale edebilme yeteneği kazandığınızın da altınızı çizelim. Örneğin şöyle bir senaryo düşünelim. Başka bir ilde yaşayan anne babanız var ve evdeki kablosuz ağını yönetecek teknik bilgiye sahip değiller. Bu durumda, cebinizdeki mobil uygulamadan, anne babanızın evindeki Hopper cihazına da ulaşabilir ve ağ ayarlarını kontrol edebilirsiniz. Dahası, mobil uygulama üzerinden aile profillerini yönetebilirsiniz ya da ağınıza bağlanan veya bağlantı durumları değişen cihazlarla ilgili anlık bildirimler alabilirsiniz. Örneğin, hiç tanımadığınız yabancı bir cihazın ağa bağlandığını düşünün. Direkt telefonunuza bir uyarı geliyor ve böylece kötü niyetli kişilerin ağınıza bağlanma çabasından anında haberdar oluyorsunuz. Ya da evinize gelen misafirlerinizi Wi-Fi şifresini verseniz bile onların internet bağlantısını kullanma şeklini belirleyebiliyorsunuz.

Mobil uygulamanın kullanışlı bir özelliği de Keenetic’ten hızlı şekilde teknik destek almanızı sağlaması. Teknik desteğe ihtiyaç duyarsanız, Keenetic mobil uygulaması üzerinden doğrudan Keenetic ekibine destek talebi oluşturabiliyorsunuz. Son olarak yine uygulama üzerinden cihazınızın yazılımını güncelleyip, bileşen ekleyip çıkarabiliyorsunuz.

Sonuç

Evet, sonuç olarak, Keenetic Hopper, zengin özelliklerle donatılmış ve yüksek performansıyla güçlü bir router olarak beğenimizi kazandı. Ayrıca, 3000 Megabit Per Second veri transferi hızı sağlayan Wi-Fi 6 özelliğinin bugün gibi, önümüzdeki 5-10 yıl boyunca da dijital yaşamın önemli bir ihtiyacı olacağını söylememize gerek yok. Evde çok uygun şartlarda ve kolayca bulut depolama sistemi kurabilmenizi, ev ağınızı mobil uygulama üzerinden kolayca yönetebilmenizi veya geniş evleri Mesh ağı ile donatmanızı sağlaması gibi özellikler de Hopper’ın güçlü özellikleri arasında yer alıyor. Hopper’ın fiyatına gelecek olursak, şu anda bu cihazı piyasada yaklaşık 3400 lira gibi bir fiyat etiketiyle bulmanız mümkün. Elbette yine her zaman olduğu gibi son karar size ait.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Keenetic Hopper
Ürün Markası Keenetic
CHIP Online Notu
94
StandartIPoE, PPPoE, PPTP, L2TP, 802.1x
Arabirim4 x Gigabit Ethernet, USB 3.0, FN
Frekans2.4 GHz, 5 GHz
Anten4 adet (dahili)
Bağlantı Hızı3000 Mbps
ButonReset, FN
Boyutlar160 x 118 x 45 mm