Lenovo VIBE Shot testte!

Fotoğraf özellikleriyle ön plana çıkan Lenovo VIBE Shot testte!

Lenovo VIBE Shot İnceleme
CHIP Online Notu 85
  • Şık tasarım
  • Başarılı kameralar
  • Rakipleriyle yakın pil ömrü
  • Güzel ekran
  • Arabirim
  • Yakın fiyata dişli rakipler var
  • 802.11ac desteği yok

Cep telefonlarıyla kameraların birleşmesi uzun yıllara dayanıyor olsa da, pek az modelde kamera üzerine büyük yatırımlar yapıldığını görüyoruz. Evet, artık cep telefonu kategorisinde amiral gemilerinin pek çoğunda iyi kameralar görüyor, fakat bunun yanında kamera özelinde farklılık yaratacak yazılımsal veya donanımsal özelliklerin eklendiğine daha az modelde şahit oluyoruz. Mesela kamera anlamında ilgi gören telefonlara örnek vermek gerekirse, Nokia'nın Lumia 1020 modeli iyi bir modeldi. Ayrıca f/1.8'lik yüksek diyafram açıklığı ile LG G4 ve fiziksel deklanşörüyle Sony Xperia Z5 de başarılı örneklerdendi. Şimdi bu gibi iyi örneklere, yeni bir model daha eklendi. Elimizdeki Lenovo VIBE Shot, özellikle fotoğraf noktasında farklılık yaratan modellerden biri. Bunu donanım özellikleriyle olduğu kadar tasarımıyla da yansıtan VIBE Shot, şimdi bakalım detaylarında neler saklıyor.

Özel tasarım

Özel tasarım

VIBE Shot, tasarımıyla çok şık bir model. Hem ön hem arka yüzeyiyle cam malzemeden oluşan telefon, özellikle sırt yüzeyiyle dikkat çekici duruyor. Zira sırt yüzeyinin bir kenarını farklı bir malzeme ile fotoğrafçılara ayıran telefon, burada tam 3 LED flaşlı 16 megapiksel çözünürlüğünde kamerasını sunuyor. Kamera detaylarına az sonra yeniden geleceğiz.

Tasarımdan devam edersek, arka yüzeyde yer alan farklı renkli bölge de olmasa, telefonun arka ve ön yüzünü ayrıt etmek neredeyse imkansız. Ön yüzünde, arka yüzündeki kadar bile detayı olmayan telefon, yekpare kasadan oluşuyor. Ekran çerçevesi ise tamamen metal malzemeden oluşuyor. Böylece tasarım hatlarıyla oldukça başarılı bir model olarak bulduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz.

VIBE Shot, şık olduğu kadar boyut ve ağırlığıyla da iyi bir model. Artık neredeyse 5 inç boyutunda cep telefonları görmez olduk. Genelde bir gömlek üstü ekran boyutları tercih ediyor markalar son zamanlarda. Bu anlamda VIBE Shot, özlediğimiz ekran boyutlarından birini sunuyor bizlere. Ekran Corning Gorilla Glass 3'le korunuyor; elbette buna telefonun arka yüzü de dahil. Bu arada VIBE Shot'ın ağırlığı 145 gram seviyesinde. Kalınlığı ise 7.3 mm.

VIBE Shot'ın tasarımına ilişkin bahsetmemiz gereken önemli detaylardan biri de, telefonun çerçevesi üzerinde yer alıyor. Telefonun sağ kenarında bir deklanşör görüyoruz. Onun hemen yanındaysa, bir anahtar mevcut. Bu anahtarla, telefonun kamerasını otomatik ve profesyonel modlara alabiliyorsunuz. Bu da telefona, kamera yetenekleri kazandıran bir diğer artı.

Telefonun çevresinde bunun dışında, yine aynı kenarda güç ve ses butonları yer alıyor. Üst kısımda kulaklık girişi, sol kenarda SIM kart ve microSD kart slotları, alt yüzde ise microUSB girişi ve hoparlör ızgaralarını görüyoruz.

Başarılı kamera yeteneği

Başarılı kamera yeteneği

VIBE Shot'ın en büyük esprisi, özellikle kamera yeteneklerinin üzerine eğilmiş olması. Bunu özellikle arka yüzde yer alan 3 LED flaşı ve telefonun kenarındaki kamera mod anahtarıyla öne çıkartan VIBE Shot, arka yüzünde 16 megapiksellik bir sensör bulunduruyor. Ekstra netlik için geliştirilen 6 parçalı lens, titreşimsiz çekimler için OIS, yani optik görüntü sabitleme özelliğine de sahip. 16:9 BSI sensörüyle, kızılötesi otomatik odaklama da sunan VIBE Shot, f/2.2'lik diyafram açıklığının da sahibi.

