Lenovo VIBE P1m test masamızda!

Lenovo Vibe P1'in ardından "uzun ömürlü" Vibe P1m de test masamızda...

CHIP Online Notu 68
  • Pil ömrü
  • Uygun fiyat
  • OTG fonksiyonu
  • Uygun performans
  • Kullanışlı arabirim
  • OTG kablosu kutuda yok
  • Batarya değiştirilemiyor
  • Grafik performansı
  • Dar genişletilebilir hafıza

Lenovo'nun geçtiğimiz IFA'da tanıttığı orta segment akıllı telefonu VIBE P1m, sonunda test merkezimizdeki yerini aldı. Kısa bir süre önce kutu açılığını gerçekleştirdiğimiz ve ilk intibada ilginç bir şekilde açılmayarak "soft reset" atmamıza sebep olan Vibe P1m, neyse ki kendini çabuk toparladı ve test masamızdan bizi başka herhangi bir sorunla karşılaşmadan ayrıldı. Bu incelememizde Vibe P1m ile ilgili değerlendirmelerimizi sizlere aktaracağız. O halde sözü daha fazla uzatmadan incelememize geçelim...

Uygun fiyata uzun pil ömrü

Uygun fiyata uzun pil ömrü

Lenovo Vibe P1m, orta segment cep telefonları arasında kendine yer buluyor. Aslında giriş ila orta segment arası desek daha doğru olur, zira bazı noktalarda aralarda kaldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Elbette bunun diğer anlamı uygun fiyat. Evet, Vibe P1m uygun fiyatlı cepler arasında yer alıyor. Telefonu şu an piyasada 680 TL civarında bir fiyata bulabiliyorsunuz.

Vibe P1m'i, bulunduğu fiyat kategorisinde rakiplerinden ayıran yegane özelliği güçlü bataryası. İlk etapta bunu söyleyebiliriz, zira diğer özellikleri çok daha fark yaratır cinsten değil. O nedenle bu telefonu özellikle uygun fiyata güçlü pil ömrü sunan bir cep telefonu modeli arayan kullanıcılar özellikle tercih edecekleridir. Bunu yekten söyleyebiliriz. Şimdi telefonun tasarım detaylarına geçelim.

Tasarım

Tasarım

Vibe P1m, 5 inç boyutunda artık "küçük" diye nitelendirebileceğimiz telefonlardan biri. Elimizdeki modeliyle beyaz renkli yapıda olan telefonun ayrıca siyah renkli modeli de mevcut durumda.

Telefon genel olarak plastik yapıda. Lenovo'nun söylediğine göre, gövde sıvı sıçramalarına karşın nano kaplamaya sahipmiş, fakat biz açıkçası bu anlamda diğer plastik gövdeli cep telefonlarından fark göremedik. Telefon ön ve arka yüzeyiyle her cep telefonu modeli kadar sıvı sıçramalarına karşı dayanıklı görünüyor, daha fazlası değil.

Vibe P1m'in kalınlığı 9.3 mm, ağırlığı ise 148 gram. Bu da onun bataryasını tenzih ederek rakibi diyeceğimiz Asus ZenFone Go ile yakın boyutlara sahip olduğunu gösteriyor.

Telefonun tasarımına ilişkin bir diğer detaysa, arka kapağının açılabilmesi. Burada microSD kart ile microSIM kart slotlarını görebiliyoruz. Evet, telefon microSIM kart desteği gösteriyor. Yani SIM kartınızı nano boyutta kestirdiyseniz, bir SIM kart çerçevesine ihtiyacınız olacak.

Telefonun bataryasına ulaşabiliyorsunuz, fakat bataryayı değiştiremiyorsunuz. Bataryanın değiştirilebilmesi açıkçası bu telefon için mükemmel olurdu. Zira telefon 4000 mAh'lik geniş bir bataryaya sahip. Bunu yedekleyebilmek harika bir yol olurdu kanaatindeyiz.

Telefonun çevresinde üst kenarda microUSB ve kulaklık girişini görüyoruz. Alt kenarda hoparlörler, sol kenarda az sonra bahsedeceğimiz güç tasarrufu tuşu ve sağ kenarda da güç ile ses butonları yer alıyor.

Ekranın hemen altında yer alan kapasitif butonların arka aydınlatmaya sahip olduğunu da ekleyelim.

Ekran ve işletim sistemi

Ekran ve işletim sistemi

Vibe P1m'in ekranı az önce de dediğimiz gibi 5.0 inç boyutunda. Bu ekran boyutu artık genel kullanım alışkanlıklarımız neticesinde pek çoğumuz için küçük kalıyor, fakat Apple'ın yaptığı araştırmaya göre en çok tercih edilen iPhone'lar 4.0 inç boyutlu olanlar. Hatta şirket o nedenle yeni modeli iPhone SE'de 4.0 inç ekran boyutunu kullandı. O nedenle Lenovo Vibe P1m'in ekranı pek çoğunuz için uygun olabilir.

