Monster Abra A5 V15.1 İnceleme

Monster Abra A5 V15.1 satın alınır mı? İnceledik, cevabını verdik!

CHIP Online Notu 88
  • Başarılı performans
  • SSD performansı
  • RGB ışıklandırmalı klavye
  • Zengin bağlantı seçeneği
  • Upgrade seçenekleri
  • Tek kanal bellek kullanımı

Monster'ın son iki ayda arka arkaya incelediğimiz Tulpar T7 serisi modellerinden sonra bu kez de farklı bir modeline yakından bakalım istedik ve bu kez RTX yerine, oyuncular tarafından -ki özellikle fiyat/performans dalında iyi bir oyuncu bilgisayarı sahibi olmak isteyenlerin yakından tanıtığı GeForce GTX 1650 ekran kartlı bir modeli tercih ettik. Abra A5 V15.1 bugün bizlerle. Çok uzatmadan bizlere neler sunuyor, ne gibi özellikler içeriyor ve bu laptop alınır mı sorularının cevaplarını incelemeye başlayarak hep beraber verelim.

Abra A5 V15.1 Tasarımı Nasıl?

Abra A5 V15.1 Tasarımı Nasıl?

Tulpar T7 serisi bildiğiniz gibi 17 inç boyutlu ekranlarıyla dikkat çeken biraz büyükçe modellerden olurken, açıkçası arka arkaya önce Tulpar T7 V19.6, sonra V19.5 derken gelen Abra A5 V15.1 gözümüze oldukça kompakt göründü. Zira 15.6 inç boyutlu ekranıyla olduğu gibi tasarım detaylarıyla da oldukça kompakt bir notebook olan Abra A5 V15.1, 2.1 kilogram ağırlığıyla da kolayca çantaya atıp yanınızda taşıyabileceğiniz yapıda.

Sade tasarımıyla dikkat çeken Abra A5 V15.1, ince ekran kenar çerçeveleriyle geniş bir görüntü alanı sunuyor. 15.6 inç boyutundaki ekranın üzerinde HD çözünürlüğünde bir web kamerası da unutulmamış.

Ekranın altında ise numerik tuş takımına sahip RGB ışıklandırmayla aydınlatılmış geniş klavye bölgesi bizleri karşılıyor. Tasarımındaki sadeliği klavyesinde de bizlere sunan ancak renkli yapısıyla notebook'a oyuncu olduğunu hatırlatan klavyenin bu RGB aydıntlatmalarını, diğer Monster notebook'larda da olduğugibi Monster Kontrol Merkezi yazılımı üzerinden kolayca ayarlayabiliyorsunuz.

Yine söylemeden geçmeyelim. Monster Kontrol Merkezi üzerinden notebook'a ilişkin daha pek çok ayarı yapabilmeniz mümkün. Bu alanda laptop'ın çalışma performansını da belirleyebileceğiniz, ayrıca birtakım pratik seçeneği yönetebileceğiniz bölümler de yer alıyor. Yine güç tuşunun yanında yer alan butonu kullanarak da notebook'un çalışma temposunu oyun ve ofis şeklinde pratik olarak değiştirebileğiniz bilgisini de verelim.

Laptop'ın çevresine de bakalım. Abra A5'in çevresinde yine zengin bağlantı desteği yer alıyor. 2 adet USB 3.1 Gen 1 portunun yanında ayrıca USB 3.1 Type-C portu ile ek bir USB 2.0 portu daha mevcut. Kart okuyucu, Gigabit Ethernet gibi aranan oyuncular da yerinde beklerken, bu model de geniş ekran desteği sunuyor olmasıyla sevindirici. Hemen her modelinde tam boyutlu HDMI ve 2 ayrı mini DisplayPort 1.2 portuna yer veren Monster, böylece kullanıcılara ekran çeşitliliği sağlaması açısından büyük avantaj sağlıyor. Öte yandan laptop'ın yine 802.11ac Wi-Fi ile Bluetooth 5 desteğine sahip olduğunu da söyleyelim.

Son olarak Abra A5 V15.1'de 2W'lık çift hoparlörün yer aldığını, bu hoparlörlerin genel kullanım açısından yeterli, ancak oyun performansıyla elbette tatmin edici olmayacağını belirtmek gerekiyor. Öte yandan notebook'ta oyun oynarken yükselen fan sesinden dolayı zaten oyuncular en iyi performansı kulaklıklarıyla alacaklardır.

