Lenovo VIBE P1'i test ettik!

Lenovo'nun pil ömrüyle bir hayli iddialı modeli VIBE P1 testte!

CHIP Online Notu 86
  • Harika pil ömrü
  • Bataryayı paylaşabilme
  • Üstün güç koruma modu
  • Başarılı performans
  • Uygun fiyat
  • Temalarla kişiselleştirme seçenekleri
  • Parmak izi sensörü
  • Kamera arabirimi zayıf
  • Optik imaj sabitleyici yok
  • Hoparlörlerin ses performansı
  • Nispeten kalın ve ağır

Cep telefonlarının en büyük handikabı olan pil ömrü, kullanıcılar tarafından farklı yollarla aşılırken, elbette üreticiler de bu konu üzerinde bir hayli kafa patlatıyor. Daha küçük bataryalarla şimdikinden daha uzun pil ömrü için bir müddet daha beklememiz gerekiyor. Fakat Android 6.0 Marshmallow güncellemesi ile gelen Doze moduyla beraber pil ömrünün daha idareli kullanımının, bir nebze de olsa cep telefonlarına yeni bir soluk getirdiği açık. Öte yandan cep telefonu üreticileri her modelde olmasa da bazı modellerinde, özellikle uzun pil ömrü isteyen kullanıcılara yönelik çalışmalar yapıyor. Bunlara Lenovo'nun 4000 mAh'lik bataryasıyla tanıtılan P70 modeli bir örnek. Bugün elimizdeki modelse, yine Lenovo'nun bu akımını takip eden bir cep telefonu. Lenovo'nun VIBE serisi altında sunduğu P1 modeli, 5000 mAh bataryasıyla pil ömrü konusunda fazlasıyla agresif bir cep telefonu. Peki, detaylarında neler gizliyor? Şimdi VIBE P1'i her yönüyle ele alalım.

Tasarım

Tasarım

Elimizdeki telefon, boyutlarıyla phablet kategorisine giriyor. 5.5 inç ekranın sahibi olan telefon, böylece büyük ekranlı bir cep telefonu arayanlara hitap ediyor. Kasa yapısı itibariyle ön yüzden bakıldığında alttaki fiziksel butonuyla beraber Samsung Note 5'e benzer bir yapıda olan telefon, ekran – gövde oranıyla yüzde 72 dolaylarında. Bu oranıyla daha önce inceleme fırsatı bulduğumuz aynı ekran boyutlu Asus ZenFone Selfie modelinden daha kullanışlı bulduğumuzu bu noktada söyleyebiliriz. Zira o telefonda ekran – gövde oranı yüzde 68'lerde seyrediyordu. Yalnızca bununla değil, VIBE P1 boyut ve ağırlığıyla da sahip olduğu 5000 mAh'lik batarya oranı göz önüne alındığında gayet akılcı tasarlanmış. Telefonun kalınlığı 9.9 mm, ağırlığı ise 189 gram. Evet, biraz kalın ve ağır diyebiliriz, ancak yine aynı ekran boyutlu ZenFone Selfie ile kıyaslayacak olursak, 3000 mAh'lik bir bataryayı üzerinde taşıyan ZenFone Selfie'nin 10.9 mm'lik kalınlığı karşısında, adeta Asus çalışanlarına ders verir bir kasa yapısı ortaya koyuyor VIBE P1.

VIBE P1'nin arka yapısı alüminyum bir gövdeden oluşuyor. Böylece elde gayet iyi bir his bıraktığını söyleyelim. Neredeyse yekpare görünen kasa, aslında üst kısımdan bir tırnak yoluyla açılıyor ve açılan bu bölümde SIM kart slotları ile microSD kart yuvasını saklıyor. Bu kapağın çok iyi gizlendiğini söylemek gerek. Zira ilk etapta SIM kartınızı nereye takacağınızı anlamak için telefonu birkaç defa yakından incelemek zorunda kalıyorsunuz. Bunu beğendik, fakat açılan kapağı yerine takarken dikkatli olmakta fayda var. Fazla baskı uygular ve yanlış takmaya çalışırsanız kapak kenarlarındaki tırnakları kırabilirsiniz.