Vibe P1m'in ekranı elbette beklendiği gibi, 720 piksel çözünürlüğünde. IPS panel sahibi olan ekran, IPS panelin tüm nimetlerinden faydalanıyor. Ekran 294 ppi piksel yoğunluğu seviyesinde. Bu da onunla aynı ekran boyutundaki Asus ZenFone Go, HTC Desire 626 gibi modellerle onu eşdeğer kılıyor. Telefonun ekran – gövde oranı ise yüzde 68 seviyesindeki, bu değerle rakiplerinden az da onsa daha geniş bir ekrana sahip.

Telefonda Android 5.1 Lollipop işletim sistemi bulunuyor. Arabirim olarak ise kuşkusuz Lenovo'nun kendi özelleştirilmiş arayüzünü görüyoruz. İşlevsel ve kasmayan temiz bir kullanım sunan bu arabirim, oldukça opsiyonel. Temayı rahatlıkla değiştirebiliyor ve ek seçeneklere kavuşabiliyorsunuz. Öte yandan üst bardan çok sayıda seçeneğe de hızla erişmek mümkün.

Teknik kadro

Teknik kadro

Vibe P1m'in uygun fiyatlı bir telefon olduğunu söylemiştik. Buna ilişkin olarak da kuşkusuz bazı noktalarda telefonun mütevazı davrandığını görmek şaşırtıcı olmayacak. Telefonun teknik altyapısında en parlak nokta elbette bataryası. Tam 4000 mAh'lik bir bataryanın sahibi olan telefon, diğer bir dikkat çeken bölümü olarak RAM'i bizlere sunuyor. Vibe P1m'de 2 GB RAM bulunuyor. Her ne kadar ZenFone Go'da da 2 GB RAM görsek de bu kategoride sıkça 1 GB RAM'le de karşılaşıyoruz.

Vibe P1m'in en zayıf halkası ise 1.0 GHz bandındaki 4 çekirdekli işlemcisi oluyor. Telefonun işlemcisi MediaTek'in MT6752P yongası. Her ne kadar MT6752 üretim grubunda olsa da, "süper-orta segment" olarak anılan cep kategorisi için uygun olan MT6752'den farklılıklar gösteren işlemci, en büyük farkını 1.0 GHz işlemci ve 400MHz grafik işlemci noktasında bizlere gösteriyor. Bu da telefonun tabiri caizse parmak ısırtacak bir performans sağlamayacağının işaretçisi.

Vibe P1m'in depolama kapasitesi 16 GB. Ayrıca bunu 32 GB daha genişletmek mümkün.

Yine işlemciye bağlı olarak telefonda 802.11 b/g/n standartlarında Wi-Fi, Bluetooth 4.1 ve 4G desteğinin bulunduğunu da söyleyelim.

Performans

Performans

Vibe P1m, çalışma noktasında yüksek performans gösteren bir cep telefonu değil. İşletim sistem içinde ve uygulamalarda rahatlıkla dolaşabilecek gücü sunuyor elbette. O nedenle bu telefon ile bununla ilgili bir sıkıntınız olmayacak. Fakat tabii burada kullandığınız uygulama ve oyun bazında sıkıntılarınız doğabilir, bunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Zira telefonun işlemci çapı belli.

Bu, bizim aldığımız sentetik test sonuçlarına da yansıdı elbette. Şimdi sizleri aldığımız sonuçlarla baş başa bırakalım.


Aslında kıyas tablolarına baktığımızda çok da fena bir performans göstermediğini söyleyebileceğimiz telefon, genel kullanım noktasında ise özellikle oyunseverleri grafik noktasında bir miktar üzebilir. Aldığımız grafik neticelerinde bunu gördüğümüz gibi, telefonla oyun oynadığımızda da bunu deneyimledik. Birazcık yüksek grafik performansı gerektiren oyunlarda kare atlamalarına sıkça şahit oluyorsunuz. O nedenle telefonun grafik işlemcisi çabuk yoruluyor diyebiliriz.

Pil ömrü performansı

Pil ömrü performansı

Gelelim telefonun çok konuşulan pil ömrüne. Vibe P1m, pek çok yanıyla Vibe P1'den ayrılsa da batarya kapasitesiyle ona çok benzeyen bir model. Tam 4000 mAh'lik geniş bir batarya kapasitesinin sahibi olan telefon, hızlı şarj özelliğinin ve OTG desteğinin sahibi. Öte yandan telefonun kenarında bir güç tasarruf tuşu da bulunuyor. Bu özelliklerle Vibe P1'in çizgisini takip eden Vibe P1m, 566 saat bekleme 16 saat de konuşma süresi sunabiliyor.

