Microsoft'un göz tarayıcılı telefonu testte

Microsoft'un göz tarayıcılı "dev" telefonu Lumia 950 XL'ı inceledik.

Microsoft Lumia 950 XL İnceleme
CHIP Online Notu 88
  • Güçlü performans
  • LTE Cat 6 4G
  • İris tarayıcı
  • Sıvı bazlı soğutma
  • Kamera
  • Ekran
  • Parmak izi okuyucu yok
  • Konuşma ses kalitesi
  • Kaliteli uygulama eksikliği sürüyor

Trendi takip ederek üzerinde bir type-c usb bağlantısına yer verilen yeni Lumia 950 XL, Windows 10 işletim sistemi kullanan birkaç yeni akıllı telefondan biri. Microsoft telefonun ekran kilidini açmak için Windows Hello'nun beta versiyonunu kullanmayı tercih etmiş. Burada sıradan bir parmak izi sensörü kullanılmıyor. Telefonun kilidini açmak için ön kamera kullanıcının irisini tarıyor. Bir süredir kullandığım bu özelliğin karanlıkta dahi üstelik gözlük takmama rağmen oldukça iyi ve sorunsuz çalıştığını söyleyebiliriz.

İsmindeki XL geniş 5,7 inç ekranı sembolize ediyor. Bu nedenle bu tip cihazlara 'phablet' denildiği de oluyor, bu İngilizce phone yani telefon ve tablet kelimelerinin birleşiminden oluşan bir isim. 5.7 inçlik dev Amoled Quad-HD ekranın 1440x2560 piksellik bir çözünürlüğü var. Microsoft bu ekranı Gorilla Glass 4 ile korumuş. Testlerimizde ekran, tatmin edici seviyede bir parlaklık ve etkileyici kontrast değerleri gösterdi. İnç başına 514 piksellik piksel yoğunluğunun yanı sıra (ppi), köşeler ve detaylar da yeterince keskin görüntüleniyor. Fakat Windows bileşenleri küçük ekranda çok küçük kalıyor ve bu onları fark etmeyi zorlaştırabiliyor.

Lumia 950 XL'de dört çekirdekli 1.5 GHz Cortex-A53 ve yine 4 çekirdekli 2.0 GHz Cortex-A57 olan 8 çekirdekli Snapdragon 810 işlemci bulunuyor. İşlemcinin oyun oynarken aşırı ısınmasını engellemek için, Microsoft yeni bir sıvı bazlı soğutma sistemi kullanmış. Bu sistem fazlasıyla iyi bir biçimde çalışıyor. Her halükarda, 4k video çekimi ve oyunlar ile cihazı zorlasak dahi kabul edilebilecek bir değerin üzerinde ısınma tespit etmediğimizi söyleyebilirim. Bu durum aynı zamanda cihazın kullanım ömrü açısından da oldukça olumlu bir gelişme. Oyunlar demişken, Adreno 430 bu konuda gereken performansı sağlıyor. Lumia 950 XL, 3 GB RAMve 32 GB da depolama alanına sahip.

Testlerimiz sonrasında, hızlı şarj özelliğine sahip ve kablosuz da şarj edilebilen 3340 mAh'lik pil ile Microsoft Lumia 950 XL'ın 11 saatten uzun konuşma süresi sunduğunu gördük. Telefon internette sörf için ise 10 saati geçen bir performansa sahip.

20 megapiksellik OIS özelliğine sahip ve Carl Zeiss optiklerin kullanıldığı arka kamerasının ekstra bir özelliği de var: Üç adet LED kullanan flaşı karanlıkta dahi Pureview teknolojisinin de etkisi ile harika resimler çekebiliyor. Bu RGB LED'ler çevresel aydınlatmada da ideal bir performans sergiliyorlar- pratikte çekilen fotoğrafların detay kalitesi optik bir görüntü sabitleyici kullanarak elde edilecek kadar yüksek. Video kalitesinde ise 2160p ile yaptığımız testlerde çok daha keskin ve parlak görüntüler ile rakiplerine meydan okuyor. 5 MP'lik ön kamera ile ise 1080p videolar çekebiliyorsunuz.

