Lenovo Miix 10'u test ettik!

Notebook ve tablet melezi olarak ortaya çıkan Miix 10'u test ettik!

CHIP Online Notu 73
  • Kullanışlı tasarım
  • Rahat klavye
  • Gayet hafif
  • Sorunsuz çalışması
  • Uyku modundan hızlı geçiş
  • Başarılı ekran
  • Trackpad yok
  • USB portunun yeri kullanışlı değil
  • Eski nesil işlemci

Microsoft'un Surface platformuyla birlikte tablet PC alanındaki rekabet farklı bir noktaya taşındı. Hafif, ince ve gayet şık tasarıma sahip olup aynı zamanda bir dizüstü bilgisayar gibi de kullanılabilen bu modeller arasında daha önce hatırlayacak olursanız Exper EasyTab E2D-530 ve Microsoft Surface 2'yi incelemiştik. Bu ürünlerin işlemcileri farklıydı. Bugün inceleyeceğimiz Lenovo Miix 10'un işlemcisi ise Intel Atom. Tıpkı yine bu kategoride yer alan ürünler arasında bulunan Samsung Ativ Smart PC ve Acer Iconia W510 hibrit tabletler gibi Intel Atom işlemciyle çalışan Miix 10, işletim sistemi olarak da elbette Windows 8'i üzerinde taşıyor.

İlgimizi çeken ilk detaydan hemen bahsedecek olursak önemli ölçüde hafif olan Miix 10, tasarımıyla da gayet başarılı. 10.1 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi olan hibrit, sadece 580 gram ağırlığında. Bu ağırlığıyla Microsoft Surface 2 ve Exper EasyTab E2D-530'dan hafif olan tablet, hatta iPad 4'ten bile daha hafif. Tabletin kalınlığı ise 10.1 mm.

Hem dizüstü hem tablet

Tabletin dikkat çeken tasarım detaylarından da bahsedelim. Bir kere kutusundan isteğe bağlı sökülebilir klavyesiyle birlikte çıkan Miix 10, Quick Flip ismini verdiği bu kılıfla gayet rahat bir kullanım sağlıyor. Mıknatıslı bir yapıya sahip olan Quick Flip, böylece kolayca stant olarak kullanılabiliyor. Ayrıca klavyenin de oldukça rahat olduğunu söyleyelim. Daha önce karşılaştığımız bu tür ürünlerin en büyük handikaplarından birini klavyenin malzeme kalitesi oluşturuyordu. Ancak Miix 10'un klavyesini gayet beğendik. Tuşların dağılımı iyi. Ayrıca tuşlara bastığınızda klavye esnemiyor. Bu da elbette yazım performansına olumlu katkıda bulunuyor. Ekran dokunmatik olduğu için klavye üzerinde bir trackpad kullanılmamış. Ancak genel kullanım alışkanlığı halen bu yönde. Bu birimi de bir noktada görmek isterdik açıkçası.

Miix 10'u Quick Flip'e çok zorlanmadan söküp takabiliyorsunuz. Tabletin hemen altında bir dock girişi bulunuyor. Bu bölgeyi standa oturttuktan sonra ekranın üstüne gelen klipsleri takarak tableti dizüstü bilgisayar formunda kullanmanız mümkün. Belli ki tabletin klipslerle yerinde daha sağlam durması istenmiş, zira yapı itibariyle oldukça sertler. Bu nedenle tabletin köşeleri zamanla çizilebilir. Ayrıca takıp çıkartırken biraz zorlanıyorsunuz. Bunun yerine dock istasyonunda mıknatıs kullanılmasını tercih ederdik.

10.1 inç ekran

Şimdi cihazı biraz da tablet olarak ele alalım. Tabletin ekranı 10.1 inç büyüklüğünden oluşuyor. 16:9 görüntüleme oranında olan ekran, 1366x768 piksel çözünürlüğünde görüntü üretiyor. Ekranın dokunmatik hassasiyetini gayet yerinde bulduk. Küçük dokunuşları bile rahatlıkla algılayabiliyor. Ekranın altında yer alan dokunmatik Windows logosu ile Başlangıç Ekranı'na geçebiliyorsunuz. Üst tarafta yer alan web kamerası ile ise görüntülü görüşmeler mümkün.