VIBE P1m'in bu geniş bataryasını ölçümlemek için elbette tıpkı Vibe P1'e de uyguladığımız gibi hem sentetik hem gerçek zamanlı testler uyguladık. İlk etapta Geekbench pil testi sonucunu paylaşırsak, telefondan aldığımız sonuç şu ana kadar tüm kategorilerde karşılaştığımız en iyi sonuç oldu. Bataryasını yüzde 100'den 15 saat 57 dakikada boşaltan telefon, böylece daha önce 10 saat 13 dakikalık sonuç alan Vibe P1'i de geride bırakıyor. Elbette burada düşük güç tüketen işlemci, ekran boyutu vs. gibi diğer dinamiklerin devreye girdiğini de unutmamak lazım.

Gerçek kullanım senaryomuzda ise, tam ekran parlaklığında ve ağ bağlantısı kapalıyken gerçekleştirdiğimiz testte, 90 dakikalık Full HD videoyu yüzde 14'lük şarj harcayarak izleten VIBE P1m, kabaca bir hesapla bu döngüyü 10,5 saat boyunca sürdürebiliyor. Aslında bu noktada ilginç bir sonuç aldığımızı söylemek gerek. Zira tahminlerimiz bu anlamda P1 modelini geçeceğini gösteriyordu. Fakat bu alanda 18 saat rekoruyla Vibe P1 halen liderliğini koruyor.

Vibe P1m, tıpkı P1 modeli gibi bir mobil şarj cihazı gibi kullanılabiliyor. Fakat bunun için kutu içeriğinde ne yazık ki OTG kablosunu bulamıyorsunuz. Bu kablo daha önce Vibe P1 modelinde kutudan çıkmıştı.

Bataryaya ilişkin son olarak telefonun sol kenarındaki anahtarın ne işe yaradığını açıklayalım. Telefonu üstün güç koruma moduna almak için arabirimi kurcalamanıza gerek yok. Bu anahtarı açarak telefonu üstün güç tasarruf moduna alabiliyorsunuz. Halihazırda günlük kullanımda 2 günü rahat rahat çıkartabileceğiniz telefon, böylece daha uzun süreler kullanım sunabiliyor.

Kamera ve örnek fotoğraflar

Kamera ve örnek fotoğraflar

Vibe P1m'in kameraları önde 5.0 megapiksel, arka yüzde ise 8.0 megapiksel olarak karşımıza çıkıyor. Kameraların çekici olduğunu söylemek elbette güç. Sınıfında yer alan rakiplerden fark yaratmıyorlar.

Arka lens f/2.2 diyafram açıklığına sahip. Elbette LED flaşla desteklenmesi ihmal edilmemiş. Burada bir optik imaj sabitleyici de yer alıyor. Hem arka hem ön kamerayla 720p video kaydı yapabiliyorsunuz. Bu anlamda telefon kameralarıyla açık şekilde Asus ZenFone Go'dan daha geride bir grafik çiziyor. Bunu aldığımız sonuçlarla da görüyoruz zaten.

Elbette bu fiyat sınıfında kameralardan büyük beklentiler içine girmemek gerek. Güzel ışık koşullarında iyi kareler çıkartabiliyorsunuz, fakat ışık seviyesi düşükse, fotoğraflar grenler ve bulanıklar sizleri karşılıyor. Şimdi sizlerle Vibe P1m ile yaptığımız çekimleri paylaşım.

Özetle

Sonuç olarak Vibe P1m, uygun fiyata yüksek pil ömrü hedefleyen kullanıcılara uygun bir cep telefonu. Telefonla uygulamaları rahatlıkla kullanabilir, işletim sisteminde takılma olmadan dolaşabilir, ancak biraz da olsa yüksek grafik gücü gerektiren oyunlarda kısa sürede yorulduğunu görebilirsiniz. Kamera performansı ise telefondan beklenebileceği seviyede. Ancak pil ömrü performansı muazzam, onu da söyleyelim. Vibe P1m'i şu an piyasada 680 TL civarında bulabiliyorsunuz. Yakın fiyata iyi rakipler var, fakat pil ömrü konusunda ondan iddialısı şu an için yok.

Kimler Almalı

Lenovo Vibe P1m'i özellikle uygun fiyata güçlü pil ömrü sunan bir cep telefonu modeli arayan kullanıcılar özellikle tercih edecekleridir.

Alternatifleri

Vibe P1m'e alternatif olarak Asus Zenfone Go modeli de düşünülebilir. Elbette pil ömrü konusunu bir kenara bırakırsanız...

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo VIBE P1m
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
68
İşletim SistemiAndroid 5.1
İşlemciMediatek MT6735P
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciMali-T720MP2
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera8.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi566:00 saat
Konuşma Süresi016:00 saat
Boyutlar71 x 141 x 9.3 mm
Ağırlık148 gr.
Okuyucu Yorumları