Telefonun arka yüzünde ortalanmış bir şekilde kamerayı ve hemen altında flaşı görüyoruz. Onun altında NFC logosu ve onun da altında VIBE logosunu görüyoruz. Telefonun en altında ise Lenovo ve standart logoları bulunuyor. Bu logoları bazı modellerde çok iyi kamufle edilmiş şekilde görüyorken, bazı modellerde de VIBE P1'deki gibi gayet seçilir şekilde görüyoruz. Kamufle edilmiş olması kuşkusuz çok daha iyi.

VIBE P1'in ön yüzüne dönecek olursak, ekranın hemen altında fiziksel bir buton mevcut. Bu buton aynı zamanda parmak izi sensörü olarak çalışıyor. Bundan az sonra daha detaylı olarak bahsedeceğiz. Sağ ve sol yanında ise kapasitif Android tuşları mevcut.

VIBE P1'in sağ kenarında güç ve ses butonları bulunuyor; üst kısımda kulaklık, alt kısımda microUSB ve hoparlör mazgalları mevcut. Sol yana baktığımızda ise burada bir anahtar görüyoruz. Yine bundan incelememizin ilerleyen adımlarında bahsedeceğiz.

Ekran

Ekran

VIBE P1'in ekranının 5.5 inç boyutunda olduğunu söylemiştik. Bu büyüklükte bir ekranın bizce en azından Full HD görüntü vermesi gerekli ki VIBE P1'de de Full HD çözünürlük bizleri karşılıyor. IPS panelin kullanıldığı ekran, böylece 178 dereceye kadar geniş görüş açısı sunuyor. Ayrıca renklerin doygunluğu ve canlılığı da gayet memnun edici. Piksel yoğunluğuna gelecek olursak, VIBE P1'in ekranının 401 ppi piksel yoğunluğunda olduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda yine daha önce incelediğimiz ve VIBE P1 gibi orta – üst segment çizgisinde bulunan Vodafone Smart 6 ile eşdeğer. Yine bu çizgide yer alan ceplerden olan ancak 5 inçlik bir ekranın sahibi olan One A9'un ise 441 ppi seviyesinde olduğunu da söyleyelim.

Ekran, görüntü anlamında gayet memnun edici görünüyor. Ayrıca korunma anlamında da Gorilla Glass atlanmamış; telefon Corning Gorilla Glass 3'le korunuyor. Ekrana yönelik tek eleştirimiz ise başka cep telefonlarıyla yan yana koyduğunuzda fark edebileceğiniz beyaz dengesi. VIBE P1'i Galaxy Note 5 ve Nokia Lumia 830 ile yan yana koyduğumuzda beyazın sarıya çaldığını görebiliyoruz, fakat yalnız başına bunu fark etmeniz biraz zor.

Çok uzun pil ömrü

Çok uzun pil ömrü

VIBE P1'in en büyük fark yaratan noktası kuşkusuz geniş bataryası. Telefonda tam 5000 mAh'lik bir batarya yer alıyor. Bununla beraber cep telefonunu uzun süreler kullanmak isteyenlerin bakması gereken ilk modellerin başına yerleşen VIBE P1, ayrıca hızlı şarj özelliğinin de sahibi. Yaklaşık 45 saatlik konuşma süresi ve 600 saat civarı bekleme süresi sunan telefon, ayrıca hızlı şarj özelliğini de destekliyor.

VIBE P1'in bu geniş bataryasını ölçümlemek için elbette hem sentetik hem gerçek zamanlı testler uyguladık. İlk etapta Geekbench pil testi sonucunu paylaşacak olursak, telefondan aldığımız sonuç şu ana kadar karşılaştığımız en iyi sonuç oldu. Bataryasını yüzde 100'den 10 saat 13 dakikada boşaltan telefon, en yakın rakibi HTC One A9'un pil ömrünü ikiye katlamayı başardı.

Bunun yanında, tam ekran parlaklığında ve ağ bağlantısı kapalıyken gerçekleştirdiğimiz test senaryosunda, 90 dakikalık Full HD videoyu yalnızca yüzde 8'lik bir şarj dilimi harcayarak izleten VIBE P1, çok çarpıcı bir sonucu imza atmayı başardı. Buna göre kısa bir matematik hesabıyla 90 dakikalık Full HD bir videoyu bataryanın yaklaşık yüzde 96'lık bölümünü harcayarak 12 kez izletebilecek olan VIBE P1, bu skorla totalde 1080 dakika, yani 18 saate kadar süreyle video oynatımı gerçekleştirebiliyor.