Tabletin çevresinde yer alan bağlantılardan bahsedelim. Sol yüzde güç girişi, micro HDMI ve kapaklı bir bölge içinde microSD kart girişi görüyoruz. Hemen üstte ses butonları bulunuyor. Üst yüzeyde bir köşede yalnızca güç butonu, diğer köşede ise kulaklık girişi var. Micro USB girişi için kötü bir yer kullanılmış. Tabletin altında yer alan dock pinlerinin arasına konumlanmış olan USB portu, bu nedenle oldukça kullanışsız. Zira cihazı klavyeye bağladığınızda USB slotuna veda ediyorsunuz.

Kalbinde Intel Atom var

Peki, Lenovo Miix 10 teknik birimleri arasında neler bulunduruyor? Intel Atom işlemcisiyle gelen Miix 10, Z2760'a kalbinde yer vermiş. Ancak Z2760 Intel'in geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde çıkarttığı bir işlemci. Çift çekirdekli olan bu işlemci, yeni nesil Atom'ların gerisinde. Yeni nesil Atom'lar 4 çekirdekliyken Z2760'ın performans olarak geride kaldığı bir gerçek. 1.8 GHz hızında çalışan işlemci, performans eksikliğini grafik tarafında da gösteriyor. Yerleşik grafik işlemciyle gelen Z2760, yeni nesil Atom'ların kullandığı Intel HD Graphics biriminin sunduğu 313 MHz Base frekans, 688 MHz Burst frekansa karşılık sadece 533 MHz'le cevap veriyor. E bu haliyle grafik tarafında da yeni nesle oranla daha düşük performans anlamına geliyor. Yanlış anlaşılmasın, Miix 10 performansıyla sorunsuz çalışıyor. Ancak ortada yeni nesil işlemciler varken, neden eskisiyle ortaya çıktığı konusunda soru işaretleri yaratıyor.

2 GB belleğin sahibi olan Miix 10, 64 GB'lık flaş hafızanın da sahibi. Bu hafızanın yaklaşık 30 GB'ı kullanılabilir durumda. Bu alan az, ancak bu durumu microSD kart desteğiyle kurtarabiliyorsunuz.

Miix'in bataryasından bahsedecek olursak üzerinde 6800 mAh'lik bir bataryanın kullanıldığını söyleyelim. Bununla 10 saate kadar kullanım ömrü sunan tablet, bu haliyle yeterli. Dizüstü formunda yoğun kullanımlar altında ise bu sürenin 3 saat 49 dakikaya kadar kısaldığını gördük. Açıkçası bu da bir dizüstü bilgisayar kullanımı için gayet ideal.

Özetle

Toparlayacak olursak mobil ortamlarda da rahatlıkla kullanabileceğiniz bir notebook – tablet melezi arıyorsanız Miix 10, aradığınız cihaz olabilir. Hem tasarımı itibariyle hem kullanım biçimiyle bunu ortaya koyan cihaz, genel olarak beğenimizi kazandı. Tablet olarak kullanıldığında malzeme kalitesi, tasarımı ve dokunmatik ekranıyla iyi bir profil çizen Miix, mobil ortamda Windows 8 performansını da yansıtıyor. Diğer yandan Miix 10'un mobil internet için isteğe bağlı 3G micro SIM kart bağlantı noktalı modeli de bulunuyor. Ancak bizim incelediğimiz modelde bu birim yoktu.

Dizüstü bilgisayar olarak kullandığınızda da performansıyla üzmeyecek bir yapıda olduğunu belirtelim. Ancak elbette yeni nesil Atom'un gücü bu cihazda yok. Miix 10'un piyasa fiyatı ise 1417 TL civarında.

Kimler Almalı

Mobil platformda tablet olarak kullanabileceğiniz, masa başında ise dizüstü bilgisayara çevirebileceğiniz Lenovo Miix 10, bu yönde bir kullanım sağlamak isteyenler tarafından tercih edilebilir.

Alternatifleri

Lenovo Miix 10'a alternatif olarak Intel Core i5 seçenekli Exper EasyTab E2D-530'u tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo Miix 10
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
73
İşletim SistemiWindows 8
İşlemciIntel Atom Z2760
İşlemci Hızı1.80 GHz
Çekirdek (CPU)2
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu10.1 inç
Ekran Çözünürlüğü1366 x 768 px
Grafik İşlemciEntegre grafik
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama64 GB
Ön Kamera1.0 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSYok
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDVar
HDMIVar
USBVar
Pil Kapasitesi6800 mAH
Pil Ömrü10 saat
Boyutlar265 x 173 x 10.1 mm
Ağırlık580 gr.
Okuyucu Yorumları