Abra A5 V15.1 Teknik Özellikleri Neler?

Abra A5 V15.1 Teknik Özellikleri Neler?

Abra A5 V15.1, yalnızca dış görünümüyle değil, iç tasarımıyla da elbette diğer Monster modelleri gibi gayet sade ve akılcı tasarlanmış bir model oluyor. Kasanın kapağını açtığınızda, batarya bölümünü, çift fanlı soğutma sistemini ve diğer tüm ekipmanı karşınızda görüyorsunuz. Özellikle soğutma sisteminin gayet etkili çalıştığını söyleyelim. Yalnızca oyun oynamayan, popüler oyunlardan PUBG gibi oyun oynarken aynı zamanda Twitch gibi platformlar üzerinden yayın yapanlar için de ideal çalışan bir soğutma performansı sunuyor bu cihaz. Öte yandan fan mazgallarının arkaya yerleştirilmiş olması da, ısıyı direkt elinize vermeyecek olmasıyla avantaj yaratıyor.

Hazır kasanın içini açmışken cihazın teknik ekipmanından da bahsedelim. Monster Abra A5 V15.1, elimizdeki modeliyle Intel Core i5-9300H işlemciye sahip bir model. 4 fiziksel çekirdekli işlemci taban frekansıyla 2.4 GHz'de çalışırken, Turbo moda 4.1 GHz frekans değerine ulaşabiliyor. Bu da yalnızca oyunlarda değil, elbette ofis uygulamalarında ve günlük kullanımda rahat performans almanızı sağlıyor.

Laptop'ın RAM hanesine baktığımızda 8 GB kapasiteli ve 2666 MHz frekans DDR4L XPG belleğin yer aldığını görüyoruz. Belleğin 2666 MHz olması sevindirici, ancak aynı şekilde tek kanal belleğin yer alması da nispeten üzücü. Zira bellek kullanımı çift kanal tercih edildiğinde performans artışı kendini gösteriyor. Neyse ki Monster, bu modelinde de ikinci bir RAM soketine yer vermiş. Bu sayede dilerseniz bu alana ek bir RAM takarak sistmei upgrade edebilirsiniz.

Hazır yeri gelmişken, diğer Monster modellerinde de olduğu gibi bu modeli de Monster Notebook web sitesi üzerinden satın alırken konfigürasyonu istediğiniz gibi ayarlamanızın mümkün olduğunu da bu noktada söyleyelim.

Abra A5 V15.1, bellek alanının yanına baktığımızda, burada da M.2 soketlerinin olduğunu görüyoruz. Bunlardan biri 240 GB kapasiteli XPG SX8200 Pro M.2 SSD ile dolu. Ayrıca dileyen kullanıcılar için yine ek bir 2.5" disk alanı daha buraya yerleştirilmiş. Bu sayede kapasiteyi arttırmak isteyen kullanıcılar, istediklerinde bu güncellemeyi de kolayca yapabilirler. Bu arada takılı olan diskin performansından da bahsedelim.

240 GB kapasitesindeki XPG SX8200 Pro, bizim de daha önce 1 TB'lık modeliyle ayrı olarak incelediğimiz ve Editörün Seçimi olarak değerlendirdiğimiz bir disk olmuştu. Abra A5 V15.1'de, 240 GB'lık modeliyle yer alan SX8200 Pro, yaptığımız CrystalDiskMark testinde yine önemli bir skora imza attı ve sıralı okuma performansında 3412 MB/s, sıralı yazma sonucuyla da 1199 MB/s sonuçlar aldı. Bu da diskin gayet performanslı çalıştığının bir kanıtı.

Abra A5 V15.1 Performansı Nasıl?

Abra A5 V15.1 Performansı Nasıl?