VIBE P1'in bataryaya yönelik sunduğu tek avantaj bu değil. Bunun yanında telefonu tıpkı bir mobil şarj cihazı gibi kullanmak da mümkün. Telefonun kutu içeriğinde sunulan bir USB aparatıyla telefonu bir mobil şarj istasyonuna dönüştürebiliyor ve bataryayı diğer cihazlarınızla paylaştırabiliyorsunuz.

İncelememizin tasarım kısmında değindiğimiz, VIBE P1'in sol kenarındaki anahtar da yine pil ömrünü geliştirmeye yönelik bir başka eklenti. Bu anahtarı açarak telefonu üstün güç tasarruf moduna alabiliyorsunuz. Örneğin şarj yüzde 87'deyken bu moda aldığımızda, tam 68 saat 09 dakikalık pil ömrü sunduğunu gördüğümüz VIBE P1, bu modda elbette kısıtlı bir kullanım sunuyor. Yalnızca telefon, mesaj ve birkaç temel fonksiyonu bu ekrandan seçebiliyorsunuz. Telefon bunun dışında ayarlar kısmından erişebileceğiniz daha hafif bir güç koruma modu da sunuyor elbette.

Önemli özellikler

Önemli özellikler

VIBE P1'in teknik kadro ve kamerasına geçmeden önce birkaç özellikten daha bahsetmek istiyoruz. VIBE P1'in parmak izi sensörü olduğundan bahsetmiştik. Parmak izi sensörü gayet etkili şekilde çalışıyor. Ayarlar menüsünden erişebileceğiniz parmak izi menüsüne parmak izinizi kolaylıkla tanımlayabiliyorsunuz. Birkaç saniye içinde işlemi tamamlayabiliyorsunuz. Akabinde telefonu açmak için de parmağınızı kolaylıkla sensöre okutmak mümkün. Bu işlemi farklı açılardan denediğimizde de gayet iyi sonuç aldığımızı da bu noktada söyleyelim.

Bir diğer önemli özellik ise VIBE P1'in bağlantılarına yönelik. Telefonda NFC desteği olduğundan bahsetmiştik. Buna ek olarak 802.11ac Wi-Fi ağ standardını desteklediğini de söylemek gerek. Ayrıca bir diğer önemli nokta ise kuşkusuz 4G desteği. Bilindiği gibi nisan ayında ülkemizde de 4G ağlara erişmek mümkün olacak. Bu anlamda VIBE P1, burada da son dönemde piyasaya çıkan pek çok telefondan geri kalmıyor.

VIBE P1'e ilişkin bir diğer anahtar özellikse çift SIM kart desteği sunuyor olması. Evet, eğer iki adet SIM kartına sahipseniz, VIBE P1'le iki SIM kartınızı da aynı anda kullanabilmeniz mümkün.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

Sıra geldi VIBE P1'in teknik kadrosuna ve aldığımız performans sonuçlarına. VIBE P1, teknik kadrosuyla orta – üst segment arasında bulunan bir cep telefonu modeli. Android 5.1 Lollipop işletim sistemini kullanan telefon, yetkililerden aldığımız bilgilere göre çok geçmeden 6.0 Marshmallow güncellemesi de alacak. Böylece kullanıcıların belki de cep telefonu satın almadan önce kafasındaki en büyük soru işaretlerinden birini kaldıran Lenovo, VIBE P1'de Snapdragon 615 işlemciye yer vermiş. 8 çekirdekli işlemcisiyle 1.5 GHz'lik ve 1.0 GHz'lik Cortex-A53 yongalarını bir araya getirildiği telefon, 2 GB RAM'le de destekleniyor. İşlemciyle beraber gelen Adreno 405 grafik birimi de üzerine düşen işi iyi şekilde yerine getiriyor. Dahili kapasite ise 32 GB olarak tutulmuş. Depolama kapasitesinde başka bir seçenek yok, fakat tabanın 32 GB'da tutulmuş olması sevindirici. Dileyen kullanıcılar bu alanı microSD kartla 128 GB daha genişletebilirler.

VIBE P1'le aldığımız test sonuçlarına gelince hemen test sonuçlarımızı paylaşalım. AnTuTu Benchmark testinde 35553 skorunu alan VIBE P1, burada son dönemin orta – üst segment çizgisinde yer alan telefonlar arasında orta sıralarda yer alıyor. Birbirine yakın sonuçlar arasında ise zirvede HTC One A9'u görüyoruz.