Windows Lumia 950 XL ile ilgili söyleyebileceğimiz diğer bir ekstra özellik ise 'Continuum'. 90 Euro gibi bir fiyata edinebileceğiniz bir "dock" yardımı ile akıllı telefonuna bir monitör, fare ve klavyeye bağlanabiliyor ve monitörde tanıdık Windows 10 kullanıcı ara yüzüne ulaşmış oluyorsunuz. Bu şekilde örneğin, Office Mobile arayüzü ile Word, Excel ya da Powerpoint dosyalarınızı büyük ekranda kullanabiliyorsunuz. Fakat bu bağlantı ve telefon ile masaüstü arayüzü arasındaki geçişlerin biraz kafa karıştırıcı olabildiğini de eklemek gerekiyor. Ayrıca Windows Phone'daki 3. parti bazı uygulamaların hala dock ile uyumlu olmadığını da söyleyelim. Bu tarz bir uygulama açmaya çalıştığınızda ise henüz uyumlu olmadığı söylenip uygulama telefon üzerinden açılıyor. Continuum ve Windows Phone işletim sisteminin yardımı ile Lumia 950XL iş yerinizde rakip sistemlere göre daha uyumlu kullanabileceğiniz bir telefon olarak öne çıkıyor.

Microsoft Lumia 950 XL, gerçekten de üst düzey bir performans sunuyor. İşlem performansıyla beğendiğimiz telefon, yüksek çözünürlüklü AMOLED ekranı ve kameralarıyla olduğu kadar iris tarama sistemiyle de dikkat çekiyor. Telefonun en büyük eksikliği arasında ise kuşkusuz işletim sisteminde bulunan kaliteli uygulama çeşitliliğinin rakiplere göre halen sınırlı olması bulunuyor. Öte yandan telefonda ayrıca bir parmak izi sensörü de olabilirmiş. Microsoft Lumia 950 XL'ı piyasada 2199 TL'ye bulabiliyorsunuz. Ancak bu fiyat aralığına çıkıldığında ciddi alternatifleriniz olacağını da unutmamak gerekiyor. Özellikle Windows Phone işletim sisteminin şu an tepe noktasını oluşturan Lumia 950 XL, büyük ekran, yüksek performans, gerçekten başarılı kamera ve Windows'un Continuum özelliğini bir arada isteyenler için önemli bir model. Dock seçeneği ile birlikte sık seyahat eden Microsoft Office kullanıcılarını, ekstra bir dizüstü taşımaktan da kurtarabilir.

Özetle

Microsoft Lumia 950 XL, üst düzey performans sunuyor. İşlem performansıyla beğendiğimiz telefon, yüksek çözünürlüklü AMOLED ekranı ve kameralarıyla olduğu kadar iris tarama sistemiyle de dikkat çekiyor. Telefonun en büyük eksikliği arasında ise kuşkusuz işletim sisteminde bulunan kaliteli uygulama çeşitliliğinin rakiplere göre halen sınırlı olması bulunuyor. Öte yandan telefonda ayrıca bir parmak izi sensörü de olabilirmiş. Zira iris tarayıcı her zaman kullanışlı olmayabilir.

Microsoft Lumia 950 XL'ı piyasada 2199 TL'ye bulabiliyorsunuz. Ancak bu fiyat aralığında ciddi rakipler var.

Kimler Almalı

Özellikle Windows Phone işletim sisteminin şu an tepe noktasını oluşturan Lumia 950 XL, büyük ekran, yüksek performans, başarılı kamera ve Windows'un Continuum özelliğini bir arada isteyenler için önemli bir model.

Alternatifleri

Microsoft Lumia 950 XL'e alternatif olarak yakın fiyata Samsung Galaxy S6 edge, LG V10, Sony Xperia Z5 Premium da tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Microsoft Lumia 950 XL
Ürün Markası Microsoft
CHIP Online Notu
88
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciQualcomm Snapdragon 810
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu5.7 inç
Ekran Çözünürlüğü1440 x 2560 px
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama200 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera20.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi288:00 saat
Konuşma Süresi019:00 saat
Boyutlar78 x 151 x 8.1 mm
Ağırlık165 gr.
Okuyucu Yorumları