Evet, şimdi geldik Abra A5 V15.1'in ekran kartına ve ekranına ilişkin notlarımıza. Ekrandan bahsederek başlayalım. Laptop'ta başta da bahsettiğimiz gibi 15.6 inç boyutunda bir ekran yer alıyor. Full HD çözünürlüğünde olan bu ekran, IPS LED panelden oluşuyor ve bu sayede kontrast ve renk doygunluğuyla iyi görüntü sağlıyor. 60 Hz tazeleme oranına sahip olan ekranda oynadığınız oyunlardan keyif alacağınızı düşünüyoruz. Elbette akıcılık Tulpar serisinde olduğu gibi 144 Hz ayarında olmayacak, ancak söylediğimiz gibi güzel görüntü sağlıyor. Yalnızca oyunlarda değil, film izlerken de iyi bir görüntü sunuyor laptop.

Ekran kartı ise, yine söylediğimiz gibi NVIDIA GeForce GTX 1650 oluyor. 4 GB GDDR5 Micron belleklerden güç sağlayan model, ekran kartıyla taban frekansta 1395 MHz, tavan frekansta ise 1560 MHz hızında çalışıyor. Peki, bu ekran kartı ile hangi oyunları oynayabilir, oyunlardan ne kadar performans sağlayabilirsiniz?

GTX 1650, kendi başına oldukça başarılı bir kart. Özellikle fiyat/performans noktasında tercih edilecek önemli modellerden biri olan ekran kartı ile günümüz popüler oyunlarında iyi performans değerleri alabiliyorsunuz. Far Cry 5, Assassin's Creed Odyssey ve Shadow of the Raider gibi oyunlarda bu notebook'ta 50 – 60 FPS değerlerine ulaşmanız mümkün. Ancak elbette grafik detaylarını çok da abartmamak gerekecek.

Öte yandan yine son dönem oyunlarından Resident Evil 2'de yüksek grafik ayarlarında 70 fps ortalama değer aldığımız laptop, ısı yönetimini de başarılı şekilde sağladığını gösteriyor. Zira CPU sıcaklığıyla bu oyunda 77 – 84 derece aralığında kalan laptop, GPU tarafında da 65 – 72 dereceler arasında oynuyor.

Bir diğer testimiz ise yine son dönemin popüler oyunlarından Fortnite oldu. Fortnite'ta yine ultra grafik ayarlarında değerlendirdiğimiz Abra A5 V15.1, bu senaryoda 54 – 63 fps'ler arasında dolandı diyebiliriz. Yine işlemci ısısıyla 75 – 81 derece arası ölçtüğümüz cihaz, ekran kartı ile 69 derece civarında bir ısı üretti.

Bu sonuçlarla Abra A5 V15.1 sınıfı geneli için gayet başarılı bir model oluyor.

Monster Abra A5 V15.1, gerçek zamanlı oyun performansını hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak toparlayacak olursak Abra A5 V15.1 sahip olduğu özelliklerle beraber kategorisi için gayet ideal bir model oluyor. Oyunlarda sunduğu performansı, genişletme seçenekleri ile kolay güncelleme olanağı tanıması ve 5699 TL'lik rekabetçi fiyatıyla şu sıralar özellikle GTX 1650 ekran kartlı iyi bir dizüstü bilgisayar satın almak isteyen oyun severler Abra A5 V15.1'i satın alabilirler. Ancak laptop'ın fiyatı biraz daha aşağı çekilirse daha rekabetçi olacağını söylemek mümkün. Zira bu fiyat kategorisinde farklı rakipler de bu alanda yer alıyor. Öte yandan satın alım aşamasında ekstradan 8 GB RAM ekleterek çift kanal belleğe geçmeniz veya daha sonradan sizin upgrade etmeniz, daha iyi performans sağlamanız açısından önemli olduğunu da söyleyelim.

Kimler Almalı

Fiyat/performans kategorisinde iyi bir oyuncu notebook'u satın almak isteyenler Monster Abra A5 V15.1'den oldukça memnun kalacaklardır.

Alternatifleri

Monster Abra A5 V15.1'e alternatif olarak eğer Core i7 işlemcili bir model arıyorsanız yine Abra A5 V15.1.2 modelini de değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Abra A5 V15.1
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
88
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Pro
İşlemciIntel Core i5-9300H
İşlemci Hızı4.1 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük x px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce GTX 1650
Grafik Kapasitesi4 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD240 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.12
USB 2.01
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortVar
VGAYok
EthernetGigabit Ethernet
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuVar
Boyutlar359 x 244 x 29 mm
Ağırlık2.1 kg
Okuyucu Yorumları