Yine işlemciyi temel alan CPU Prime Benchmark'a geldiğimizde 11221 puanını aldığını gördüğümüz VIBE P1, burada da ZenFone Selfie ile rekabet halinde, ancak Huawei P8 Lite'ı geride bırakmayı başarıyor.

Grafik testlerine geldiğimizde VIBE P1'in 3DMark Benchmark testinde üç skorla da ZenFone Selfie'yi geride bıraktığını ve Turkcell T60 ile HTC One A9'la rekabete girdiğini görüyoruz. Ayrıca telefona uyguladığımız Epic Citadel testinde de Full HD çözünürlükte 59.5 FPS aldığının bilgisini de verelim.

Son olarak Geekbench 3 testine geldiğimizde burada da şartları iyice zorlayan VIBE P1'in sonunda One A9'un ardından ikincilik koltuğuna oturduğunu görüyoruz. Telefon bu testte tek çekirdekte 679, çoklu çekirdekte ise 2889 puanını aldı.

Testleri bir kenara bırakıp günün sonunda alacağınız performansı özetlememiz gerekirse, VIBE P1 orta – üst segment ceplerin birbirine yakın rekabeti içinde gayet olumlu bir performans ortaya koyuyor. Özellikle fiyat – performans noktasında bakarsak VIBE P1'i fazlasıyla olumlu bulduğumuzu söyleyebiliriz.

Kamera

Kamera

Son olarak geldik VIBE P1'in kamerasına... Artık orta segment cep telefonlarında neredeyse standart hale gelen megapiksel sayılarını gördüğümüz VIBE P1, 13 megapiksel arka kamera, 5 megapiksel ön kamerayı taşıyor. Kamera performansı olarak ve ek detaylar olarak rakiplerinden fark yarattığını söylemek zor. Öte yandan yine orta – üst segment çizgisinde bulunan One A9'la kıyasladığımızda, One A9'un kamerasını daha başarılı bulduğumuzu da söyleyebiliriz. Ayrıca o telefonda bulunan Hyperlapse ve ağır çekim modu gibi özelliklerin bu telefonda bulunmadığını da söyleyelim. Elbette fiyat olarak VIBE P1 daha avantajlı ancak bu tür eksiklikleri de mevcut.

VIBE P1, kamerasıyla fena sonuçlar vermiyor. Güzel kareler yakalamak mümkün. HDR, panorama ve otofokusun bulunduğu telefon Full HD video kaydı da yapabiliyor. Ancak optik imaj sabitleyicinin bulunmadığını söyleyelim.

Arka kameraya ilişkin bir diğer özellik ise kuşkusuz çift tonlu LED flaşın bulunması. Bu sayede ışığın yetersiz olduğu noktalarda daha doğal renklerde fotoğraf çekebilen telefon, ön kamerasıyla da ortalama fotoğraflar çekiyor.

Özetle

Sonuç olarak VIBE P1, özellikle uzun pil ömrüyle çeken bir cep telefonu modeli. Orta – üst segment çizgisinde performansıyla da iyi bir model olmayı başaran telefonun en büyük handikaplarını elbette geniş bataryası sebebiyle kalınlığı ve ağırlığı oluşturuyor. Kameralarıyla ortalarda seyreden telefon, parmak izi sensörü sahibi olması ve öte yandan mobil şarj cihazı gibi kullanılabilmesiyle de farklı noktalarını oluşturuyor. Telefonu genel olarak beğendik, pil performansıyla ise çok beğendik. Özellikle bir cep telefonundan uzun pil ömrü almak istiyorsanız Lenovo'nun VIBE P1 modelini yakından görmeden geçmeyin deriz. Telefon, fiyatıyla da iyi bir seviyede duruyor. Şu an VIBE P1'i piyasada 1299 TL fiyata bulabilirsiniz.

Kimler Almalı

Lenovo VIBE P1, özellikle bir cep telefonunda uzun pil ömrü görmek isteyen kullanıcıların kesinlikle görmeleri gereken bir telefon olmuş.

Alternatifleri

Lenovo VIBE P1'e alternatif olarak Casper VIA V9'u da yakından inceleyebilirsiniz. Telefon özellikle fiyat – performans olarak iyi seviyede.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo VIBE P1
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
86
İşletim SistemiAndroid 5.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 615
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 405
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi648:00 saat
Konuşma Süresi049:00 saat
Boyutlar75 x 152 x 9.9 mm
Ağırlık189 gr.
Okuyucu Yorumları