Telefonun arka kamerasına ek olarak ön kamerası da iddialı. 8 megapiksellik bir ön kameranın sahibi olan telefon, geniş açılı lensiyle kalabalık özçekimler için yeterli kapasitede. Burada yüz güzelliği modu da sunan telefon, 7 seviyeye kadar yüz güzelliği modundan yararlanabilme olanağı tanıyor.

Telefon, az önce de söylediğimiz gibi kamera yeteneklerini iki farklı modda sunuyor. Telefonun kenarındaki anahtardan ayarlayabildiğiniz Auto ve Pro modundan, Auto modundayken standart fotoğraflar çeken cihaz, bu moddayken de "Smart" seçeneği getiriyor. Arabirim üzerinde göreceğiniz "S" simgesine tıkladığınızda açılan Smart modu, bulunduğunuz yerdeki ışığa göre otomatik ayar yapıyor, HDR, arka ışık ve ultra düşük ışık gibi seçenekler arasında dolanarak size en uygun fotoğrafı çekebiliyor.

Anahtardan Pro moduna aldığınızdaysa daha fazla seçeneğe kavuşuyorsunuz. Arabirime yansıyan özellikler arasında ISO seviyesini belirleyebilir, ışık koşullarını seçebilir, odak uzunluğunu ayarlayabilir ve flaşın şiddetini belirtebilirsiniz. Bunlara ek olarak Bulb modu da bulunduran telefon, uzun pozlama yapmak istediğinizde size sunduğu seçeneklerle, telefonun kamera özelliklerinden eğlenceli ve yaratıcı şekilde yararlanabilme olanağı tanıyor.

Öte yandan 1080p, yani Full HD'de 30 FPS video kaydı yapabilen telefonun kamera arabirimini de fazlasıyla beğendiğimizi söyleyelim.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

VIBE Shot, performans olarak da orta – üst segmente yerleşecek bir telefon modeli. Qualcomm Snapdragon 615 işlemciyle çalışan telefon, 8 çekirdekli bu işlemcisiyle iki Cortex-A53 yongada 1.7 GHz ile 1.0 GHz frekansları sunuyor. Grafik biriminde Adreno 405'i bulunduran telefon, 3 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza birimlerinin de sahibi. Ayrıca hafızayı microSD kartla 128 GB daha genişletebiliyorsunuz. Bunlarla teknik kadro olarak yakın zamanda incelediğimiz orta – üst segment cepler arasında iyi bir yerde duran telefon, hem işlem hem oyun performansıyla gayet başarılı.

Telefonun bataryası da 3000 mAh kapasitesinde. Telefonun kasa yapısına göre iyi bir batarya yerleştirilmiş doğrusu. Telefon bu batarya kapasitesiyle bize Geekbench 3 pil testine göre yaklaşık 4 saat 32 dakikalık bir ömür biçiyor. Bu da rakipleriyle yakın seyreden bir sonuç demek. Ancak sentetik testte değil, normal kullanımda pil ömrüyle günü çıkartmanız mümkün.

Android 5.0 Lollipop'la gelen telefonun kısa zamanda Marshmallow güncellemesi alacağını sanıyoruz. Arabirim olarak yine Lenovo'nun diğer VIBE modellerinde de gördüğümüz arabirimin görüyoruz. Gayet başarılı bulduğumuz bu Launcher'ı değiştirmeniz mümkün elbette. Yine öte yandan Tema Merkezi'nden farklı temaları da telefona ekleyebiliyorsunuz.

Özetle

VIBE Shot, iyi bir cep telefonu modeli olmuş. Özellikle telefonda kamera yeteneklerine düşkün kullanıcılar tarafından tercih edilecektir diye düşünüyoruz. Bunun dışında tasarımıyla da oldukça çekici durduğunu düşündüğümüz telefon, performansıyla da orta – üst segment çizgisinde yer alıyor. Telefonun fiyat etiketi ise 1500 TL civarında. Burada fiyatı biraz daha düşük tutulsa, tercih edilebilirliği daha fazla olacağından eminiz. Zira performans odaklı bir telefon arayanlar bu fiyat çizgisinde daha iyi modeller bulabiliyor. Yalnız son olarak tekrar etmekte fayda var, kamera yetenekleri güçlü bir model arayanların VIBE Shot'ı yakından incelemesinde fayda var.

Kimler Almalı

Satın alacağı cep telefonunun özellikle kamera yeteneklerine sahip olmasını isteyen kullanıcılar VIBE Shot'ı yakından inceleyebilirler.

Alternatifleri

Lenovo VIBE Shot'a alternatif olarak eğer daha fazla performans arıyorsanız, yakın fiyata LG G3'ü önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo VIBE Shot
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
85
İşletim SistemiAndroid 5.0.2
İşlemciQualcomm Snapdragon 615
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 405
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera16 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi456:00 saat
Konuşma Süresi030:00 saat
Boyutlar70 x 142 x 7.3 mm
Ağırlık145 gr.
Okuyucu Yorumları