Savage DDR4'lerini test sistemimize takıyoruz

RAM piyasasının dişli markası HyperX'in yeni Savage DDR4'lerini test sistemimize takıyoruz.

CHIP Online Notu 91
  • Garanti süresi
  • Düşük profil
  • Performans
  • Limitli hız aşırtma

Yeni nesil masaüstü platformlarla beraber RAM'lerde de bir güncelleme gördük son dönemde. Takip edenler bilirler: Bir süredir elimize DDR4 türünde bellekler arka arkaya geliyor, biz de her birine test sistemimizde yer veriyoruz. Özellikle RAM konusunda Türkiye pazarını büyük ölçüde elinde tutan Kingston, kısa bir süre önce HyperX Fury DDR4 RAM'leriyle ofisimize konuk olmuştu. Bu defa da ailenin agresif oyuncusu Savage DDR4'leri geldi. Şimdi Kingston'ın bu RAM'lerini test sistemimize takalım ve bize sunduklarına bakalım...

Yeni platform

Yeni platform

HyperX Savage DDR4, düşük profile sahip bir RAM kiti. Ancak kitin detaylarına geçmeden DDR4 RAM'e ve bu kitin uyumlu olduğu platformları bir gözden geçirmekte fayda var. Biz kiti X99'lu platformumuzda denedik. LGA2011-v3 s soket yapısına sahip olan bu anakartın yanı sıra özellikle son dönemin yeni platformu olan Z170, yani Skylake işlemcileri destekleyen LGA 1151 soket yapısındaki anaakartlarla uyumlu olan Savage DDR4, ayrıca H170, B150 ve H110 platformlarına da destek veriyor. Yani bu platformlar dışında bir anakartınız varsa, DDR4'leri kullanmak için yeni nesil bir anakarta geçiş yapmanız gerekecek.

Savage DDR4, daha önce incelediğimiz Fury DDR4 gibi düşük profile sahip bir RAM kiti. Özellikle Predator ailesiyle daha yüksek profilli RAM'ler sunan Kingston, kasa içini ferah tutmak isteyenler için Savage DDR4'te düşük profil sunmuş. Elbette bizimki gibi bir uzay sisteminiz varsa, RAM profili dert olmaktan çıkıyor. Ancak sistemini kasayla çalıştıran kullanıcıların tercihi daha çok düşük profilden yana oluyor.

HyperX'ten alıştığımız siyah PCB'yle gelen kit, elimizdeki modeliyle ikili set olarak bulunuyor. Bunlardan her biri 8 GB olarak, toplamda 16 GB'lık kit olan Savage DDR4'ün bu modelinin yanında elbette farklı kapasite seçenekli kitler de mevcut. Hatta öyle ki, Savage DDR4'ün 8'li ve totalde 128 GB sunan kit seçeneği de bulunuyor. Yeni nesil anakartlarda totalde 8 adet RAM slotu bulunduğunu düşündüğümüzde, bu kadar RAM'i bir arada kullanmak mümkün oluyor.

Performans

Performans

Her ne kadar HyperX'in 128 GB'lık RAM kiti işin biraz fantezisi olsa da, elimizde bulunan 16 GB ve 32 GB'lık kitler özellikle iyi bir oyun sistemi toplamak isteyenler için yeterli olacaktır. Test detaylarına geçmeden önce sizlerle Savage DDR4'lere yer verdiğimiz test sistemimizi de paylaşalım.

CHIP Online Test Sistemi

İşlemci: Intel Core i7-5960X 3.00 GHz
İşlemci Fanı: SilverStone Tundra TD03-E
Anakart: Asus X99-A
Bellek: Kingston HyperX Savage DDR4 (8GBx2)
Depolama: Samsung 840 Pro 256 GB
Depolama: WD Blue 1 TB
Monitör: AOC U2868PQU
İşletim Sistemi: Windows 8.1
Güç Kaynağı: Antec TruePower Classic TP-750C

RAM seçiminde kapasiteden daha çok tabii ki frekans değerleri devreye giriyor. Örneğin elimizdeki model 2133 MHz taban frekansta çalışıyor. Tavan noktasında ise 3000 MHz'e erişebiliyor. Bu hıza hız aşırtma yöntemiyle ulaşıyorsunuz. Ancak hız aşırtma konusunda daha önce incelediğimiz Fury DDR4 daha kullanıcı dostu davranıyordu. Zira bunda 2800 MHz'in üzerine çıkmak ve 3000 MHz'e erişmek biraz zahmetli. Fakat karşılaştırma sentetik testlerinin geneli için söyleyebiliriz ki, Savage DDR4'ün 2666 MHz frekansında çalışırken aldığı değerler, G.Skill Ripjaws V DDR4'ün 3000 MHz'de aldığı değerlerin çok yakınında. Özellikle Unigine Heaven testinde Full HD'de 1085 puan topladığımız test sonucunda, G.Skill Ripjaws V DDR4 3000 MHz birkaç puanla bu kitin önüne geçiyordu. Hız aşırtarak geçmek gayet mümkün.

3DMark FireStrike testinde de G.Skill Ripjaws V DDR4'ü geride bırakmayı başaran Savage DDR4, bu sonuçla performans noktasında şu an bir oyuncunun aradığı iyi DDR4 kitlerinden biri olduğunu kanıtlıyor.

Özetle

X99 veya Z170 gibi yeni nesil platformlara geçiş yapacaksanız mutlaka değerlendirmeniz gereken RAM kitlerinden biri olarak HyperX Savage DDR'ü rahatlıkla önerebiliriz. Düşük profilde olması, yüksek performans göstermesi, iyi soğuması kitin en önemli kriterlerini oluşturuyor.

Kimler Almalı

Yeni platforma geçme düşüncesinde olan ve iyi bir oyun performansı sağlamak isteyen kullanıcıların bakmaları gereken bir RAM kiti.

Alternatifleri

Elimizdeki 2133 MHz'lik HyperX Savage DDR4 yerine daha agresif hızlarda kit istiyorsanız Savage DDR4'ün 2666 MHz'lik kitlerini de tercih edebilirsiniz. Ancak fiyatın yükseldiğini söylemeliyiz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Kingston HyperX Savage DDR4
Ürün Markası Kingston
CHIP Online Notu
91
Kapasite 2 x 8 GB
Hız 2133 MHz
Voltaj 1.35V
CAS Gecikmeleri CL12, 15
Yükseklik 32 mm
Uyumluluk X99, Z170, H170, B150, H110
Okuyucu Yorumları